Ako sa pripraviť na medicínu už na základnej škole?
Dobrý deň,som tu nová. Už od malička sa chcem venovať zdravotníctvu,momentálne som v 8 ročníku a ťahá ma to ku szs (Stredná Zdravotná škola) lenže by som musela dochádzať,nebol by to nejaky velky problem,ale nestíhala by som aj ine koníčky,tak ma napadlo že by som sla na pedagogicku školu,pretoze tam je rozvinuta aj ta biológia do podrobná a maturitné skúšky sa robia zo slovenčiny a biológie a potom su uz voliteľné predmety(ak som to od ludi v mojom okolo spravne pochopila) cize by som sla na tu pedagogicku a potom by som sla na medicinu no od vas potrebujem poradit ci myslite,že by sa to takto dalo alebo ci ste vy mali niekoho z vášho okolia ze nebol na gympli alebo na szs ale po ukončení skoly isiel na medicinu,dakujem za kazdu odpoved.
To čo ti napísala @katkami123 je pravda len by som to formuloval inak.
Rozdiel medzi gymnáziom a zdravotkou je v tom že kým na strednú zdravotnú idu študenti pre ktorých to možno bola posledná (a niekedy jediná možná) voľba, na gymnázium idu ti najlepší. A ver že je obrovsky rozdiel byt v triede kde všetci ostatní majú snahu sa učiť, majú ambície a plán pokračovať na VŠ.
@evkamotka no tak trošku ťa poopravím. Ak niekto nechce ísť na medinu a chce byť zdravotná sestra, tak úplne stačí stredná a potom ísť na VŠ na ošetrovateľstvo . Neviem, na čo by taký človek išiel na gympel. A nakoniec môže byť na tom aj finančne aj zaradením rovnako ako ten, kto má gympel a nakoniec nejde na medinu ale na OSE. Veľa študentov študuje na VŠ aj zo zdravotky a nielen z gympla. A tí sú na VŠ vo výhode v niektorých veciach. Nie všetci na strednej sú poflakovači. U nás donedávna na gymple brali aj trojkárov, len aby naplnili stav.
@dadis
Ale to čo si menovala sú úkony, ktoré lekár nerobí…takze jej tá prax bude zbytočná.
Pochopím, ze je to dobrý nápad, ak nechcem ostať žiť na Slovensku a chcem robiť v zdravotníctve, vtedy by som asi išla za sestru. Ale keď chce ísť na medicínu, neviem, prečo sa tak bojí gymnázia, kedže VŠ medicína je omnoho náročnejšia.
@katkami123 Suhlasim
@hugger
Hlavne je rozdiel aj obsah vedomosti a známkovanie na gyme a na rôznych odborných školách. Aj preto sa hovorí, ze gymo je predpríprava na VŠ. A na každej výške sa treba učiť aj to, čo nás nebaví, tak aj na gyme sa to aspoň naučí.
@ta_mi_ka_
Ako sa učíš? Lebo aj to je podstatné či máš samé 1, alebo aj 3.
Ahoj, som lekárka, nad inou školou ako gymko nerozmýšľaj, na zdravotnej sa nedostatočne preberá chémia a keď sa začneš učiť na prijímacie skúšky zistíš že z chémie máš veľké medzery, držím palce aby ti to vydržalo, a nedaj sa prehovoriť na argumenty že zo zdravotnej/ pedagogickej školy máš "aspoň niečo" keby si si VS náhodou rozmyslela, gymnázium je všeobecné vzdelanie po ktorom môžeš ísť študovať na akúkoľvek vysokú školu prípadne nadstavbu 🌞
@ibatanecnica ano suhlasim. Presne to je ta pointa-ak chce byt zdravotna sestra a planuje ist na vs osetrovatelstvo. Lenze ona planuje ist na medicinu. Osetrovatelstvo bude asi len druha volba(ak vôbec), ak ju nevezmu na medicinu. Preco by chodila na zdravotku ak ma ciel ist na medinu? Opakovane jej tu vysvetlili, ze to nie je dobry napad a vysvetlili preco. Ak ma zaujem byt zdravotnou sestrou, ved nech ide na zdravotku, nikto ju odhovarat nebude
@katkami123 porozmýšľam o vsetkom mam este dost casu a dam vam potom vsetkym vediet hahaha,ale dakujem vam ze ste mi dali všeobecný prehľad o tom vsetkom pretoze zas musime povedat ze lekárstvo nema všelijaké pluska ale ma aj minuska cize dakujem.
