icon

Ako zvládnuť 15 ročné dievča?

petraxy6
16. aug 2013

Ahojte, píšem sem, lebo mám problém s 15r. dcérou. Už neviem ako ďalej. Je manipulovaná svokrou a po tom ako od nás odišiel ex, tak je nezvládnuteľná. Ona bola aj predtým, len teraz sa to zhoršilo a zneužíva situáciu. Doma neurobila nič už odvtedy ako sa narodila druhá dcéra. Veľmi na ňu žiarli. Nie je schopná mi ju postrážiť a nepohne ani prstom. Chce aby som robila všetko tak ako ona píska. ale bohužiaľ. Nechcem na ňu kričať, lebo sa nikam nepohneme. Chcem jej to vysvetliť hlavne tak, aby pochopila.
Ďakujem za vaše odpovede 🙂

Strana
z4
suzitok
3. feb 2014

@anatalia77 je pravda, ze z isteho uhla mozem byt rada...pretoze co sa tyka mladsieho surodenca, nosi ho denne do skoly a zo skoly, ak som v praci, postrazi ho...jeho vycinanie "respektujem", beriem to ako sucast puberty, len som extremne alergicka na to, ak predomnou bez akyhkolvek zabran nadava, alebo utoci na mna, minule ma nazval genetickou nulou.... (som rozvedena a toto zvykol hovorit jeho otec) ...a ako mi aj kamaratka povedala, mozem byt rada, ze je doma, ze sa netula, nefajci, nefetuje....

anatalia77
3. feb 2014

@suzitok mne dcera povedala,ze nemam chrbtovu kost...ze sme najhorsi rodicia pod slnkom..
Uvidis ako to pojde dalej,ale hadam sa to nezhorsi,a mlady nepostupi do vysseho levelu.

nikawero12
3. feb 2014

@suzitok No keby mne syn povedal, že som genetickou nulou, tak mu takú fľasnem, že stena mu dá druhú. Puberta sem-puberta tam, ale dieťa má vedieť, kde sú jeho hranice správania a obzvlášť voči rodičom.

suzitok
3. feb 2014

@nikawero12 ved toto!..ja ma niekedy chut ho chytit a tak preplieskat..ale ked som sa o to naposledy pokusala, tak mi chytil ruku v zapasti...a nemala som sancu...a este sa ma s uskrnom v tvari spytal, ci si to nechcem zopakovat...uz som mala slzy v ociach od bolesti, tak ma pustil a povedal, ze jeho mlatit nebudem, lebo mi to vrati...toto psycholog definoval ako "afektove" spravanie...psychologovia pristupuju chapavo voci takemuto chovaniu deti a hladaju problem v rodicovi !! ..a ked rodic chybu nema??..chlapec je proste frajer, paci sa mu, ked je stredobod pozornosti...a to ma vsetko rodic tolerovat a pritakavat??

suzitok
3. feb 2014

@suzitok este chcem dodat, ze to bol odomna vlastne prvy pokus o prvu facku....

nikawero12
3. feb 2014

@suzitok Psychológov mi ani nespomínaj, tí dokážu narobiť viac zla, ako úžitku. Dodávajú deťom nezdravé sebavedomie a potom to takto dopadne, ako v tvojom prípade.

hviezdicka111
3. feb 2014

@nikawero12 velmi pekne si to napisala 😀 bohuzial pravdivo....

bronia13
3. feb 2014

ja mam zatial male deti ale kamoska ma pubertacku, tiez ma male babo a ta starsia si ho ani len nevsimne ze za cely den mu povie ahoj a koniec, nic doma neurobi, mali psa dali ho prec tak to zistila po 3 tyzdnoch.... ja sa tochto normalne bojim ze kde nasa mala vyrastie, lebo mam kamosku a jej dcera ma 22 a je rada ze uz vypadla z domu, s chlapcom nema absolutne problemi.... ale ak bude po mne tak bude bezproblemova, ja som na diskoteky zacala chodit ked som mala 17, inac som bud sila alebo sme hrali karty, manzel tiez podobne... neskoro sme dospeli 😎 😀 nastastie - nic mi neuslo, vseteko som dobehla... 😀

nikawero12
3. feb 2014

@bronia13 U detí treba rátaťs tým, že z času načas sa vyskytnú problémy, aj u inak bezproblémových detí. Ale pri dobrej výchove sa tie problémy dajú "ustať". Dôležité je, aby rodičia deťom určili hranice v správaní, lebo inak sa to môže zle skončiť.

