Ako zvládnuť rodičovský nesúhlas s plánom gap-year?
Ahojte, mám 18 rokov. Dúfam si nikto nebude myslieť zlé veci z toho nadpisu. Chodím na gymnázium, nefajčím nepijem som iba doma, kde aktívne pomáham mojím rodičom. Môj problém je, že nechcem ísť hneď po škole na vysokú školu ale chcem si dať gap-year (rok doma po škole) kedy by som sa učila na prijímačky na vysokú školu. Chápem, že veľa ľudí hovorí že sa mi to neoplatí pretože je šanca že sa nedonútm znova učiť, ale ja som si toho vedomá. Som dosť ambiciózna a keď zatnem zuby, tak by som nemala problém. To ale nie je ten problém, problém sú moji rodičia. Obaja odomňa očakávajú, že pôjdem hneď po strednej na vysokú školu a veľmi sa bojím že ich sklamem. Chápem, že pre niekoho toto môže byť úplná banalita ale pre mňa je moja rodina jedna z najdôležitejších vecí aké mám a nechcem si pokaziť vzťah s mojimi rodičmi. Ale ja sa nedonútim byť na vysokej škole len preto, aby som bola. Rozmýšľala som, že by som aj nachvíľu išla do Anglicka získať trochu skúseností v jazyku a rozšíriť si obzory a potom sa vrátiť a sedieť na riti učac sa. Chcela by som tiež trocha zažiť trocha dobrodružstva kým ma ešte nedržia serióznejšie povinnosti🙂. Viem, že aj erazmus je možnosť ale ten moc nechcem z osobných dôvodov.
Lenže, ako som už písala bojím sa reakcie mojich rodičov. Prosím vás o rady čo robiť.
PS: prosím nesnažte sa ma presvedčiť o tom nedať si gap-year to rozhodnutie nezmením...aj keď rada si prečítam vaše rady ak budú slušné🙂
@taynee 11 ročné dieťa je dieťa to máte pravdu, ale myslím si že by ste sa čudovali čoho sú 11 ročné deti schopné a ja som toho živým príkladom. V súčastnosti vidím v hrách 8 ročné deti, ktoré hovoria a robia ešte horšie veci ako ja pred 7mimi rokmi. . Ako som už písala, dôvod prečo som také hlúposti písala nepoznám o🙂
A uz nemas 3 z fyziky, ked sa chystas studovat jadrovu fyziku?
@sisa_s nie, už som si to opravila 😁
@hnilk0vamaminka a preco nejdes maturovat z fyziky? Ved pocas roka by si si vsetko zopakovala a prijimacky by boli bez problemov
@taynee ešte som nezažila, že by stredoškolák prišiel na školu a hneď by vedel čo chce robiť. Na medicínu som ísť chcela 🙂 teraz už nechcem. Nehovorím, že na jadrovku pôjdem ale to, že sa mi to veľmi páči a tá možnosť tam je..
@drahomirrra ja viem čítať s porozumením.A nech sa hľadajú aj do 35 tky pokým nemajú rodinu a necicajú rodičov nech žijú po podnájmoch, skúšajú svet, robia, nerobia míňajú našetrené.Kedy majú právo byť aj nezodpovední či ľahkovážni?A to, že je náš dôchodkový systém v prdeli a každý sa má počas života postarať o seba a zabezpečiť je viac než jasné.Preco predbiehame veď možno takú facku od života potrebuje zistí, že z nasetreneho bude vedieť vyžiť pár mesiacov bude nútená pracovať v zahraničí a ešte mozno s radosťou sadne do lavice na VŠ.A možno nie a uchytí sa úplne inak.Hnat každého hneď do práce, aby bolo raz na dôchodky je utopia, keď tu máme stotisíce ľudí čo nikdy nepracovali
@taynee presne tak a na ucte ma nasetrene z vreckoveho... normalne sa mi ziada napisat tiez HAHA 🙂
@sisa_s O tom som rozmýšľala a došla som k záveru že je neskoro začínať s fyzikou. Viem, že nikdy nie je neskoro ale mám veľa dobiehať čo sa týka semináru a jednoducho by toho bolo veľa spolu s ostatným, tak som od toho opustila.
@taynee prosím vás, nikde som nepísala, že to je malina. Nie každý si v 14-ich určí čo chce robiť a potom v tom aj pokračuje. Častokrát si ľudia uvedomia až na vysokej a neskôr, že to čo robia ich vôbec nebaví.
@hnilk0vamaminka a maturujes z matematiky?
@hnilk0vamaminka Ja by som na tvojom mieste nastúpila normálne do školy a išla a počas štúdia išla do zahraničia na stáž alebo cez letné prázdniny.
Prepáč ale tie predchádzajúce diskusie naozaj vyzerajú akokeby to písal niekto dospelý. Písala si že tvoje dieťa je dlho na mobile že si mu ho zobrala, že má v izbe neporiadok.
Takže je pochopiteľné že si niekto myslí že šiť o nepísala ty.
@taynee áno, čo sa týka semináru 🙂
@hnilk0vamaminka A nemas byt nahodou v skole? V 11 rokoch s tebou plieskala puberta a zaklade taketo temy o vychove deti? Ale prosim ta... No hovor kamoskam...No zjavne s tebou plieska este stale
@estellas Ja to úplne chápem, lenže nevidím dôvod aby mi niekto kvôli tomu teraz nadával, pretože som mala nejaké rozhodnutia v detstve. A ďakujem za radu.
@taynee Áno, nechápem čo je na tom také nezrozumiteľné. Zmaturujem z tých predmetov, čo mám. Doma doberiem extra. Častokrát sa stáva, že sa študenti doučujú fyziku, pretože maturovali len z chémie a biológie a na fyziku nebol priestor. :D
@hnilk0vamaminka Mas vo svojich prispevkoch tolko nezrovnalosti…len si potvrdila, ze si troll…
@hnilk0vamaminka len dobra rada...pri akejkolvek technickej VŠ je najvacsie sito v 1.rocniku matika...takze ak chces ozaj studovat fyziku, uc sa aj matiku a poriadne...(aj Cvut v prahe ma prijimacky z matiky, nie fyziky)..biologia a chemia ti bude nanic
@taynee semináre máš iba 3 z čoho jeden si väčšina vyberá jazyk.
@taynee chémia a biológia
Tak to vela stastia s touto kombinaciou🙈

@taynee a pritom stacilo napisat anonymne a vyznelo by to cele uplne inak...