Ako prekonať úzkosť z dcérineho nového gymnázia?
Dobry den. Dcera nastupuje na gymnazium. Je rada, ze sa tam dostala, no ja mam úzkosť. Zobrali 3 dievcata z ich triedy a ju dali samu do inej triedy ako tie dve. Dcera je s tym v pohode, len ju to mrzi ze jej naj kamoska bude v inej triede. Ja mam z toho uplne úzkost. Je to moje jedine dieta a velmi vsetko preživam. Ako to prekonat?
Ja ta chápem, máš dosť stresu z toho, že ide na novu školu, a ešte k tomu oddelenie od kamosiek... chápem, že sa o ňu bojíš, ale keď je v pohode, tak to veľmi riešiť nemusíš, ukludni sa, predychaj.
Ja som išla na strednú bez jedinej kamosky, na vysokú s jednou spoluziackou, neboli sme vyslovene kamosky, zvládla som to, zvládne to aj ona😉.
Ty si išla na strednú s kamoškami?
Nerozumiem tvojej akcií preradovat dcéru, keď ťa ona sama o to nežiadala. Naco? Nechaj ju žiť a neprenášaj na ňu svoje úzkosti. Nie je to normálne. Ries seba a nie dcéru. Aj na VŠ pôjdeš na študijné odd žiadať nech ju dajú s kamoškami do jedného krúžku?
Pozri sa, nie je to smiesne. Je to tvoja dcera, lubis ju, bojis sa o nu. Keby boli spolu vies, ze sa urcite bude citit dobre..., ale mozno ze je lepsie, ze spolu nie su, takto sa na hodine nebavia, davaju obe pozor. Cez prestavky sa mozu bavit, chichotat sa...rano pojdu spolu, poobede spolu odidu.
Moj syn minuly rok siel na SŠ, on sam siel len na tu skolu, prve 2 tyzdne, kazdy sa s kazdym pozna, nik sa so mnou nebavi, a potom sa postupne zaclenil...maju ho radi, aj on ma rad spoluziakov, citi sa dobre.
Bola som v podobnej situácii pred 22 rokmi.. bože to už tak dávno? 🫣 K veci.. šla som na gympel a naj kamošku dali do vedľajšej triedy, brala som to veľmi zle, tá trieda v ktorej som bola, bola hrozna, s nikým som si tam nerozumela... Na ďalší rok jedno dievča z tej druhej triedy odišlo, tak ja som prešla do tej triedy na jej miesto a bolo to super rozhodnutie... Možno sa to aj vám podarí, ten kto to nezažil ti bude písať že prezivas, ale ja presne viem aké to je, nedaj sa odradiť, keď sa to nepodarí teraz, tak snáď o rok.. držím palce,stojí to za to
@jajka257 ale tá o ktorej píšem bola moja najlepšia kamarátka takže iná situácia ako tvoja... My sme šli spolu na strednú, tešili sme sa že budeme spolu a viac menej sme tam aj preto šli aby sme spolu boli, takže u nás to bolo cielene a ani vo sne by nám nenapadlo že nás nedajú spolu..
Tvoja uzkost prekracuje normu, mala by si to riesit s odbornikom. Prezivas to viac ako dcera a to nie je ok. Mozes to na nu prenasat a zbytocne zuskostnovat aj ju. Nejake male obavy pri nastupe dietata na strednu su v poriadku, aj ja som ich mala. Dcera isla na bilingvalny gympel ako jedina zo skoly a odchadzala z 8. rocnika - uplne sama do ineho okresu, isla na intrak a zvladla to. Jasne, ze mala prvy tyzden stres, ale my ako rodicia sme jej verili, ze to da, povzbudzovali sme ju. Neviem si predstavit, ze by som stresovala a ona by to na mne videla. Je to uplne normalna situacia, ktora dieta pripravi na zvladanie zmien v buducnosti. Nemozes jej stale zametat cesticku a zariadovat veci. Co z nej potom vyrastie? Nesamostatne, rozmaznane stvorenie. Hlavne zachovat pokoj, ona si zvykne, veci sa utrasu…
Prečo to v tebe takto zarezonovalo ? Nevyvolala ti tato situácia nejaké spomienky z tvojho života?
Lebo však toto je celkom bezne, skoro všetci sme sa museli na strednej rozlucit s naj kamošmi so základky a nájsť si kamarátov nových.
Dneska šli naše dve deti do školky. Z technickych pričin až dnes. Dcera má chabých 2,5roka, v pohode odišla od veľkeho brata do svojej triedy, bez plaču, bez všetkého 🙂
Ak je ona s tým v poriadku, tak to jediné je dôležité, netráp sa zbytočne.

autorka, a zaroven je to aj to najmenej, co mozes pre dceru urobit...a napriek tomu co viem, ma konanie p. riad. udivuje, pretoze je to to minimum, co moze urobit...