Ako presvedčím rodičov, aby mi kúpili papagája?
Neviem ako presvedcit svojich rodicov, mam 16 v auguste a neviem ich presvedcit na to aby mi kupili papagaja k 16 (u nas v rodine je to vyznamny vek) a slubovala som ze sa o neho budem starat a spravila som pre to vsetko ale nezabera, a sice stoji 1100€ ale nosim im cely zatial prezity zivot z predmetov ako chemia matika fyzika geografia slovina biologia a anglictina same 1 sem tam 2 a dva krat 3. Neviem cim inym ich mam presvedcit a v nasej triede je vela spoluziacek/kov ktory dostali na svoju 13 a 15 psov a jeden aj hada a nespravili pre to skoto nic a moji ani pocut sk by som mala mat zle znamky a dostat to k narodeninam
@sofia623 ak bývate v byte , tak prosim nie 🙏 nad nami majú papagaja a to počuť v celom paneláku, nie je chvíľka kľudu
Tiez by mi vadilo, ze mas 16 rokov a ak pojdes studovat, nebudes mat moznost sa o papagaja starat. Milujem zvierata, ale sama si uvedomujem, ze vlastnit ich znamena casto sa obetovat. A rodicom sa uz zrejme neziada o nieco starat.
Ale nemusis zufat. Moja dcera ako dieta tuzila mat kona. A ako dospela si tuto tuzbu splnila.
Aj keby ti rodicia papagaja kupili, nebudes vediet sa o neho statat a za kratky cas ti zdochne. Moj manzel bol chovatelom 25 rokov a dokonca uz s chovom aj skoncil. Ale ovlada toho vela, s vtacikmi chodil po vystavach a vyhraval ceny. Ale papagaja nikdy nemal. Kvoli narocnej starostlivosti. Radi ti v tvojom veku zacat s andulkou a postupne sa dopracujes aj k papagajovi. Ale musis sa v tejto oblasti aj vzdelavat, stretavat sa s chovatelmi a cerpat informacie. To je vyvoj, neda sa len tak z fleku kupit papagaja a chovat bez akychkolvek vedomosti.
@sofia623 po x rokoch som sa kvoli tebe teraz sem prihlasila opat, aby som zareagovala.
Ja som prave kupila synovi vtacika, lebo sa ucil na prijimacky a aj ked povodne to chcel ako odmenu ked sa dostane na osemrocne gymnazium, dostal ho skor a len tak.
Ja plne rozumiem co prezivas - ani mne moji rodicia nechceli dovolit vtacika.... tak som raz s nim prisla domov ;) mama skoro zinfarktovala, ale nakoniec to dali a ked som odisla mimo o par rokov, o vrabca sa mi poctivo a dobre starali. Dozil sa 14 rokov.
Ale - bola to andulka. Ty chces nieco velke - ta cena mi sedi ako tu uz pisali - na zaka. Ale teda moze to byt aj iny, velky papagaj. Teraz som uz velka, zarabam, papagaje a vtaky vseobecne mozem, cize vydavok 2-3 tisic eur na velkeho papagaja so vsetkym (voliera, zariadenie) by som nejak dokopy dala. Ale kupila som synovi andulku, velkeho papagaja som zamietla. Dovody:
1. dozivaju sa cca 50 rokov --- dieta je zavazok na 20 rokov kym bude samostatne, papagaj samostatny nebude nikdy ;) Vzhladom na moj vek je dokonca pravdepodobne, ze by ma prezil....
2. Takyto papagaj si z cloveka urobi partnera a na neho sa upne. Z rodiny si vyberie zvacsa jedneho, ktory sa mu venuje - ak ten odide, papagaj ma problem. Obzvlast zako je nachylny k vytrhavaniu si pierok a sebaposkodzovaniu.... Ale rovnako moze reagovat aj ked jeho clovek si najde partnera, resp. moze si cloveka tak privlastnit, ze bude utocit na inych clenov rodiny ci dalsich ludi - navstevy.
