Ako povedať kamarátke, že s ňou nechcem tráviť tak veľa času ako kedysi?

sara71
13. jún 2022

Ahojte, chcela by som vás poprosiť o radu. Mám 17 rokov a s mojou najlepšou a skoro jedinou pravou kamarátkou sme spolu niekoľko mesiacov v nepretržitom kontakte. Buď spolu chodíme von, alebo si od rána do večera voláme. Je na mňa taká naviazaná, že ja už neviem čo s ňou. Koľkokrát by som si s ňou vôbec nezavolala, pretože chcem byť aj sama, prípadne s inými ľudmi... Jednoducho neviem povedať nie a nechcem o ňu prísť.. Koľkokrát za deň sa pohádame len na tom, že si s ňou nemôžem volať. Vždy keď sa kvôli tomu pohádame, ona je po pár hodinách úplne vpohode, vyrovnaná, pre ňu to možno nič neznamená, ale ja sa kvôli tomu veľmi trápim: už vôbec nemám chuť do jedla, nič ma nezaujíma, zo stresu sa celá trasiem, som totálne bez nálady, sklesnutá... Už len ako vidím, že mi od nej príde správa, zvýši sa mi tep a začnú sa mi triasť ruky... Naozaj už neviem čo mám robiť, viem len že nechcem aby to bolo naďalej takto a rozhodne ju nechcem stratiť.

ddaassuullaa
13. jún 2022

Poloz si otazku, ci sa takto sprava najlepsia kamaratka, ze ti neda dychat. Vyzera to, ze v reale si ty na nu prilis naviazana, ona tebou manipuluje a pritahuje ti slucku okolo krku. A vysledok? Ty si v strese, ona v pohode. Takze ako som.pisala prve - sprava sa takto najlepsia kamaratka? Najlepsie spravis, ked povies rovno, ako tu pises, ze telefonovat kazdy den hodiny nepovazujes za najlepsie straveny cas, lepsie bude prekecat ho ked sa stretnete. V ostatnom case mas aj povinnosti, mas, vsak? 😉

baklik
13. jún 2022

preboha, ak mas taketo stavy kvoli nejakej osobe, tak to je potom pre teba skor toxicky clovek a nie kamaratka. odporucam v zaujme zachovania vlastneho dusevneho zdravia na rovinu vysvetlit, ze sa ti neda cely den telefonovat a potrebujes aj ine veci porobit a postupne obmedzit kontakt. no v tvojom pripade by asi bolo najlepsie pretat ten kontakt hned, napis sms s vysvetlenim a ked to nepomoze, tak mozno len zablokovat, ked z nej mas taketo stavy... :-/

0silvia0
13. jún 2022

@sara71 asi jej to nedokazes povedat narovinu, vsak? Najdi si brigadu, cize vazny dovod na zredukovanie kontaktu. A zredukuj to.

zmrzlinka2021
13. jún 2022

@sara71 povedz jej to presne tak, ako to citis, vnimas... o tom su vztahy, o uprimnosti

mandzula
13. jún 2022

@sara71 nevyhovaraj sa, nezatajuj, povedz jej, ako to na teba posobi. A je na nej, ako sa zachova. Ty sa potom zariadis podla jej reakcie.

gleep1
13. jún 2022

Tiež som mala takú. (Nemala som z nej take stavy, ale tiež potrebovala stále volať a vypisovať a stále sa stretavat a vsetko robiť spolu) Potom som si našla frajera a prirodzene som sa jej nemohla toľko venovať. Behom 2 mesiacov sa ku mne správala ako s cudziemu človeku aj keď ja som s ňou priateľstvo chcela udržať, ona to brala ako kvázi zradu že nemám na ňu čas celé dni. Našla si inú “najlepšiu kamarátku” ktora sa jej celé dni venovala. A po nej zas ďalšiu. Jej cykly najlepších kamarátok trvali okolo roka. Samozrejme že aj keď moje priateľstvo k nej bolo uprimne, pochopila som že to jej nie, že je len vycuciavac energie a času. Mám iné práve kamarátky. Ktoré aj keď nevidim kvôli vzdialenosti rok dva tri a potom sa s nimi stretnem, tak je naša úroveň kamarátstva na takej istej úrovni ako keď sme sa videli naposledy. Si mlada, sama ešte len zistíš kto sú naozajstni kamosi a kto sú len tí, komu robíš animátora.

ahhola
13. jún 2022

Sára, nieje povinnosť mať zapnutý mobil. Viem si predstaviť, ze 99% interakcii máš od nej. Vypni ho. Pripadne si obstaraj tesco simku s druhým mobilom pre vašich a jej povedz, ze ti mobil slohli. Keď ho ho opäť aktivujes, ti ho niekto vrátil.Keby u vás zvonila, musela si k chorej babke. Sadni na vlak, prevez sa niekam, vyčistí si hlavu, vykašli sa na ňu. Energeticky upír, vytiahne z teba všetku energiu. Veľa guraze a zdaru.

travelllerka
13. jún 2022

Možno poviete, že preháňam, ale u nás sa stal taky prípad na skole, ale išlo o chlapcov. Jeden sa už nechcel ani kamarátit, raz sa nám zveril a plakal. Ten druhy mu toľko nedal pokoj, že ten prvy nemal silu brániť sa, bol lahka obet. Oni doteraz spolu sú a dokonca spolu bývajú, čo je to už 15r. Škoda, že nam to vtedy ako deťom nenapadlo riešiť s dospelými. Na mňa aj ten Vas vzťah pôsobí nezdravo. Podľa mňa také kamarátstvo nemá budúcnosť.

22abigail22
13. jún 2022

@sara71
Priamy a úprimný rozhovor. Vysvetliť jej, že aj keď ste kamaráti, nechceš tráviť s ňou čas 7 dní v týždni 24 hodín denne ale rada by si svoj voľný čas trávila aj s inými (napr. rodina, ďalšie kamaráti ale len tak sama). Správna kamarátka pochopí a neurazí sa.