icon

Ako vyriešiť problémy so 16-ročnou dcérou?

23. júl 2021

Dobrý deň,
ako riešite s Vašimi deťmi situácie, keď ich nechcete pustiť niekde s kamarátmi? Dcéra má 16 rokov a celé prázdniny by najradšej chodila po vonku, čo jej samozrejme nedovolím. Na dedine má večierku do 21:30, občas jej dovolím do 22:00. Keď chce ísť niekde s kamoškami zo strednej povoliť jej čas podľa aktivity, nie ale viac ako do 8 doma a väčšinou max. na 5 hodín. Už dlhšie sa sťažuje na príchody domov avšak nevie mi vysvetliť, čo by chcela robiť v meste do 10 s kamarátmi alebo na dedine do 11. Teraz chcela ísť so spoluziackami na výlety vlakom, samozrejme som ju nepustila na druhý koniec republiky "samu " vlakom. Môže sa stať hocičo, budú skúšať alkohol a čo potom?!
Pred tyzdnom chcela ísť ževraj s celou triedou opekať, mali sa stretnúť o 2, pustila som ju, ale len do 7 doma. Ona chcela do 10, že niektorí môžu aj do polnoci. Nepoľavili dom v čase a dcéra nešla, že radšej bude sedieť doma ako by mala odtiaľ ísť o 6. V ten deň som išla s práce o 2 a stretla som jej spolužiakov s fľašami v parku... Takže nabudúce ju s celou triedou nepustíme vôbec, už som jej to aj oznámila.
Ďalej by chcela chodiť vonku každý deň, čo ja samozrejme odmietam. Nepoviem, keby mala aspoň dobre vysvedcenie, ale tento rok sa hrozne zhoršila v známkach.
Ďalší problém je, že chce chodiť na akcie, kde treba väčšie vreckové, chcela ísť s kamoškami do lunaparku, dala som hej 20€ (inak jej nedávam, ale bolo to na konci mesiaca a vedela som, že už nemá vreckové) a nešla nakoniec, že by to bolo trápne pred kamoškami. Normálne vreckové má 30€ a minie ho. Je pravda, že chcela ísť na brigádu, ale nepustila som ju kvôli Covidu a navyše ta brigáda mala byť do 10 večera niekedy... Ale odmietam jej dávať viac peňazí, navyše všetko svoje vreckové minie.
Najväčší problém je, že má pravdepodobne frajera. Zistila som to tak, že mala byť v meste s kamoškami, ale známa ju stretla a nejakým chalaniskom na zastávke. Keď som sa jej spýtala, že či s nimi boli aj chalani, tak že nie. Vie o tom, že si neprajem, aby na strednej mala priateľa, nakoľko chce ísť aj na VŠ.
Inak v domácnosti nepomaha, ako by som očakávala, keď jej niečo prikzem to urobí, ale sama od seba, že by napr. Povysavala to nie, iba svoju izbu

Strana
z5
fiafia
24. júl 2021

Fíha, toto sa ťažko číta. Dcéra, nech si spraví povinnosti, navarí, poriadi, nakúpi prípadne čo treba a nech ide. Trocha dôvery. Takto sa dopracujes akurát k tomu,že bude klamať, zatajovať, piť a fajčiť a ujde s prvým grazlom. Tiez som mala prísnych rodičov a dobrotu to nerobilo. Vždy som si našla spôsob aj klamala, z domu ušla atď. Samozrejme výber nevhodného partnera na truc všetkým. Keď som už mohla ísť kde som chcela tak som si patrične roky zákazov vynahradila a niekedy som mala viac šťastia ako rozumu. Ak nechceš prísť o dcéru tak si s ňou sadni, vysvetlí jej svoje obavy a dohodnite sa na spoločných pravidlách. Radšej dcére predpisem anitku ako budem riešiť nechcené tehotenstvo

derdia
24. júl 2021

Ahoj a coho sa vlastne bojis? Ze by pila, drogovala a mohla otehotniet? Tak to asi treba pomenovat. Rovno jej to povedz. Pouc ju o moznosti tehotnestva, a taktiez ze nech si da na zaciatok max 2 tri pohariky...musi jej byt tazko, a musi sa citi ako vo vezeni...

vilma7
24. júl 2021

Píšeš, že sa dcéra bude zle učiť keď bude mať frajera. Jej prospech sa zhoršil, takže už nejakého má? Miesto zakazovania skús vybudovať dôveru medzi vami. A nebudeš ako sekera, ale chápajúca matka