Prave ten druhy dovod bol ten, pre ktory som sa rozhodla ze si kupime andulku - priemerne sa doziva 10 rokov, je to krdlovy vtacik - berie vsetkych rovnako, neupina sa na konkretneho cloveka - vies odlozit na par dni aj k susedom ked ides na dovolenku. Jedine, co u anduliek hrozi - ak si kupis jednu, niekedy nemusi dat tu zmenu ze zrazu ine andulky nie su a su tam iba ludia... a ostane smutna, bez duse.... vtedy ak novy domov nerozdycha tak treba kupit dalsiu -- toto je ale iba o pocahe konkretneho vtacika a ak ale s tymto dopredu ratas, ze mozno o dva tyzdne kupis druhu - tak ta nema uz co zaskocit.
A este jedna vec - ta moja prva andulka, ked mala tych 14 rokov, ochorela... Potrebovala veterinara - a ja som ho nikde nemohla zohnat. Vsetci tu v okoli sa specializovali na psy, macky, mozno zajace. Na vtaky sa ich stale specializuje malicko a je s tym celkom problem.
@sofia623 moja zlata nemôžeš mať všetko na čo si ukážeš. Tak to v živote nefunguje. Je to ich dom, ich pravidlá a ty si ich dieťa. Keď budeš mať svoje bývanie kúp si trebárs aj koňa
@sofia623 vies co to je 1100€??? Pokial si nikdy nepracovala tak ani si nevies predstavit ako tazko sa na taku sumu zaraba. Je to 1 priemerny mesacny plat. A ako ze IM nosis jednotky? Ved ucis sa pre seba,resp je to tvoj prospech,nie pycha rodicov. Neporovnavaj sa s ostatnymi ze maju zvery,vasi sa rozhodli ze nekupia,tak nekupia. Nesi mala decko,aby si to nechapala. Podla mna si rozmaznana a nevyzreta na svoj vek ked nechapes ze NIE je nie.
“Rodicia su ustrachany “si tusim urobila chybu? ( to len k tomu tvojmu tvrdeniu ako sa super ucis) Mne to pride strasne arogantne a nevdacne tvrdenie na zaklade toho ze ti nechcu kupit papagaja za 1100e . “ Chcem papagaja chcem papagaja ! Lebo pradedko pred sto rokmi vyhral cenu ci stretol svoju zenu v 16.” Necudujem sa ze nechcu doma papagaja ked jedneho uz maju a rataju ze o 2roky z domu odide 😆a chciet aby ti zeny matky na nete poradili ako ukecat rodicov sa ti zda ako dobry rozumny napad hmm. Ja by som mohla svojim detom kupit papagaja ale my radsej cestujeme.. a vychovavam ich k skromnosti vedia sa tesit z malickosti. Sweet 16 je americka tradicia nie slovenska btw. Budes mat 16 mozes zacat brigadovat za rok tych 1100e mozes mat ( potrebujes ovela viac na klietku semiacka veterinara atd ) a Mozno ti rodicia dovolia si ho kupit kym zijes u nich stym ze ked sa odstahujes tvoj papagaj pojde s tebou. Osobne mi pride najviac krute chovat vtaky v klietkach zo vsetkych moznosti urobit zo zvierata domestifikovane. Vtaci by mali byt free a lietat na oblohe. Ja mam cervenych kardinalov blue jays a skorce co krmim vonku semiacka v krmitku na strome pri dome stoji mà to tak $10 na tyzden a z vdaky mi oseru auto 😆kup si betta fish ziju cca 2r a nevadi im maly priestor ..
@sofia623 Argumenty rodicov su spravne. Mas 16 a tu pises na forum kde su vacsinou matky 😀a bez toho aby poznali tu tvoju, maju rovnaky nazor 😂
Tak poprve - beviem sice ako ste na tom financne ale 1100 € haleluja. Plus ockovaniava bedaj Boh aby taky papagai ochorel a museli ste platit liecbu ….
Po druhe - teraz mas 16 a konkretne plany ako to bude v tvojom zivote vyzerat. Nechcem tu brat iluzie, no vöcsinou to v zivote vypali uplne inaksie.
Po tretie - zmenis nazor, odides do zahranicia a co s papagajom ?
Este by som vedela pisat ale takto hadan staci s argumentami. Ucis sa pre seba, nie pre preto aby si za znamky dostavala odmeny. Ti rodicia kamaratiek to asi moc nedomysleli a pridu na to neskor.
