Ako zvládnuť pubertalny vzdor 12-ročného syna?
Prosím tie, ktoré už týmto obdobím prešli a nezbláznili sa😅ci majú nejaké rady ako komunikovať s dieťaťom v puberte syn 12 r.Som úplne v koncoch niekedy neviem či plakať či sa smiať.Bojujeme so všetkým hygiena, poriadok, učenie.Su dni kedy radšej rezignujem a nič po ňom nechcem len nech je doma kľud.Najradsej by bol celé dni na mobile, PC svoje povinnosti si ako tak spraví.
Skôr ma trápi tá komunikácia každá veta je ako výčitka.Priklad ideme obedovať k obedu si prinesie knihu, na moju otázku či nemôže obedovať bez knihy
@andula77 vyhodím do izby a v kuchyni ju ani vidieť nechcem 😁
Je to skutočne teraz skúška vzťahov a charakterov keď ľudia - rodina - teraz aj naozaj žijú v spoločnej domácnosti spolu 🙂
Ja sa spýtam takto: aká je úloha rola vášho syna vo vašej domácnosti? Vynechaj - je žiak. Čo robí mimo času vyhradeného na školu? Na akych úlohách sa doma podieľa? Čo robíte spolu? ?
? Prečo ste mu matematiku nevysvetlili? Aj keď ste vedeli že tomu nerozumie???
Prečo ho pustis v tom pyžame k raňajkám??
@eliska13 vidíš a mňa práve v tej puberte začal baviť sport ešte viac. Podľa mňa práve tie deti, ktoré so športom končia v puberte nikdy ich to nebavilo. Je to môj osobný názor z okolia keď deti so športom alebo hudbou sekli práve v puberte. Vtedy si proste už deti otvoria ústa a nepohne s ním nikto. Mam doma dvoch športovcov. Najstarší (11) sa venuje tomu co ja a mladšieho nenútim ide len keď sa mu chce, od začiatku som videla ze to nebude pre neho. Našiel si vlastný smer a v tom ho podporujem, má 8.
@jankapepe lebo tu matematiku neviem tak vysvetliť.Pozerali sme YouTube, knihu mal potom 2 online hodiny a hneď sa chytil.Predsa len učiteľka má na to svoj systém ako vysvetliť.Doma cez školu , ak požiadam vyloží umývačku, ide so mnou na nákup, povysava, umyje v kúpeľni umývadlo, ale nedávam mu to robiť denne nevyzadujem to vôbec za ťažko mu je už aj raz týždenne povysávať, či odložiť si prádlo do skrine, ale spravi, umývačku asi každý druhý den.Spolu skôr pečieme, varime cez víkend, sadili sme ovocné kríky, máme psov chodíme veľa do lesa.Cez víkendy chodíme so známymi turistika, opekacky, bicykle sme dosť aktivni pokiaľ sa dalo.Neviem asi porovnávam aký bol pred rokom a aký je teraz a ťažko si zvykám, že to už nie je dieťa, ktoré všetko chcelo.Chcel všetko, všetko ho zaujímalo teraz by mal záujem len o hudbu, mobil, Pc hry, lebo hra so spolužiakmi, veľa číta k tomu som ho vždy viedla.Asi sa neviem zmieriť s tým, že príde do kuchyne, len keď je hladný a ináč svoj svet v izbe a preto stále bojujeme.Dlho nemal mobil dostal až v 10 r PC tiež som proti bezduché zábave, ale posledný rok sa nám to vymklo spod kontroly
Sestra mi povedala, že aj jej syn sa tak separuje a, že je to v puberte normálne ja už neviem čo je vlastne správne, nesprávne😅ale ona je lacná, keď jej deti tam budú 5 hodín nevadí jej to ja bojujem
Asi máš pravdu cez školský rok nič nemusí len sa naučiť a to mu pali, takže sa ani neučí.
Ona je laxna benevolentna tam malo byt
@jankapepe u nás to nie je vygradovane koronou, že sme všetci doma obaja s mužom robíme polku týždňa z domu vždy.
Dajte mu doma pár povinnosti čo budú len jeho a za ne bude len on zodpovedný. To že 2* do týždňa aj to na požiadanie vyberie mycku nie je povinnosť.
Potrebuje mať svoje ,, miesto,, v rodine.
K matike: si zober aký on k tomu má mať postoj...... učiteľ mimo,mama nevie, otec tiež nevysvetlí......aj keď som poprosil......
To je aká motivácia? 🙃
Nemôžeš od neho žiadať nech driluje niečo čo ani vy sami neviete 😁
@jankapepe neviem či zle píšem....trvala som na online hodine, lebo matematika mu nejde dobre.Snaha z mojej strany bola snažila som sa to pochopit, keď niečo nevedel čakal na muža a večer to robili.Takze samozrejme, že som trvala, aby sa hodín zucastnoval s čím on mal problém.To má byť jeho zodpovednosť nejde mi to, tak nebudem sa tomu vyhýbať, ale budem to robiť so spolužiakmi.Nie sa vyhnúť online hodine a potom chodiť s prosikom za nami.To mala byť jeho motivácia, aby to pochopil.Praveze my mu pomáhame až nad rámec s tým krivdis, že mama nevie, otec nevysvetlí😀Čo by robil, ak by sme nevedeli, nechceli pomôcť no jedine sa do toho pustiť sám, alebo sa ozvať učiteľke čo on by nikdy nespravil radšej by dostal 5.Chcem nech sa naučí robiť si povinnosti sám, lebo chcem byť samostatny.A nie sa na všetko vykašľať a potom, keď horí nevie ako z konopi.Neviem aké máš na mysli povinnosti doma.Ja mu nebudem robiť denný rozpis čo kedy spraviť.Ak poprosím spraví.Tak asi od neho čakám veľa neviem?On sám od seba si nezmysli idem povysávať, spraviť večeru....
Asi sa nechápeme....nevadí..... nevyčítam......len hovorím že dieťa ak vidí že rodičia niečo nevedia, nepoužívajú.......tak je jasné že aj on považuje danú vec za zbytočnosť.
Povinnosť ktorá by bola len jeho povinnosťou. Nemá vyhradené nič za čo by bol on zodpovedný. Takto nečakaj že bude sám od seba niečo robiť.
@eliska13 mám malé dieťa ale napriek tomu som si už vypočula dristov, keď som napísala môj malý je dobrý, pekne spinká, netrucuje, je slušný a vychovaný, že sa zmení keď bude mať dva, potom dva a pol, potom príde obdobie vzdoru a pod. A nezmenil sa. Bola by som rada keby som vám za 9 rokov napísala že je všetko v pohode a žiadaného protivného puberťáka nemám. Som zvedavá čo by ste napísali 🤔

@simca06022011 sa trošku aj bavím. Sa len spýtam, ako to riešiš s tým jedlom... My keď napr. Našim povieme že jedlo nebude tak oni si idú ho robiť sami... Ešte aj 5 ročná už strúha machra a ide si sama krájať, natierať a pod... Vtedy obyčajne poviem ze jedlo si nemôžu brať a hneď sa začína dohadovanie príp. "boj"