icon

Ako vybrať strednú školu pre budúceho podnikateľa?

adrian_azari
27. máj 2025

Už dávno som si uvedomil, že v žiadnom prípade nechcem ísť tradičnou cestou 40 rokov premárniť život v kancelárii, ale láka ma byť nezávislý, podnikať a môcť zarábať od výsledkov, ktoré prinesiem namiesto od času, ktorý budem pracovať. Teoreticky to je jedno, kam pôjdem na strednú a ani nemusím ísť na vysokú, lebo certifikát mi na podnikanie netreba, ale ja som sa rozhodol, že bude lepšie, ak niečo vyštudujem, aby som mohol podnikať v konkrétnom odbore. Najviac ma bavia 3: programovanie (rozmýšľam, že dnes najlepšie umelá inteligencia, tam je budúcnosť), grafický digitálny dizajn (webstránky, logá, aplikácie...) a digitálny marketing (sociálne siete, Google Ads, SEO...). Ako vidíte sú veľmi odlišné :D. Som ôsmak, takže teraz vôbec neviem, ktorému z týchto troch sa chcem venovať. Ale zas na gymnázium ma to neťahá, tam sa takmer nič užitočné pre tieto odbory nenaučím. Momentálne uvažujem o SPŠE, Košice, konkrétne odbor Informačné a sieťové technológie. Je to veľmi dobrá škola, ktorá by ma naučila základy programovania. Na Ostrovského nechcem ísť, lebo čo som počul, je to dosť zlá škola. Akú školu pre ten dizajn popravde ani neviem, lebo také umelecké školy vyžadujú talent na kreslenie, a to mi nejde. Pre marketing by to bola Watsonka, ale predsa len marketing sa dá naučiť aj na internete. Vlastne dizajn tiež. Pri programovaní je lepšie mať pevné základy. Počul som, že na vysokú ma môžu zobrať aj iného odboru, než vyštudujem na strednú, ak sa to doučím a zvládnem príjmačky (a maturitu). Takže v podstate je to možno jedno, ale neviem... Preto sa pýtam. Ach. Chemicky čistý chaos toto :D.

laurinka27
27. máj 2025

Si ôsmak, ale "dávno si si uvedomil"? 😂 Každopádne, podľa môjho názoru sa na žiadnej odbornej škole nenaučíš vedomosti z daných oblastí v dostatočnej miere, aby si ich vedel využiť v reálnej profesii. Ak chceš reálne programovať, tak sa to budeš musieť naučiť sám, prípadne do väčšej hĺbky až na vysokej škole. Na strednej sa budete učiť iba úplne povrchné základy, z ktorých nič real-world nevytvoríš. Takže afterall mi aj tak ako najlepšia voľba príde gymnázium. Ak nie si úplne anti-študijný typ a máš nejaké ambície, asi by som ti odporučila informatickú triedu na Šrobárke – budeš mať relatívne (oproti iným SŠ) kvalitnú informatiku, matematiku aj angličtinu.

sevrin
27. máj 2025

Elektrotechnická priemyslovka by mohla byť dobrá voľba, potom FEI alebo FIIT. Ale ak sa staneš programátorom a dobre ti to pôjde tak vysokú školu ani potrebovať nebudeš. Výška skôr bude taký bonus v dobru. Ale ak by sa ti chcelo učiť ešte aj po strednej škole tak určite choď, naberieš kopu skúsenosti. Ozvi sa za 5 rokov možno budeme mať pre teba flek vo firme.

sisska96
27. máj 2025

No ak Ťa baví programovanie - umelá inteligencia, tam treba študovať aj výšku IT - kybernetika robotika alebo niečo podobné, ak chceš byť grafik tam stačí stredná odborná škola

denkabemommy
27. máj 2025

Pozri si čo vie napr Sora od chatgpt, povolanie grafik do pár rokov zanikne úplne, programovanie rovnako vďaka AI - už terajší programátori ti povedia na rovinu, že AI je za dvoch juniorov, aj keď IT svet ponúka aj kopec iných odborov, ale zvyčajne vyžadujú VŠ alebo extrémnu šikovnosť -portfólio. Marketing je dobrá voľba, ak reálne vieš, čo to obnáša. Za mňa pre teba by bolo ideál UX. To je medzi marketingom a programovaním, taký prostredník, myslím, že na trhu bude ešte dlho. A na to potrebuješ skôr skills ako školu (poznám UX čo má vyštudovanú obchodnú, hotelku, priemyslovku,…) vyberaj rozumne, určite nie odbor, ktorý nemá budúcnosť. Vieš, nie tak dávno sa študovali odbory ako predavač, mäsiar, telegrafista či spojár a už tu nie sú, lebo ich netreba. Tak isto to bude aj teraz nástupom AI 🙂

feneo
Odpoveď bola odstránená
feneo
Odpoveď bola odstránená