Ako presvedčiť rodičov o výhodách gymnázia?
píšem sem hlavne ako dcéra ktorá by chcela pochopiť pohľad rodičov. Riešime doma výber strednej školy a mám problém presvedčiť mamu aby zvážila gymnázium.
Mama je proti gymnáziu hlavne preto že moja staršia sestra chodila na gymnázium vo vedľajšom meste kde bolo štúdium veľmi náročné a mala tam veľa stresu. Mama sa bojí že by som si tým prešla aj ja. Tento strach chápem a rešpektujem viem že to myslí dobre.
Zároveň si však myslím že nie všetky gymnáziá sú rovnaké a ani deti nie sú rovnaké. Nechcem ísť na ten istý gympel ako sestra ale na iný bližší a menej náročný. Nejde mi o „názov školy“ ale o to aby som si do budúcna nezavrela dvere hlavne čo sa týka vysokej školy.
Čo sa týka školy moje známky sú väčšinou jednotky. Jediný problém som mala s matematikou kde som sa však zlepšila na dvojku. V ostatných predmetoch problémy nemám a učivo zvládam. Aj preto mám pocit že by som gymnázium zvládnuť mohla najmä ak by išlo o iné menej náročné gymnázium než to na ktoré chodila moja sestra.
Rozumiem aj tomu že takmer celá naša rodina študovala niečo zdravotníckeho typu a práve preto sa mama obáva že by som mala ísť rovnakou cestou. Ale zdravotníctvo ma naozaj nebaví a bojím sa že by som tam stratila motiváciu a chodila do školy len z povinnosti. Nechcem sa hádať ani ísť proti rodičom len by som chcela aby ma mama vnímala ako samostatnú osobu nie len cez skúsenosť mojej sestry alebo rodinnú tradíciu.
Chcela by som sa opýtať mamičiek
Ako by ste chceli aby s vami dieťa v takejto situácii komunikovalo?
Čo by vás presvedčilo aspoň dať gymnaziu skúšobné obdobie plán B alebo možnosť prestupu?
Ďakujem za každý slušný a úprimný názor.
Ťažko hodnotiť ak nepoznám presne postoje tvojich rodičov a aký sú, ale z tohto čo vidím by mi nikdy ako matke nenapadlo poslať dcéru inde, ako tam kde sama ísť chce. Skús sa porozprávať v škole s učiteľmi a popros napríklad triednu aby rodičom dohovorila. Nie je nič horšie ako chodiť niekam kde nechceš byť, mama by mala vedieť že práve tam sa budeš trápiť. Neviem aké zdravotky sú u vás ale v mojom okolí to sú školy kde chodia samozrejme aj lepší žiaci ale prioritne trojkári a niekto s jednou dvojkou snáď nikdy. Hlavne by som ozaj rodičom vysvetlila to s vysokou školou. Neviem či už vieš čo chceš robiť ale zdravitka ti dosť zavrie dvere. Vzhľadom na skoro nulovú matiku, ktorá je snáď na každej výške by ti to spôsobilo problém nie len pri primackach ale aj pri štúdiu. Kľudne daj mame prečítať túto moju odpoveď. Každopádne, držím palce🤞🏻
Ja som svoje deti na gympel nedala z dôvodu, že ak by si rozmysleli štúdium VS, s gymplom nemáju v ruke žiaden odbor. Z každej SŠ sa dá ísť na VŠ. Tak to bolo aj u nas. Studovali VŠ odbory, ktoré na SŠ.
Ja nerozumiem, že v dnešnej dobe ešte rodičia do takéhoto rozhodnutia zasahujú. So mnou sa syn o výbere školy radil, ale konečné rozhodnutie bolo iba na ňom. Ak zvazujes gymnázium, mňa ako rodiča by zaujímalo aké plány máš po tom gymnáziu. Ale priznaj si, trojka z matematiky a zámer vybrať si "ľahšie" gymnázium, to ti veľmi nenahráva. Čo máš teda v pláne po štúdiu na gymnáziu?
@gitk118 Rodicia by mali respektovat to, co chce dieta. Pokial viem, ak sa nerobia talentovky, na výber sa davaju dve skoly.
Ja som rada, ze nasi respektovali to, co som chcela ja ( tiez ist na gympel) a nedonutili ma ist na ekonomicku, kam chceli oni, aby som sla.
Teraz riesime syna, ja osobne mam sice inu predstavu, kam by mohol ist, lebo mi pride nadany a schopny skor na to, ale on ma inu predstavu, ok, das si prihlasky tam, kde chces ist ty.
Rodicia uz mali moznost si svoje smerovanie pracovneho zivota vybrat.
