icon

Ako presvedčiť rodičov na zníženie kontroly?

20. aug 2024

Mám 15 a mám na mobile stále rodičovskú kontrolu.Už ma to nebaví neviem prečo mi rodičia neveria..Mám tam aj čas koľko môžem byť na mobile a to sú 2 hodiny🙄.Neviem ako ich mám presvedčiť aby mi aspoň dali o 1-2 hoďky viac,alebo najradšej aby mi ju vipli pretože nemám 10🤷‍♀️.Prosím poradte

Strana
z2
justxme
20. aug 2024

Vieš čo, ja ťa chápem. Kľudne by som sa porozprávala s rodičmi a snažila sa vysvetliť, že dnešný svet je iný, a veľkú časť z neho tvorí aj ten online svet. Hlavne ak nemáš nejaké záľuby, či možnosti stretávania sa s inými mladými ľuďmi (ak žiješ na dedine napr.). Možno to obrátiť na nich, že teda keď nemáš tráviť čas online, nech ti pomôžu s vyplnením času iným spôsobom - zaplatia nejaké akcie, kúpia veci na nejaké záľuby.
Veľmi záleží na individuálnom človeku, ale:
Nebolo to tak dávno, čo som sama bola v tvojom veku. Nemala som žiadne obmedzenia, na internete som trávila veľa času, aj kvôli tomu, že lepšia alternatíva vtedy nebola. Málokto z tu prítomných by veril, ako veľmi mi to pomohlo. Sama som sa naučila pracovať a rôznymi programami, sťahovať ich, pracovať s rôznymi príkazmi, riešiť technické problémy, dokonca si vytvárať stránky. Veľmi mi to pomohlo v rámci angličtiny a všeobecnej znalosti základov IT. Našla som si komunity s podobnými záujmami, začala čítať anglické knihy, pri hrách spoznala množstvo nových ľudí z celého sveta. Neviem si predstaviť, že by som tieto veci nezažila, lebo by si rodičia mysleli, že 1 hodina denne na internete stačí, a radšej ma poslali neviem, bezcieľne sa motať po dome. Nie každý má totiž záujem o kreslenie, šport, či hudobné nástroje.
Ak máš teda záujem využiť extra čas na mobile či PC aj na niečo viac ako len doomscrolling na Instagrame/tiktoku, môže to byť dobrý argument, prečo kontrolu zrušiť alebo zmeniť.

yoxinka
20. aug 2024

@justxme
Preto som sa jej pýtala, čo chce na mobile/internete robiť, lebo to mám doma. Syn trávi na počítači dosť času, lebo to potrebuje kvôli veciam, ktorým sa venuje. Ovláda programy o ktorých jeho rovesníci ani netušia, že existujú a venuje sa činnostiam, ktoré ho veľa učia. Tiež mu to veľmi pomohlo v angličtine, dnes už v 80% prípadov pozerá seriály po anglicky, lebo mu to “lepšie znie” … pred dvoma rokmi o tom nechcel ani počuť. Takže áno, jasné, že sa to celé dá využívať zmysluplne, ALE, úprimne, myslím, že v drvivej väčšine prípadov ide práve o ten tiktok, instáč a podobne …

cimage
20. aug 2024

Moj 12rocny syn nema vlastny telefon a zije. Doslova zije, lebo necumi do toho cele dni, ale venuje sa svojim zaujmom. Na pc ma pristup, ale tiez ho to extra nezaujima. Som za to rada, ze mu to nemusim regulovat. Dakuj rodicom, ze im na tebe zalezi a neries co ma Zuza od susedov dovolene. Tiez to nemusi byt pravda. Chod von a ries realny zivot a nie ten umely plny umelych ludi co na tom chcu len zarobit a nezalezi im na tebe.

subartic
20. aug 2024

Moje dve baby odišli do náročne pohybového tábora , jedna takmer 15 a druhá 11. Mobily ostali doma v trezore zamknuté , do kufra som im každej jednej hodila knihu . Je to reset od elektroniky. Nezaobišlo sa to bez protestov ale nepovolili sme. Obidve majú rodičovskú kontrolu , staršia má 2 hodiny a mladšia iba hodinu . A ako viem , je tam celkom dosť detí bez mobilov .

