Ako sa rozhodnúť medzi školskými výletmi?
Ahojte, mam 15 rokov a teraz v máji ideme zo školou do Osvienčimu. No a cena je 45€ a mame sa rozhodnúť kto ide a doniesť peniaze, no a ja neviem ja by som aj išla ale zase je to také ze všetko je drahšie mamka ma ísť na operáciu a byt doma maj, jún a tam aj kvôli tomu nebudeme mat asi 2 mesiace mamkin príjem. No a je to také ze nechcem robiť rodičom veľké výdavky a koncom mája ale o júna by sme mali ísť zo školy do Čiech a tam by som chcela ísť skôr. A teraz neviem sa rozhodnúť ci ísť ci nie.
len choď, rodičia to isto finančne zvládnu...
45 e zas nie je veľa...
Ahoj, ja som v Oscienčime so školou z istých dôvodov nebola a bolo mi to dosť dlhú dobu ľúto. Na druhej strane je ale veľmi pekné ako myslíš na výdavky rodičov a ak chceš ísť radšej do Česka tak choď radšej tam keď rozmýšľaš nad tým tak že buď alebo. Prípadne sa o tom porozprávaj priamo s rodičmi a oni ti povedia čo vám finančná situácia dovolí a možno sa nakoniec bude dať aj aj.
Toto nieje otázka na diskusné fórum. O tomto sa musíš porozprávať s mamou, my nevieme v akej ste finančnej situácii. Takže šup za maminou. Ak vám to financie dovolia, tak ja ti odporúčam do toho Osvienčimu určite ísť.
Spýtaj sa maminy.Ked chces isť radšej na ten druhý výlet, tak prvý odmietni.Ja osobne netúžim ísť na také miesto
je to chvalyhodne ze sa zamyslas nad vasou financou situaciou. Urcite sa porozpravaj s maminou, ci by sa dalo zvladnut oboje a podla toho sa rozhodni. Mna este napadlo ze by si si mohla privyrobit, napriklad ponuknut upratovanie susedom vo vchode, vencenie psov, kosenie travnika atd. Za to vies nazbierat 45 eur zaz dva.
Sú to školské akcie, exkurziu do Osvienčimu by mal absolvovať každý. Je smutné, že toto dieťa rieši. Nie je to strašná suma, rodicia môžu toľko nasporit.
Suhlasim, sadni si s rodicmi a porozpravajte sa.
Povedz vasim, ze chces ist do ciech. Urcite to bude veselsi vylet ako Osviencim. Ja by som tiez nesla na take miesto. Nie kazdemu to robi dobre... A to ze tam niekto nechce ist, este neznamena, ze nema srdce na spravnom mieste. Je to zataz na psychiku, hlavne pre citlive povahy.
Tak napr. ja by som do Osviencimu nechcela ist ani zadarmo. Takze ja by som volila len jeden vylet a to do Ciech. A jeden vylet by bol teda usetreny.
Opytaj sa priamo rodicov, ci mozes ist.
Mne sa vlani v Osviencime zlozili 2 deviataci. Choď do Ciech. Osvencim nie je pekne miesto, viac zážitkov budeš mat určite v Čechách.
Tiež som to mala podobné, kvoli peniazom som nemohla chodit na vsetky výlety. Mne sa tvoj pristup páči, som rada, ze este existuju deti, ktoré neberu všetko ako samozrejmost.
@ullala my nemáme problém s peniazmi ale budú chýbať trochu tie peniaze keď mamka bude doma
@barka1 no ved ja som takej slabšej povahy a sama neviem ci by som to zvládla
@deti95060810 pre teba to nie je veľa, pre inych to už môže byť dosť.
Autorka, ja by som na tvojom mieste išla tam, kde ťa ťahá viac. Veď do osvienčimu môžeš ísť aj neskôr, keď uz budeš sebestačná a budeš sa na to cítit. Radšej posetrite na Česko, ak tam chces ísť viac ;)
spýtaj sa mamy, možno má nejaké peniaze odložené, ona sa musí vyjadriť, či máte dosť peňazí na výlet alebo nie, ty nemáš prehľad o jej financiách. Ak ti povie, že je to možné, tak choď, ak máš pocit, že by ti to potom bolo ľúto.
