icon

Ako zvládnuť hádky s pubertálnymi deťmi?

5. okt 2025

Ahoj baby. Sme vlastne klasická rodina, ja, manžel, dve deti v puberte. S manželom žijeme naozaj harnonicky, nic nám nechýba, ani deťom, ale samozrejme, nie sme ani milionári. Syn má 15 , je v puberte a tu nastal problém. Jasne, ze začalo obdobie frflania, odvravania, vždy som to nejak zvládla, príp.ho poslala do izby sa upokojiť. Teraz som bola chorá, do toho práca a bolo ich treba odviesť na krúžky. Syn nemal niečo prichystané a som mu vytkla, že vy nemal byt tak lenivý a chystat veci včas. Nikdy do mna takto neskakal, že ja tiež len na riti sedím a nič nerobím, že všade by mu bolo lepšie ako tu. Hádali sme sa, až som napokon tak vyletela, ze som mu dala toľko faciek kým ma ruka nebolela a vytahala ho za vlasy. Obaja sme plakali a celý čas sa dcera prizerala a prosila aby sme prestali, lebo sa boji,.pripadám si ako najhoršia matka, ktorá absolútne nezvládla situáciu. Bojím sa, že to v nich zanecha stopu a nikdy mi už nebudú tak veriť ako predtým.

Strana
z2
anonym_6d3d5e
5. okt 2025

mladý konečne pochopí kde sú hranice.
ak by si nezakročila, časom by sa to len stupňovalo.

anonym_d5d16b
5. okt 2025

@anonym_autor dobre si spravila💪🥇

tomika
5. okt 2025
@anonym_d5d16b

@anonym_autor dobre si spravila💪🥇

@anonym_d5d16b nwspravila dobre.1 facka by stačila....

marsmykkok
5. okt 2025

Ja neschvaľujem tvoje chovanie, lebo presne sa tu ukazuje ohýbaj ma mamko pokým som ja Janko, hranice sa nastavujú oveľa skôr a takisto mi príde čudné 15ročného voziť na krúžky ako keby bol malé "sopľavé" dieťa. Si ho naučila že mu robíš servis, že sa o všetko staráš a nič si neváži a nemá k tebe žiadnu úctu...

anonym_92a43f
5. okt 2025

@anonym_autor je to narocne, Ti verim. Vsetci robime chyby. Myslim si, ze syn uz bude vediet kde su hranice v konunikacii s tebou. V kazdom pripade si sadnite a porozpravajte sa.

arieska
5. okt 2025

možno je to aj dobre. Nechaj to chvíľu tak...pár minút, nie dní...sadnite si a porozprávajte sa. Povedz mu ako to cítiš, že ho ľúbiš, že sú pre teba aj so sestrou tie najdôležitejšie bytosti na svete, ale proste máš aj ty svoje limity a potrebuješ, aby ti pomáhali, že sú už dosť veľkí.
Určite sa aj on zľakol tvojej reakcie, vysvetli mu prečo sa to stalo, že si proste už vyhorela a vybuchla a nechceš aby sa to opakovalo ale potrebuješ aj ich pomoc.
Ja verím, že to pomôže.
Držím palce ❤

gypsomilka
5. okt 2025

Niesom zastanca faciek,ale keby mi dieta povedalo ze sedim len na riti isto by schytalo. Akoze su iste hranice a toto by uz bolo cez. Mozno treba teraz si to odkomunikovat co a ako preco ta tak vytocil a preco dostal.

anna777115
5. okt 2025

15 ročný mlady muž, už nie je ziadne dieťa, ktoreho treba vozit na kruzky. V tomto veku su už mladiství tresnoprávne zodpovedny za svoje činy . Ich spravanie, by malo byť k tomu adekvatne.

nikpa
5. okt 2025

@anonym_autor za to co ti povedal, si to zaslúžil. Ale chápem, že tie facky boleli aj teba...
Po tejto skúsenosti verím, že nabudúce by si sa už nenechala takto ,,vyprovokovať,,

kacena4
5. okt 2025

ano nezvladla si situaciu, 15r dieta uz nie je "dieta" ktoremu mozes diktovat co a ako, tam sa funguje na porozumeni a respekte. a ty si svoj respekt u neho stratila. neodsudzujem ta, ako matka si urcite chcel to najlepsie ale proste praskli ti nervy... odporucam sadnut si za stol s oboma detmi porozpravat sa ospravedlnit sa... a hlavne nastavit si pravidla co je pre pubertiakov najdolezitejsie. si dobra matka, pretoze si uveomujes ze si vybuchla a zlyhala, to je super. teraz uz len spravne sa postavit k danej situacii a nenechat ju ladom. drzim palceky

pribinak
5. okt 2025

Tak 15 ročný chalan je schopný ísť na krúžok sám, nechápem načo mu robíš taxikára

