Ako riešiť pocit krivdy u dieťaťa?
Moje dieťa postúpilo do vyššie kola anglickej olimpiády z prvého miesta, bolo veľmi šťastné. Kvôli ďalšiemu kolu vynechalo výlet organizovaný školou, presnejšie ja ako rodič som šla vlastným autom 220km dieťaťom aby bolo riadne a v čas na súťaži a neskôr sa pripojilo k ostatným žiakom na výlete. Ale o to teraz ani nejde.
Dieťa bolo veľmi sklamané , bolo mu až na plač poprvé lebo súťaže sa zúčastnili aj deti ktorým je ANJ materinským jazykom, také čo sa narodili napr. USA, také čo sa chválili tam že letá trávia u rodiny v UK. Pokým moje v rodine nemá možnosť s nikým precvičovať konverzáciu v cudzom jazyku. Po druhé porote niekoľko krát zvonil mobil, vyrušovali tým súťažiace deti, pri mojom dieťati sa to stalo až tri krát. Tak buď si vypnú zvonenie alebo idú riešiť súkromné záležitosti mimo tej miestnosti, nie?
Pocit sklamania pretrváva, cez víkend sa dieťa odmietlo učiť a napísať úlohy. Pomalí strácam argumenty...
nechaj ho tak, musi si to sklamanie prezit a spracovat.. ulohy su teraz asi posledne, co ho trapi.. to prejde.. isto sa neuci anglictinu len pre vyhru na sutazi, takze to sa bat nemusis, ze na nu uplne zanevrie.. ale treba tomu cas
A deti ktorých rodičia berú po svete na výlety sa nemôžu zúčastniť geografickej olympiády pretože to nie je fér?
A deti ktorých rodičia sú vrcholoví športovci takže majú lepšie gény sa nemôžu zúčastniť športových súťaží pretože to nie je fér?
A deti, ktoré šli o rok neskôr do školy a následne majú náskok sa nemôžu zúčastniť pretože to nebude fér pre mladšie deti?
A deti ktoré majú viac peňazí sa prečo môžu zúčastniť súťaží keď existuje kopec šikovných a talentovaných detí ktoré ale nedostanú príležitosť lebo sú z nepriaznivých podmienok, to je fér?
A čo vôbec je fér a kto to určuje 😀 čím skôr to pochopíš ty tým skôr to pochopí aj tvoje dieťa...
1. Tiez sa mi nezda fer, aby boli zapojene deti, co sa narodili a zili v anglicky hovoriacej krajine
2. To, ze niektorym detom rodicia zabezpecia v lete pobyt v anglicky hovoriacej krajine, je ich plus alebo tvoja smola
3. To s mobilom je ozaj neslusne a neprijemne
4. Spravodlivost neexistuje
ano, vyhravaju casto deti, ktore maju rodica rodeneho v danom jazyku, prip. maju rodinu a travia tam prazdniny, alebo deti, ktorych rodicia su ucitelia daneho jazyka a precvicuju s nim jazyk ich znami -rodeni.
pochval ho, svet nie je spravodlivy a olympiada nie je pre stastie a dalsi zivot nicim dolezita.
uz za postup bude mat nejake body k prijimackam, vedomosti mu nikto nevezme.
a spravodlivost neexistuje.
Škola, súťaže a pod by mali deti motivovať nie demotivovať 😭
To nie je nespravodlivosť. To je výborná príležitosť súťažiť s výrazne lepšími a nevzdať to. Tiež som chodila na olympiády z DE a v skupine boli aj dievčatá z jazykových škôl. Nikdy som nič nevyhrala. Učiteľka ma aj tak pochválila a riaditeľ vyhlásil, ze som obsadila krásne 5te miesto. Mne to ako dieťaťu tak pomohlo a naštartovalo ma to do života. Dnes som vo vysokom managemente a nedávno som mala prednášku o tom: Vydrž fázu “najhorší” medzi “najlepšími”.
Vysvetľovala som publiku, ako sa cíti syn, ktorého preradili vo futbale do vyššej kategórie. Je tam najslabší, najpomalší, je frustrovaný. Ale keď to zvládne, bude na tom lepšie, lebo hra medzi silnejšími .
Nerob z dcéry obeť. Vysvetlí jej, ze je naozaj lepšie súťažiť s lepšími.
S “horsimi” by síce súťaž vyhrala, ale neposunulo by ju to ďalej.
Veľmi jej prajem, aby to zvládla. Ak keď nie, nevadí. Potom nech ma EN len pre zábavu a nechodí na súťaže.
Už pípal edupage, dnes z ANJ 4ka
No hold,to je život,na tie mobily sa ale treba sťažovať
Dieta sa neuci pre sutaz, uci sa kvoli sebe. Sutaz je len bonus.