nika23t
20. aug 2024

No, musíš s nimi hodiť rec. Iná ceste nie je. Skus im poradiť, nech sa opýtaju známych, ako to majú s deťmi doma. Ja mam 14rocnu, mame to nastavene tak, ze počas prázdnin môže každé dve hodiny na 15 min a potom večer, kým vola alebo píše s kamoškami. A už aj to je dosť. V každom prípade, mobil je strata času, vidíš to na nás, co odpisujeme. Mohla by som radšej upratať. A Ty koniec koncov musíš rešpektovať rodičov. Dve hodiny je podľa mňa až až.

kikusenka1
20. aug 2024

Ja som mala 30 a mala som živú rodicovsku kontrolu😂 prečo som prišla tak neskoro. Ráno idem predsa do roboty...

danica2711
20. aug 2024

máš rozumných rodičov. Počula si už o tom, že voľný čas sa dá tráviť aj inak ako čumením do mobilu?

stellariaaquatica
20. aug 2024

@leo2019 dá sa to, ja som mala takú kontrolu do 20, mala som veľmi prísnych rodičov. Jedného dňa som si vyhľadala na internete ako to vypnúť, avšak je tam uzamknutie telefónu ma 24h. Takže 24 sa ti nikto ani ty sama do telefónu nedostane, potom som už mala svätý pokoj. A znovu som im tam nič dať nedovolila

leo2019
20. aug 2024

@stellariaaquatica no hej ale predpokladám ze v 20 ti rodicia nemohli zobrať telefón na mesiac :D

kaktusik007
20. aug 2024

budem asi za nezodpovednu mater, ale moji synovia ziadne limity nemaju. ano, su denne na telefonoch. a notebookoch. Ako vela?? Velmi.

Jasne ze som to riesila a vytacalo ma to, ale potom som si uvedomila jedno - iba mi to kazi vztahy s detmi, obzvlast so starsim. Nikdy sa neucil, pomahal s domacimi pracami az ked som na neho nahukala..... A ja som mu blokovala telefon, zakazovala.... Potom bolo pred Vianocami, syn v siedmej triede, a ja som si povedala --- zakazy nefunguju, neriesia nic, je to pubertiak co mi fakt lezie na nervy --- a prestala som riesit jeho telefon a notebook, dychala som z hlboka...... A zrazu januar, vysvedcenie - a moje dieta malo jednu solovu dvojku. A ja som si uvedomila - bravoo, zodpovednost asi funguje. A potom ani neviem kedy a ako som zistila, ze obe moje deti pozeraju tie serialy, ktore ma rozculovali, v anglictine. Bez titulkov.

takze za mna - uplne suhlasim s
@yoxinka - synovia nikdy neriesili socialne siete, vzdy to bol minecraft alebo filmy ci serialy. Vyhladavaju si veci, co ich zaujimaju. Ano, chceli tiktok - to som zamietla a vedia, ze ten mat nikdy nebudu.
vlastne - maju blokovane stahovanie aplikacii, bez mojho suhlasu si ziadnu appku nestiahnu. Toto je jedina kontrola, ktoru maju. A este zdielanie polohy.

mozem im behom par sekund rodicovsku kontrolu nastavit, zrusit im vsetky aplikacie /nastavit obmedzenie podla veku/, ale nerobim to. Nevidim na to dovod, svojou zodpovednostou mi dokazuju, ze takto sa na nich vrsit nemusim.

rozculena
20. aug 2024

radšej sa uč,kde sa píše y/i a čiarky,zjavne v 15tich to stále nevieš

adkoalauri
20. aug 2024

No môj syn bude mať 14 rokov a môže mať max.40 min mobil a aj za to musí niečo pomôcť doma. Nie je problém s tým,že ho má,ale s tým, na čo ho využíva. A na somariny ho mať nemusí

blanblan
20. aug 2024

Máš veľmi rozumných rodičov. V 15 som dcére zrušila rodičovskú kontrolu a dnes 2 roky na to je na tom totálne závislá a ja bezradná. Je to rovnaký hnus ako alkohol a cigarety, deťom by som to zakázala úplne.

hefo
20. aug 2024

@kaktusik007 Tak to ti gratulujem k výhre rozumných detí, ale to je skôr zriedkavé. Dcérina spolužiačka, ešte pred rokom-dvomi dobrá žiačka, má mobil neobmedzený, sedí na tom (podľa slov mojej dcéry) skoro stále a jej výsledky idú dosť výrazne dolu vodou. Naša (12 r.) má obmedzenie na cca. 2 hodiny (ale manželka nie je až taká sekera, tak ešte tak cca. hodinu jej často pridá), síce pindá, ale zjavne chápe, že málokto (ani ona) sa dokáže pri supernormálnych podnetoch dostatočne ovládať.

Strana
z2