Ale zas fackovat a ťahať za vlasy? No zlyhala si. Nervy z choroby a preťaženia si si vybila na nom

autor
5. okt 2025

Ďakujem každej z vás za reakciu.
Na začiatku uvediem, že iba na tento jediný ich musím voziť, lebo v škole končia o 15.00 a už o 16.00 museli byť v úplne inom meste a autobus im nejde , aby to stihli. Inak kvôli našej práci už od prvého ročníka chodia sami busom zo školy, vedia si uvariť jednoduché jedla, naučiť sa. Vždy robil domáce práce, keď sme v práci, no teraz začal s tým, že čo za to , frfle, ale urobí. Len mu všetko treba pripomínať. Inak doteraz sa učí na samé jednotky.
No teraz bol až agresívny, ja som ani nemala pocit, ze to je môj syn, kopal do nábytku, bavil sa so mnou jak s poslednou. Večer keď prišiel manžel z prace, tak sme si všetci sadli, porozpravali sa a vysvetlili. No dcéra je z toho stále mimo, že sa to zopakuje. Teraz je jak anjelik, no dokedy... navyše ja som ešte aj tehotná, celkovo som podráždená a veľmi to všetko prežívam

anonym_ba7694
5. okt 2025
@anonym_autor

Ďakujem každej z vás za reakciu.
Na začiatku uvediem, že iba na tento jediný ich musím voziť, lebo v škole končia o 15.00 a už o 16.00 museli byť v úplne inom meste a autobus im nejde , aby to stihli. Inak kvôli našej práci už od prvého ročníka chodia sami busom zo školy, vedia si uvariť jednoduché jedla, naučiť sa. Vždy robil domáce práce, keď sme v práci, no teraz začal s tým, že čo za to , frfle, ale urobí. Len mu všetko treba pripomínať. Inak doteraz sa učí na samé jednotky.
No teraz bol až agresívny, ja som ani nemala pocit, ze to je môj syn, kopal do nábytku, bavil sa so mnou jak s poslednou. Večer keď prišiel manžel z prace, tak sme si všetci sadli, porozpravali sa a vysvetlili. No dcéra je z toho stále mimo, že sa to zopakuje. Teraz je jak anjelik, no dokedy... navyše ja som ešte aj tehotná, celkovo som podráždená a veľmi to všetko prežívam

@anonym_autor skrátka puberta, nie som zástancom fyzických trestov, ale si len človek, navyše chorý, praskli ti nervy. Za synom by som zašla a ospravedlnila by som sa mu za tie facky, že sa necítom dobre a praskli mi nervy a zároveň s ním podebatovala o tom, ako to v rodine zariadiť, aby boli všetci spokojní. Nech dá nejaké návrhy on, hádam sa niekde stretnete. Ale takú nehrali, aby sa pýtal, čo za to, keď niečo urobí. Spýtaj sa ho, čo dostávaš ty za domáce práce. A treba mu pripomenúť, že ty nie si povinná ho na ten krúžok voziť, ani mu ho platiť, takže ho nemusí mať, ale robíč to preto, lebo vidíš, že ho to baví a máš ho rada. A ak si myslí, že by mu inde bolo lepšie ako doma, mrzí ťa to, ale ešte tri roky nech vydrží a môže kľudne niekde začať sám. A sadni si s ním a preber, koľko stojí prenájom garsónky, energie, nobil, strava, hygiena a to sa ešte neobliekol a neobul, nech je v obraze. Myslím ale že týmto si prešli všetci pubertiacim všetci alebo takmer všetcvi mali obdbie, kedy si mysleli, že sú najmúdrejší na svete a všetko by dokázali lepšie.

mane01
5. okt 2025

@anonym_autor bola to blbost, co si urobila… ale uz sa stalo, tak to neries. Max si to s mladym vykomunikuj… ze ta to mrzi, ze sa ta jeho reakcia dokla. Ze by si mu chcela viac rozumiet. 15 rocny chalan je uz rozumny clovek. S takym uz treba konunikovat inak ako s 5 rocnym. Tiez nerozumiem, preco musis 15 rocneho vodit na kruzok. Mozno je nacase nechat ho, nech si svoje veci riesi sam. Potom sa s nim nemusis dohadovat, ci ma alebo nema nachystane veci. Prenes tu zodpovednost na neho. Nepripravi si, nebude mat. Ulahci ti to zivot a jemu tiez…

anonym_e1ab41
5. okt 2025

aký paradox na tomto koňovi 😝 .Čítala som dnes diskusiu, kde matka len nakričala na syna, lebo sa nechce učiť, celkovo zlenivel a on vraj potom odpadol. Ženy ju tam išli zožrať, že čo je to za matku a tu facky a vlasy lietajú a vraj je to ok...ach jaj

kikush182329
5. okt 2025

Mna az zamrazilo. Aki toto dokaze matka urobit.