@gitk118 výber školy sme nechali absolútne na dieťati
@gitk118 moja mama tiez nechcela, aby som sla na gympel. Tiez argumentovala sestrou, ktora sa tam trapila. Ja som tam ale ist chcela. A oco sa postavil na moju stranu. Ze ked chcem, nech idem. A zvladla som to dobre. Gymnazium nie je zbytocne. Ziskas vseobecny prehlad, ktory ti ziadna ina stredna skola neda. Ze je tazsie - no a co, nie vzdy je lahsia cesta lepsia. Clovek musi vediet riesit prekazky, ak chce v zivote nieco dosiahnut. A na vysku budes moct ist potom na aku chces, zo zdravotky tazko pojdes na pravo a z obchodnej tazko na medicinu
Ak chces ísť na vysokú, určite gymnazium. Aj keby si pokračovala v zdravotníckom odbore, tak je gymko lepsie. Ano, sú aj náročné aj tie menej, s nižšou úrovňou, takže si si vybrala. Známky máš dobré, a ak si otázku písala ty, tak aj písomný prejav ma úroveň. Držím prsty.
ahoj, my tiez s dcerou riesime strednu skolu, po pravde vsetky deti si vyberali sami kam chcu ist a my rodicia sme ich len smerovali. avsak chapem aj tvoju mamu, tvoja predstava ze ine gymnazium bude "lahsie" je chybna. a tiez aj to ze sa ti zavru dvere k vysokej skole aj pojdes ina. 2 deti mi vystudovali odbornu skolu a dnes studuju na VŠ. takze smerovanie VŠ nerozhoduje aku mas SŠ. skor by som zvazila vysvetlit rodicom preco nechces strednu zdravotnu a hladat ine moznosti (okrem gympla). skuste si k tmu sadnut a rozprvat sa o tom prechadzat si skoly ake su co by ta bavilo nie len studovat ale aj robit. na aku VŠ chces ist tak aj ten smer SŠ je fajn. drzim palceky
@gitk118 no ja by som urcite brala nazor dietata ako smerodajny, pri vybere skoly urcite. Snazila by som sa vysvetlit svoj postoj co najlrpsie, ale konecne rozhodnutie by nebolo na mne.
@simsalabim
@gitk118 To ja som chcela aby dcéra išla na gymnázium , kúsok od nás, a ona si vybrala školu kde musí byť na internáte. Tiež som ju nechala ,nech si vyberie ona.
@gitk118 normálne jej povedz, že zdravotníctvo študovať nechceš, že chceš gymo, učenie ťa baví a si iná ako sestra a určo to chceš. A že sa tam aj prihlásiš. Fakt by ťa nútila ísť na zdravotnú, keď jej povieš, že to nechceš? Potom by som išla v škole za kariérnou poradkyňou a skúsila sa s ňou poradiť aj o tom, či by dala reč s tvojou mamou, napríklad.
@gitk118 ....a preto sa mama obava,zeby som mala ist rovnakou cestou - nechapem tej vete vobec. Ok ked ta nelaka zdravotnictvo tak skus okrem daneho gymnazia este nejake ine riesenie navrhnut. Lebo nie je iste,ze ta na to gymnazium zoberu. Aspon priblizne musis tusit co by si rada robila po strednej skole,odbor v ktorom by si sa videla.
Ja som si vyberala aj strednú aj vysokú. Rodičia môžu povedať názor a poradiť, ale ide o Tvoj život, Ty by si sa malá rozhodnúť a podľa toho konať.
Mna by ako matku zaujimalo aky mas plan po gymnaziu, lebo ak nie VS co potom?
@gitk118 mňa by nepresvedčilo nič. Z gymnázia nič nemáš, nič nevieš.. úplne zbytočná škola. Nevieš či pôjdeš na výšku, či ju dokončíš, či Ťa bude baviť to čo tam možno vyštuduješ.. určite by som volila niečo zmysluplné aj na strednú.
U mna mamina nechala z veľkej miery vyber školy na mna. Spýtala sa ma čomu sa chcem venovať a ja som uz vedela aj na akú vysokú školu chcem ísť, takže sme posielali prihlášku na dve gymnáziá. Keby ma rodicia presviedčali, že mam ísť na inú školu, tak by ma to sklamalo, lebo by som sa na taky typ vysokej dostala len ťažko.
@gitk118 mňa by nepresvedčilo nič. Z gymnázia nič nemáš, nič nevieš.. úplne zbytočná škola. Nevieš či pôjdeš na výšku, či ju dokončíš, či Ťa bude baviť to čo tam možno vyštuduješ.. určite by som volila niečo zmysluplné aj na strednú.
@anonym_62b074 gympel nie je zbytočná škola. Na vysokú teraz uz berú skoro vsetkych. Ja som v prvaku na vysokej zvládala matiku bez problémov a deti z priemysloviek a iných na matiku ľahších skol sa brutálne trápili. Vies preco? Lebo na tej zbytočnej škole sme mali vysokoskolsku matiku a učili sa to, co sa ucilo v prvom semestri.
