Ako správne rozdeliť úlohy pubertiakom doma
Mám doma dvoch pubertiakov, ZŠ a SŠ. Zaujímalo by ma ako to máte doma nastavené s domácimi prácami. Čo všetko je už podľa vás správne od nich vyžadovať a očakávať. Myslím v súčasnej dobe, nie ako to bolo za našich čias keď sme boli v tom veku my. Je napríklad priveľa chcieť aby okrem upratania si izby tá staršia dcérka občas aj niečo požehlila? Nie veľa, tak dva tri krát mesačne cca po pol hodinke. Tvrdí, že jej kamarátky sú konkrétne z toho že ona občas niečo požehlí dosť prekvapené.
@baboadel Ďakujem. V tomto mám veľké šťastie, obe deti sú šikovné a robia mi radosť. Snažím sa ich naučiť tak aby vedeli byť samostatné. To však zatiaľ neznamená že by sa bežne sami ponúkli niečo doma spraviť 🙂 ale keď treba tak sa väčšinou vieme slušne dohodnúť. Nie vždy sa na všetkom zhodneme ale snažím sa ich vychovať ako najlepšie viem, príkladom, vysvetlením, ... S dcérou nebola diskusia nikdy problém, ona je už hodne v puberte ale osobnostne hodne dopredu na svoj vek. Syn sa do puberty dostal len nedávno a nebudem skrývať, že je to ťažšie ale zatiaľ stále dobre. Veľmi šikovný ale hodne impulzívny a tak diskusia musí počkať až keď hlavy vychladnú ak je to v danej chvíli možné, inak nastupuje zvýšený hlas a blbý pocit nezvládnutej situácie (som presvedčený že na oboch stranách).
@delufo Myslím, že ste deti vychovali dobre, pri pubertálnych deťoch je to ťažké. Nie vždy robia tie správne rozhodnutia. A tiež sa učíme za pochodu, zvládať aj tie horšie dni s deťmi. V tejto dobe je to o to ťažšie, že ich nemôžme ochrániť, pred negatívnym vplyvom soc. sietí. Obdivujem rodičov, ktorí napriek tejto dobe vychovali slušné a pracovité deti. 😀
@delufo pozri ak ty to pomôže dám ti pohľady mladšie generácie mám 22 tak že od tej staršie vekovo nebudem moc veľký rozdiel .
Za mňa by to aj tak malo by a učiť to aj moju 3 ročnú dcérku samozrejme podľa je schopnosti.
Ale tak upratať si izbu je prvou rada tak tiež aby si robila po seba poriadok ak si robí jedlo tak nech všetko uprace kam to patrí a riad but umyje alebo da do umývačky veci tiež hádam si vie dať do koša na prádlo a tak isto urobiť poriadok v kúpeľne. Keď si umyje zuby atď .
Iné domáce práce im kľudne môžeš rozdeliť a urobiť rozpis na ladnicku .
Ktore kedy vysipe smety,povysávať , dá prať to môžeš na učiť obydve , umyť prípadne vybrať umývačku riadu ,poliať kvety atď .
@delufo
Ja mám doma 13 ročnú a dávam jej povysavat raz do týždňa, utrieť prach raz do mesiaca a svoju izbu si musí upratať každú nedeľu. Okrem toho keď napr: namrvi =musí si to poradiť, keď rozhádze poličku v
obývačke keď niečo hlada=musí to upratat
Dcerea ma 12 upratuje si izbu,sama si prezlieka periny,ak treba aj moje, ma na starosti v tyzdni uprarat kupelnu povysavat a poumyvat chodby , cez leto kosi travnik,to uz automatucjy,ani sa nepýtala,baví ju to.Vyvesit pradlo,pozbierat,poukladat ho, umyt riady,povysavat v dome.. bezne prace ak nestiham ja robi ona .Tento rok ju chcem naučiť umyvat okna ,to iste mali na statosti aj strarsie deti,ked boli doma
@akvi ako toto prosím funguje v realite? Aké dôsledky plynú z “neupratania”?
Mne sa váš prístup páči a tak nejak by som si priala to jedného dňa robiť ja. Ale funguje to na dieťa? Nevykašle sa potom na to úplne?
