Ako riešiť problémové správanie 14-ročného dieťaťa?
Ahojte. Som na rodičovskej dovolenke s 22 mesačným dievčatkom. A mám aj ďalšie dve dcérky (12 a 14 ). Obe sú v puberte tá mladšia je v pohode. Ale tá staršia má ozaj extrémnu pubertu. Možno aj preto, lebo má mentálne bulímiu a psychické problémy. Jej správanie ku mne je neúctivé, robí si všetko po svojom. Začala sa aj rezať (ževraj jej to robí dobre). Ja som ku nej dobrá, skôr ako kamarátka a neviem na pokričať a byť rázna. Mám takú povahu bobužial. Neviem byť prísna. Budem stručná. Podrezáva si žili keď je nieaký vážny problém a tvrdí že ona nič zlé nerobí. Tento silvester spoznala chalana o 2 roky mladšieho (12) je ro susedov syn. Zaľúbili sa, ale ona ho kazí. Učí ho bozkávať, na chete s ním mu dáva návrhy aby vybavil aby boli doma sami a že budú robiť ťutu muťu a pod. Nám rodičom klame a nechodieva rovno zo skoly domov ako sme jej tk nariadkli. Žiaden rešpekt. Kvôli chalanovi skočila s okna z 3 a pol metrovej výšky lebo mala zaracha a isla si len zahrat šach. Pre jej vážny psychický zdravotný stav bola okamžite hospitalizovana na akutnej psychiatrii v Michalovciach kde bola 1 a pol mesiaca. Po návrate sa rto nezmenilo. Jej správanie je arogantné, problémové, zacala sa zle učiť na 3 a 4. a nerešpektuje našu výchovu. Akonáhle ju upozorníme na nieco zlé podrezava sa a ubližuje si. Má velmi velke sexuálne sklony na to že má 14 a ja sa ju snažim vypočut poradiť a aj k psychologovi chodí každý týzden. Doma je nesústredená stále sa eroticky fotí a píše si samé nechutnosti s jej 12 ročnym chalanom ktorý je submisívny lebo je z nej hotový. Nerešpektuje pravidlá rodiny, ma bordel v izbe a aj po upozornení si to neuprace. Na môjho manžela, jej otčima nadáva do buzerantov a ko..tov. Žiadna úcta, žiad2n rešpekt že ju poxná viac ako jej otec a že ju vzorne vychováva. Doktorka zvažovala nad redukačkou aby tam bola prísnejšie prevychovaná. Užíva aj lieky na problémové správanie ktoré ju nenaprávajú. Nechápe sociálne súvislosti v rodine. Ja som z nej uz doslova na prásky. Doktorka mi včera predpísala lieky na úzkost a nervozitu a injekcie B12 a thiamin na liečbu nervov lebo som sa pri jej správaní už viackrát nervovo zrútila a stratila všetku radosť zo života. Poradte mi prosím. Čo by ste robili vy na mojom mieste. Každý deň je rovnaký a ja som už na dne. Tie čo to majú podobné. Dali by ste pri takom správaní svoje dieťa do redukačky keď žiadne metódy nefungujú a ničí psychicky celú rodinu a harmóniu v nej? Ďakujem za odpoved. Dokonalé matky a tie čo žijú v ha4monickej rodine zdržte sa prosím neprijemných kritík. Ďakujem
odmala je taká komplikovaná? je tam aj diagnóza, alebo to prišlo razom s pubertou...
@mudiel zbytočne sa urážaš...to si len nepochopila.. to z takýchto detí neraz matky potrebujú Ad - alebo inú psychiat. a psych. pomoc.
to by ti vedeli písať matky ktoré majú deti troška iné...s diagnózami.
@mudiel Viem čo prežívaš. Peklo s vlastným dieťaťom.
Reedukačné centrum - to nepomôže. Možno sa naučí brať drogy alebo príde tehotná. Tade cesta určite nevedie.
Psychiater - akútne bola umiestnená na 1.5 mesiaca na psychiatricke oddelenie a nepomohlo to. K detskému psychiatrovi sa dostanete tak raz za pol roka. To je úplne k ničomu.
