Ako zvládať prehnane prísnych rodičov?
Dobrý deň, mám 18 rokov. Nikdy som nebola problémový typ, nikdy som neprišla domov opitá, ofajčena, zdrogovana, nikdy som sa nestretávala s pofidérnymi ľuďmi. Vždy chodím domov načas, robím všetko ako mám… ale moji rodičia sú na mňa moc úpätí, až chorobne. Poviem im, že som o 22 doma.. normálny rodič by podľa mňa sa staral o to dieťa až vtedy, keď to dieťa mešká 10+ minut.. a nie, že mu vyvolávajú už o 20.. Včera sa mi stala taká vec, že som bola s kamoškou vonku, vedeli, s kým som, kde som. No potom som stretla kamaráta a od 19:00 som si bola s ním sadnúť v jednom podniku na kávu.. ten podnik sa nachádza tak v “podzemi”, čiže sa tam stráca signál, tým pádom sa mi neviete dovolať a tak.. moji rodičia mi volali a samozrejme, nedalo sa im. Začali volať rodičom mojej kamoške… vystresovali každého naokolo, kebyze môžu, tak podľa mňa by boli fakt schopní vyvolať pátranie … ten chalan, s ktorým som bola, sa mi dosť páči, záleží mi teda na tom, aby mal o mne fajn mienku, keďže sú to ešte len začiatky. Ale toto, co sa včera stalo, mne je z toho naozaj zle… moja kamoska pozná jeho brata, tak mu zavolala, nech mu zavolá, no samozrejme ani on nezdvíhal.. proste zatiahli sa do toho kadejakí ľudia a myslím, že týmto už rodičia prekročili prah normálnosti…
Mala som kvôli tomu fakt zlu noc, je mi trapne, nevedela som zaspat.. cele rano rozmýšľam len nad tým… dobre, mohla som sa ozvať, že idem do takého podniku, možno to aj je moja chyba, ale stále si myslím, že toto už nie je normálne.. čo si o tom myslite vy ?
@anonym_757ca7 prepac ty si aka mudra. a co ked je dospela? sa moze flakat po nociach?
poznas tu krásnu vetu - kym zijes pod mojou strechou, dodrziavas moje pravidla ze?
@anonym_b5a758 o 20 je flakanie sa po meste 🤣ty si strašná trapka
Rodičia to prehnali a ty si nič zlé neurobila. Dnes si spolu sadnite a porozprávajte sa.
@marsmykkok Dospelá žena je to v očiach zákona a nezainteresovaných, pre rodičov je to taká istá školáčka ako keď mala 17 a pol. Súhlasím, že ich reakcia bola prehnaná, ale niekde ich aj chápem. Slečna, pohovor si s nimi a nejako príprav na voľnejší režim, no s pevnými pravidlami. A držím palce s chalanom!;)
@valria dospela je v zakone, ale mentalne nie kazdy je v 18 rokoch vyzrety.
Rodičia to prehnali a ty si nič zlé neurobila. Dnes si spolu sadnite a porozprávajte sa.
@januska12323 konecne normalna jednoducha odpoved a jasna,
tak za mna su divni rodicia a to pisem ako matka troch deti z toho jeden pubertak.
nikdy mu nevolam ked je vonku. naozaj nikdy. dohodneme sa na case a riesila by som az keby cas nedodrzal.
nasi tiez furt stresovali ale nastastie som zila v dobe bez mobilov a nebolo ako im hlasit kazdy prd. neznasam to. je to otravne obmedzujuce.
a teda aby hlasila kazdy svoj pohyb? co? to fakt? isla na rande s chalanom co sa jej paci jasne jej jedine myslienky boli na to rychlo zavolam mamicke ze idem o 100 metrov dalej. tak urcite. kazda ste tu na to pri rande mysleli.
mne to pride odveci. a ano toto su presne tie veci ktore dozenu cloveka skor do stavu ze pri snahe osamostatnit sa sa moze ulakomit aj na riesenie ze sa ulakomi na prvu moznost ktora sa naskytne a padnu do ruk nejakeho debila co im znici cely zivot.
svet bol na hovno vzdy. vzdy boli rizika
neviem ja by som toto svojmu decku nerobila nikdy. viem velmi dobre co sa vo svete deje ale moja panika tomu nijako nezabrani.