Ak velmi tuzis po papagajovi alebo hocialom zvierati, pockaj kym budes mat vlastne byvanie, pracu a kup si ho sama. Mozno si vtedy uvedomis, ze ho vlastne nechces ked uvidis co vsetko kupa a starostlivost zvierataobnasa 🙂
Ale chapem ta, aj ja by som chcela papagaja 😂 je s nimi sranda. Koli hore uvedenym a inym dovodom ho nemam tiez 🙂
@sofia623 a este jedna vec ma napadla, uz takto z rana... Myslim, ze som co sa tyka najma anduliek mam celkom nastudovane nejake veci, a predsa sme teraz kupili ( ja som kupila, je to moja zodpovednost) andulku ktora je nevyliecitelne chora - a to sme zistili po cca mesiaci, ako sme ju mali doma. Volaju to vtacie HIV - je to velmi nakazlive virusove ochorenie, neprenasa sa samozrejme na cloveka. U anduliek sposobuje asi 90% umrtnost mladych, tych 10% co to prezije roznasa virus a umrie skor. U velkych papagajov sposobuje umrtnost nizsiu, vacsinou ale u nich vypadaju pierka a tie uz nikdy nedorastu. Ako pisem, je to neliecitelne. Podla for a diskusii na nete je toho fakt vela a viaceri chovatelia ukoncili chov - rovna sa pozabijali vtaky, aby sa im to neprenieslo na ine jedince, alebo celkovo nerozsirovalo....
A poviem Ti, aj ked Krpec (tak nasu andulku volame) je s nami kratko, dostala sa nam brutalne pod kozu. Takze som synom (12 a 11) musela vysvetlit, ze tu mozno bude s nami iba rok - a ze teda ked ju uz mame a lubime, spravime vsetko aby mala ten vtaci zivot napriek chorobe pekny ;)
celym tymto ti chcem iba povedat, ze je to obrovska zodpovednost aj za vtacika co je malicky, ze tych veterinarov je naozaj malicko a aj ked som nasla jedneho, ktory ju pozrel, bol viac-menej bezradny ze co s nou --- lebo proste vtacik. Ale povedal mi jedno - kym pekne papa a cvirika - nerieste. Moze vykrvacat z tych ran co sa jej robia, ale nemusi. Lietat uz nikdy nebude - to musite ustriehnut aby nepadala..... tak sme prisposobili klietku a byt a tesime sa z kazdeho dna s nou ;) a verim ze bude zit zopar rokov u nas spokojne
@sofia623 okrem všetkých rozumných dôvodov, ktoré ti tu baby predomnou popísali, dokážeš zobrať do úvahy aj fakt, že tvoji rodičia možno papagája v ICH byte/dome proste mať nechcú? Lebo ja by som napr. nechcela. A ani by som si nechcela vo svojom byte/dome otravovať život s niečím, čo bytostne nechcem, len aby sa moja rozmaznaná dcérenka na mňa nesťažovala. Moja dcérenka jednotkárka, ktorá je schopná napísať "mam rodicov ktory su ustrachany"...
@sofia623 vsetci moji spoluziaci dostali na 18ku na eura cca 1200e a ja nic....no svet sa nezrutil😀😀sice som nemohla mat to co som chcela (neboli to samotne peniaze, chcela som ist studovat do zahranicia a bol by to depozit), ale aj tak som dosiahla svoj ciel inou cestou....cize ak drz sa hesla "take si kupim, ked budem velky" = samostatny prijem a byvanie😎😎
Inac tiez som mala velkeho papagaja-rodicia s tym nesuhlasili, ale zarobila som si na neho, starala som sa o neho, vybehavala som (lebo na velkeho papagaja potrebujes aj povolenia). Papagaj bol moj spolu s postihnutym surodencom, ktory tiez sa o neho staral- par rokov. Avsak psychicky nezvladol moj odchod na intrak (pricom som bola prec iba od pondeloka a v stvrtok vecer som bola uz doma) a bola z neho iba kopka nestastia vyskubana ako kura, ktoru sme neskor MUSELI darovat chovatelovi do velkochovu, aby mal spolocnikov. Ani jeden veterinar v okoli nebol- museli sme ho vozit 60km do ineho mesta. Tot moja skusenost.
