Ako zvládnuť toxické správanie nevlastnej dcéry v puberte?
Ahojte. Potrebujem radu lebo cítim že sa mi situácia vymyká x pod kontroly. Asi je dobre povedať že nevlastná dcéra vstupuje do obdobia puberty a preto mam pre veľa vecí pochopenie... No sú veci ktoré sa mi proste nepáčia pretože si myslím že to nie je správne... Na jej výchove sa podieľam od jej 3 rokoch čiže si myslím že mam právo niečo k tomu povedať. Ma čerstvých 13 a hormóny ňou plieskaju jedna radosť. Je u nás každý víkend ale bez prespania. Nikdy nechcela u nas prespať napriek tomu že tu ma vlastnú izbu, myslím si že keď bola malá bolo to tým že by jej bolo smutno za mamou a fakt že žijeme od seba 5 minút chôdze k tomu prispel tiež a jednoducho sme ju do toho nenútili... Pýtali sme sa navrhovali sme prespavacku ale rešpektovali sme že chce byť v noci doma pri maminke. Potom sa nám aj zdalo že by chcela ale cítili sme že nechce jej mama... Proste jej mama je kapitola sama o sebe vždy mala pocit že musí súťažiť nie len s ex ale teda aj so mnou a dosť sa to odráža na správaní dcéry ale to tu nechcem bližšie špecifikovať...
Každopádne mám s dcérou povedala by som že veľmi pekný vzťah. S veľa vecami čo nechce povedať rodičom sa zdôveruje mne, pýta si rady, názory je to medzi nami také milé priateľské, dokonca do seba aj dosť "rypeme" máme podoby uštipačný humor a aj to oceňujem že dokážeme viesť debaty aj týmto spôsobom. No nastáva tu menší "problém" slečna začína byť veľmi toxická... Ale naozaj veľmi. Opovrhuje prakticky každým, začína mať zvláštne nároky na to čo by sme jej mali platiť a v podstate ak nedochádza od nás s nejakou hotovosťou je zle ... Minulý víkend si s ňou manžel sadol a snažil sa jej vysvetliť že by bolo fajn aby si cez leto našla nejakú brigadku (samozrejme vieme že brigádovať môže od 15 zo zákona) aby si nejakú tú korunku zarobila aj sama a teda vedela aký je to pocit - pokračovanie v komentároch
@bimbambim povinná sk dochádzka je ukončená posl augustovym dňom.
Cize leto nie.
Min rok dcéra nastúpila až od 1.9.
@mk22 moze byť . Syn mal už roznášať letáky posledné dva júnové týždne a mu volali ,že mu idú prerobiť zmluvu až od júla , lebo musia počkať kým skončí prvý ročník SŠ kvôli dochádzke. Tak začína až od 1. Júla .
@autorka pristavim sa pri tých mihalniciach. Mama povie nie, ty povieš, že by s tým nesúhlasila, otec povie nie a keď matka počuje vaše názory, je z toho áno. To skôr vyzerá na manipuláciu zo strany matky.
A k brigáde. Ja som nebrigadovala nikdy, počas VŠ som občas doučovala, a aj tak som sa po VŠ hneď zamestnala.
Ako som si prečítala diskusiu, je tu hneď niekoľko možných kandidátok na matku dievčaťa. Baby, vy fakt máte k exovej partnerke taký postoj, že má poskytnúť kompletný servis od varenia po stráženie, má z jej rodinného rozpočtu chodiť pravidelný finančný príspevok, ale vychovávať dieťa, to nie? Nepríde vám to ješitné a najmä v neprospech dieťaťa? A nebojíte sa, že jedného dňa sa takáto výchova obráti aj proti vám? Zjavne autorkin prípad nebude ojedinelý a zjavne takýchto nevďačných vychcaných deciek behá po svete dosť... smutné.
@annm81 presne, ako píšeš... podla nich je @autorka povinná mladej poskytnúť uplne všetko (ako by bola ich dvoch), ale opovaz sa jej niečo povedať! Ja sa ani nedivím, ze vzťahy sú takéto keď sa chovajú ako sebecké hlupane. 🤦♀️ a plus trend, co som si všimla, že požadujú, ak je to teda prvé dieťa, tak ma mat najviac. Ostatne deti ani potom už chlap ani nemal mať... no chore zmýšľanie proste.
Môžete robiť všetko najlepsie, čo s mužom viete. Avšak neviete všetko ovplyvniť. To je život tej dievčiny. Každý robí vlastne rozhodnutia, nemáš ich vždy pod kontrolou. Môžeš žiť tak, aby si bola príkladom. Ak si dievčina nič neváži, čaká, že všetko dostane, tak vy jej to jednoducho vždy nedáte. Ak bude nespokojná, frustrovana, mozete to respektovat, avšak nie zmeniť svoje rozhodnutia. Čo viac by si chcela robiť? Život je taky, nevyrastame v ideálnych podmienkach, nemáme ideálnych rodičov, ani my nie sme dokonali.
@annm81 presne, ako píšeš... podla nich je @autorka povinná mladej poskytnúť uplne všetko (ako by bola ich dvoch), ale opovaz sa jej niečo povedať! Ja sa ani nedivím, ze vzťahy sú takéto keď sa chovajú ako sebecké hlupane. 🤦♀️ a plus trend, co som si všimla, že požadujú, ak je to teda prvé dieťa, tak ma mat najviac. Ostatne deti ani potom už chlap ani nemal mať... no chore zmýšľanie proste.
@lienka.7 nejedna sa o poskytovani vsetkeho na co si dievcina ukaze, ale sorry posielat 13r dieta hladat brigadu je pekne postavene na hlavu
Navrhnite jej prácu navyše s odmenou navyše. Rovnako takto som začal brigádovať ja.
