Ako zvládať konflikty s rodičmi v puberte?
Mam 15 rokov a strašne mi lezie na nervy keď sa mama oháňať mojím vekom napríklad keď mi povie že mám niečo urobiť, ja to urobím a potom keď príde tak mi povie že prečo som neurobila aj toto, odpoviem jej že nepovedala a ona hneď máš 15 rokov ti mám všetko hovoriť čo máš urobiť? Viem že niekedy veci sú že, áno mohla by som urobiť ale keď sa ponáhľam tak to neurobím ,,nevnímam to vtedy".
Vieš čo, niekedy prekvap mamu, navar, zapni práčku a uprac kým príde domov.
Normalna vec, sucast vychovy.
Neboj sa, aj ty veľakrát ako matka použiješ tu istú vetu 🙂 je to normal. Tak ako mama predycha pri tebe veľa veci( predpokladam) ,tak skus aj ty 🙂 a ako je koment vyššie, skus raz prekvapiť nejakou činnosťou, čo spravis sama od seba, bude aj ona cítit zadosťučinenie, ze sa jej tá 15rocna výchova pomaly vracia v dobrom 🤗
To prejde, budeš taká istá, keď budeš mať raz dcéru. Nevieme síce, čo konkrétne od teba chce, čo máš doma robiť, ale ver, že to bude oveľa menej ako to bolo pred 30 rokmi cca😂.
ked mate tento komunikacny blok, ze mama ocakava "spravne" aj to , co nevyslovi... staci si to odkomunikovat... akoze mama presne napise, co ziada a ocakava... ty splnis... a nemate ziaden problem ...
Tak mas 15. uz si mohla zistit, ktore prace sa doma robia a spravit ich aj ked ti to nikto nenakaze. Uz nie si male dieta, ktoremu treba vsetko hovorit. Tak sa trosku posnaz. Mozes sama od seba povysavat kym sa mama vrati z roboty, alebo nakrmit pracku ked vidis, ze kos na spinave uz preteka.
Ako sa uz pisalo, kazdy si tym presiel... raz to pochopis, je to sice tiez klise, ale raz sa budes presne tak isto rozculovat... a nie len nad svojimi detmi 😆
Skus mame viac sama od seba pomahat, nevies si predstavit aka to pre nu bude pomoc. A aj pre teba to v zivote bude uzitocne.
No a nezabudni aj na tu druhu stranu mince - kolkokrat ty povies, ze uz nie si male decko, ze uz mas 15, takze by si mala mat pravo byt dlhsie vonku, mat vyssie vreckove, drahsie tenisky, lepsi mobil… ze? 😃
V 15r by uz mlady clovek naozaj mal vediet, ze “daj oprat” znamena nie len zapnut pracku, ale aj vyvesit pradlo alebo dat do susicky a nasledne vybrat. Ze umyt riad neznamena len umyt riad v dreze, ale pozbierat aj zo svojej linky, umyt, utriet, odlozit… ze chod kupit chlieb, maslo a mlieko znamena kupit presne to, co sa u vas roky jedava a nehodit tasku s nakupom k dveram, ale odlozit veci tam kde patria…
Mam syna v tvojom veku a častokrát poviem to isté. Očakávam už väčšiu samostatnosť a pomoc v domácnosti. Chodím do práce, do toho vozím deti na krúžky, tréningy, deti v tomto veku už nie sú tak malinke, že by im rodicia mali stáť za zadkom a vkuse niečo pripomínať, čo majú robiť. Napr.zapnut umývačku, povysavat to nie je zas kvantová fyzika
Máš 15, určite vieš máme podať všetky svoje požiadavky, tak skús niekedy sama aktívne bez upozorneni priložiť ruku k dielu a aj pomôcť. Sama, len tak. Lebo ak máš naozaj 15, malo by to byť pre Teba samozrejme a nemala by si čakať, kým Ti mama povie, čo máš urobiť. Ani pre ňu to nie je ľahké.
