Ako prekonať stres z odpovedania pred triedou?
Dobrý deň! Viete ono ja chodím do 5. ročníka a učiteľka ma má skúšať. Ja mam dosť veľký stres odpovedať pred spolužiakmi pretože sa hanbím. Viete mi nejako poradiť ako to mám prekonať? (Bola som aj u psychologičky) 🙏🏻 Ďakujem veľmi pekne 🥰
@karoli_thebest22 Skus si nacvicovat doma pred rodinnymi prislusnikmi, alebo aj sama, ale nahlas.
Rada by som ti poradila ale ja už mám nad 30r a stále mám neskutočný stres keď na skúškach mám ústnu časť, v praci mávame pravidelne skúšky a za 16rokov som to neprekonala. Ja milujem písomne testy.
@vanilkovazmrzka Hmm, chrbtom k triede radšej nie 😁 Toto robilo zopár spolužiakov z triedy, mali to povolené, no tak si na to zvykli a potom mali problém na maturite, lebo komisii sa otočiť chrbtom sa nedá. Podobne na výške, viacerí sa hanbili rozprávať pred triedou, lebo v škole neboli vôbec zvyknutí odpovedať pred tabuľou (len písomne). Dcére som minule poradila, aby to tak neprežívala, nech to berie tak, že ju aj tak nikto zo spolužiakov poriadne nevníma...😄
@danyelia lenze v komisii su 4 dospeli ludia a v triede 30 pubertakov a to je aspon pre mna kus rozdiel.
A ja som sice v detstve vzdy odpovedala normalne pred triedou a nenavidim rozpravat pred ludmi doteraz. Dokazem to, ale sposobuje mi to dost uzkostne stavy. Takze to ze sa odvazi rozpravat pred triedou jej este nezarucuje ze ju ten stres niekedy v zivote prejde 🙂
Úplne ťa chápem, tiež som mala rovnaký problém v škole. Kôli tomu som si vybrala školu kde boli len baby, lebo som sa hambila aj pred chlapcami. No katastrofa. A ďaľej na výšku som ani nešla. Proste som taký človek. No v dospelosti sa to zlepšilo, dokonca som robila aj nejakú prednášku pred riaditeľom spoločnosti. Proste sa skús pozerať von z okna a nie na spolužiakov, alebo ako bolo písané na učitela. Časom si to možno sadne a bude to lepšie. Držím palce.
@karoli_thebest22 Trénovať, trénovať, trénovať! Radím ti dobre tomuto sa nevyhýbaj pretože ti to potom bude robiť problém na SŠ, a keď tak aj na VŠ alebo v práci. Precvičuj si hovorenie nahlas, hovor si nahlas doma pred rodičmi, rozprávaj si niečo vonku napr v parku. Aby si si zvykla na svoj prednes pred ľuďmi. A hlavne základ je uvedomiť si že tvojich spolužiakov fakt nezaujíma čo hovoríš 😂 oni sú radi že tam nemusia stáť sami. Poprípade keď to fakt nezvládaš pozeraj sa na učiteľku ale určite trénuj rozprávanie vo všeobecnosti.
@karoli_thebest22 toto som mala aj ja. Potom to aj tak vyzeralo. Čistá katastrofa. V tomto Ti ťažko poradím. Držím palce.
Ústne odpovede pred triedou by mali zrušiť. Spôsobuje to len stres a žiak v tom strese často zabúda čo sa naučil.
@karoli_thebest22 Ahoj, ja som sice uz 2. na strednej ale stres s odpovedania mam tiez. Ja vzdy zameriam priamo na ucitelku a tak odpovedam. Spoluziakov si nevsimam . Ak ano tak len tych, ktori su mi blizki.
@tassyn Ďakujem veľmi pekne za radu 😊
Ústne odpovede pred triedou by mali zrušiť. Spôsobuje to len stres a žiak v tom strese často zabúda čo sa naučil.
@yelena159 vieš čo spôsobuje stres ? Zloba, vojny , bitky, krik... Odpovedanie je stres ?? Tak asi taký, ktorý sa dá prekonať ,naučiť a neškodí . Nejaký stres v živote potrebujeme ,nemôžeme žiť v bubline kde sa nič nepríjemné nedeje.
Pribúdajú ľudia ,ktorí nezvládajú vlastné emócie v čase keď by ich už mali mať ako-tak pod kontrolou, kedy mladí podliehajú beznádeji a depresiám kvôli úplným banalitam. Jednoducho treba deti učiť ,že si veci, ktoré treba zvládnuť aj keď nie sú príjemné a nik im z nosa neodhryzne. A to hovorím ako človek ,ktorý je silný introvert a neznášam sa ani predstaviť nahlas a nieto odpoveď. Považujem to za dôležité,aby ľudia na takýchto veciach pracovali a zocelovali sa.

Otocit sa chrbtom k triede? Alebo sa aspon otocit priamo na ucitela a sustredit sa iba na jeho otazku a svoju odpoved. Ale to sa lahko povie 🙂