Ako zvládnuť tehotenstvo 16-ročnej dcéry?
ahojte, moja 16 ročná dcéra otehotnela. Neviam, ako sa mám správne zachovať ako matka. ako by ste vy riešili takuto situáciu? poraďte prosím.
stalo sa u nás pred pár rokmi.
slečna 7 tr. ocinko 8 tr. zš - ona ostala tehotná.
ona cigánka ktorú si adoptovala moja známa s manž., on normálny chalan z normálnej rodiny.
dieťa sa narodilo, doma ostala s malým stará mama - moja známa, rodičia chodili do školy.
pred pol rokom mali sobáš v kostole. ona 18, on19 r a malý drobec už chodil do mš.
@anonym_05db7f A myslíš, že budú žiť šťastne, kým nepomrú?
dakujem vám veľmi pekne za podporu a rady. S manželom sme na toto neboli pripravení a ťažko sa nam rozhoduje. Chlapec má len 17 o to je to pre nás náročnejšie, keďže pre oboch je ťažké prijať zodpovednosť a jeho rodičia sa snažia dať "ruky preč" od celej situácie. No prikláname sa k možnosti že je to, aj ked nečakaný, dar pre našu rodinu a budeme sa snažiť dcerku podporit čo najviac.
@jdkjskj Šťandy. To je tá voľná ( alebo žiadna) výchova. A bude horšie.
Dcéra chce čo? Ako si to celé predstavuje? Otec dieťaťa chce čo?
Ja by som pomohla ale dcéra by si musela dokončiť školu, riadne sa starať o dieťa, brigádovať.
Určite jej nedovoľ prerušiť štúdium, nikdy sa tam nevráti. Riešte extrémne štúdium, bude chodiť do školy písať písomky, učiť sa bude doma. Vy jej troška pomôžete, ona si dokončí školu a aj sa bude doma starať o dieťa.
Treba jej nájsť brigádu, môže robiť ešte 2-3 mesiace, neskôr aspoň roznášanie letákov. Nech chápe že má už aj finančnú zodpovednosť.
To ako sa zachová otec dieťaťa neovplyvníš, nečakala by som ale zázraky.
Záležalo by ako sa k tomu stavia dcéra. A nech by sa rozhodla akokoľvek stala by som pri nej.
@anonym_f70262 voľná výchova a bude horšie 😂. Hlavne, že predtým bola normálka dieťa a svadbu stihnúť ešte pred maturitou .. to neboli šťandy ?
@anonym_f70262 voľná výchova a bude horšie 😂. Hlavne, že predtým bola normálka dieťa a svadbu stihnúť ešte pred maturitou .. to neboli šťandy ?
@anonym_d2a134 no pred tym nebola moznost vhodnej antikoncepcie, potrat sa riesil pred komisiou... ano, boli mlade, casto nepripravene. A ak ideme este dalej do minulosti… ano, boli to mlade standy a mali deti tiez skoro. Bolo to spravne? Kto vie… no v 40 to boli zrobene stareny.
@anonym_f70262 V minulosti to bolo častejšie, teraz je to už skôr rarita.
K téme, záleží, ako by sa k tomu postavila ona... Ale ako dar by som to teda vôbec nevnímala... Ak by chcela UPT, podporím ju v Tom. Ak nie, podporila by som tiež, ale život by jej skončil (žiadne občasné "idem von kamoškami", či triedne výlety a pod. by sa veru nekonali).