@enmery niekedy mám pocit že sa dokážeme pokladať aj kvôli pavucine🤣😅
@viestta vysavam cez víkend ale tak napríklad ze mi povie že vyprac umývačku ja ju vypracem aj spratam odkvapkac ale trebárs neumyjem pec alebo neodlozim polievku lebo je ešte tepla a keď ona príde do kuchyne po par hodinách tak ta polievka je už studená keď tan stojí 4 hodiny alebo viac a keď jej poviem ze bola horúca tak mi povie že zase výhovorky alebo niečo také
@sissy27 vreckové nedostávam, vonku môžem byť podľa toho kde som a ci som pešo alebo bicyklom max do 20:00, čas kedy idem spať nemá cenu vyjednávať, mobil mi kupuje otec taky ako mame podľa jeho uváženia alebo keď ja nejaký chcem tak ja zaplatím trebárs polovicu a zvyšok oni doplatia, takže není to tak ze ja sa oháňať tým ze mam 15 rokov
@nika23t áno robím nejaké veci ale niektoré napríklad ze ísť ostrihať strom von to sa tak často nerobí, tak ma nenapadne to ísť urobiť alebo ze to už treba
Vreckove nemas ale zaplatis si polovicu mobilu? To mi nejak nevychadza… o 20:00 musis byt doma, ale urcite by si chcela byt dlhsie, lebo ved uz mas 15, nie? O tomto hovorim… vsetci 15r uz sa citia strasne “dospelacky” a chceli by privilegia dospelych, ale nedochadza im, ze ruka v ruke s tym idu aj povinnosti a zodpovednost. Ak v 15r nechapes, ze treba aj sporak umyt a spratat polievku (mohla si ju dat schladit do studenej vody alebo ist skontrolovat po 2 hod a necakat 4hod na mamu), tak holt tak s tebou aj budu jednat. A neboj sa, presli sme si tym vsetci 😃
Zvládať konflikty - Povieš si: Takéto maličkosti ma nemôžu rozčúliť.
Alebo: Mama asi má ťažký deň, zas je vytočená, asi toho má vyše hlavy. Radšej zostanem ticho. Škoda slov.
Aj dospelí robia veľa chýb v komunikácii. A všetci ľudia sú veľmi citliví a zraniteľní, ale pri nervovom vypätí na to zabúdame a povieme veci tvrdo, až to bolí. Potom môžeme použiť čarovné slovíčka: Prosím, Prepáč, Ďakujem. 🙂
...no my mame 13r syna a tiez mi ide na nervy, ked sa bude so mnou hadat o totalne hluposti...
...skus urobit niektore pravidelne veci skor, ako Ti ich povie ze mas urobit...musis uz vediet ako funguje vasa domacnost. Caka asi viac pomoci a samostatnosti.
Vies, tu medzi nami veľa pochopenia s týmto nenájdeš 😊 A tiež mám doma takmer 15 ročnú dcéru, a viem, že jej s týmto leziem na nervy, ale tiež jej denne musím pripominat, koľko má rokov. Keď ale niečo chce ona, tak hneď sama vie všetko 🙄
@lienka.7 ved urobím aj sama nemusia mi to hovoriť ale jasne ze neurobím niečo o com neviem ze treba urobiť napríklad von ostrihať strom alebo také veci ktoré sa bežne nerobia
@sissy27 nie vždy si zaplatím polovicu mobilu, peniaze dostávam na narodeniny do tých 50€ a z toho po par mesiacoch nemám skoro nič lebo keď potrebujem nejakú kozmetiku alebo prípravky na vlasy a také veci tak si to kupujem sama. Veď jasné že chcem byť dlhšie vonku alebo neskor ísť spať ale v lete keď nieje škola ze nemusím vstavat ráno, nie kvôli tomu ze mam 15 ale viem ze nemá cenu hucat do rodičov ze chcem byt dlhšie hore/von keďže mi to aj tak nedovolia. Viem, že treba umyť aj sporák, niekedy sa na ňom nič nerobí a není špinavý tak napríklad vtedy ho neúmyselne a už je problém ze som ho neumyla alebo ja si poprava sama izbu ale podla rodičov není popratana napríklad kvôli tomu ze mam na stole jednu knihu alebo nič nemám na stole a oni si vždy niečo nájdu ze není upratané tak ako si oni predstavujú
@loliki snažím sa ale niekedy to je fakt o chlp, že už nepoviem niečo ja ale niekedy to nevyjde niekedy im aj ja niečo poviem už
@euka210 asi áno
Všade je to tak. Zbytočné nervy kvôli poriadku a neporiadku. Aj tak je to jedno, či tam máš niečo v izbe rozložené alebo nemáš. Koho to trápi? Len tvoju mamu. Nikto iný o tom na svete nevie a je to tvoja vec, kam si položíš veci.