Tvoje dieta ide na olympiadu ale z AJ ma 4? Ja viem, ze ked sa nechce, tak sa da vsetko zvorat, ale aj tak, toto je privela....
Pozri, suhlasim, zivot nie je fer. Ja som tiez chodila na sutaze, kde boli decka, ktore boli rok na vymennom pobyte v zahranici a pod, takze neporovnatelne.
Ked sme sli na VS, ja som mala z jazyka 2 takze som musela robit prijimacky. Ale 2 som mala lebo som sla z bilingvalneho lycea a u nas boli vysoke naroky. Ine decka z dedinskych skol mali 1 takze prijimacky robit nemuseli. Ked bolo treba rozpravat, ledva koktali - ano stretli sme sa potom na cvikach z jazyka... je to nespravodlive, ale je to tak.
Moje dieta je momentalne jedno z tych slabsich v triede a je to krute, pretoze bolo zvyknute byt medzi top lenze... preskocilo triedu, takze casom to dozenie, ale ta momentalna situacia je tazka.
Prepáč, ale toto si vôbec neviem predstaviť. Moje úplne bežné, ničím výnimočné dieťa, ktoré ani nešlo na ANJ olympiádu, by asi muselo mať otras mozgu, alebo horúčky štyridsiatky, aby sa jej podarilo chytiť 4 z angličtiny. Veď to ani nejde, aby sa z premianta triedy stal zo dňa na deň štvorkár. Čo sa na tej hodine dieťa zaťalo a odmietlo komunikovať?
Ako staré dieťa to je?
Život nie je fér, sklamaní v živote zažije niekoľko. Pokiaľ viem tieto olympiády nie sú povinné.
Dieťa sa učí pre seba nie pre víťazstvo.
Tiež som bola ako. Dieťa na olympiáde ale matematickej, nevyhrala som. Dostala som sa len do krajského kola, ale kvôli tomu som nezačala flákať školu a mala som stále jednotky z matiky.
Ale súhlasím ze mat zapnutý mobil a ty vyrušovať je vrchol nezdvorilosti. A poukazaju na nulový rešpekt voči ostatnym
Ja som sice bola na olympiade z Nj.
A tiez tam boli ziaci ktori rozpravali po nemecky aj doma. Absolutne som to nebrala ako krivdu. Az teraz po precitani prispevku to asi zacnem brat ako krivdu.
Resp aj po vymennom pobyte v Nemecku ked mi ucitelka dala 3 ma to nedemotivovalo. Naopak isla som si svoje… mna nemcina bavila….
Mna co najviac motivovalo ked som bola na strednej na sutazi a vlastne jeden ucitel este zo ZS mi povedal ze ja na hotelovu nie. Lebo tam su jazyky a ja mam “zly” zaklad…. Tak som sla na inu skolu a prave na sutazi som bola “neskromne” lepsia nez ziaci z hotelovky. Takze tolko k tomu…
Na buduce ma priestor odmietnut ist na sutaz ale nech ho to neodradza objavovat a ucit sa nove veci. Robi to pre seba…
Zavedená tvrdohlavosť a k tomu puberta začína naberať na obrátkach , niekdy pred tým horšie ako 2ku v žiackej nemala
Skús si s ňou tak fajn pohovoriť, vezmi ju možno niekam, len vy dve, nech to nevidí tak čierno čierne, lebo skutočne, pocitov nespravedlnosti sa dožije či už počas štúdia, alebo neskôr v zamestnaní celkom určite a tvrdohlavosť, ofuky a odmietanie učenia, neskôr práce ju asi šťastným nespraví. U nás na olympiáde excelovalo dievča, ktoré sa tiež narodilo a pár rokov žilo v DE, potom tu na SK jazykovka-áno, vyhrala s prehľadom. Ale to dievča je inak slabšia žiačka, v ničom nie je extra šikovná. Je super, že sa jej takto podarilo zažiť tiež pocit úspechu, ktorý by inak asi nezažila. Skús ju možno odmeniť za snahu, ktorú vynaložila na prípravu, vysvetliť jej, že je už veľká slečna, skoro žena a to, že sa na to povznesie je znakom vyspelosti. To trucovanie je detské a nevyzreté.
Ak nie je ,,najlepší", stať sa ,,najhorším" nie je správne riešenie. Treba sa zmieriť aj s postavením priemerného.
Ešte k tomu posielaniu detí, ktoré majú jedného z rodičov native speaker, či korene v krajine, kde je materinský jazyk ANJ. V olympiádach súťažia o umiestnenie aj školy a škola by bola fakt blbá, aby takéhoto žiaka neposlala na súťaž, len preto, že to niekto citlivý vyhodnotí, že to ,,nie je fér". Akýkoľvek šikovný žiak je školský zlatý poklad a treba ho poslať povyhrávať, čo sa len dá.