@lauricka tak možno na začiatku by mi to bolo ľúto ale vôbec ci by som zvládla tam ísť tak to neviem
@silvike ja som tam ako dieta bola a vobec to nebolo az take strasne pre mna ako dieta. A vtedy bol vstup veru zadarmo, nepytali ziadne vstupne
Pri vsetkej ucte k obetiam holokaustu, neisla by som tam. Ale je super ze to mladym stale pripominaju a robia sa tam exkurzie. Ale isto to nie je pre vsetkych.... velmi psychicky tazka zalezitost. Ja osobne som na to este odvahu nenabrala. A vo vasej tazkej fin. situacii by som skor isla na vylet ktory mi sposobi radost a pekne spomienky, nie koncentracny tabor.
Tak v prvom rade, ten Osviencim je exkurzia, aká dlhá bude? Je tam aj prespanie? Ci niečo iné navyše? Zase učitelia sa to budú snažiť "odľahčit", ak to bude možné, aby ste z tej celej výpravy mali aj trochu inej emócie, nie len čisto holokaust. Samotné to jé celkom náročné, ale dá sa to zvládnuť, aj v Tvojom veku. Toho by som sa nebála. No pre niektorých spolužiakov najviac prínosné práve v tomto veku. Určite k tomu budete mat prípravu.
Výlet do Čiech bude iste radostnejší. Nepíšeš, koľko ten stoji a co všetko budete robiť.
Myslím, že rodicia to finančne určite zvládnu. Píšeš, že nemáte inak problémy. Porozprávajte sa spolu, možno budeš príjemné prekvapená. Možno budú práve chcieť, aby si si šla výletit, nech prídeš na iné myšlienky.
@adrianap83 nie je to len jeden deň a pôjde sa po Osvienčime aj na hrad a do Krakova na chvilu
Celodenný výlet
Pokecaj o tom s rodičmi. Nejaký kompromis nájdete.
Osvienčim nie je pekné miesto, podľa mňa radšej nechoď toto a uži si Čechy🙂
@adrianap83 ta oni práveže chcú aby som išla ze oni by išli keďže tam neboli ešte. Ale ja neviem ci ísť alebo nie. Najprv som chcela ísť pred 2 mesiacmi ale potom akoby som si spomenula ze co to bolo za miesto niekedy a neviem príde mi také ísť na exkurziu tam kde niekedy zabíjali ľudí, neviem no ešte porozmýšľam a uvidím a aj rodicia
To sa musíš tak nastaviť, ze si ideš pozrieť miesto, kde sa , áno, diali takéto strašne veci. Je to súčasť aj nasej histórie. Musíš vnímať, skôr to, čo všetko k tomu viedlo a tiež vám budú hovoriť príbehy ľudí, ktorí prežili. Odkaz všetkých ľudí, ktorí si prešli týmto peklom , tak či tak, je stále potrebny. Stačí si otvoriť dnešné noviny a čítať články, príde Ti zle. Je plno ľudi, ktori sa inšpiruju tou dobou 🤨 Ideš sa tam hlbšie informovať. Aby si bola viac zorientovana. Nie je to príjemné miesto, no keď sa nastavíš pragmaticky, ide to. Potom Wavel a Krakow, to bude super. Dáte si fajnú zmrzlinu, fotku s drakom a bude.
Takýchto múzeí je vo svete viac, Mňa napríklad úplne rozložilo múzeum v Budapešti. Je to na mieste bývalej väznice, v centre mesta. Väznica fungovala počas Uhorska, počas fašistov a aj komunistov - to bolo pre mňa horšie ako Osvienčim. Ale ja som trochu z tej historickej brandže, zaujíma ma to. Nevravím, že sa mi to miesto paci, lebo tam je to uz ozaj zle, no bolo to zaujímavo urobene.
Ale ja Ťa nenahovaram na Osvienčim, len z toho nerob stres viac, ako to je. Určite nech blbý pocit z miesta, nie je dôvod, ze nepôjdeš. Lebo celkovo výlet môže byť super.
Tiež som bola v tejto situácii po maminej operácii a ja by som na tvojom mieste nikam nešla - radšej by som ostala doma mame pomôcť. Ale rozhodnutie je na tebe.

Ďakujem za prečítanie a pripadne nejakú radu