@anonym_62b074 gympel nie je zbytočná škola. Na vysokú teraz uz berú skoro vsetkych. Ja som v prvaku na vysokej zvládala matiku bez problémov a deti z priemysloviek a iných na matiku ľahších skol sa brutálne trápili. Vies preco? Lebo na tej zbytočnej škole sme mali vysokoskolsku matiku a učili sa to, co sa ucilo v prvom semestri.
@nelka93 gymnazium je zbytocna skola akurat tak pre tych, ktori by sa tam nedostali
Ja aj manžel sme boli na gymnáziu. On potom študoval technický smer, ja humanitárny. Gymnázium nie je zbytočné ako tu niektorí píšu, je to o človeku samozrejme ale medzi spolužiakmi na vysokej škole sme práve žiaci z gymnázia prechádzali skúškami lepšie. Gymnázium ťa nemusí naučiť podrobnosti o nejakom odbore, le naučí ťa učiť sa. Učiť sa aj veci ktoré ťa nemusia baviť a učiť sa viac disciplinovane. Ani na vysokej škole sa neučí človek len čo chce. A síce to nie sú naše odbory, nikdy nie je na škodu pre mňa s humanitárnym smerom že som trénovala aj logiky matematiky, poznám zákony fyziky, chémie a biológiu lepšie ako len zo základnej školy. To isté manžel, nežije izolovane v technickom svete, komunikuje s ľuďmi, tvorí sociálne väzby, chodí na úrady a je len dobre že mal aj históriu a spoločenské vedy. Navyše obaja sme z jazykových tried a mohli sme vďaka jazykovej výbave študovať aj v zahraničí cez erasmus aj v práci jazyky denne využívame. Väčšie gynnazia majú pre niektoré triedy zameranie, q navyše v posledných 2 rokoch si vyberajú žiaci semináre podľa svojej preferencie z čoho chcú maturovať a kam chcú na vysokú školu, takže sa potom delia do tried podľa toho. Ak chceš ísť na vysokú školu, gymnázium je skvelá voľba lebo naozaj ta naučí ten stres lepšie zvládať a učiť sa. Takto by si si možno stres, ktorého sa mamina tak bojí, len viac odložila na vysokú školu bez tréningu ako ho zvládať, kde sa zvláda ešte ťažšie. Ak nechceš ísť na vysokú školu, nechoď na gymnázium. Spolužiaci ktorí nešli naozaj majú ťažké uplatnenie. Ale v dnešnej dobe skoro všade potrebuješ aspon bakalársky stupeň, takže ešte si ten svoj odbor vyštuduješ, aj keď nie hneď na strednej.
Nechápem čo majú všetci s tou zdravou školou. Prečo nútia svoje deti nasilu chodiť na zdravotnú. Už som to vo viacerých diskusiách tu na mi čítala že rodičia nútili dieťa chodiť na zdravotnú. K zdravotníctvu človek MUSÍ mať vzťah ! Musíš mať trpezlivosť k pacientom, aj žalúdok aby si mohli urobiť odbery krvi. Rodičia by si mali uvedomiť konečne že, to by sa nemalo študovať len preto lebo mama povedala. 🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️
@anonym_62b074 Netáraj, tak zbytočnejšie sú napr. všetky tie beauty a kadernícko - vizážistické či čašnícke školy. Šikovná gymnazistka na kurze zvládne aj toto, opačne to skôr nefunguje;).
Ahoj, ja som mama dvoch detí, syn má už 20 a dcéra 15. Ani v jednom prípade som nezasahovala do výberu školy. Starši chcel gymnázium, lebo chcel študovať medicínu. Tam však zistil, že matematike rozumie a teraz je z neho matfyzák na univerzite. Bola som síce trochu sklamaná, ale teraz keď vidím, aký je spokojný, som rada, že som ho nepresviedčala. Dcéra navštevuje prvý ročník toho istého gymnázia ako syn a je veľmi spokojná. Je jasne informovaná o tom, že pre ňu vzdelanie nekončí maturitou, ale ešte sa hľadá a zvažuje rôzne smery. Kľudne rodičom vysvetlí, že gymnázium ti dá možnosť zistiť, ako chceš ísť ďalej.