marsmykkok
5. okt 2025
@anonym_e1ab41

aký paradox na tomto koňovi 😝 .Čítala som dnes diskusiu, kde matka len nakričala na syna, lebo sa nechce učiť, celkovo zlenivel a on vraj potom odpadol. Ženy ju tam išli zožrať, že čo je to za matku a tu facky a vlasy lietajú a vraj je to ok...ach jaj

@anonym_e1ab41 Ale to je spokojná harmonická rodina vieš toto podľa autorky diskusie vieš 😂 Ale zjavne to nie je tak ružové a niečo sa tam deje ak matka sa správa ako zrelá na kazajku a syn tiež je agresívny a kričí, kope do vecí a tak pred matkou. Tam je zjavne nejaký hlbší problém čo tu nevyriešime a autorka si ho ani nechce priznať a žije v ilúzii dokonalej rodiny.

som_realistka
5. okt 2025

No tak uletela. Aj ja by som uletela po takejto vycitke, ze iba sedim na riti. Autorka, po otazke syna 'co za to" by nasledovala prednaska, ze ako rodicia ho musite poslat do skoly, datm mu strechu nad hlavou a zabezpecit zivotne potreby. To mozu by aj gate za 15 eur z trznice a tricka po 10 eur. Prezije aj bez telky, a telefon tiez nemusi mat, kruzky su luxus a do skoly moze chodit busom. Ovocie jeden kus na den, chipsy a cokolada ziadne. Wifi nepotrebuje k zivotu a ucit sa moze chodi do kniznice, su tam k dispozicii pocitace na studijne ucely. Presne takyto preslov som mala k mojej dcere ked vyskocila ze akekolvek pomahanie doma je detska praca, a ze ako rodicia sa musime o nu postarat. Stacilo raz.

pribinak
5. okt 2025

Myslím že dcéra bude dlho hľadať dôveru v Teba.

janka1011
5. okt 2025
@marsmykkok

@anonym_e1ab41 Ale to je spokojná harmonická rodina vieš toto podľa autorky diskusie vieš 😂 Ale zjavne to nie je tak ružové a niečo sa tam deje ak matka sa správa ako zrelá na kazajku a syn tiež je agresívny a kričí, kope do vecí a tak pred matkou. Tam je zjavne nejaký hlbší problém čo tu nevyriešime a autorka si ho ani nechce priznať a žije v ilúzii dokonalej rodiny.

@marsmykkok ale no už zase...ruku na srdce, ktorej z nás pri deťoch v živote nepraskli nervy. Už zasa nerob z nich rodinu psychopatov. Aj v harmonickej rodine sa to stane, verím, že aj v tej tvojej, ledaby si mala nervy zo železa (alebo nemáš deti) Navyše píše, že je tehotná, takže do toho hormóny. Áno, nezvládla situáciu, rupli jej nervy a zareagovala neprimerane. Mrzí ju to a isto si už dá pozor, ako nabudúce reagovať. Pri puberťákoch sa treba naučiť veľa predýchavať. Ktorá matka tu bude tvrdiť, že sa jej v zivote nič podobné nestalo, tak proste len klame samu seba.

doriiis
5. okt 2025

No, chápala by som ťa, keby si mu vylepila 1 !!!! facku. Ale takto sa ťa musím opýtať či si normálna? Fackat až ta ruka boli a ťahať za vlasy? Máš obrovský problém so seba ovládaním a agresiou. Prepac, ale toto nie je normalne

anonym_74c669
5. okt 2025

Mlademu sa nic nestane…. Vydiskutujte si to a koniec. Ty si chora, tehotna a asi toho bolo na teba dost… aj ked jedna facka by stacila. Skus hladat pricinu preco zrazu tak komunikoval. Ma problem v skole, nejake dievca , vo ho poslalo kade lahsie. Strach z noveho surodenca? Je dost stary treba sa rozpravat. Nervy rupnu kazdemu .. ale mozno staci nakricat, alebo komunikovat v jazyku kt pochopia.

gribka1
5. okt 2025

Možno to pomohlo navždy, pekným slovom by to trvalo dlhšie. Toto nebolo odvrávanie, ale urážal ťa. To si nikdy nemal dovoliť. Snáď by jedna facka stačila, ale možno nepomohla. Ktovie. Horšie, že si sa nevedela fakt ovládať. Na tom popracuj.