Ja som na diskotéky chodila ca od 15. Pomaly každý víkend, niekedy dokonca piatok a aj sobota. Nikdy som sa na diskotéke neopila, nikdy nefajčila a ani nesexovala. Aj keď som priateľa mala. Ak to tvoja dcéra nechce, tak to robiť nebude, ale spoločnosť rovesníkov predsa potrebuje a nie sedieť s rodinou doma na zadku. So súrodencami si vybuduje vzťah tak či onak. A predstav si, že ja sa pomalý 30 rokov kamarátim so spolužiakmi zo strednej. Nie len so sestrou. Také kamarátstva sú nenahraditeľné. Trošku sa spamätaj a nerieš všetko len zákazmi
A k tej brigáde sa nejdem radšej vyjadrovať-ze nemôže, lebo sú tam ľudia. Tak ju pošli brigádovať do ZOO. Aby si nakoniec u jej nevyvolala sociálnu fóbiu týmto tvojim spôsobom.

katkami123
24. júl 2021

@vilma7 to s tým budovaním vzťahov so súrodencami je matkina výhovorka. Veď so súrodencami je každý deň doma. Ona robí všetko preto, aby nemala frajera a aby sa s nikým ani nikde nezoznamila, preto ju drží 4 dni doma a zakázala brigádu. Mne z toho jej písaného doteraz ani nejde nejaka materinská láska ku dcére, matka mi skôr pripadá ako generál a nie ako matka.

katkami123
24. júl 2021

Čo mne nepríde normálne :

“ Normálne vreckové má 30€ a minie ho. Je pravda, že chcela ísť na brigádu, ale nepustila som ju kvôli Covidu a navyše ta brigáda mala byť do 10 večera niekedy...”
- toto mi príde ako chorobná kontrola, len preto, že brigáda mala byť do 10 večera si jej ju zatrhla 🤦🏽‍♀️ Ma 16 rokov a ani brigádovať nemôže do 10. večer. Ako kvôli čomu? Čím je ta večerná hodina taka magická, čo o 10. lietajú jezibaby na metle a unášajú 16-rocne dievcata? Či bude piť, sexovat, fajčiť až o tej 10. hodine večer na brigáde, kde sa pracuje?

“ normálne vreckové má 30€ a minie ho”
— podľa mna nikde ty sama nechodíš a tak ani nevieš ako sa pohybujú ceny v kaviarňach. Čo ma z tých 30€ ušetriť? Keď hlúpy čaj stojí v restike euro? Trochu mám pocit, ze sa dcéru snažíš kontrolovať aj skrz peniaze. A preto si jej zatrhla aj brigádu. Lebo aj viac penazi predstavuje určitú formu voľnosti.

“ Ďalej by chcela chodiť vonku každý deň, čo ja samozrejme odmietam“
- prečo by nemohla ísť cez prazdniny aj každý deň von? Kvôli čomu? Keď si splní povinnosti tak nevidím dôvod ju v tom drzat doma.

“ Keď chce ísť niekde s kamoškami zo strednej povoliť jej čas podľa aktivity, nie ale viac ako do 8 doma a väčšinou max. na 5 hodín”
-toto ti vôbec nepríde ani trochu choré? To ti 16-rocne dievca musí hlásiť akú ide von s kamoškami robiť aktivitu a ty jej na základe toho urcujes počet hodin strávených vonku? To akože keď chce ísť na kolieskové korcule, tak jej dovolíš byt vonku z tých 3 dni v tyzdni v ten deň iba napríklad na 2 hodiny? A ak by potom chcela ísť niekde na kofolu, tak uz ma smolu, musí ísť domov? Na kúpalisko max 5 hodin? A na zmrzlinu keď chce ísť tak to jej z tých 3 dni v tyzdni dovolíš byt koľko vonku? Pol hodiny? Si normalna?

“ Teraz chcela ísť so spoluziackami na výlety vlakom, samozrejme som ju nepustila na druhý koniec republiky "samu " vlakom. Môže sa stať hocičo, budú skúšať alkohol a čo potom?!”
- prečo by na výlete so spolužiačkami mala hneď automaticky skúšať alkohol? Porieš si svoju paranoju. Na výlety sa chodí za turistikou, pozrieť pamiatky a iné miesta a nie sa tam opiť, máš to riadne pomýlené a tiež nechápem prečo hneď dcéru ideš upodozrievať z toho najhoršieho.

