icon

Ako riešiť zníženú známku zo správania?

29. jún 2025

Ahojte chcela by som od vás radu prípadne ako by ste riesili takuto situaciu. Syn je v 8r má pár poznámok ohladom porušovania skolskeho poriadku, ale nic závažné. Tyzden pred vysvedcenim mu prišla poznámka, ze chodi cez prestavky do inych tried maju to zakazane. Pisala nam dozorujuca ucitelka spravu, ze porusuje nariadenie riaditelky. V inej triede len sedeli a rozpravali nebol tam sam z inej triedy. Ucitelka napisala, ze mu navrhuje 2 zo spravania. S manzelom sa nam to zdal ako zart! Za taku banalitu aj ked pridam k tomu tie poznamky, ktore ma vacsinou vyrusovanie, raz mu zazvonil mobil v taske lebo ho neodovzdal... Na skole sa deju zavaznejsie priestupky sikana, niceniu majetku, fajcenie a pod. Na nase velke prekvapenie ked nam piplo vysvedcenie na edu mal 2 zo spravania! Pisala som jeho triednej (ta na nom sedi od 5 triedy je to dlhy pribeh a bolo by co popisovat... Mame s nou problemy a jedine co lutujem, ze som sa na nu nebola nikdy stazovat! Lutujem to a uz to zial nezmenim. Nie som uzkostliva matka nikdy som nebola vecne riesiaca, stazujuca vzdy podrzim aj ucitelov... Na konci 7r dostal pokarhanie triednym ucitelom tiez som bola v soku lebo mali na skole pravidlo 3 poznamky a pokarhanie. Syn mal poznamky tipu "pil na hodine", posmieval sa spoluziakovi za znamku a tretia poznamka "porusuje skolsky poriadok" prva a posledna je od triednej. Neskor som sa dozvedela, ze toto pravidlo 3 poznamok neuplatnuju vo vsetkych triedach lebo by pisali jak cesky zandari pretoze sa v triedach sa deje hocico...
Kontaktovala som triednu a uz som jej fakt napisala svoj nazor na vec, ze ho ako triedna nepodrzala a naozaj nie som paranoidna, ale myslim si, ze za vsetkym je ona... nebudem tu popisovat "šikanu" z jej strany to by bol dalsi prispevok...
Mame stretnutie s riaditelkou, ale neviem co vyriesim kedze maju spolu s nasou triednou velmi priatelske vztahy.

Strana
z3
andsen
1. júl 2025

Pred stretnutim s riaditelkou odporucam prestudovat skolsky poriadok- tam musi byt napisane, za akych podmienok sa davaju pokarhania triednym, riaditelom, 2 zo spravania... -> porovnajte si to s poznamkami vasho syna. Ak to nesedi, trvajte na dodrziavani skolskeho poriadku aj zo strany skoly. Dvojka sa dava naozaj za zavaznejsie veci ako opisujete, mohli mu udelit pokarhanie riad. skoly.

althejka
1. júl 2025

Kedze ani jedna z nas vas osobne ani syna nepozna, tak ma mrzia niektore odpovede o vychove nevychove a podobne. Obcas su decka naozaj poznamkovane za hovadiny,to si priznajme a staci sympatia ci nesympatia,obzvlast chlapci to maju ešte trocha tazsie. Potom sa to nazbiera a problem na svete. Ale mne sa zda,ze dvojka je prilis. Nepoviem pokarhanie triedneho ci riaditelky, ale dvojka na nasej skole zodpoveda fyzickemu napadnutiu ci kradezi,poskodeniu majetku. Uz s tym nic nenarobite, jedine pokecat so synom o predchadzani tomu comu sa predchadzat da. Verim ,ze to bude lepsie, ale ak sa intenzita poznamok bude opakovat, treba to riesit skor,ako mat take nemile prekvapko. Drzim palce

maranco
1. júl 2025

https://rodinka.sk/predskolak/skolak/znizena-zn...

Stupeň 2 (uspokojivé)
Žiak porušuje jednotlivé pravidlá školského poriadku, je prístupný výchovnému pôsobeniu a usiluje sa svoje chyby napraviť.

Dvojka zo správania

Znížená známka zo správania na druhý stupeň býva udelená žiakovi napríklad za:
opakované porušovanie školského poriadku a nerešpektovanie pokynov vyučujúcich,
fyzické napadnutie spolužiaka, agresívne správanie,
hrubé verbálne napadnutie zamestnanca školy,
krádež v škole a na verejnosti, bez trestného stíhania,
falšovanie úradného dokumentu / ospravedlnenie od rodičov, potvrdenie od lekára, záznam v ŽK a pod./,
priestupok voči zákonu neklasifikovaný ako prečin,
úmyselné poškodzovanie majetku školy,
svojvoľné opustenie výchovno – vyučovacieho procesu /v škole i mimo školy/,
neospravedlnené hodiny od 7 do 10, niekde od 10 do 25,
7 – 10 bežných priestupkov, 1 – 3 závažných priestupkov, 1 hrubý priestupok.

nurya1
2. júl 2025

Ahoj, školské známky nehovoria nič o inteligencii alebo výchove/vlastnostiach dieťaťa.
Prečo je tak dôležité, aby bola na vysvedčení jednotka zo správania? Ja som si všimla až v druhom polroku, že môj syn mal v Rakúsku dvojku. Keď som sa príležitostne spýtala triednej, čo urobil môj syn, povedala, že nič také. Že jednotku majú len príliš vzorní. Že je to bežné u chlapcov. A áno, tam je dvojka zo správania bežná, nie je to žiadny zápis v registri testov🙂