Chápem ta autorka. Mne osobne chyba táto vlastnosť akú som mala v puberte, kde som prehnane neriešila tieto povinnosti v domácnosti. Ja ako matka už nemám také, že idem do izby a vypnem hlavu od povinnosti. Teraz mam neustále riešenie veci v hlave co ešte treba urobiť a co nemám urobene. A potom ma vytoci, keď napriklad muz to nemá v hlave ako ja a neurobí niečo naviac. Ono je to vyčerpávajúce aj pre mňa ako matku, ale verím, že je to vyčerpávajúce aj pre okolie, lebo okolie to nevidí. Ono je to taka ta mala práca, ktorú matka v domácnosti robí, také tie veci co ludia okolo nej nevidia, ale ona ano. A keď vidí ako sa veci nerobia a ze ich musí robiť ona, tak to dokáže tu unavená psychicku ženy ešte viac hnevať.
Ty ako pubertiacka máš v hlave asi väčšinou vzťahy a kto co povedal a ako to povedal a podobne a sama si uvedomujes, ze niekedy to môže byť veľmi vyčerpávajúce. A tvoja matka rieši v hlave už menej vzťahy s okolim, lebo na to nemá psychickú kapacitu, ale musí v hlave riešiť prácu, možno blbca šéfa, príde domov a rieši domácnosť a financie, do toho rieši vzťahy s rodinou a ta únava sa potom prejavuje takto, ze je viac frustrovana. Ty si do toho tiež frustrovana, lebo máš pocit, ze robíš dosť ale podla mamy nerobíš atd. Ono ten rodič nechápe pubertiaka a pubertiak nerozumie rodičovi.
Zdá sa, že sa snazis ako vieš, urobíš, čo ti rodičia povedia alebo sa od teba očakáva, dodržiavaš pravidla a napriek tomu sa vyskytnú situácie, kedy to nestačí a mama ta z niečoho obvinuje. Zial ani to, že je niekto dospely neznamena, že vie dobre komunikovať a konstruktivne riešiť problémy.
Tvoja mama asi očakáva väčšiu pomoc, samostatnosť, asi je sama unavená, frustrovana a prenáša to na teba. Ty by si naopak prijala zrejme viac uznania za to všetko, čo robíš a nielen kritiku preto, co nie je urobené.
Mohla by si sa napr. i iniciatívne opýtať, či by rodičia chceli s niečim pomôcť, alebo ak ti niečo zadajú, tak či to je všetko alebo by chceli ešte cosi iné? Ak neostrihas strom, tak reagovat asi takto: chápem, chcela si ešte, aby som ostrihala strom. Teraz si idem urobit úlohu, ale o hodinu to pôjdem urobit. (Jednoducho neriešiť či a koho je to vina. To nikam nevedie.). Alebo… áno, ta kniha je na stole. Vy by ste chceli, aby na stole nebolo vôbec nič. Je nejaký dôvod, prečo vám to prekáža?
Keď pride mamka z roboty, opýtať sa jej, aký mala deň, či je unavená, či si dá čaj atď, či jej môžeš s niečim pomôcť..
V podstate za tou nervozitou a konfliktami je únava, vyčerpanosť, stres a mnoho iných vecí u oboch z vás. Máte iný pohľad na vec, inú povahu, atď. Proste to neber tragicky. Ale keď mávneš nad tým rukou, či mykneš plecom a pôjdeš ďalej, tiež to môže druhého vytočiť. Keď sa budeš každý deň pýtať, čím by si mohla pomôcť, aj to môže liezť na nervy. Lebo však a ty nevidíš, čo sa v kuse vypytuješ? 🙂
Mňa by ešte zaujímala verzia rodičov, lebo sa tu popisujes ako mega poslušne dieťa, ale zrejme to nebude také ružové ako tu píšeš.
A každá jedna sme si tým prešla a prežili sme to. Keď bola škola ja som napríklad o 20.uz musela byt nájdená a v pyžame, a áno aj v 15. Cez prázdniny som mohla byť von max do 21.
To je unavou moja zlata - rodic je unaveny z prace, inych povinnosti, z rodicovstva, z toho ze 15rokov dokola kazdy den riesi a hovori to iste (len s obmenami),, zacne to "nedavaj to do puse", "stoj! Auto, nevidis?!" Ulohy, ulohy,ulohy a toto preco nemas hotove?!" " Vstavaj, skola" ... Atd . To je tak neskutocna unava, ze potom človek vybuchne,,a dalsi dovod - naucene z domu, jej mama otec tiez urcite casto pouzivali tieto frazy a ty tiez budes.

Všetci sne si tým prešli. Puberta, rodičia sú "hlúpi"a nič nechápu, konflikty kvôli maličkostiach. Lebo u Teba sa aj vyvýja telo a hormóny šalejú. Ono sa to upokojí, chce to len čas.