U rodiny v 13 tich za 3,5€ na hodinu. Po 2 dňoch práce som začal som začal brať peniaze inak.
Ak sa vyhráža zvýšením vyznevneho tak by som jej povedal ze jej teda budem platiť len to co určil súd a nič navyše ak sa na to pozerá takto.
@lienka.7 nejedna sa o poskytovani vsetkeho na co si dievcina ukaze, ale sorry posielat 13r dieta hladat brigadu je pekne postavene na hlavu
@prasiatko30 asi si prehliadla pasaž, kde autorka píše o vyhrazani sa mladej, ze ked nebudú platiť, dá ich na sud... to asi vdacna dcerenka tatinkovi nehovorí... ci áno?
My sme s braskom dostavali vreckove, kto si minul, nemal..nedostavali sme peniaze Len tak na drobnosti pre nas, ked sme.si zmysleli. Rodicia platili potrebne veci, ak sme chceli nejaku sladkost alebo drobnosti, to islo z vreckoveho.
S dcerou by bolo mozno vhodne komunikovat pravidla ohlasom penazi. Nech otec nefunguje ako oslik otras sa. A slecna si uvedomi, ze peniaze nie su Len tak. My sme tiez.po rodine a znamych s bratom hladali moznosti privyrobenia, oficialne sme brigadovali od 16 rokov obaja. Lebo sme chceli mat peniaze na veci, ktore nam rodicia nekupili. Ale je Pravda, ze sme byrastali v 90tych rokoch, penazi navyse nebolo, takze sme chapali ich hodnotu.
Detská práca je ilegálna, nemôže pracovať v 13 rokoch, by ste tiež trochu mimo, že? Otec nech si s ňou sadne, nech jej vyčísli, koľko má ňu nposiela a koľko jej dáva a nechajú uistí, že to, čo bude potrebovať, má zabezpečené obomi rodičmi, aké tiež pri vilovibachvsa povie dosť. A tiež musí otec urobiť stopku v tom, ako sa vyjadruje, takže narobil si deti a teraz plať jednoducho také reči nebude akceptovať. Viac by to mal riešiť jej otec ako vy, nie?
pravdu maju ti, co ti tu pisu, ze este nemoze ofiko pracovat (ani "brigada"), no urcite by sa dala najst nejaka forma vypomoci za odmenu, ak by chcela - napr. pomahat niekomu v rodine / zo susedov s nakupmi, s domacimi pracami a pod.
A k tomu postoju tvojho muza - ak sa s nou porozprava, mozno ju strati; ak sa s nou neporozprava, strati ju urcite (lebo komplet vychovu preberie matka). Normalne by som jej prehovorila do duse, ze moze samozrejme urobit, ako uzna za vhodne, no nech si zvazi, ci jej to za to stoji (niecp v style mozno budes dobre zabezpecena v luxusne zariadenom byte, no bez kamaratov, osamela, opovrhovana atd. a ci jej to za to stoji. V klude jej mozete dat za priklad jej vlastnu matku... mozno sa uvedomi a ak nie - obmedzila by som kontakt na nevyhnutny a platila len to, co je nariadene sudom s dovetkou, ze platenie cohokolvek nad ramec toho bolo prejavom lasky a ze ked mieni mat k Vam taky postoj, ze ste povinni ju zivit a v podstate vami opovrhuje, tak nech nerada s nadstandardom). Ale pred tym, nez jej toto poviete, by som si jej vyjadrenia nahrala na mobil. Ak bude pani matka ziadat o zvysenie vyzivneho, bude sranda na sude....
Ja si myslim, ze by ste jej nemali davat kazdy vikend peniaze a ak ano, tak za nieco. Keby ti pomahala upratovat alebo varit alebo volaco, nepoviem.
Dostava vyzivne a tam to konci.
Nech pomaha dochodcom nosit nakup (maly samozrejme) alebo nejaku prospesnu cinnost
Autorka si super, z tvojich príspevkov vidno ze mas dievča rada.
S tou brigádou, ja som tiez brigádovala od 13 tich ale doba sa zmenila, nieje legálne aby tak malé dieťa mohlo zarábať. Brigádu si nema ako nájsť, nikto jej ju nedá.
Byt vami ale narobím poriadky s financiami, výživné posielajte len to súdom stanovené, zvyšné peniaze malej odkladajte. Môžete jej zaplatiť letný tábor, počítač, ked bude väčšia jazykový pobyt, zobrať ju na nakup oblečenia .
Vie vôbec muž kam týchto 500 € mesačne ide? Výživné by malo slúžiť potrebám dietata a na výživu dietata by mali prispievať obidvaja rodičia
Malej dávajte vreckove, raz mesačne nech si hospodári z toho. Ak potrebuje viac nech si “zarobí” extra činnosťou u vas, môže umyť auto, pokosiť. Aspoň ja som tak dceru zamestnávala ked bola menšia

Ako som si prečítala diskusiu, je tu hneď niekoľko možných kandidátok na matku dievčaťa. Baby, vy fakt máte k exovej partnerke taký postoj, že má poskytnúť kompletný servis od varenia po stráženie, má z jej rodinného rozpočtu chodiť pravidelný finančný príspevok, ale vychovávať dieťa, to nie? Nepríde vám to ješitné a najmä v neprospech dieťaťa? A nebojíte sa, že jedného dňa sa takáto výchova obráti aj proti vám? Zjavne autorkin prípad nebude ojedinelý a zjavne takýchto nevďačných vychcaných deciek behá po svete dosť... smutné.