@pseudomonas87 zato v Prahe máš možnosti neúrekom, o ktorých rodičia nemajú ani páru. Napr. Zarábat si vaginou. Ale to sa dá kdekoĺvek, len čím ďalej od domu, tým väčšia anonymita, teda aj odaha ísť tou cestou. Poznám takú, slušne sa zabezpečila, precestovalla svet, len škola musela nabok. Napokon ju s odretými ušami urobila.
@anonym_102141 samozrejme že nemali ani páru, nič iné im neostávalo ,len veriť mi 🙂. A mne to prospelo neskutočne, človek dospel, starala som sa sama o seba, naučila sa väčšej zodpovednosti. Niekedy prílišna kontrola a strach sú na škodu.
Pozri máš 18 si dospela poprí škole si nájdi prácu brigádu a chod bývať do zdieľaneho bývania alebo s priateľom.A budeš mať pokoj.A pokiaľ bývaš u nich tak to tak robia. Ak by si odišla predišla by si veľa problémom.Lenže ked nie si sa schopna sama živiť tak musiš rešpektovať rodičov aj napriek dospelosti. Hoci ich starostlivosť je strašne prehnana že TI nedjau doslova ani dýchať. To bud rada že tam neprišli a neurobili škandal pred všetkými.Niektorí rodičia si myslia že ked ich dospele dieťa býva doma musi byť s nimi okrem školy 24/7. Ako pes na režazi. A oni nechodia do práce nemaju svoje koníčky zaľubi s nikým sa nestretavaju.Tak nech TI nechaju aj tebe traviť čas s kamarátmi.A nechať žiť svoj študentský život.
A si predstav že mám už po 30 a stále steresujú aj sa neozývam. No sú takéto typy
@anonym_757ca7 prepac ty si aka mudra. a co ked je dospela? sa moze flakat po nociach?
poznas tu krásnu vetu - kym zijes pod mojou strechou, dodrziavas moje pravidla ze?
@anonym_b5a758 tak tuto vetu ja konkretne nemam rada a to mam dve dospele deti, jedno ma cerstvo 18. Ta veta ma v sebe poziciu sily a moci a takmer ziadny vhlad a vcitenie. Poznam dve rodiny kde po uplatnovani tejto vety sa decka zatali a bolo, jedna sa ostahovala uderom 18 tky, zacala pracovat a vykaslala sa na skolu, aby utiahla najom a rodicia z toho veru stastni neboli. Druha o cosi neskor sa odstahovala k priatelovi. Vztahom s rodicmi to nijako nepomohlo.
Otázka je, prečo ti o tej 20h volali. Ale viem si ako mama predstaviť, že keby mi dieťa nedvíha telefón alebo je telefón nedostupný tak mám dosť stresy. Ale to pochopíš ako mama. Ja som nerobila blbosti, ani som nechodila na party do neviem kedy ale keď si predstavím ako ľahko ma mohol niekto znásilniť alebo mi inak ublížiť, tak ma z toho mrazí. Desí ma to, že v tejto situácii raz budú moje deti a ja viem, že im budem musieť aj nechať voľnosť a nebyť prehnane ochranárska. Ale je to ťažké. Rodičom záleží na svojich deťoch. Nechcú ti zle. Chce to iba dobrú komunikáciu s nimi.
Ak chceš utešenie, tak som manželka a matka a moja mama je stále nekľudná, keď niekam idem v noci sama😆 takže jej stále napíšem, že som v bezpečí dorazila domov
Mali by ubrať ku mne sa tak správala mama a bola to pre mňa katastrofa.A tiež som nikdy nerobila nič zlé.Len do roboty, odtiaľ domov . Porozprávaj sa snimi normálne a ak to inak nejde daj im nejaké ultimátum.Lebo ti stoho prepne
@anonym_b5a758 Tvrdím niekde opak??
@anonym_41db1e ty sa prestaň o mna zaujímať ked nemáš vyhliadnutu inu obeť na šikanovanie tak si hľadaj dalej.Hlavne že si anonym asi prečo.Hanbiš sa sama za seba.
@anonym_autor Ani sa im nečudujem. V 18-tke pobehovať za chalanmi, vážne? Čo vieš ponúknuť vo vzťahu okrem ...? Dokážeš si zarobiť? Pracuješ? Vieš sa o seba postarať a navariť si? Nenahnevaš sa za každú banalitu? Necháš sa ľahko zmanipulovať chalanom?
@anonym_autor Ani sa im nečudujem. V 18-tke pobehovať za chalanmi, vážne? Čo vieš ponúknuť vo vzťahu okrem ...? Dokážeš si zarobiť? Pracuješ? Vieš sa o seba postarať a navariť si? Nenahnevaš sa za každú banalitu? Necháš sa ľahko zmanipulovať chalanom?