pribinak
5. okt 2025
@som_realistka

No tak uletela. Aj ja by som uletela po takejto vycitke, ze iba sedim na riti. Autorka, po otazke syna 'co za to" by nasledovala prednaska, ze ako rodicia ho musite poslat do skoly, datm mu strechu nad hlavou a zabezpecit zivotne potreby. To mozu by aj gate za 15 eur z trznice a tricka po 10 eur. Prezije aj bez telky, a telefon tiez nemusi mat, kruzky su luxus a do skoly moze chodit busom. Ovocie jeden kus na den, chipsy a cokolada ziadne. Wifi nepotrebuje k zivotu a ucit sa moze chodi do kniznice, su tam k dispozicii pocitace na studijne ucely. Presne takyto preslov som mala k mojej dcere ked vyskocila ze akekolvek pomahanie doma je detska praca, a ze ako rodicia sa musime o nu postarat. Stacilo raz.

@som_realistka uletela? To by bola 1-2 facky …tato tu sa komplex opustila a fackovala to decko až ju ruka bolela a ťahala za vlasy
Druhe dieťa tam revalo.

Toto sa ani náhodou nedá nazvať že no tak ruka uletela

autor
5. okt 2025

Píšem takto hromadne, tým, ktoré mi naozaj dali dobre rady, naozaj zo srdca ďakujem a určite prehodnotim. Najmä rada, že čo on by možno chcel inak, aby doma fungovalo.
Písala som, aká sme rodina skôr z toho kontextu, že naozaj u nás nie sú vykostené konflikty , nikdy v živote som ani jedno svoje dieťa neudrela, to skôr u nás manžel skôr vybuchne, vždy som mala situácie pod kontrolou. Preto nazývať moju rodinu, že sme psychopati je síce cez, ale tak z tejto situácie sa to môže javiť. Určite, keby sa to malo opakovať, ja nemám problém vyhľadať odbornú pomoc, no doteraz nič také hrozné nebolo. Nie som dokonalá žena, matka, robím chyby, no nechcem zachádzať do extrémov.
Ešte raz z celého srdca ďakujem za rady a pomoc, tie mi pomohli. Tie, ktoré ma odsúdili, verte, že sama mam vycitky, inak by som sem nepísala.

movohi
5. okt 2025

@anonym_autor dobre si urobila, dostal facky asi aj za minule obdobia a ak bude odvravat tak mu vylep dalšie facky, decko si nemože takto dovolovať a ťa ma posluchať

anonym_031950
5. okt 2025

Prosím ta facka nikoho nezabila, tak dostal a? Možno sa zamysli nad sebou a nabudúce zváži slová.

pribinak
5. okt 2025
@anonym_031950

Prosím ta facka nikoho nezabila, tak dostal a? Možno sa zamysli nad sebou a nabudúce zváži slová.

@anonym_031950 facka? Veď čítaj čo píše … som mu dala toľko faciek kým ma ruka nebolela a vytahala ho za vlasy….

gribka1
5. okt 2025
@pribinak

@anonym_031950 facka? Veď čítaj čo píše … som mu dala toľko faciek kým ma ruka nebolela a vytahala ho za vlasy….

@pribinak Mňa by bolela aj po prvej. Zas nepreháňaj.

kikush182329
5. okt 2025
@anonym_autor

Píšem takto hromadne, tým, ktoré mi naozaj dali dobre rady, naozaj zo srdca ďakujem a určite prehodnotim. Najmä rada, že čo on by možno chcel inak, aby doma fungovalo.
Písala som, aká sme rodina skôr z toho kontextu, že naozaj u nás nie sú vykostené konflikty , nikdy v živote som ani jedno svoje dieťa neudrela, to skôr u nás manžel skôr vybuchne, vždy som mala situácie pod kontrolou. Preto nazývať moju rodinu, že sme psychopati je síce cez, ale tak z tejto situácie sa to môže javiť. Určite, keby sa to malo opakovať, ja nemám problém vyhľadať odbornú pomoc, no doteraz nič také hrozné nebolo. Nie som dokonalá žena, matka, robím chyby, no nechcem zachádzať do extrémov.
Ešte raz z celého srdca ďakujem za rady a pomoc, tie mi pomohli. Tie, ktoré ma odsúdili, verte, že sama mam vycitky, inak by som sem nepísala.

@anonym_autor neverim, ze si prvykrat prestrelila pri detoch. A ak hej, mas v sebe obrovsky hnev a frustraciu z nejakeho problemu. Zisti z coho a spracuj to. Moze prist vacsi impulz a dopadne to horšie. Syna si velmi ponizila. Keby toto urobis koleginy v práci, lebo ta urazila, tak si to poriadne vyzeries.

Strana
z2