Fuha, tak toto tazko povedat lebo predsa len taky poriadny papagaj ktoremu by si sa chcela ja nejako venovat a ucit ho stoji nemale peniaze,
Nechápem ako si vôbec dnešné deti dovolia pýtať dary v takejto hodnote 😖
Inak ja aj celkom pochybujem, že budeš mať 16-násť, z tvojho vyjadrovania, a ja chcem, a nosím jednotky mi prídeš tak na 12rokov max.🙊
No 1100€ za papagaj je normalna cena kedze aj pes s rodokmenom uz stoji okolo 1000€. Nechcu ti ho kupit mozno aj preto, lebo mozno na to nemaju. Okolo papagaja je kopec starosti. Okrem toho ze to robi mega bordel okolo seba musis sa tomu venovat, napr.taka Ara dokaze aj dodobat cloveka ked sa mu clovek nevenuje, ked mu nevenuje dostatocnu pozornost. Dalej dovod preco ti ho aj mozno nechcu kupit moze byt aj ten ze ked pojdete na dovolenku to zviera si zo sebou zobrat nemozes a musis potom rozmyslat kto sa ti o toho papagaja postara, kto mu bude davat zrat, cistit klietku, dalej ked to zviera ochorie bude potrebovat veterinara ked na neho nemas bude to musiet zacvakat tvoja mamina alebo tato, veterinari su velmi drahy a to sa ti moc rodicia nepodakuju ked budu musiet nechat u vetosa 100vky €. My sme len za operaciu psa platili 140€, pes nas vysiel z rodokmenom 400€, ten pes ma uz dve operacie za sebou, za tych 6 rokov co ho mame nas ten pes stal s veterinarnymi poplatkami a poplatkami okolo neho vyse 1000€. Moj syn tiez stale otravuje ze on by chcel zajaca. Ale aj ked sa postavi na mihalnice a zlozi sa do kocky ho nedostane lebo viem ze to dopadne tak ze sa o neho budem musiet starat ja s manzelom lebo jeho to za tyzden omrzi. Zviera nieje hracka aby si ho potom ulozila do policky ked ta uz omrzi. Spytaj sa tvojej maminy preco ti nechce dovolit papagaja urcite ti da rychle vysvetlenie.
@sofia623 kúp si na začiatok niečo malé. Kupovať v 16tich papagája čo žije dlho je blbosť. Je to ozaj dlhodobý záväzok a hoci chápem túžbu po zvierati, vyber si niečo na dva-tri roky. Potom uvidíš. Mne keď nechceli dovoliť šla som a kúpila si sama ale v mojom prípade to bol škrečok nie 1000€ Ara. To zviera potrebuje veľkú klietku, si u rodičov, im bude lietať po dome, nemôžeš ho mať stále zavretého. Máš na krmivo? Na vybavenie? Na veterinára? Ak nie, neni o čom.
@97tomi som si toho vedomá, susedia majú papagája a to škriekanie je počuť na pol bytovky.
@97tomi preto som jej odporučila na začiatok menšie zviera. Chápem to odhodlanie všetky deti sľubujú že sa postarajú atď. Lebo proste chcú zviera a myslia si že šak tomu dám jesť a hotovo. Len aby papagáj nebol po mesiaci na predaj
@deti95060810 stfu
@denithestrange1993 nie vsetci maju nizsie platy aj to treba brat do uvahy
@ignacka68 nie vzdy je kupa zvierata o peniazoch,ale aj o zodpovednosti starat sa o operenca desatrocia,aj to treba brat do uvahy...

Ako ja som milovnik zvierat a nemam problem domov dotrepat vselico a aj som ochotna do zvierat dost investovat...ale papagaja by som nedovolila ani ja🤣 ak odmyslime ten hluk a bordel ( robim v zverimexe tam mi to staci...) tak budes sa o neho roky starat? To nie je len papagaj ,za tu cenu to bude velky papagaj ako ara a pod.co klietka ,hracky,krmivo,vitaminy,veterina... su to fest inteligentne tvory velmi naviazane na majitela.staci ze odides na vikend prec a on sa moze psychicky zosypat a sebaposkodzovat.pripadne ublizovat tvojmu buducemu partnerovi atd...podla mna su toto zvierata pre ludi co maju uz skusenosti s chovommensich papagajov, vedia co to obnasa a su ochotni sa im ozaj prisposobit a "obetovat".