Ze zalezalo by na rozhodnuti dcery....na pobavenie dobre. lebo ved 16 rocna vie, co obnasa mat dieta, 16 rocna sa o neho urcite dokaze postarat a 16 rocna - ak sa ten 17 rocny rozhodne, ze ho otcovstvo nebavi - sa urcite dokaze sama aj fyzicky aj financne o dieta postarat. to urcite. otazka neznie, co chce dcera, otazka znie, co chcete vy rodicia. ci ste ok s tym, ze budete mat dalsie dieta, o ktore sa budete starat predovsetkym vy - aj fyzicky, aj financne. nie rok, nie dva, ale roky!
ja som mala na strednej spoluziacku, ktora v 3roc
otehotnela, maturovala uz ako matka. o dieta sa starali samozrejme jej rodicia. otec dietata ju nechal, ked malo dievcatko par mesiacov, ved ktoreho 17 rocneho by otcovstvo bavilo. financne im to nevychadzalo, tak ona odisla do rakuska na turnusy pracovat ako chyzna. odisla schvalne, aby utiekla od dietata. najprv chodila domov kazde dva tyzdne, potom kazde tri tyzdne, potom raz mesacne. nakoniec si tam nasla frajera, domov a k svojej dcere chodila parkrat za rok. neskor si nasla ineho, zalozila si tam s nim rodinu, ma 2 synov, ostala v rakusku zit. zije tam doteraz. jej dcera s nou nikdy nezila, vychovali ju stari rodicia. dnes je to uz dospela zena, svoju matku vola krstnym menom a berie ju ako sestru, matka je pre nu jej babka.
Tiež si myslím, že neriešiť čo chce dcéra, ale čo chcete vy, ako jej rodičia. Dcéra sa nepostará, starať sa budete vy.
dakujem vám veľmi pekne za podporu a rady. S manželom sme na toto neboli pripravení a ťažko sa nam rozhoduje. Chlapec má len 17 o to je to pre nás náročnejšie, keďže pre oboch je ťažké prijať zodpovednosť a jeho rodičia sa snažia dať "ruky preč" od celej situácie. No prikláname sa k možnosti že je to, aj ked nečakaný, dar pre našu rodinu a budeme sa snažiť dcerku podporit čo najviac.
@jdkjskj kasli na debilne komentare. Nie je ani prva, ani posledna. V prvom rade by som si sadla s mladymi a opytala sa ich, ako oni vidia celu situaciu. Ci to dieta chcu, ci dcera nechce umele prerusenie, alebo chcu dat dieta na adopciu. Ci sa chcu zosobasit. Mate viac moznosti.
Uz teraz nema zmysel na nich kricat, ci im nieco vycitat, predpokladam, ze to uz mate za sebou. Bude to asi narocnejsie, ale zas nikto pre to neumrie. Ak je dcera sikovna, da si zivot doporiadku aj s babatkom.
Moja teta mala 17 ked sa jej narodil prvy syn. Cize tehotna bola ako 16 rocna. Dnes po 46 rokoch stale hovori, ze urobila najlepsie rozhodnutie vo svojom zivote, nelutuje jedineho dna. S otcom dietata su zosobaseni a su stale spolu, vychovali spolu celkovo 3 deti. Ziadna tragedia. Tragedia by bola, keby niekto ochorie na rakovinu, pride o nohu, nedajboze umrie.
@jdkjskj dosť závisí aj aký je jej postoj. Má 16, ale už má rozum. Ak by ona cítila, že to dieťa skutočne nechce, ani do toho sa ju nedá tlačiť. Mám kamošku, ktorá otehotnela ešte skôr, ledva mala 15. Išla na potrat, vyrovnala sa s tým, pretoze jej veľmi odľahlo. Dnes má 30+, muža a dieťa. Nevravím, že toto je cesta, ale je dobré otvorené to aspoň s dcérou prediskutovať.
Mňa mala moja mama v 17 a vždy hovorila, že to bolo moc skoro. A to je s mojím otcom 40 rokov a sú šťastní. Lenže si nič neužili za nladi a školu tiež nemohla dokončiť - vyhodili ju, musela ísť pracovať, ale to bola iná doba. Zariaďte sa podľa toho, či dcéra to dieťa chce. Ak si ho nechá, buďte pripravení, že ho budete vychovávať vy, ak teda máte v pláne dcéru nechať študovať, možno aj na VŠ - tak to bude prakticky vaše dieťa, tiež budeš na MD a RD Ty, takže aj príjem rodiny sa zníži. S tym všetkým treba počítať - a rodina otca musí platiť alimenty, od toho ruky nedajú, to im dá rozkazom sud.
