icon

Ako sa najlepšie pripraviť na prijímačky na obchodnú akadémiu?

jurajdrobny__
21. jan 2025

Stredná škola Bilingválna Obchodná akadémia

Dobrý deň, som ôsmak čo by chcel vyskúšať prihlášky
Na OA a mám pár otázok...
Aké ťažké je to dostať sa tam?
Je slovenský jazyk potrebný na OA?
Je to neskoro začať sa učiť na primacky?

erina102
21. jan 2025

@jurajdrobny__ hlási sa tam vždy veľa žiakov ak myslíš OA v Za.Dcéra to tiež skúsila v 8.ročníku bola pod čiarou a tak sme skúsili odvolanie a šťastie sa usmialo.Už je teraz tretiačka.Vraj skúšky boli ľahké aj slovenčina len to šťastie.Hlási sa tam vždy okolo 500 žiakov a berú cca 40.Ale za pokus to stojí.A ak neuspeješ určite podaj odvolanie.A ak nič tak skúsiš o rok .Jej spolužiačku tak vzali.

jurajdrobny__
autor
21. jan 2025

@erina102 myslím v suranoch
Tam si nemyslím že sa hlási až tak veľa ľudí.

abcabcada
21. jan 2025

@jurajdrobny__ V Šuranoch zoberú každého, prijímačky sú len formalita... Ale pre pokoj v duši sa pripravuj najmä zo SJ, tá býva na OA dosť "poctivá" - absolventi idú často aj na slovenčinársky zamerané výšky 🙂 Ak potrebuješ s niečím poradiť, pokojne napíš...

jurajdrobny__
autor
Autor odpoveď zmazal
jurajdrobny__
autor
21. jan 2025

@abcabcada a myslíte že výška je podstatná keď sa niekto hlási na bilingválnu OA?

abcabcada
21. jan 2025

@jurajdrobny__ dvojka je úplne v pohode, sice je to už pár rokov, čo som prijímačky robila (na obyčajnú, nie bilingválnu, ale vtedy bola slovenčina na oboch rovnaká, neviem, ako je to teraz) no bola som tiež dvojkárka a otázky boli jednoduche, myslím, že som stratila veľmi málo percent, cez 90 som určite mala 🙂 mrkni sa po vzorových testoch na OA (prípadne aj rovno biling.) a skús si to nanečisto 🙂 spravidla viem, že moje "decká", čo pripravujem na prijímačky skôr stresujú, čím si vlastné škodia 🙂

jurajdrobny__
autor
21. jan 2025

@abcabcada a teraz keď chcem ísť z 8 ročníka dostanem test ako každý deviatak?
Čiže učivo čo som ešte neprebral?
Primacky sa píšu 24 marca a nepreberali sme všetko
Mám chodievať na doučovanie?

luliu
21. jan 2025

@jurajdrobny__ test budeš mať úplne rovnaký ako deviataci

jurajdrobny__
autor
21. jan 2025

@luliu dobre vedieť😄

abcabcada
21. jan 2025

@jurajdrobny__ testy sú pre všetkých rovnaké, preto odporúčam, aby si sa pozrel na nete na nejaké vzorové - možno má aj táto OA nejaké na stránke, ak nie, tak na nete je ich dosť (väčšinou aj so správnymi odpoveďami, aby si si to vedel odkontrolovať) 🙂 Doučovanie teoreticky ešte stíhaš, je však na tebe či ho pokladáš za potrebné... Najčastejšie si treba zopakovať slovné druhy a všetko k nim, prípadne vetné členy... To je taký základ, plus, samozrejme, vedieť pravopis...

jurajdrobny__
autor
Autor odpoveď zmazal
123profil321
28. jan 2025

@jurajdrobny__ odkedy je OA v Šuranoch bilingválna?

jurajdrobny__
autor
28. jan 2025

@123profil321 odjakživa

abcabcada
28. jan 2025

@jurajdrobny__ odjakživa asi nie, ale minimálne 10 rokov určite

123profil321
Autor odpoveď zmazal
123profil321
28. jan 2025

@jurajdrobny__ odjakživa určite nie, ale isto aj menej ako 10 rokov

katarinava
28. jan 2025

testy pre bilinguálnu OA sú iné ako pre klasickú OA. Keďže tam idú z 8. ročníka, tak sa berie do úvahy učivo iba do pol roka 8 ročníka. Rovnako sa nepripočítavajú body za monitor 9, keďže ho ôsmaci nepíšu. Aspoň v TT

majasimon
16. dec 2025

@jurajdrobny__ Ahoj. Dostal si sa na tú OA? Ako prijímačky? Syn chce v marci tiež skúsiť, tak zisťujem čo a ako to tam chodí

lulu1321
Autor odpoveď zmazal
majasimon
16. dec 2025
@lulu1321
Odpoveď bola zmazaná

@lulu1321 chlapec to riešil v januári, tak už možno je prijatý.
Ja som oživila diskusiu, že či teda ho prijali a chcela som aj info, že či sú tie prijímačky ľahké alebo masaker