@anonym_2e0d3a to by som chcela vidieť čo poviete mne keď ja od 18tky žijem s snúbencom u mojich rodičov, nakoľko máme veľký dom. A rodičia vždy s tým boli v pohode. 😂takže áno môže pobehovať za chalanmi v 18 prečo nie ? Je mladá preboha.
Prestarnuté rebelky, prestaňte ju huckať proti rodičom, aby nebodaj odišla z domu! To, že ste to kedysi urobili vy neznamená, že to bolo správne a že si za to zaslúžite metál!;)
@anonym_41db1e áno rodičom nikdy nikto nemôže odporovať, potom skončia presne tak ako moja mamka, ktorá ma z svojho otca doživotnú traumu a psychické problémy lebo keď on povedal že to bude biele tak to bude biele aj keď to bolo čierne.
@anonym_2e0d3a 😅 pobehovať za chalanmi… neviem, ale kamarátstva existujú. A čo viem ponúknuť vo vzťahu? Ak vy máte hlavu nastavenú tak, že do vzťahu sa ma ísť až vtedy, keď z vás “niečo je”, tak mi to je úprimne ľúto. Vo vzťahu sú podstatnejšie iné veci, ako (ne)zamestnanosť a pod. Predstavte si, že upratať a navarit si viem😀 to, že sa s niekým stretávam a mám o niekoho záujem neznamena, že mu musím automaticky robiť matrac😀 na to sú iné dievčatá a ženy, ja mám svoju úroveň. Pekný deň.
@anonym_autor presne to isté sa stalo mne s dcérou aj vek sedí...ale ja som jej písala nie, volala a áno bola som dosť vystrašená, keď sa po hodine ozvala.Tiez bola v podzemí.Dohoda bola, že idú do mesta a dá vedieť ako príde domov, keď sa neozývala chcela som vedieť či zostanem v meste, alebo ideme spolu.A tiež mala prísť až o 2 h
A rovnako vystrájala ako ty😂chápem, že chces byť dospelá, samostatná, ale...ja som nevolala nikomu, ale bola to dlhá hodina
@anonym_41db1e ty sa prestaň o mna zaujímať ked nemáš vyhliadnutu inu obeť na šikanovanie tak si hľadaj dalej.Hlavne že si anonym asi prečo.Hanbiš sa sama za seba.
@alickapusinka??? Nejaká precitlivelá...
@anonym_2e0d3a takto debilny komentar sa len tak nevidi. dufam ze len ironicky vtip.
Aj moja dcéra má 18. Na Silvestra šla so spolužiakom pozrieť partiu kdesi na chatu s tým, že o 23ej bude doma. Odchádzali o 19ej a keďže šli autom, prikázala som jej, aby sa mi priebežne hlásila. A tak mi pravidelne poslala aspoň smajlíka a ja som bola spokojná, že je v poriadku. Uvedom si, že o vás máme strach. Denne čítam na Fb výzvy s pomocou o pátranie. Chápem, že si naštvaná a máš pocit, že ťa kontrolujú. No naozaj stačí iba info, že si ok 🙂 raz to pochopíš 🫠
Aj moja dcéra má 18. Na Silvestra šla so spolužiakom pozrieť partiu kdesi na chatu s tým, že o 23ej bude doma. Odchádzali o 19ej a keďže šli autom, prikázala som jej, aby sa mi priebežne hlásila. A tak mi pravidelne poslala aspoň smajlíka a ja som bola spokojná, že je v poriadku. Uvedom si, že o vás máme strach. Denne čítam na Fb výzvy s pomocou o pátranie. Chápem, že si naštvaná a máš pocit, že ťa kontrolujú. No naozaj stačí iba info, že si ok 🙂 raz to pochopíš 🫠
@anonym_7bb5e1 vyzvy o patranie ber s rezervou. na 99% tam nikdy nehladaju decka z funcnych rodin. vzdy su to decka co utiekli z domu.
