icon

Ako zvládnuť problémy s učením na strednej škole?

19. mar 2025

Dobrý deň idem si po radu. Som žiačka štvrtého ročníka na strednej škole ide o to, že od mala som bola vždy pomalšia učení na základnej škole som patrila medzi tých horších žiakov, horšie som sa učila mávala som trojky, štvorky, ale aj pätky, aj keď som sa doma učila x hodín nič som si skoro nezapamätala, ale základnú školu sa mi podarilo prejsť so zatvorenými očami na štvorky. Ale od kedy som nastúpila na strednú školu bolo to so mnou horšie od prvého ročníka až po štvrtý ročník som prechádzala z ľútosti, lebo učitelia videli, že sa snažím a poctivo si píšem poznámky, ale zachvílu ma čaká ústna maturita a mne robí problém sa naučiť 1 A4 stranu, ako naučím sa ju, ale veľmi dlho mi to trvá a takýmto tempom to nedám a rozmýšľam ukončiť štúdium aj keď viem, že aká je dnes doba ale keď som z prepáčením hlúpa tak to ďalej nejde.

Strana
z2
valise
20. mar 2025

Ako si sa na strednu s maturitou s takymi znamkami dostala?🤔

wintery
21. mar 2025

Určite sa posnaž, daj do toho maximálne úsilie a uvidíš, že to zvládneš 🙂 tie problémy s učením, čo popisuješ, som mala aj ja. To nie je o tom, že si hlúpa, ale každý potrebuje iný štýl učenia, ty sa zrejme nevieš učiť a robíš niekde chybu. Na strednej som aj ja tápala, učila sa 1 stranu aj 3 hodiny a aj tak to zabudla pred písomkou. Aktuálne mám za sebou dve vysoké školy (jedna z toho čisté memorovanie - právo) a zvládla som to s peknými známkami, aj keď som musela nad tým sedieť veľmi veľa času, omnoho viac ako ostatní študenti, ale stálo mi to za to. Takže pekne sa nakopni a makaj! 🙂 držím palce

petrofka
21. mar 2025

určite neodchádzaj zo školy dobrovoľne! Skús tú maturitu. Možno budeš mať šťastie na otázku, možno na komisiu. Nikdy nevieš. Prajem ti, nech sa to podarí, stojí to za to aspoň skúsiť.

damira90
21. mar 2025

Kazdu otazku temu si znač FAREBNE ............. kazdu temu som znacila farebne aj odlisne , a to robim do dnes na vysoku druhu

kvoli
21. mar 2025

Keď si to dala až do 4 ročníka, dáš aj maturitu, aký odbor študuješ? Ja som sa nerada učila, sustredila som sa vzdy na výklad, ked som sa uz ucila, citala som si text ktorý som si rozdelila na mensie odseky a po kazdom odseku som si hovorila naspamäť co som si zapamätala. Pri maturite mas aj zbierku zakonov a tam je veľa vecí ktoré ti k odpovedi pomôžu. Nedovol aby ta stres zablokoval, vraj skoly platia pokuty ak studenti nezmaturuju. A ano ako radili vyššie, videá na YouTube ti vedia učivo vysvetlit ľudskou rečou.

vespertine
21. mar 2025

Máš veľmi dobrý pravopis na takú "hlúpu" dievčinu, ako sa tituluješ. Všetky i/y sú v poriadku, čiarky máš správne, celý text dáva zmysel...nejak sa mi to nechce veriť.

senta_sofia
21. mar 2025

Mas aj nejaku diagnozu? Urcite to nevzdavaj teraz tesne pred koncom, ked sa vedeli zlutovat doteraz, zlutuju sa hadam aj na maturite.

autor
21. mar 2025

@senta_sofia Neviem asi nízke IQ

autor
21. mar 2025

Mám problém sa naučiť 1 A4 stranu. Aj keď sa sústredím tak to ide ťažko a dlho to trvá.

senta_sofia
21. mar 2025

To nikomu za tie roky nenapadlo poslat ta do CPPP na diagnostiku poruch ucenia?

itaa
21. mar 2025

Určite do toho choď! Čítaj si poznámky a skús hru na učiteľa, že ty vysvetľuješ žiakom učivo 🙂 zvládneš to.