bronia13
3. feb 2014

@nikawero12 to mas pravdu, ja uz teraz deti ucim aby mi pomahali napriklad ze by si povyberali spodne pradlo z kosa a odnesli do suflika, manzel si mysli ze to je zavcasu ale podla mna nie.... sestri 13 dcera je super a zboznujem ju ale doma malokedy pohne prstom... podla mna ju mala ucit skor... ja nechcem aby to urobili perfektne ale aby vedeli ze maju nejaku zodpovednost no nie?

hradnapani
3. feb 2014

@suzitok uf, no, mne to tak pripada, ze ta provokuje, aby si mu uz konecne vylepila. A akoby vedel, ze to neurobis... podla mna by si ho veeelmi zaskocila, keby si to urobila. A hlavne tu facku nelutovala, ziadne slzy, ziadne ospravedlnovanie, lebo je zasluzena.
V zasade je neuznavam fackovaciu vychovu, ale mam na pamati slova mojho brata, ktory v dospelosti mojej mame podakoval (!) za tych par faciek, ktore mu v puberte ustedrila... Lebo samozrejme, aj ked sa mu to hned nepacilo, vo vnutri to riesil a casom aj pochopil, preco padli a dokonca to aj ocenil.
a tie slova o genetickej nule... ach jaj, zhadzuje ta, zranuje ta... skus to zastavit. Mozno si tymto sposobom riesi komplexy z toho, ze ste sa rozisli/ rozviedli a podvedome hlada vinnika, niekoho, koho chce za to vsetko potrestat...

nikawero12
3. feb 2014

@bronia13 veľmi pekne si to napísala, najmä o tej zodpovednosti. Bohužial dnes je taká doba, že od detí sa nevyžadujú žiadne povinnosti a potom sa nemajúkde naučiť, čo je to zodpovednosť.

nikawero12
3. feb 2014

@hradnapani Ja potvrdzujem presne to isté, čo si napísala ty s tými fackami. Ja mám už takmer 30ročného syna a tiež mi už poďakoval za to, že som mu v puberte strelila pár po hube. Vtedy nevedel poriadne pochopiť za čo ich dostal, ale neskôr sám uznal, že boli zaslúžené.

hradnapani
3. feb 2014

@nikawero12 asi naozaj par presne zvolenych vzduchom chladenych ma svoj vyznam. Proste su osoby, na ktore v danej chvili slova neplatia. Mozno chlapci su taki, ze potrebuju rucne strucne, tak ako medzi sebou, tak aj v rodine.
Keby som nebola pri tom, ako to ten moj brat hovori a mysli to uplne vazne, tak neuverim. Ale nezabudnem na to nikdy.

nikawero12
3. feb 2014

@hradnapani Ja zase nezabudnem na to, ako moja mama uštedrila bratovi takú facku, že mu skoro hlava odletela...ale najzaujímavejšie bolo na tom to, že brat už mal vtedy okolo 30 rokov a bol dokonca otec rodiny...xixi...proste niečo sa pohádali a mame sa to nepáčilo, tak mu jednu pribila.

hradnapani
3. feb 2014

@nikawero12 ale v zasade mozme povedat, ze tym nasim mamam tymto neubudlo z respektu a autority, je tak?

nikawero12
3. feb 2014

@hradnapani samozrejme že neubudlo, práve naopak - dokázali tým, že nie sú v rodinách žiadne handry, ale skutočné osobnosti.