“ Ona chcela do 10, že niektorí môžu aj do polnoci. Nepoľavili dom v čase a dcéra nešla, že radšej bude sedieť doma ako by mala odtiaľ ísť o 6”
- gratulujem, urobila si si z dcéry triedneho outsidera, určite sa jej musia smiať za jej večierku do 6., a ze nikam nemôže poriadne chodiť, tak radšej nikam nešla, aby zase nebola na smiech.

“ V ten deň som išla s práce o 2 a stretla som jej spolužiakov s fľašami v parku... Takže nabudúce ju s celou triedou nepustíme vôbec, už som jej to aj oznámila.”
- prídeš mi trochu taký tyran, ktorý sa vyžíva v ubližovaní svojej obete. V tom parku si videla piť svoju dcéru, keď nikam nemôže chodiť alebo jej spolužiakov? Prečo by dcera mala trpieť kvôli nejakým cudzím ľuďom? Zato ze pijú oni tak, zase ta tvoja paranoja, že už automaticky musí piť aj tvoja dcera? Po tomto by som ťa úplne znenávidela. Ty trestaš svoju dcéru ešte aj za prešľapy druhých ľudí, za ktoré ona ani nemôže.

“ nak v domácnosti nepomaha, ako by som očakávala, keď jej niečo prikzem to urobí,“
- toto je z tvojej strany na dcére už iba obyčajne hľadanie problémov a chýb, kde nie sú. Ak jej niečo prikazes urobiť a ona to urobí, tak v čom vidíš problém? Za to, ze niečo neurobí sama od seba, možno po tom všetkom ako sa ku nej chováš a máte medzi sebou vzťah ani nemá záujem. Alebo je typ človeka, ktorému treba povedať. Tu už ide o cistu buzeraciu z tvojej strany, ja tu nevidím žiaden problém ak po povedani splní povinnosti.

katkami123
24. júl 2021

Ešte by ma zaujimalo, či ty sama chodíš niekam občas von s kamarátkami? Nebude tvoje chovanie podmienene aj tým, ze ty sama si stratila kontakt so životom a žiješ stereotypne štýlom z prace - domov a vrchol tvojho spoločenského bytia je raz za čas navštíviť rodinu? Lebo píšeš, ze kamarátky ti veľmi neostali, iba súrodenci. Neziarlis aj tak trochu na dcéru, ze ona takým tvojim životom žiť nechce a tie kamarátky a nejaké akcie má? A ty nie? A

Ešte ma napadla jedna vec- nejaka známa ti príde požadovať, ze tvoju dcéru videla s nejakým chalanom. To keď už jej nie je trápne, dospelej žene, ísť bonzovať jej matke, to ty nevieš zakročiť a dotyčnú spacifikovať, ze načo ti take veci hovorí a chodí odnášať na tvoju dcéru? Ešte to od nej prijimas ako nejaký vďačný materiál na ďalšie výčitky a spôsob dalsich zakazova

dilino
24. júl 2021

@juhseverzapad a svojou kapacitou mozgovou nadalej neurobila nič iba vypisuje na forum dobre že si to našla to určite bude ona najprv nepila potom pila matka ma v tom riaden chaos a nasrate v hlave.Namiesto opatreni aby sa to neopakovalo vymyslela trest ktorý by si zaslužila tato matka storočia.

mandarinka555
24. júl 2021

Autorka zrejme nečakala, že jej tak naložíme....ale očakávala chválospevy, aká je supermatka....jej reakcie sa už asi nedočkáme, určite sa s dcérou zopla aj s putami ku radiátoru a nevie sa dostať ku compu 😝

juhseverzapad
24. júl 2021

@dilino Trest? Rovnako ako dáva dcére! Reťaz a basta!

katkami123
24. júl 2021

@mandarinka555
😂😂😂😂😂

dominikac321
24. júl 2021

@simona1998 to bola prva veta co mi napadla ze mat autorku za mamu by ma kleplo. autorka: ja som v 16 bola na sirave na festivale, byvame od siravy 60km, na motozraze a aj v susednej dedine, chodili sme kazdy piatok na diskoteku, okej nosil nas niektori ocko ale ajtak, ak sme boli len vonku v dedine tak do polnoci cca, ak sme boli v meste tak poslednym autobusom domov, ktory siel o 11....nemozes cely zivot ustriehnut ci pije ci nie, ci ma ci nema frajera...cuduj sa svete, boli roky kde som bola vsade, ano nemala som dobre znamky a ani doma som sa nepretrhla, ale mam dokonca aj VS aj skvelu pracu....paradox je ze cim som starsia tym maju rodicia vacsiu potrebu ma kontrolovat ale to je na inu debatu

