icon

Akú veľkú pomoc so súrodencami očakávate od 16 ročnej?

26. jún 2021

Mám dvoch mladších súrodencov a mama mi dneska oznámila, že by som jej s nimi mala cez leto dosť pomahat, t.j. strážiť ich skoro do večera každý deň kým neprídu rodičia do 5. Minulé leto boli u babky, ale toto leto tam nejdu. Uprimne som to nečakala, nechcem na to mamine nic povedať a jasne, že jej chcem pomáhať, ale toto mi príde moc. Chcela som stráviť leto aj s kamarátmi a na brigáde :( očakávali by ste vy od svojej dcéry niečo podobné?

A prosím nepíšte mi že som zlá dcéra a že by som mala mamine viac pomáhať, mne to je jasné, len som si chcela aj troška užiť leto

A prosím nepíšte

dididudu
26. jún 2021

Nuž bohužiaľ aj z pohľadu rodičov to už je zabudnuté co som všetko robila

pininka1
26. jún 2021

Aj u nas je tento rok taka situacia. Muz robi mimo bydliska a prec je aj 4 dni v kuse, skolka tento rok nebude otvorena, lebo ju prerabaju a nestihaju. Svokra sa stata o svoju mamu a moja mama je par dni po operacii prsnika s nadorom. Kedze ja v lete v auguste uz budem pracovat, nastastie len do 12 poprosila som najstarsieho syna,ma 13 aby postrazil najmladsiu, nech a tym rata. Ale urcite nie ze cele leto. Bude to mozno ozaj len par dni. Nemal absolutne problem. On aj jeho mladsi brat 9 rocny mi s nou pomahaju od malinka, nemaju problem ani zadok jej utriet, ma 4 roky. Niekedy to zial inak nejde, ale urcite by som im ju nezavesila na krk ja dva mesiace. Aj ty si zasluzis oddych a prazdniny

simca06022011
26. jún 2021

Celé leto je veľa. Nie sú to tvoje deti. Pomáhať je jedna vec, byt doma zavretá s nimi celé leto je vec druhá. Na druhej strane teraz bol kovid dlho dlho, viem.si predatavit že rodia ktorí konečne začali pracovať nebudú nadšene riešiť zase prázdniny.

Prvá otázka včera môjho otca bola... A to zase budú doma? Véd len chvíľu boli v škole 😂

elian
26. jún 2021

ja som kazde leto opatrovala sestru..... ja 14 ona 3 .... . jasne rodicia maly aj dovolenky a v pohode sme to dali 😊 .... ale tak nasi chodili tak max do 15 tej do roboty

namornicka
26. jún 2021

@pininka1 a nebojis sa im nechat 4- rocnu? Z toho pohladu ze ak by sa nieco stalo. Ci by vedeli reagovat.

pininka1
26. jún 2021

@namornicka nebojim, viem ze syn vie reagovat rychlo a nieje zmetkar a este je tu svokor, ktory chodi kazdy den pomahat babke, ktora byva asi 100m pod nami. Takze keby sa cokolvek stalo, je to v zalohe. Ale jemu ako dospelemu by som nezverila malu na pol dna, kedze viem ze si robi svoje veci a na deti poriadne nedohliadne. Ak mali nejaky uraz, tak vzdy pri nom.

autor
26. jún 2021

@lienka.7 no tak vonku so mnou ísť nemôžu, to by bolo dosť odveci, akoze možno ešte tak na dedinu, ale chceli sme ísť s kamarátkami na kúpalisko, opekať alebo na výlet kdesi vlakom a to asi nebudem môcť ísť a vonku môže byť len do 8 čiže to moc nestíham

autor
26. jún 2021

@evkamotka sestra na tábor ani ísť nechce, ona nevie byť bez rodičov na noc sama vôbec a rodičia nechcú platiť drahé tábory

lucka_ke
26. jún 2021

mám dve mladšie sestry, každé leto som sa o ne starala
ale svojej dcére by som nezverila mladších súrodencov na celé leto, max. na polovicu a druhú by som riešila dovolenkou, tábormi a podobne
skús sa s mamkou otvorene porozprávať, že polku leta si ochotná a druhú chceš stráviť s priateľmi a na brigádach

luccija
26. jún 2021

@pininka1 13 r je už veľký chalan to zvládnu tých pár dní...nemôžeš si ju vziať so sebou do škôlky u nás tak kolegyňa výnimočné chodila s dcerou

macekovam
26. jún 2021

@malva123 keby aj len tak po vonku brusili... Ma prázdniny.. Aj ona... Nie je to pestúnka.. Chce žiť a užiť si prázdniny nie starať sa o,, mamine,, deti.. Su to jej súrodenci ale nie jej deti.

kkovacovak
26. jún 2021

Sú to deti tvojich rodičov a nie tvoje. Pomáhať áno ale odtiaľ potiaľ

78787878
26. jún 2021

Mam dceru v podobnom veku. Neviem si úredstavit, ze by som od nej chcela, aby cele leto strazila svojich surodencov. Aby obcas vypomohla, to ano. V rozumnej miere. Deti som si urobila ja ako rodic, nie moja dcera.