suzitok
3. feb 2014

@hradnapani jeho chovanie je len kopiou chovania jeho otca, presne takto sa ku koncu manzelstva choval on ku mne...vtedy mal syn 6rokov, teraz si uvedomujem, ze vnimal kazde jedno slovo, ktore pocul za zavretymi dverami...pre syna su zeny len sliepky, nuly, uplne NIČ..zena je len na to, aby sa starala o muza, varila, prala, robila domace prace a vyhovela....a tie co sa rozhodnu pre rozvod, su podla neho len "stetky" ktore si nechali urobit deti, len aby vycicali vyzivne !!! (syn velmi dobre vie, ze jeho otec vyzivne plati iba ako ho napadne a este ja som zla, ze chudaka ocka som udala, lebo on z prijmu 2000eur mesacne nevie zaplatit 100 eur na dve deti!!) ....ocko je proste BOH a syn ide v jeho slapajach..ked som mu navrhla, ze moze ist k ockovi zit, tak sa zasekol a nechce o tom ani pocut...proste z tohto uhla sa otca boji ako cert kriza...

bronia13
3. feb 2014

@nikawero12 dakujem 😉 vies podla mna treba od malicka nie? ja som v 10 rokoch musela chodit prat koberce na potok....a mala som asi 25 kg.... bola som hrozne drobna... ale ja zase od nich to nechcem ze by "makali" ale nech sa aspon zapoja nie? mam kamosku ma dospelu dceru a u dcery spava frajer a mama jej este perie postelne pradlo... chapete? ak moze mat frajera moze si aj sama prat nie?

nikawero12
3. feb 2014

@bronia13 som rada, že v dnešnej dobe sa nájdu aj také mamičky ako si ty, ktoré uznávajú, že deti majú mať od mala aj nejaké povinnosti, aby sa naučili, čo je to zodpovednosť a že treba pracovať a nečakať, že rodičia za nich všetko urobia.
A čo sa týka tej tvojej kamošky s dospelou dcérou, tak sa jej čudujem. Keď je dcéra dospelá na sex, tak má byť dosť dospelá aj na prácu.

bronia13
3. feb 2014

@nikawero12 dakujem zase 😉 vsak nic nedostane nik zadarmo no nie? treba ucit od mala... ony su kotuhy nechcu upratovat ale ked poviem ze nejaky kamos pride na navstevu tak to raz dva urobia ale ked treba ale nechcu.... ale snazim sa 😉 inac tej kamosky dcera, to mas pravdu ak moze mat sex a jej frajer tam prespavat tak by si mohla prat sama nie?

hradnapani
3. feb 2014

@suzitok ano, myslela som si, ze to tak nejako bolo. Prave preto musis byt silna matka, taka co zastupi aj otcovsku autoritu, taka co jej slzy nepotecu, ked synovi vylepi, lebo mu chudakovi ublizila. Ja som tiez z rozvedenej rodiny a mama bola na nas sama. A nemala to s nami vobec lahke.
Mne z tohoto vychadza tolko, ze syn si na tebe dokazuje, ze si slaba, ta horsia, atd. Lenze, ak toto nezastavis, bude sa v buducnosti spravat takto aj k dalsim zenam 😒 Lebo toto ho pubertou len tak neprejde... To si uz len upevnuje spravanie,ake videl u svojho otca. Je na tebe, aby si razne povedala, "syn moj, toto ti uz tolerovat jednoducho nebudem" a aby si si za tymito slovami pevne stala. On ta za to bude nenormalne provokovat, skusat, ake dosledky z toho vyvodis, takze to bude hra nervov. Ale ked ju ustojis, tak zvitazis a takisto to bude dobre aj pre neho, takze vyhra pre obe strany (jemu to docvakne az neskor samozrejme).

suzitok
3. feb 2014

@hradnapani ja tomu uplne rozumiem, co si napisala, ale on, ked mu nieco vysvetlujem, sice pocuva...ale vzapati povie nieco take, co ma uplne odrovna, pretoze tie jeho nazory su take ohranicene a pevne, ze v ne veri a je nimi tak strasne presvedceny, ze su spravne, ze sa to neda ovplyvnit...toto zase prekvapilo mna, ze ho v tomto smere nedokazem absolutne usmernit...niekedy som uz mala pocit, ze s ami zadarilo, ked mi dal za pravdu, alebo uznal, ze spravanie otca, alebo muzov tyranov (oblubuje sledovanie sudnej siene a vzdy fandi muzov, odporcom) je nevhodne, ale nasledne to prehodnotil a povedal si, ze zeny si zasluzia, na tie treba mat silny bic atd....

Strana
z4