Ako riešiť krádeže v detskom kolektíve?
Ahojte. Mate nejaky tip, co robit? Je to mladsie dieta, ale uz z 2. stupna. Taha sa to uz od 1. triedy. Najprv drobnosti a vcera uz nieco z kabinetu. O osobnych veciach alebo peniazoch nemam istotu, ani dokaz. Proste podla chovania je to dieta co si privlastnuje cudzie veci a nikdy sa neprizna. Dokonca uz dva pripady vyhlasovali v skolskom rozhlase, a sice sa nepriznal, no tentokrat to vratil. Nemozem to uz dalej kryt, no nemozem ani zradit vlastne dieta, ktore mi to prezradilo, ze kto to bol. Mate nejaky napad?
Smer psychológ. Hľadať dôvod prečo to robí.
Čom skôr pre dobro toho dieťaťa.
@anonym_autor ist za triednym ucitelom a povedat mu to. Nech zachova diskretnost o "informatorovi" a riesi to s konkretnym dietatom individualne.
@anonym_autor ist za triednym ucitelom a povedat mu to. Nech zachova diskretnost o "informatorovi" a riesi to s konkretnym dietatom individualne.
@marcela64 ja som tiez za to riesit, ale ako to urobit aby som vlastne dieta nezradila.
@pribinak Dieta ma aj mnohe ine problemy, len problem je, ze rodicia sa rozisli, tam bolo vela dramy okolo toho, ale podla mna obaja ho lubia a dieta sa z vonkajsieho pohladu nema zle.
@viestta Je to velky vymyselnik, ale to co je za posledny mesiac uz presiahlo hranice beznych vylomenin. Lenze je to synov najlepsi kamos a ten ho zaprisahal, ze podla mna to vie len moj syn. Takze cokolvek ja budem riesit, bude jasne ze to povedal on.
Prečo to berieš ako zradu? Ak to necháš tak, tak čo naučíš vlastné dieťa? Že držať ústa, keď vieš, že sa deje niečo zle iba preto, aby si ty bol kryty je v poriadku?
No nie je.
Ak je syn na 100% presvedčený, že to bol ten chlapec, tak choďte spolu za riaditeľkou a nech jej to povie.
Neuc svoje dieťa klamat
@marcela64 ja som tiez za to riesit, ale ako to urobit aby som vlastne dieta nezradila.
@pribinak Dieta ma aj mnohe ine problemy, len problem je, ze rodicia sa rozisli, tam bolo vela dramy okolo toho, ale podla mna obaja ho lubia a dieta sa z vonkajsieho pohladu nema zle.
@viestta Je to velky vymyselnik, ale to co je za posledny mesiac uz presiahlo hranice beznych vylomenin. Lenze je to synov najlepsi kamos a ten ho zaprisahal, ze podla mna to vie len moj syn. Takze cokolvek ja budem riesit, bude jasne ze to povedal on.
@anonym_autor ked je to synov naj kamos, nepoznas sa s rodicmi? ja ako matka by som chcela vediet taketo veci, skor ako to bude vazne (vazne je to uz teraz, ale moze sa to zhorsit - policia, socialka...)
@anonym_autor Hm, tak rozchod rozvod dokáže dieťa poznačiť
Asi si pyta pozornosť, možno sa mstí, možno nevie čo so sebou
Ale fajn že sa ti priznal. Ja by som to rieisila cez psychológa
@pribinak ... A ako autorka ako cudzia osoba, zoberie cudzie dieťa k psychológovi? No nijak
@deedol poznam sa s rodicmi velmi dobre. Ale stale je to o tom, ak to prezradim, bude to na mojho syna. Ano ja by som to tiez chcela vediet, za kazdych okolnosti. Ale oni zatvaraju oci pred niektorymi vecami a napriek tomu ze som in psychologa odporucala uz davnejsie, vobec to neriesia. Takze sa do toho uz nechcem pustat.
@pribinak ale ved on sa nepriznal mne, ale mojmu synovi
@anonym_autor ked je dobry ucitel, vie veci riesit aj bez "prezradenia zdroja". Alebo potom to ries s jeho rodicmi, ak ich poznas. Ak je to takto, tak dieta vola o pomoc, ale dost nestastnym sposobom, treba mu pomoct.
@deedol poznam sa s rodicmi velmi dobre. Ale stale je to o tom, ak to prezradim, bude to na mojho syna. Ano ja by som to tiez chcela vediet, za kazdych okolnosti. Ale oni zatvaraju oci pred niektorymi vecami a napriek tomu ze som in psychologa odporucala uz davnejsie, vobec to neriesia. Takze sa do toho uz nechcem pustat.