Ahoj, som absolventkou gymnázia,tak poradím z vlastnej skúsenosti. Je to náročná škola,či už zvolíš prestížnejše alebo ako ty sama uvádzaš menej prestížne gymnázium. Možno mama vidí veci v iných súvislostiach, čo ak chybou pri sestre boli nedostatočné základy zo ZŠ a z toho plynúci stres, ak ste chodili na rovnakú ZŠ možno jej obava pramení odtiaľ. Inak v dnešnej dobe sa berie podľa priemeru aj na VŠ, dokonca tak navrhujú urobiť aj pri štúdiu medicíny,tak ťa možno nechce len zbytočne zaťažovať. Mimochodom, len príklad zo života susied, dve žiačky,jedna s mnohými trojkami na gymnáziu, druhá s pár dvojkami na obchodnej, prvá sa dostala ledva na pedagogickú, druhá podľa priemeru na právo... Chcelo by to dôkladný rozhovor s mamou a vyjasniť si, čo ktorá preferuje a prečo. Držím palec ✊🏼.
@gitk118 chodila som na gymnázium, a nemôžem povedať, že to malo nejakú výhodu. Asi to bolo možno aj tým, že som si zle vybrala. Neviem. Ale, ak naň chceš tak veľmi ísť, tak choď. Aby si potom prípadne neľutovala. V najhoršom sa dá prestúpiť aj inú strednú. A rodičia by to mali rešpektovať.
@gitk118 Ahoj, tak mna by jednoznacne presvedcilo, keby moja dcera so mnou v 14 r komunikovala takto rozumne a dospelo (akoze fakt vyborne napisany post). Skus si najst nejakeho dospeleho spojenca (z rodiny alebo mimo nej), ktoreho mama aspon trochu respektuje a prip. to este preber s nim. A potom sa mozete dohodnut, ci skusite mamu presvedcit spolu alebo kazdy extra.
ps: a to ja som veeelky nepriatel gymplov, kedze som na vs (pravo) mala mrte spoluziakov z gymplov, polka z toho bola strasne neschopna a neprakticka a ja z obycajnej obchodnej akademie som medzi nimi bola za hviezdu (a to nemyslim ako chvastanie, nemam pocit, ze som vynimocna a fakt som u niektorych mala pocit, ze mali ist skor na ucnovku a nie na gympel).
@nelka93 s tým sa počíta, ale sú lepšie školy aj zamerané na rôzne veci.
@gitk118 Nerozumiem tomu , že prečo Ťa mama núti ísť na školu ktorá Ťa vôbec nebaví, nie každý môže byť zdravotná sestra, lekár a pod . Moja dcéra má skončené gymnázium, bolo to logické, keďže na základnej škole mala jednotky a chcela ísť na vysokú školu. Prišla domov oznámila mi , že ide na gymnázium a bolo 😀 povedala som ok , tvoje rozhodnutie a logické je , že keď dieťa chce ísť následne na VŠ , tak ten gympel je najlepšia príprava, gympel vždy vedel žiaka pripraviť na VŠ najlepšie. Proste jej povedz , že to je tvoje rozhodnutie, že Ty budeš znášať následky, budú to tvoje pády keď by si zlyhala, ale , že nech ťa nechá sa slobodne rozhodnúť. V dnešnej dobe to už tak nefunguje, že rodicia vyberajú školy deťom, to fungovalo niekedy a bolo to zlé, lebo dieťa chcelo niečo iné ako rodičia. Nechaj mamu prečítať tieto komentáre a oznam jej , ze na ten gympel ideš, lebo ty chceš a mala by brať tvoje pocity a rozhodnutie do úvahy. Prajem Ti veľa šťastia
Ja nerozumiem, že v dnešnej dobe ešte rodičia do takéhoto rozhodnutia zasahujú. So mnou sa syn o výbere školy radil, ale konečné rozhodnutie bolo iba na ňom. Ak zvazujes gymnázium, mňa ako rodiča by zaujímalo aké plány máš po tom gymnáziu. Ale priznaj si, trojka z matematiky a zámer vybrať si "ľahšie" gymnázium, to ti veľmi nenahráva. Čo máš teda v pláne po štúdiu na gymnáziu?
@nelca84 pravda. Po gymli busi byt VS. Ked matika na ZS bola 3 tak technicke smery asi vypadnu. Take VS co daju len titul ale nemajubziaden vyznam studvat sa ani neoplati. Slecna byvuz mala vediet co ju bavi.
Ja by som svojim deťom do výberu zasahovala len minimálne, samozrejme podľa toho, ako by pristupovali k vzdelávaniu. Chodila som na gympel a neľutujem. Je to síce náročnejšie, ale ak sa poctivo a systematicky pripravuješ, školu určite zvládneš. U nás mali problém len tí, čo učenie naozaj flákali. Ja som dokonca bola pridelená na pokročilú angličtinu, ktorú som sa nikdy predtým neučila. Zamakala som a zvládla, hoci s horšou známkou v prvom ročníku.

@gitk118 no ja by som urcite brala nazor dietata ako smerodajny, pri vybere skoly urcite. Snazila by som sa vysvetlit svoj postoj co najlrpsie, ale konecne rozhodnutie by nebolo na mne.