@jdkjskj nemyslím si že riešenie je poslať 16 ročne dievča na potrat môže to mať zle následky na psychiku. Sama som si potraty zažila( chcene dieta) a zanechalo to na mne ako dospelej stopy a to si neviem predstaviť čo spraví s dospievajúcim dievčaťom.
Najprv by som zvážila ako je dcéra zodpovedná. Teraz bez ohľadu na to,že otehotnela. Ako sa stavia ona k tejto situácii. Vieš, ono je to ťažké. Ak pôjdeš ty na materskú a vieš, že dcéra je celkovo nevyspelá a nezodpovedná všeobecne, budeš na dieťa sama. Domácnosť príde o príjem a bude hladný krk naviac okrem iného.
@anonym_3574f7 takze dcere nevynadat za chybu, ofukovat, ved vucatko… Ale oteckovi vynadat, a nahnat ho na brigadu 😀 Pekne. Ked uz, tak vynadaj obom a oboch ich nazen na brigadu, nech si zarobia na vybavicku. Obaja maju rovnaky podiel viny.
@belllinka ofukovať? Nič také som nenapísala. Nie, dcéru by som tak psychicky netrápila, lebo ona je tá tehotná, takže medzi nimi dvomi je jasný rozdiel. Keby dcére nadávam, stresujem ju, nútim chodiť po brigádách, deptám ju ako som sklamaná a ona z toho potratí tak by som sa určite cítila super zo seba, že? Chlap nepotratí ani to nijak dieťaťu neublíži.
Uf keď si seba predstavím v 16 rokoch, tak by som si určite dieťa nenechala. Spytala by som sa dcéry čo chce ona a predložila aj možnosť potratu. Samozrejme nenútila by som ju ale potom nech sa prípravi, že aj ona aj otecko nech pekne makajú a prinesú penaize na výchovu dieťaťa + dokončenie školy a všetko okolo….
@jdkjskj nemyslím si že riešenie je poslať 16 ročne dievča na potrat môže to mať zle následky na psychiku. Sama som si potraty zažila( chcene dieta) a zanechalo to na mne ako dospelej stopy a to si neviem predstaviť čo spraví s dospievajúcim dievčaťom.
@anonym_a4b1eb ja som tiež prišla o chcene deti a aj vo vyššom mesiaci, to sa však nedá porovnať, ak niekto ide na potrat kvôli nechcenému. Poznám takých žien niekoľko, dokonca je jedna celkom varená pečená v kostole a nie, nemajú žiadne následky, riešili tak ťažkú situáciu.
@belllinka ofukovať? Nič také som nenapísala. Nie, dcéru by som tak psychicky netrápila, lebo ona je tá tehotná, takže medzi nimi dvomi je jasný rozdiel. Keby dcére nadávam, stresujem ju, nútim chodiť po brigádách, deptám ju ako som sklamaná a ona z toho potratí tak by som sa určite cítila super zo seba, že? Chlap nepotratí ani to nijak dieťaťu neublíži.
@anonym_3574f7 Nepreháňaj. Z toho, že by si jej vyčistila žalúdok a išla by na nejakú brigádu by iste nepotratila. Nezodpovedná bola tak isto ako on, antikoncepcia je predsa záležitosť oboch.
@anonym_3574f7 ale nepreháňaj je tehotná nie chorá. Tehotné ženy normálne pracujú
Bude musieť o troška skôr dospieť ale nieje to koniec sveta
Vacsina už aj starších žien v dnešnej dobe nemá rozum a hodnoty,(viď komentáre niektoré)takže vek je nepodstatný
Sa tešte z nového života 🙂💗
@anonym_f70262 prosím ťa v minulom storočí bolo pol školy tehotnej vo veku 16-19r, takže aká dnešná výchova? Bežný jav, práveže dnes je priemer tehotenstva ďaleko ďaleko za tým, ako to bolo pár rokov dozadu. Sa zas netvárme, že v minulosti to bolo iné. Nebolo, bolo horšie, len sa zabudlo.
