Ako zvládnuť tínedžerku?
Týnedžerka je náladová začína sa malovať ale musím uznať že pekne chodí von do 21:00
@majkulienka a čo na tom nezvládaš okrem gramatiky? 🙄
Mimochodom, ty určite ako jediná žena na svete nebývaš náladová, že nie? 😀
@majkulienka tiež nechápem s čím chces poradit?
@sissy27 samozrejme že som tieš ale ona je stále náladová a áno viem nemám dobrú gramatiku
@majkulienka v jej tele sa bijú hormóny, náladovosť je normálna, skús si prečítať nejaké tie odborné články. A že chodí von do 21? Veď von chodí dovtedy, dokedy jej nastavíš "večierku".
@majkulienka tak ale ťažko radiť, keď nevieme ako to u vás chodí. Ja mám doma 17ročnú, vonku môže byť oveľa dlhšie ako do 21, samozrejme keď začne škola, tak sa to upraví. Náladová je tiež, ja tiež - PMS neoklameš. A tiež má svoje starosti, trápenia, problémy, radosti - aj to má vplyv na náladu. Vzťahy v rodine to tiež ovplyvnia - u nás vie, že mi môže povedať čo len chce, niekedy povie a uľaví sa, niekedy nepovie. Ako z toho čo si napísala nevidím na správaní tvojej dcéry nič zlé alebo neobvyklé.
@ivkazba tá vec je že čo mám robiť keď není vôbec doma iba ide do školy vrátisa zabuchne sa do izby výnde z nej a ide von večer príde a lahne si do postele a spí a takto každý ďeň veť to je strašné a aj mladší syn začína byť závyslí na elektronike
@majkulienka no v škole nebola pár mesiacov ak sa nemýlim, aspoň tá naša nebola. A ako si ja pamätám svoje tínedžerské roky, tiež som bola takmer stále s kamoškami vonku. Prečo by malo dieťa sedieť doma. A ak je doma, tak aj ja som vždy bola vo svojej izbe, nebavilo ma v tom veku sedieť s rodičmi. Alebo ty si sedela v puberte vedľa rodičov? Ak nosí normálne známky a vonku sa správa normálne (nefajčí, nepije atak), tak by som to neriešila.
@ivkazba ale ona je ešte mladá má iba 11 rokov a má iba začiatok toho všetkého a začína byť drzá a ani sa na nás nepozrie a ani nepovie som doma alebo ahoj
@ivkazba ale ja jej dávam večierku ale ona ju nerešpektuje
@majkulienka tak ak nerešpektuje večierku, tak má mať nastavené "sankcie". Že nerešpektuje nastavené pravidlá znamená, že ich máš zle nastavené. Ty si matka, ty určuješ hranice.
@majkulienka tak 11 ročná nie je tínedžerka. A jej správanie odzrkadľuje to, ako ste ju doteraz vychovávali. Nejaký vplyv na to samozrejme môžu mať kamarátky, spolužiaci, okolie, ale základ má z rodiny. Doteraz ste sa doma s dcérou normálne rozprávali,len zrazu zo dňa na deň sa s vami nebaví? Asi nie. Drzá tiež určite nezačala byť z večera do rána.
Si matka, musíš nastaviť hranice. Vysvetliť, že takto sa s tebou baviť nemôže. Ak nepríde jeden deň v stanovenom čase domov, tak najbližší týždeň nepôjde nikam.
@majkulienka Tak to si ešte užiješ teda, kým bude mať 20 a dospeje. Ak vôbec 😀
Naši si so mnou tiež užili. To, že som nechodila do školy a keď som prišla domov ma čakali testy na drogy, ktoré som bezproblémov očúrala, to bola iná komédia 😀 Ešte ťa toho čaká celá hromada, neboj 😀
@majkulienka pises, ze chodi pekne do 21.00 a nasledne na to, ze nerespektuje vecierku... tak jak? asi by sa zislo slecnu trosku upratat a aj ju zamestnat povinnostami, lebo ocividne sa len flaka (co je ok, v lete jasne, ze decka su stale vonku), ale zjavne ta tvoja ma velmi na haku vasu autoritu a ver mi, bude horsie, pokial to cim skor nepodchytis.
Až kým si neuviedla vek, myslela som si že píšeš o 15 - 16 - 17 ročnej slečne. Ale 11-ročnej by som sa maľovať ešte nedovolila, na deťoch to vyzerá dosť zle. Ja mám dcéru v rovnakom veku, a tiež je náladová a občas papuľnatá a v mojej spoločnosti sa už nudí, ale to je normálny vývoj. Ale napríklad raz bola s kamarátkami vonku, pretiahla čas čo sa mala vrátiť,ani nezavolala a nedvihla mi telefón - no tak na ďalší deň mala zaracha a mohla modlikať koľko chcela, nepustila som ju. A stačil tento jediný raz aby si uvedomila že s výhodami má aj určité povinnosti. Ale treba si stáť vždy za tým čo jej povieš a hlavne to do bodky dodržať, inak ti bude riadne skákať po hlave.
@majkulienka nastavit hranice,ak nerespektuje,bude sediet doma.na malovanie sa ma este cas,ked pride domov treba aj dake povinnosti urcit,napr.umyt riad,vyniest smeti..take dievca mlade sa nema co flakat,co bude robit ked bude mat napr.16?
Ze teenagerku 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ v 11.rokoch 🤦♀️🤦♀️
@majkulienka zahesluj wifinu, hned sa s tebou začnu deti bavit. Moje nervy, ze 11 rocna nerespektuje. No moj 11r syn len raz by mi buchol dvermi, len raz. Tu Ti mozeme napisat cokolvek, dokial sa ty budes na to len mlcky divat, nic sa nezmeni. A tvoj muz co? Je mu to jedno?
@evamarek77 v 11r len na dvore? To uz je trocha extrem
@evamarek77 v 11 na dvore? nemá príliš veľa voľnosti? nemala by byť v kuchyni priviazaná o radiátor? veď si zober, že niektorí žijú v panelákoch, ani dvor nemajú, možno ani balkón...
Ty si kedy vyšla z domu ďalej ako za bránu dvora? v 18?
A lepšie nech mi v 15 dotrepe domov frajera ako keby mala v 18 za sebou navždy zabuchnúť dvere a kľúče hodiť do kanála, lebo s despotickou matkou nebude existovať ani o deň dlhšie...
@evamarek77 ty máš 11 ročné dieťa? V 11 som chodila do druhého mesta do školy, neviem si predstaviť byť len vo dvore a inak s mamou za ruku, či?
@evamarek77 syn ma 11r, v 1 triede cestoval 8km do skoly a 8km spat. Chodi von s kamosmi, k babke autobusom, ku krsnym s jednym prestupom. Neviem si predstavit, zeby bol len s nami 🤷♀️🤦♀️
@majkulienka Na tej profilovej fotke si ty, týnedžerka? Zmaľovaná, s umelými nelepenými nechtíkmi? A dávaš diskusiu v mene tvojej mamy? Aby si zistila, ako iné mamy vychovávajú svoje 11 ročné dcéry?

A otázka je aká? Čo potrebuješ zvládnuť?