Psychológ - musí chodiť každý týždeň pravidelne. Vytvoriť si s psychológom vzťah a on môže postupne usmerňovať jej spravanie. Toto je jediná schodná cesta.
Otčim - je to chlap. Nesmie mu nadavať do kktov. Má zobrať remeň a strieskať ju, aby si vynútil rešpekt. Musí mať doma autoritu aj keď nie je biologický otec.
Ak sa jej stav zhorší, tak znova umiestniť ako akútny stav na psychiatriu. Musíte vydržať, aj keď každú deň vyzerá ako posledný... hormony sa časom ukľudnia a zlepší sa to. Trvá to cca 1 rok.
Držím palce (aj na nohach). Kto nezažil nikdy nepochopí. 😉
@deti95060810 ja som bola 7 rokov bez partnera a ani som nikoho okrem kamaratov nemala. A už predtým šikanovala mladšiu sestru lebo sa necítila v kompletnej rodine a ked ju má, je stále zlá. Prepáč. Už nemám racionálne myslenie. Asi som to zle pochopila. Len som teraz citlivejšia lebo som zúfala 😔
@fido69 tak ten rok je troška málo - pridaj.... 😉
ak si myslíš že do nemocnice na psych. dostaneš dieťa kedy si zmyslíš ty - tak si na omyle... však tam je nátresk neskutočný.
@deti95060810 akutny stav musia zobrať a riešiť.
@fido69 presne na to som tiež uvažovala. Pôjde opäť na psychiatriu. Ja by som ju tam tiež nerada dávala.Ku psychológovi chodí každý týždeň ale vie zmanipulovať aj ju. A otčim jej už dal výchovnú a je na nu prísny, ale stále sú na nože. Je chladná a až velmi pyšná, sebecká a arogantná. Nič nepomáha.
@mudiel ja ti poradiť neviem, ale držím veľmi palce 💪musí to byt skutočne extra náročné..
@deti95060810 úpne ti rozumiem 🥺
@fido69 nezoberú a neriešia... vlastná skúsenosť.
pošľú ťa za pedopsychiatrom ku ktorému patríš resp. chodíš.
@mudiel ja sa tej tvojej dcere ani necudujem, ked dokazes takuto citlivu temu a jej intimne problemy vypisovat vo verejnej diskusii,
(obcas tu pisu aj tinedzerky, takze nieje vylucene ze by sa k tomu nemohla dostat plus mas tu vycapenu fotku a mena deti)
Zacni v prvom rade od seba, lebo ked sa k niecomu takemu schyluje dospievajuce este stale dieta v prvom rade to hovori o tebe ako o matke, sorry
@levandul_ka
Nezažila si, nevyjadruj sa. Niekedy je mlčať zlato. 😉
Sama si neporadis, tam už len odborníci. Držím palce
nymfomania?
Bože žieňa, súcitim a držím vám silno všetko prtsy aj na nohách aby sa to utriaslo.len mne podľa popisu príde, že ma bipolarnu poruchu.
A ono na doporucenie od psychiatra ju nemusia prednostne umiestnit na psychiatricke liecenie?
Ja mam skusenost, ze na moju vlastnu ziadost som okamzite dostala doporucenie a druhy den som bola umiestnena. Vtedy som mala 17. V dospievani som mala velmi vazne problemy, a ano, mala som aj epizodu sebaposkodzovania, ktora trvala vyse 9 rokov. Ale nedokazem si ani vo sne predstavit, ze by som sa takto spravala k svojim rodicom. Nesmierne mi je luto, ze musite prezivat taketo jej afekty.
Na psychiatrii by jej nastavili aspon liecbu, ak ide teda o to, ze by s nou sila nejaka diagnoza, co mi podla opisu pride, ze ano, lebo taketo spravanie nie je v poriadku. Uz ju niekto diagnostikoval? Rispen nie je zle antipsychotikum, ale nejako mi pride malo to, ze ma nasadeny len ten.

@syslik81 myslís si, že mm si pri tom pospevoval? Si na omyle. A ked potrebujeme náhodou psychiatra tak z nej. A kto ti dal právo súdiť nás. Nevieš čo je za tým všetkým, nevieš čo prežívame tak láskavo by som bola ticho. Lebo tvoja časť odpovede ma urazila