@anonym_f70262 prosím ťa v minulom storočí bolo pol školy tehotnej vo veku 16-19r, takže aká dnešná výchova? Bežný jav, práveže dnes je priemer tehotenstva ďaleko ďaleko za tým, ako to bolo pár rokov dozadu. Sa zas netvárme, že v minulosti to bolo iné. Nebolo, bolo horšie, len sa zabudlo.
@a0 neviem kam si chodila ty, ale na mojej strednej neotehotnel nikto a ani nikto z mojich kamosiek a bab v okoli. Neviem no, mozno v nejakej osade?
@a0 neviem kam si chodila ty, ale na mojej strednej neotehotnel nikto a ani nikto z mojich kamosiek a bab v okoli. Neviem no, mozno v nejakej osade?
@belllinka nechodila som do školy v minulom storočí ale poznám kopec 50tníčok, čo ich deti majú 30+ vek 😉, lebo sú to skoro moji rovesníci. Ale veď vtedy internety neboli, tak hanba bola len medzi známymi a k tebe sa nedostalo.
no moja spoluziacka na strednej maturovala vo vysokom stadiu tehotenstva, som si hovorila, ze ake to je hrozne, ale ona bola v pohode, taka usmiata s otcom dietata neostala. Nastastie mam chlapca, nechcelo by sa mi starat teraz o male dieta, drzim palce nech sa rozhodnete akokolvek, ale autorka vyzera ako fajn vyrovnana zena
@belllinka nechodila som do školy v minulom storočí ale poznám kopec 50tníčok, čo ich deti majú 30+ vek 😉, lebo sú to skoro moji rovesníci. Ale veď vtedy internety neboli, tak hanba bola len medzi známymi a k tebe sa nedostalo.
mám 51r. ,dcéra ma 32r. ,predstav si že som žiadnu hanbu nezažívala ,vydávala som sa ako 18r. ročná po maturite , a nie nemusela som ,otehotnela som 3 mesiace po svadbe , sme manžela 33r. rokov a stále nám to klape ,klop, klop .Brali sme sa po 3 r. chodenia. Po maturite sme sa vydávali 3 spolužiačky ,ani jedna z nás nebola v čase svadby tehotná a manželstvá trvajú dodnes.
@anonym_05db7f A myslíš, že budú žiť šťastne, kým nepomrú?
@anonym_f70262 a prečo by nie? Prvá spolužiačka, čo sa vydávala ešte pred maturami, lebo bola tehotná a pred maturami ešte aj porodila, je dodnes s tým mužom, uz to bude takmer 30 rokov. Zato minimálne tretina ostatných spoluziaciek je dávno rozvedená, niektoré aj dva krát....
@a0 na celej skole sme mali jednu tehotnu babu, ked som tams studovala, ako 17 rocna. Vies o tom, ze v minulosti tie zeny koncili casto aj v 17 rokoch, ked mali len ucnovku? Cize ano, hned mohli zamiesit, v 18 porodit a v 50-tke maju 32 rocne deti. A stavat sa to stavalo, ale urcite nie pol skoly a nie ako na beziacom pase, aj vtedy to bola rarita.
@anonym_d2a134 no pred tym nebola moznost vhodnej antikoncepcie, potrat sa riesil pred komisiou... ano, boli mlade, casto nepripravene. A ak ideme este dalej do minulosti… ano, boli to mlade standy a mali deti tiez skoro. Bolo to spravne? Kto vie… no v 40 to boli zrobene stareny.
@simsalabim ja som sa snažila poukázať na to, že mládež sexovala aj v časoch kedy o nejakej benevolentnej výchove nebolo ani chýru . Tehotné pubertiačky nie sú odrazom doby a nemám pocit, že by ich oproti minulým rokom pribúdalo.

@jdkjskj Spýtaj sa či si to chce nechať. Zvyšok už budeš riešiť po tom. Ale teda v tomto veku som ja za potrat, ak sa ešte dá. Ona je decko a dieťa budeš vychovávať ty. 🙈