stanislavicenka
24. júl 2021

Ja s tebou suhlasim. Tiez by sa mi to nepacilo. Este neviem, co ma s detmi caka. Ale urcite by som nepustala 16rocnu von ani do 22hej. a kazdy den? Nie.
A nech ti pisu,ze si prisna Matka. Ale skor to dcere vysvetli.
A nepustila by som dieta, lebo aj to je dieta, do partie, kde piju 16rocni.
Ale povedz jej to, nebojuj s nou,vysvetli jej svoje rozhodnutia. Moze byt smutna, aj nahnevana

dominikac321
24. júl 2021

mna co celkom prekvapuje je vreckove, 30eur? kino stoji 8, autobus cosi tiez, zmrzka a kava tiez, ak nahodou potrebuje nejaku kozmetiku alebo chce novy ruz...za mojich cias to bola celkom slusna suma na koruny ale teraz je to ozaj malo

dilino
24. júl 2021

@juhseverzapad presne tak máš pravdu.To nejaka blba raz tak inokedy tak.

dominikac321
24. júl 2021

@katkami123 mna skor zarazilo ze musi travit den na navsteve...

dominikac321
24. júl 2021

ja si myslim, ci dcera nema 16 a autorka tak 34-35...a potom tu plati ze podla seba sudis ju...

estrella5
24. júl 2021

... a potom sú takýto na VŠ na intráku ako utrhnutí z reťaze a namiesto štúdia si užívajú konečne slobodu (v nadmernej niekedy až nebezpečnej miere)...

ja chápem, že to musí byť pre rodiča ťažké keď sa dieťa mení na dospeláka a vo svete je toľko nástrah... ale v 16 mať frajera je normálna vec - prvé lásky k tomu veku patria... je normálne vyskúšať aj sex (zodpovedne)... je normálne mať v tom veku brigádu, kde prichádza do kontaktu s ľuďmi (pretože najmä na také pozície hľadajú brigádnikov)... je normálne tráviť čas vonku s partiou... je normálne mať aj dlhšiu večierku, hlavne cez prázdniny.. je dokonca normálne mať prvý kontakt aj s alkoholom, príp. cigaretami (aj keď tuto nehovorím, že je to správne.. ale zbytočne si budeme zakrývať oči.. v 16 mnoho pubertiakov už toto zakázané ovocie ochutnalo) - mimochodom, ochutnať alkohol môže aj o 14tej, nie len v noci 😉 .... a je normálne o tomto všetkom otvorene diskutovať, viesť k zodpovednosti (aby puberťák vymýšľal ako puberťák, ale v rozumnej miere) a zároveň dôverovať..

luccija
24. júl 2021

@dominikac321 písala, že jej dala v ten mesiac 50 eur si predstav, že má 2,3 deti ..áno mala ísť brigádovať vedela by kde je a ešte by si zarobila.V niečom autorka preháňa chce ju chrániť pred zlým, ale vybrala si zlý spôsob.Ale vo veľa veciach súhlasím.ano chodia sa baby len tak prechádzať po meste aj 5 hodín popozeraju obchody sadnú na džús poklebetia jednoducho autorka žila asi iný život má inú povahu a vôbec svojej dcére nerozumie.A bude medzi nimi obrovská priepasť, ak už nie je.Ale tiež nevidím dôvod, aby 16 r behala po nociach po vonku asi budem tiež hrozna o pár rokov🙂)

dominikac321
24. júl 2021

@luccija ten komentar ze jej dala 50eur som precitala az po mojom prispevku. ono zalezi kde a s kym je, ja som bola v dedine so spoluziackami a to sme nemali mobili ze rodicia nam volali, ok dedina kazdy kazdeho pozna keby sa nieco stalo nasi to hned vedia, ale doverovali, si zober ze jun jul je do pol 10 vonku vidno a ona ma byt o 7 doma?....my sme chodili v taky cas este len vonku a to bolo 13 rokov dozadu...ak by som zila v meste asi by som tiez mohla byt len niekde pod blokom na sidlisku....vsetko ma svoje pre a proti mna skor zaraza ze autorka nevidi nic zle na tom ze dcera moze byt len 3 dni vonku a ze chce chodit kazdy den vonku! to je drzost zo strany dcery (ironia)

katkami123
24. júl 2021

@dominikac321
Musí aby tam matka nebola s muzom sama a nevyzeralo to hlupo. Take pravidelne návštevy 60-tnikov a vyssie na pol dňa musia byt pre puberakov fakt nesmierna zábava….