Deti, ktoré majú lepší základ z jazyka sa nemôžu zúčastniť olympiád? Chápem, že je sklamaná ale za to predsa nebudeme lepším žiakom zakazovať sútaže. Tam predsa majú ísť tí najlepší. Tvoje dieťa má možnosť doučovania v jazykovej škole ak už nemá s kým komunikovať. V nižšej súťaži vyhrala lebo nebol nikto lepší. Tam nevyhrala lebo boli aj lepší. Život je aj o tom. Na olympijské hry tiež nejdú najlepší z dedinskej ligy ale z celého štátu.
A ako by si si predstavovala, aby škola a súťaže deti motivovali? Že všetkým na koniec zatlieskame a rozdáme diplomy, lebo všetci sú víťazi? To sa robí tak maximálne v škôlke. Tvoja dcéra išla do vyššieho kola z prvého miesta. Aj ostatní, čo tam boli, išli z popredných miest. Preto je to vyššie kolo, že tam medzi sebou súťažia tí najlepší. Aj keby tam neboli native speakeri, by tam mohli byť lepší, ako ona. Treba sa naučiť prijať prehru so cťou. A že bude teraz trucovať a naschvál nosiť 4, z rebélie, tak tým škodí len sama sebe.
Mate iny problem ako olympiadu. Resp ine sa musi dcera naucit - vyrovnat sa s neuspechom a nespravodlivostou. Lebo zivot nie je fer, bodka.
Podla tohto prispevku usudzujem ze skor este prilievas olej do ohna. “Som na teba pysna, bola si fantasticka, podme to oslavit na zmrzku/nakupy/do kina”.
Dcéra je nahnevaná a skús jej ten hnev pomôcť zvládnuť.
Bojkot školy to asi nebude.
Ani bojkot predmetu, ktorého sa to tyka.
Podľa mňa ideálny čas, na kontakt s realitou.
Vysvetli jej, že ľudia nie sú len svedomiti a zodpovední a je ich vo svete veľká časť a bude ich stretat stále viac a viac.
Prípadne ak bude hnev a jej frustrácia pretrvávať napísala by som organizátorovi súťaže, že podmienky neboli celkom fér.
Môže to zohľadniť v budúcnosti ak ako zriaďovateľ uzná za vhodné.
Dcere ukážeš že s ňou súhlasíš aj si sa snažila niečo podniknúť, ale čo sa stalo už sa neodstane..
No ja žijem v uk a kopa "rodenych anglicanov" ma gramatiku tak strasnu, že by na žiadnej olympijade neuspeli 😅
Zivot nie je spravodlivy. Niekedy na sparavodlivost marne cakame, sme z toho sklamani ale tak ci tak musime kracat dalej. Nikto nema nikdy idealne podmienky aby dosiahol optimalny alebo najlepsi vysledok (tie telefony), napriek tomu vykony podavat musime a chceme.
Chapem tu zlost a znechutenie u toho pubertaka, obzvlast ak to bola take prva "facka od zivota", ma na to pravo. Ale treba mu dat cas aby to spracoval.
zivot je vzdy spravodlivy.. len nie vzdy ta spravodlivost vypada tak, ako my si ju predstavujeme 😀 .. lebo my sa casto divame na zivot len zo svojho obmedeneho pohladu, nedokazeme vidiet sirsie suvislosti
tato skusenost je vybornou moznostou, ako motivovat tvoje dieta do zivota.. len to musis spravne uchopit .. ale asi aj sama potrebujes dozriet k vedomiu, ze zivot nie je o vyhrach v sutaziach
dieta, ktore zilo v anglicky hovoriacej krajine, alebo ma rodica native speakra musi byt v inej kategorii, urcite nesutazilo v rovnakej kategorii ako tvoje dieta
ak travi leto u rodiny v UK, tak pravdepodobne keca po slovensky a po aglciky, len ked si ide nieco kupit, cize bezna komunikacia ako na dovolenke
tvoje dieta nevie zvladat prehry, to je fakt velky problem, nebude stale najlepsie, najkrajsie a najmudrejsie
ani mne sa nezda, ze mohli byt spolu native speakers so zvyskom ...ja som na zakladnej bola tiez na anglickej olympiade, ale teda native speakers mali samostatnu kategoriu...s nami mohli byt taki, co hovoria doma anglicky (rodicia s nimi trenovali) alebo maju vylety do anglicky hovoriacich krajin, ci boli na vymennom pobyte aj rodica anglictinara mohli mat, ale native speakers mali samostatne
Takisto narodit sa v danej krajine nema nic spolocne s jazykom, ja mam ziaka, ktory sa narodil v Spanielsku a po spanielsky nevie ani ceknut, ked bol male babo, tak odtial odisli. To su take argumenty

ano, svet nie je idealny a spravodlivy...aj to je lekcia, ktoru dieta potrebuje okusit...