erinka90
21. mar 2025

Odporucam vypichnut klucove podstatne veci ku kazdej teme, a to sa naucit. Hlavne aspon nieco povedat, ked rovno na tu 4ku...Kazdopadne aj stastie zahra velku rolu, spoluziacka sa z chemie naucila iba 1 temu, kde neboli ziadne vzorce a reakcie a veru aj tu vytiahla. Z inej oblasti by poletela. Na druhej strane bifloska mudra spokuziacka na vyske dostala na statniciach "okno' a nedostali xnej ani slovo a veru poletela a opakovala rocnik...drzim palce!!!!!!

jeennyv
21. mar 2025

@autorka urcite sa nevzdavaj, ked si si to doslova vybojovala az do 4. rocnika…skus ine formy ucenia, citat opakovat alebo len citat…ja si myslim, ze mas poruchu ucenia, za tie roky to nikomu nenapadlo, diagnostika…ze to nie je vedome tvoja vina, ze ti to nejde

andreatytler
21. mar 2025

Ved tak si sa netrapila cele tie roky v skole na to aby si to teraz vzdala bez pokusu. To by bola urcite hlupost. Ved nemas co stratit. Jedine cas investovany do ucenia. No to uz len ty vies posudint ci sa ti do toho chce.
Podla mna nevies ako sa ucit. Nikdy si to nevedla a preto si myslis ze si hlupa. Ja sa ucim tak ze si precitam odsek a snazim sa co najviac zapametat a potom sa snazim prerozpravat tak vela ako som si zapametala. Musis vynalozit dost velku intenzivnu snahu si tu latku zapamatat. Potom precitam znovu a ak som nic nevynechala, idem na dalsi odsek. Ak som vynechala, prejdem ho znovu az kym sa to nenaucim. To mi trva napriklad 3-5 dni. Potom nasledujuce dva dni zacnem vsetko odznovu, kedze si uz vela pamatam, ide to ovela rychlejsie.
Prepisovanie je mechanicke a podla mna bezmyslienkovite. Nevynakladas pri tom asi ziadnu snahu si to zapamatat. Len mechanicky to prechadzas a dufas ze sa na teba nieco nalepi.

evkatk
22. mar 2025

Ty sa neučíš, ale bifľuješ spamäti, preto nič nevieš. Čítaš vôbec s porozumením alebo sa len snažíš mať učivo prečítané? Ak nemáš špecifickú poruchu učenia, čo zrejme nemáš, lebo hneď v prvých rokoch ZŠ by ťa poslali na psychologické vyšetrenie a mala by si aj individuálny plán, potom sa ti rodičia v prvých rokoch nevenovali a nenaučili ťa učiť sa. Učiť sa treba tak, že si učivo iba raz prečítaš, ale pri každej vete sa pozastavíš, o čom je a ako nadväzuje na predchádzajúce veci. Len ak nové poznatky spojíš s existujúcimi a nájdeš medzi nimi súvislosť, netreba viac učivo čítať, navždy si aj po prvom prečítaní všetko zapamätáš. Musia sa vytvoriť spoje medzi neurónmi mozgu a tak vedomosti rozvíjať ďalšími poznatkami z toho učiva, napr. cez internet, z náučných kníh,... Správnym učením môže byť každý jednotkárom. Chce to však obrovskú pomoc rodičov v 1. - 3. ročníku a to minimálne 3 - 4 hodiny denne.

anika
22. mar 2025

@evkatk k poslednej vete - do.aca priprava ziaka na prvom stuni v zoadnom pripade by nemala trvat 3 az 4 hpdiny denne;), do hodiny nemas co robit

evkatk
23. mar 2025

Domáca príprava žiaka to nie je len napísanie úloh, ale učenie sa toho, čo preberali. Znamená to na každý predmet k novému učivu si prečítať nové veci, ktoré v učebnici neboli, dať ich do súvislosti s tým, čo je v učebnici, vo fyzike, chémii a matematike prepočítať zo zbierok aspoň po 10 príkladov k danému učivu, aby dieťaťu bolo všetko úplne jasné a vedelo niečo aj navyše. Rodina so školákmi musí mať veľkú knižnicu, v ktorej sa nájde všetko, čo sa preberá a tým sa učivo pre dieťa stane zaujímavým.

Strana
z2