@anonym_autor nebolo nám dobre ked nám mami povedali aby sme prišli ked začnú svietiť lampi 🤣
@anonym_autor Sadni si s rodicmi a v klude sa porozpravajte. Nic nie je cierno-biele. Mas pravo na sukromie ale zas viem ich pochopit, ze ak su zvyknuti, ze vedia kde si, mohli sa vylakat, ci sa ti nieco nestalo. Podobne trapasy urcite raz vyrobis aj ty svojej dcere ;)
Dana situacia je skor suhrou okolnosti - chceli ta kontaktovat,bola si nedostupna tak to spustilo lavinu zlych udalosti.Ale je pravda ze svedci o velkej nedovere. Ja by som sa skusila rodicov spytat cim si si to zasluzila,ved zatial vzdy dodrziavas stanovene pravidla. Treba komunikovat. To je jedina moznost ako predist zlym vztahom do buducnosti. Ak respektujes ich pravidla tak potom nemozu menit pravidla oni za jazdy....myslim ze rodicom na tebe zalezi len im treba vysvetlit ze prehnana kontrola nici vas vztah a aj tvoje nastavenie. Trocha dovery by nezaskodilo. Ved " cochvila" odides z domu....
A dievcatam tu odkazujem ze stretavanie s chlapcom v 18-tich nie je nic vynimocne.
@marsmykkok Dospelá žena je to v očiach zákona a nezainteresovaných, pre rodičov je to taká istá školáčka ako keď mala 17 a pol. Súhlasím, že ich reakcia bola prehnaná, ale niekde ich aj chápem. Slečna, pohovor si s nimi a nejako príprav na voľnejší režim, no s pevnými pravidlami. A držím palce s chalanom!;)
@valria Slečna si musí stanoviť hranice lebo inak ju budú tyranizovať celý život. Ako je tiež koľkokrát sa niekomu nedovolám, lebo proste operátor má poruchu, je na mieste kde nie je signál, je na mieste čo je hlučné a zvonenie nepočuje, vybije sa mobil a čo teraz mám spustiť poplach? A duplom ak išlo LEN o dve hodiny a stačilo tie 2 hodiny počkať či príde a keby neprišla, potom začať robiť poplach. Toto správanie nie je vôbec ok. A viem aké to je mať takých rodičov, pamätám si presne napríklad ako sa môj rodič ked som mala 30 na rodinnej oslave sťažoval že mám prácu kde cca 3 krát mesačne jazdím dlhšie trasy po Slovensku a proste že on pozerá stále krimi noviny a ked vidí tie nehody bojí sa o mňa, že je zlé že mám takú prácu. Ale proste keby aj robím na pumpe alebo v banke bolo by to podobné, že sa bojí že ma prepadnú, lebo sa to stáva a podobne. Proste takým rodičom nikdy nevyhovieš a nedá sa žiť podľa nich, je to len o tom nastaviť si hranice.
@valria Slečna si musí stanoviť hranice lebo inak ju budú tyranizovať celý život. Ako je tiež koľkokrát sa niekomu nedovolám, lebo proste operátor má poruchu, je na mieste kde nie je signál, je na mieste čo je hlučné a zvonenie nepočuje, vybije sa mobil a čo teraz mám spustiť poplach? A duplom ak išlo LEN o dve hodiny a stačilo tie 2 hodiny počkať či príde a keby neprišla, potom začať robiť poplach. Toto správanie nie je vôbec ok. A viem aké to je mať takých rodičov, pamätám si presne napríklad ako sa môj rodič ked som mala 30 na rodinnej oslave sťažoval že mám prácu kde cca 3 krát mesačne jazdím dlhšie trasy po Slovensku a proste že on pozerá stále krimi noviny a ked vidí tie nehody bojí sa o mňa, že je zlé že mám takú prácu. Ale proste keby aj robím na pumpe alebo v banke bolo by to podobné, že sa bojí že ma prepadnú, lebo sa to stáva a podobne. Proste takým rodičom nikdy nevyhovieš a nedá sa žiť podľa nich, je to len o tom nastaviť si hranice.
@marsmykkok Tak keď budeš rodič a tvoj potomok bude na cestách, pochopíš aj ty toho svojho!
@marsmykkok Tak keď budeš rodič a tvoj potomok bude na cestách, pochopíš aj ty toho svojho!
@valria ona nemá deti a preto tak jesitne rozmysla

@anonym_21bc29 To vážne je ako podľa teba ok aby rodičia toto vyvádzali dospelej žene? Ako jasné rodičia sa boja, je to normálne, ale aj o tomto je rodičovstvo, ovládať ten strach lebo decko nie je vždy 3 mesačné bábätko aby mali kontrolu nad každým jeho krokom a dychom. Treba ho nechať rozvíjať sa a zaradiť do sveta. Ju možno ani nenapadlo že tam nebude signál a bude problém predtým, ako rodičia to riadne prehnali a je to cez čiaru.