@anonym_autor aha, tvojmu synovi. Tak ty chod za školským psychológom a nech to ďalej rieši už psychológ
@anonym_autor ja by som to s tymi rodicmi riskla. ked to spravne diplomaticky naformulujes, mozno to zacnu riesit. synovi by som vysvetlila, preco idem "zradit jeho doveru" - ake dosledky by mohlo mat pre kamosa, keby v tom pokracoval a zacala by to riesit napr. policia. snazila by som sa mu to vysvetlit tak, aby s tym nakoniec aj on suhlasil, ze ideme kamosovi "pomoct". no a rodicom by som povedala rovno, ze to viem od syna a ze som zvazovala, ako sa k tomu postavit, ale ze keby to bolo naopak, aj ja by som to chcela vediet, aby som to mohla riesit, a ze to vravim im (a nie ucitelke), aby mohli zasiahnut oni (zvaz, ci nie su trestajuci - ci syna nezmlatia alebo co).
na gymnaziu sme mali taky pripad v triede, v 2 .rocniku, dievcina kradla spoluziakom peniaze, a nasledne im za to kupovala nanuky a ponukala ich...ti ktorych sa kradeze nedotykali, o tom vobec nevedeli, dievcinu poriesili v tichosti, bolo jej odporucene odist zo skoly na ine gymnazium v inom meste...az neskor toto vyslo najavo... pritom dievcina z usporiadanych pomerov, slusni pracoviti rodicia, len bol zo strany rodicov velky tlak na vysledky-jej brat mal doma vyvesene dvere na svojej izbe, lebo bol tiez gymnazista, ale dla rodicov nedosahoval zelane vysledky, musel sediet za pisacim stolom, a mama nanho videla z kuchyne......a ona chcela, aby ju v kolektive decka viac zrali, preto kradla...
Keď je syn najlepší kamoš, mohol by mu dohovoriť aby zašiel za školskou psychologičkou alebo ak sa bojí že pôjde spolu s ním aby mu pomohla.
Časom to praskne buď urobí chybu, alebo škola nastraží pascu aby chytila zlodeja a to bude len horšie pre neho, lebo ho vyčlenia z kolektívu a nikto sa s ním v triede nebude baviť, lebo budú naňho krivo pozerať.
Nech mu vysvetlí že je to vážna vec, ktorú treba riešiť a chce mu pomôcť. To že to bude tajiť nie je preňho pomoc, iba oddialenie a zhoršenie situácie a to že ho kryje tak aj on je vlastne spolupáchateľ.
Teraz nerieš zradu ale krytie zlého správania. Chceš aby to začal robiť aj tvoj syn? Ja by som mu dohovorila, že takýchto kamarátov nepotrebuje. A išla so synom za triednym učiteľom nech povie čo vie.
@anonym_autor ja by som vobec neriesil nic s nikym okrem skoly... Takze otazka je, ako tuto situaciu (na pode skoly) riesi samotna skola. Ak zmizne nieco vam, treba ist tvrdo za tym, aby sa to vyriesilo (aj bez osocovania / prezradzania... lebo deti si navymyslaju a mohlo by to pre vas vypalit zle... )... Proste smer ucitelka -> riaditelka... nahlasovat, ziadat presetrenie... skola snad ma postupy, ako to riesit (vedia, kedy zatlacit a kde)... teda predpokladam
Lebo raz sa u nas riesila akoze sikana v skole... tak vsetci frcali na rodicko a tam sa teda otvorene vsetci bavili za ucasti psychologicky, triednej a zastupkyne (teda rodicia, nie deti) a vyslo najavo, ze ohlasovatel bol najvacsi sikanator... a zo zaciatku to vyzeralo s niektorymi detmi zle... ale pravda bola niekde inde.
@anonym_autor Ahoj autorka, pokial ti na tom chlapcovi troska zalezi, vies dobre,ze to budes musiet prezradit minimalne sukromne ucitelke. Pretoze, ked si to takto ten chlapec osvojuje uz v tomto veku, co bude, ked bude starsi? Bude z neho realne zlodej, co bude napr. kradnut aj v obchodoch? Kludne sa toto moze z neho stat. Alebo okradat svojich blizkych? Za mna to rozhodne treba riesit. Ucitelka uz najde sposob...ona aj kludne moze povedat, ze si to viacerí vsimli a tym padom to nebude hodene na tvojho chlapca. No na druhej strane takto ucis svojho, aby mlcal ked sa deje nieco zle. To buducna sa to moze nepekne vypomstit, nielen teraz ked je este dieta, ale aj v dospelosti. Takze treba aj s tymto operovat, aby si nejak ukazala synovi co je a co nie je spravne uz teraz, aby ti neskor nebolo luto, kde vo vychove si spravila chybu.
Áno syn možno stratí najlepšieho kamaráta ale mňa ako matku by zaujímalo či je dobré že môj syn ma za kamaráta zlodeja. Teraz áno je malý ale čo bude potom keď bude dospelý? Teraz ho kryjete a on si myslí že je všetko v poriadku. Čo potom bude v dospelosti ? Bude kradnúť v obchodoch, okrádať ľudí na ulici ak mu nikto neukáže že to je zle a je za to potrestaný? Radšej áno nikomu nič nepoviem nech je tento svet o ďalšieho zlého človeka len aby môj syn mal kamaráta. Ja by som sa aj so synom porozprávala či mu stojí taký kamarát čo robí zle veci a trestné veci za ktoré môže ísť do väzenia. Treba premýšľať na dopady čo bude o pár rokov.