@katkami123 ja mam dost fotografickú pamäť,ale superschopnost teda nemam,ale každopádne dakujem za reakciu💕
@katkami123 minule roky som sa ucila nie moc uzasne ale dokazala som si opraviť 7 predmetov a zástupca riaditeľa ma chválil, no tento rok je to ovela ovela lepsie mam momentalne 1,2 a jednu 3 z matiky ale mam cas si opraviť
@ta_mi_ka_
Tak potom uvidíš…. Lebo počas strednej mozes zmeniť názor na 100x a radšej študovať niečo všeobecné, kde si neskôr mozes vybrať inú vš, kde by si sa viac našla ako byť limitovaná odbornou strednou a potom po nociach sedieť nad knihami, lebo to nie je ono.
Nechce sa mi čítať čo ti rádia ostatní v komentoch, možno to isté .. na pedagogike sa preberajú úplne iné veci za najpodstatnejšie a zdravotka je na prípravu veľmi slaba čo sa tyka prijímačok na medicínu. Musela by si venovať veeelmi veľa času doučovaniu, veľmi veľa námahy aby si to pochopila sama bez výkladu a na zdravotke je dosť praxe.. my sme mali bio chcem tuším iba rok jednu hodinu týždenne. Veľmi málo. Avšak asi stále lepšia voľba ako pedagogika, zo zdravotky aspoň vyuzijes základy ošetrovania, budeš mať väčší prehľad o práci sestier čo ti mnoho krát pomôže. Ja by som sa však rozhodla pre gymnázium
@ta_mi_ka_
Len ak sa bojíš či sa s takýmito známkami dostaneš na gympel, tak potom by som asi medicínu ani neriešila, lebo nie každý z gympla (tam musíš mat samé 1., občas 2. na medicínu) sa dostane ešte na medicínu.
Čiže medicína je niekoľko násobne ešte ťažšia ako gympel.
@katkami123 Na medicínu sa známky nezohladňujú. Netreba mať samé jednotky - je to hlúposť. Stačí byť dobrý z chem, bio, fyz a človek sa dostane.
Ahojtee ..Poradili by ste mi či by som mohla vyštudovať Zdravotnú školu Keďže končím 8 ročníkom?
@ta_mi_ka_ a Ahoj, ja sama som medicínu úspešne zvládla. Z vlastnej skúsenosti hovorím, že je lepšie ísť na gympel, ale mala som spolužiakov ktorý boli aj zo szs. Ide len o to, čo sa rozhodneš študovať a ako veľmi budeš odhodlaná ísť za svojím snom. Moja dcéra sa tiež úspešne dostala na medicínu a veľmi jej pomohla stránka doctor2be.cz, kde sa učila biológiu modernou a zaujímavou cestou. Ak by to ale na medicínu nevyšlo, je veľa iných zaujímavých oborov 🙂 Hlavne musíš robiť to, čo ťa baví.

Ak chces zostat v zdravotnictve, vies ist po gymnaziu (ak ta neprijmu na medicínu) na vs osetrovatelstvo, fyzioterapiu, za laboranta atd. Zo strednej zdravotníckej mozes ist robit akurat pomocne prace za minimalku a aj tak budes potrebovat vs na nieco viac. Nevidim v tej zdravotnickej ziadne plus. Len to budes mat tazsie na vysoku. Stredna zdravotnícka je pre ľudí s horsimi znamkami a ziadnymi vyssimi ambiciami