katkami123
24. júl 2021

@dominikac321
Nemala jej zakázať brigádu, to bola sprostosť, ale verím tomu, ze ak by sme sa dozvedeli naozaj pravdivý dôvod toho, prečo jej ju zakázala, chytali by sme sa za hlavu. Buď by nemohla byt doma 4 dni v tyzdni, lebo by každý deň pracovala a matka ju nemala pod kontrolou, alebo naozaj bojuje proti novým kontaktom, aby si náhodou niekoho nenašla.

dominikac321
24. júl 2021

@katkami123 toto mi pride chore ze kvoli korone a pride do styku s vela ludmi...to ju ani do skoly nepustila ani autobusom napriklad? nevieme kolko ma deti ci je najstarsia ta dcera ale zrejme ano a ci nema byt doma aby strazila mladsich...

cariad
24. júl 2021

Jednoducho tyran. Nezaslúžiš si byť mamou!

lalenka33
24. júl 2021

Tvoja dcéra je určite tá kočka, čo tu písala, že jej mama nedovolí ísť na brigádu lebo sa musí starať o súrodencov. Už si tu písala diskusiu o nafúkaní, diskusiu o večierke. Chúdatá tvoje deti. Pri tvojej výchove budeš rada až dokončí strednú a nepríde ti tehotná.Lebo vieš sexovať môže kedykoľvek počas dňa čiže máš jedinú možnosť vybavit jej individuálny plán a držať ju v zamknutej izbe 24 hodín denne. Pri prvej príležitosti dobehne všetko, čo jej zakazuješ. A neviem, či je horšie poučiť ju v 16 o bezpečnom sexe alebo potom založiť diskusiu moja 16 ročná dcéra sa opila, otehotnela ani nevie s kým, čo mám teraz robiť keď u nás je sex v 16 nepripustný a musí s nami chodit na rodinné akcie, kde by jej brucho videli a musí ísť predsa na VŠ. Ty si matka za trest. Tiež som mala prísnejšiu výchovu ale nie takuto psycho ako je tvoja a poviem ti, že som si to všetko vynahradila hneď ako som sa dostala na intrák.Samozrejme na SŠ.

elizabet173
25. júl 2021

o čo sa stavíš, že sa dcéra hneď ako to bude možné od teba odsťahuje? Možno hneď v 18. Na jej mieste by som urobila to isté. Moja mama bola pre mňa mojou najlepšou kamarátkou a vieš prečo? Lebo mi dôverovala, nezakazovala ale veľa, veľa sa so mnou rozprávala, aby som si uvedomila nástrahy, ktoré ma ako takú mladú žabu môžu stretnúť a vyhla sa im. Postupovala som vo výchove rovnako, môj syn mal vypité jeden jediný krát, nikdy som s ním nemala problémy, dôverovala som mu a on moju dôveru nechcel sklamať. Brigády mal od 15 rokov a bolo to pre neho veľmi prospešné, urobila si veľkú chybu, že si ju nepustila. 50 eur od rodičov je iných ako 50 eur, ktoré si dieťa zarobí.

ktochytavzite
29. júl 2021

tak ja ako 16 r som uz chidila na dedinske zabavy a hej aj sme pili alkohol aj fajcili aj travu som skusila a ked nas mama v piatky nechcela pustat na diskoteku,tak sme oknim usli a nijako ma to neskazilo,to skor zalezi od partie do akej sa dostane.

portret7
29. júl 2021

Držís ju velmi nakrátko, takéto dievcata, čo prišli na intrak na VS boli ako uzrhnute z reťaze, nemohli sa nabažiť slobody, nemali pitom mieru v ničom…zábava, chlapi, alkohol, lihali aj za drink, keď im niekto zaplatil…pozor, aby tento typ výchovy nemal opačný efekt.

mandarinka555
11. aug 2021

Ty žiješ v nejakej diere, kde sliepky dávajú dobrú noc ? Zaspala si dobu ? Si frustrovaná z niečoho a vybíjaš si hnev na svojej dcére ? A že v 18-tich ti neujde ? Len aby to nebolo ešte skôr....Tie tvoje názory mi prídu, že nevieš, kde je sever....Keď takto cepuješ aj muža, tak chudáci zúčastnení....

Strana
z5