@anonym_autor Ahoj autorka, pokial ti na tom chlapcovi troska zalezi, vies dobre,ze to budes musiet prezradit minimalne sukromne ucitelke. Pretoze, ked si to takto ten chlapec osvojuje uz v tomto veku, co bude, ked bude starsi? Bude z neho realne zlodej, co bude napr. kradnut aj v obchodoch? Kludne sa toto moze z neho stat. Alebo okradat svojich blizkych? Za mna to rozhodne treba riesit. Ucitelka uz najde sposob...ona aj kludne moze povedat, ze si to viacerí vsimli a tym padom to nebude hodene na tvojho chlapca. No na druhej strane takto ucis svojho, aby mlcal ked sa deje nieco zle. To buducna sa to moze nepekne vypomstit, nielen teraz ked je este dieta, ale aj v dospelosti. Takze treba aj s tymto operovat, aby si nejak ukazala synovi co je a co nie je spravne uz teraz, aby ti neskor nebolo luto, kde vo vychove si spravila chybu.
@motylik2559 mne najviac zalezi na mojom synovi a jeho dovere, to je priorita. Ze mi doveruje, ze mi vsetko povie a moze sa na mna spolahnut. Kedzte vsetky pripady zlodejiny o ktorej viem dopadli tak, ze to u neho doma nezostalo a dokaz ziadny nie je, nie je to take jednoduche. Ked sa mam rozhodnut, ci stratim doveru syna v takom predpubertalnom obdobi, alebo pomozem inej rodine aby z ich syna nebol zlodej, vyberam si prvu moznost. Ale zaroven to nechcem nechat tak, preto som sem prisla pre nejake tipy, iny pohlad. Mozno by bola cesta ta triedna. Co sa tyka kamaratstva… ano nechcem aby mal kamarata zlodeja. Ale… to sa lahko hovori, tam nie je vela moznosti pre kvalitne kamaratstva. Zial.
@motylik2559 mne najviac zalezi na mojom synovi a jeho dovere, to je priorita. Ze mi doveruje, ze mi vsetko povie a moze sa na mna spolahnut. Kedzte vsetky pripady zlodejiny o ktorej viem dopadli tak, ze to u neho doma nezostalo a dokaz ziadny nie je, nie je to take jednoduche. Ked sa mam rozhodnut, ci stratim doveru syna v takom predpubertalnom obdobi, alebo pomozem inej rodine aby z ich syna nebol zlodej, vyberam si prvu moznost. Ale zaroven to nechcem nechat tak, preto som sem prisla pre nejake tipy, iny pohlad. Mozno by bola cesta ta triedna. Co sa tyka kamaratstva… ano nechcem aby mal kamarata zlodeja. Ale… to sa lahko hovori, tam nie je vela moznosti pre kvalitne kamaratstva. Zial.
@anonym_autor chápem tvoje pocity, lebo kamarát môže by najlepší, ale tie krádeže z neho robia zlodeja. Ale - je možné že nejde o klasické krádeže, že ukradne aby mal nejaký prospech, ale o nejaký psychický problém, prípadne kleptomániu. Nemyslím že by bol nejako mentálne slabší, ale skôr je to nejaké pnutie urobiť niečo zakázané, nevhodné, ten pocit strachu čo sa môže stať, adrenalín z odhalenia, a teda by to mohol byť dôsledok rozvodu a teatra pri ňom. je možné, že chlapec si to takto kompenzuje.
Súhlasím s názorom, že syn by mohol kamarátovi pomôcť a navigovať ho k riešeniu so psychologičkou, dať mu najavo že stojí ako kamarát pri ňom ale nebude mu tolerovať nekalé skutky, aj že práve ako kamarát mu pomôže riešiť jeho problém.
No len aby do krádeži časom nezapojil aj tvojho syna , alebo mu niečo ukradnuté nepodstrcil.Ja osobne by som sa dohodla som synom nech ho presvedčí aby sa priznal , lebo potom to povie on , pripadne to povie svojim rodicom.
Inak co tým učíš svojho syna ? Ze zlodeja treba kryt?
vám už tiež niečo zmizlo? inak keď takto šikovne vie dieťa kradnúť, ja by som sa skôr obávala, aby to šikovne nehodil na niekoho iného a v skrate to môže byť práveže najbližší človek a síce tvoj syn 🙈 pozor na to

Toto sa ale nemôže prehliadať, už aj pre dobro toho dieťaťa, ktoré kradne. Asi by som to konzultovala s riaditeľkou a tá nech si zavolá rodičov. Veď to čo bude robiť, keď bude staršie, kradnúť učiteľom autá?