Moja mama bola presne taká ako píšete.. “dnes umyješ podlahu. Cez víkend vyleštíš poháre v sekretári. Poobede umyješ okno”. Tiež mám akurát tak odpor k domácim prácam a napríklad umývanie okien mi tak znechutila, že to nerobím. Bud máme 2 roky neumyté (vôbec mi to nevadí), alebo umyje manžel (keď už mu to vadiť začne, ale inak to ignorujeme obaja), alebo zavoláme firmu 😃😃
Reálne ma raz vyhnala o polnoci von s košom, lebo do rána to bude smrdieť 😒 psycho
@kaca222 v realite to funguje presne tak, ako som pisala vyssie. Ja som sa na to odjakziva pozerala asi inou optikou, ako je zauzivane. Presne mozno skrz tu blbu skusenost s mojou mamou. Kym bolo dieta male, tak som mu zvykla oznamit, ze teraz ideme napriklad povysavat izbu a potrebujem, aby odlozil hracky, aby som ich nepovysavala. Zo zaciatku to robil spolu so mnou - samozrejme, ako kedy, obcas pomohol viac, obcas menej, nikdy som to nijako nekomentovala. Neskor, ked bol uz vacsi, ale izbu som vysavala stale ja, tak som mu povedala, ze potrebujem, aby zmizli veci z koberca a povedala som mu, ze dokedy. Nechala som si potvrdit, ze je teda ok s tym, ze veci, ktore ostali na koberci mu povysavam.. Prirodzeny dosledok toho, ze ich neupratal bolo, ze som ich povysavala a on ich potom vytahoval z vysavaca. Druhykrat uz upratal, lebo zazil, ze to myslim vazne a zhodnotil, ze sa mu nechce vytahovat Lego kocky z vysavaca.. Ako rastol a zvladol si upratat aj sam, tak som sa s nim dohodla napriklad na tom, ze jeho izba je jeho a nebudem mu tam viac zasahovat a je na nom, ako to tam bude a zaroven potrebujem, aby ale neboli hracky rozhadzane po celom dome. Ak neodpratal hracky z obyvacky napriklad, pozbierala som ich a odlozila. To bol prirodzeny dosledok. Aj ked podla vsetkeho dost biedny, lebo 9 z 10 sa stalo, ze na hracky si ani nespomenul (aspon sme pretriedili 😂).. Akonahle mal ale tu plnu zodpovednost za svoju izbu, tak sa nemal potrebu roztahovat po celom dome.. Ta plna zodpovednost za izbu - to by asi tiez nie kazdy ustál, pretoze v nej mal samozrejme bordel, ktory by asi malokto toleroval.. Ale povazovala som a povazujem to za velmi dolezity moment. Ono aj teraz moj syn neupratuje na pravidelnej baze, ale narazovo. Vtedy je to ale generalny poriadok. Za mna je to uplne ok, ked mu to vyhovuje.. A prirodzene dosledky toho ne/pomahania s domacimi pracami - nie vzdy existuje prirodzeny dosledok. To je v uplnom poriadku, takto to proste je. Realne, neporiadok do istej miery naozaj nema dosledok pre nikoho.. U nas napriklad dobre fungovalo to, ze ja ked som napriklad mala spravit vsetko sama, tak sa oneskoril obed. A syn uz chodil vypytujuc sa, ze kedy bude jedlo. No smola, nepomohol si, tak bude neskor.. Dopracovali sme sa k tomu, ze syn sa prisiel opytat, co ma spravit, aby urychlil jedlo 🙂 A teraz uz pride aj bez tej myslienky na jedlo a opyta sa, s cim ma pomoct.. Pre mna nic krajsie neexistuje, ako presne toto, pretoze vidim, ze to malo ucinok. A bez kriku, kazenia si vztahov a pod.. A ono to vyzera takto strasne idealne, ale netreba zabudat, ze v tom boli fazy, ze nepomohol s nicim. Hlavne na zaciatku puberty. Potom sa to zacalo lamat v 14-tich, v 16-tich to uz bolo preklopene do viac pomozem, ako nepomozem.. Teraz je to uz uplne prirodzene, ze pomoze..
@akvi ďakujem 🙂 my s manželom poriadok nejako nehrotíme, u svokrovcov sa bojím nechať čo i len pohár na linke 😆 doma si bežne upraceme kuchyňu až ráno, keď ideme chystať raňajky. A keďže sme pracovne veľmi vyťažení, to málo voľného času čo mame venujeme aktivitám so synom, či už doma alebo vonku. Takže sa upratuje tiež nárazovo, keď máme chuť, alebo už cítime, že by sme mali.
Rada čítam, že sa to dá aj s kľudom, lebo doma sme mali vlasy dupkom z predstavy, že je sobota, a čo mama bude zase vystrájať 😌

@lujza123 Máte šikovné dieťa, to sa v dnešnej dobe, málokedy vidí. Terajšie deti by si prsty poodtínali keby mali narúbať triesky. 😉