Tvojho syna bude tá známka nejako mrzieť? Ak áno, možno sa posnaží a v ďalšom polroku bude jednotka. Ak nie, tak kde je problém?

palicka
2. júl 2025

No dúfam, že žartujete. Pokiaľ by to bolo za to, čo autorka popisuje, určite ti nie je adekvátny trest. A čo je hlavne, 2 zo správania musí byt aspoň následným krokom. Teda v danom sk. roku by musel mať pokarhanie že.zcutelim- Vám rodičom oznámené a zapísané v katalógovom liste, následne pokarhanie riaditeľom školy- detto oznámenie a zápis a až potom rada prejednáva 2 zo správania. Takže ja by som si žiadala, nech zdokumentujú, kedy Vám boli doručené pokarhania.

annm81
2. júl 2025
@nurya1

Ahoj, školské známky nehovoria nič o inteligencii alebo výchove/vlastnostiach dieťaťa.
Prečo je tak dôležité, aby bola na vysvedčení jednotka zo správania? Ja som si všimla až v druhom polroku, že môj syn mal v Rakúsku dvojku. Keď som sa príležitostne spýtala triednej, čo urobil môj syn, povedala, že nič také. Že jednotku majú len príliš vzorní. Že je to bežné u chlapcov. A áno, tam je dvojka zo správania bežná, nie je to žiadny zápis v registri testov🙂

Tvojho syna bude tá známka nejako mrzieť? Ak áno, možno sa posnaží a v ďalšom polroku bude jednotka. Ak nie, tak kde je problém?

@nurya1 Na Slovensku je to úplne inak a dvojka zo správania sa zvyčajne dáva len žiakom, ktorí majú seriózne problémy so správaním sa v škole. Pokojne to pre chlapca môže byť prekážkou jeho prijatia na dobrú strednú školu. S Rakúskom sa to absolútne nedá porovnávať.

zuzana76
2. júl 2025
@palicka

No dúfam, že žartujete. Pokiaľ by to bolo za to, čo autorka popisuje, určite ti nie je adekvátny trest. A čo je hlavne, 2 zo správania musí byt aspoň následným krokom. Teda v danom sk. roku by musel mať pokarhanie že.zcutelim- Vám rodičom oznámené a zapísané v katalógovom liste, následne pokarhanie riaditeľom školy- detto oznámenie a zápis a až potom rada prejednáva 2 zo správania. Takže ja by som si žiadala, nech zdokumentujú, kedy Vám boli doručené pokarhania.

@palicka podľa mňa pani nepovedala všetko. Znížená známka zo správania však môže byt aj mimo tejto postupnosti ak ide o závažné porušenie sk poriadku. Nedokážem si predstaviť, kto by dal dvojku zo správania za pár poznámok o vyrušovaní na hodine a nachádzaní sa v inej triede. Veď to schvaľuje pedagogická rada.

palicka
3. júl 2025
@zuzana76

@palicka podľa mňa pani nepovedala všetko. Znížená známka zo správania však môže byt aj mimo tejto postupnosti ak ide o závažné porušenie sk poriadku. Nedokážem si predstaviť, kto by dal dvojku zo správania za pár poznámok o vyrušovaní na hodine a nachádzaní sa v inej triede. Veď to schvaľuje pedagogická rada.

@zuzana76 veď preto som písala danú postupnosť. Za dané porušenie sk.porisdku určite nie

dismonika
3. júl 2025
@sella38

No počkaj... dvojka zo správania sa neudeľuje len tak "mírnix-dírnix". Je tam presný postup a jasné pravidlá + za zníženú známku zo správania hlasuje pedagogický zbor na klasifikačnej porade. To nie je len tak, že učiteľka si zmyslí, lebo na niekom "sedí.".
U nás v škole je napr. postupnosť: napomienka triednym, pokarhanie triednym, pokarhanie riaditeľom a následne ide dvojka zo správania... Samozrejme za hrubé porušenie školského poriadku môže byť aj bez predchádzajúcich pokarhaní udelená dvojka, trojka. Alebo za určitý počet neospravedlnených hodín a pod.

Neporiešiš už nič, nikto ti v júli nezmení známku zo správania len preto, lebo sa pôjdeš "pohádať". Odporúčam viac riešiť správanie syna a komunikovať s triednou normálne, riešiť, čo sa skutočne deje v škole. Jeho správanie zrejme nebude až také ružové ako si myslíte doma.

@sella38 presne tak

princezna_bosorka
3. júl 2025

nechala by som si to detsilne vysvetlit a potom uvidis. To, co pises, mi rozhodne nesedi na 2 zo spravania. Ak si si ista, ze triedna na nom sedi, uz mal byt davno v druhej skole....

maruska78
29. júl 2025

@anonym_autor ahoj. Aj ja som dostala dvojku zo správania na strednej škole. Katastrofálne som zmaturovala. Učiteľky ma neznášali. Vraveli že zo mna nič nebude. Povedala som im,aby neboli prekvapené ,keď mi budú musieť urobiť miesto v kabinete. Tak aj je. Som učiteľka a to som si ešte urobila po výške maturitu a šla ešte na 2 vysoké školy. Preto mám pre puberťákov pochopenie. Prosím, nikdy nelámte palicu na deťmi/žiakmi!

Strana
z3