pininka1
26. jún 2021

@luccija ano, urcite si ju sem tam vezmem, lenze aj my sa budeme stahovat do inej triedy a neviem kolko nam to bude trvat vsetko porobit a tym padom sa jej tam nebudem moct vobec venovat ani dat na nu pozor. No nejako to musime zladit, snad to bude ok.

evkamotka
26. jún 2021

Su aj denne tabory

syslik81
26. jún 2021

preco nemozu k babke? chapem rodicov ze chcu pomoct .. maju toho asi dost .ale chapem aj teba ze chces leto .. uprimne asi by som sa "obetovala" a rodicom pomohla .. s tym ze chces aj ty volno na kamosov - vikendy alebo predlzeny vikend.. brigada este pocka .. narobis sa este dost .. rodicia toho isto pre vas vela robia a tak je na case zacat pomalinky splacat .. ak vsak maju penazi dost a len chcu usetrit a teba obetovat to by sa mi nepacilo... skus popremyslat ci je aj ina moznost ako to vyriesit s detmi a dat mame niekolko navrhov ... normalne si s nou a s otcom o tom pohovorit .. vsetko zalezi aka situacia je u vas v rodine ake moznosti

vroni
26. jún 2021

Toto sú rodičia storočia. Vlastne deti zavesiť na krk najstaršiemu a dovolenku zabiť na blbú kúpeľňu 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ To také niečo vážne existuje? Hanba by ma fackovala sto zim, keby som mala byt taky rodic. Moja dcéra má 15, nie je interný babysitter ani slúžka. Áno, občas dozrie na brata, ale skutočne občas. Je iné pomoc a iné zneužívanie pomoci.

renab
26. jún 2021

Ja som neocakavala ziadnu. My sme sa rozhodli mat tretie dieta, nie nase deti, takze strazili brata iba ked naozaj sami chceli.

maximilie
26. jún 2021

Nesúhlasila by som. Si ešte dieťa, mas prázdniny a máš nárok na svoj oddych, svoj relax. Ty nie si rodič. Letné prázdniny nebudeš mať vecne. Ja si neviem predstaviť tráviť letné prázdniny inak ako s kamoškami, na výletoch, u babky, cele dni korčule a bicykel, kúpaliská.... takéto chvíle sa uz nevrátia. Potom je to už len zodpovednosť, práca a vlastná rodina.
Svoju dceru by som nikdy o tie nadherne časy nechcela obrať.
Nech to riešia tabormi, babkami, opatrovateľkami a hlavne ako to robí väčšina rodicov, nech sa prestriedaju s ockom. Pri prerabke nemusia byť obaja. Ešte tak 1-2tyzdne mozno by som súhlasila....možno

angel993
26. jún 2021

Mám sestru mladšiu o 5 rokov, brata mladšieho o 10 rokov a bežne som ich "strážila". Nikdy som to nebrala ako hroznú vec, jednoducho sme boli spolu doma, prípadne u babky. Popri tom som varila od 10 rokov, aj sme upratali, v lete sme pleli zeleninu. Rada na to spomínam. Veľa som sa popri tom naučila a k svojím deťom som nepotrebovala mamu ani svokru na pomoc. Myslím že starostlivosť o súrodencov ti veľa dá do života, hlavne ak si chceš aj ty neskôr založiť rodinu. Ale základ všetkého je komunikovať s rodičmi, určite sa nejaké riešenie nájde. Ty im musíš povedať skôr, že chceš brigádovať, nie až keď ti povedia že máš byť so súrodencami.

bikarbona
26. jún 2021

Zas sa toľko nestane, keď postrážiš súrodencov. Isto ťa rodičia pustia aj von s kamoškami. Nakoniec to bude fajn leto ešte.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
kristina2412
26. jún 2021

Medzi mnou a sestrou je rozdiel 7 rokov. Keď som mala tých 9-10 rokov bezne sme boli mimo dovolenky a tábora doma cez prazdniny same. Doobeda som išla s kamoskou von ,ona tiež, stretli sme sa doma na obed,ktorý mi zohriala alebo sme niečo spolu uvarili, poobede mňa a kamaratku vzala na kúpalisko, z diaľky dohliadala či nerobime hlúposti, večer sme sa vrátili domov spolu , ona ešte potom išla na rande a ja som išla hrať vybijanu. Moji rodičia jej to zvýhodnili v neskorších príchodoch a všetci sme boli spokojní.Dokonca raz som ju nahovorila na brigádu,roznos ranných novin,vstávali sme 4:30😄

maximilie
26. jún 2021

@fidka79 škola je na Slovensku bezplatná, jedlo a bývanie je je podla zákona povinnosť rodicov zabezpečiť svojim detom. Zato starať sa o svojich mladších súrodencov nie je jej povinnosťou.
Vďaka bohu ze som mala normalnu matku🙏 a ze som mala detstvo
Autorka nie je rozmaznana, len je vo veku, kedy má iné záujmy ako starať sa o mladšie deti

littlebubble
26. jún 2021

Mne sa vždy tak páčia argumenty, že rodičia chodia do práce atď, atď.

A pred splodením xy detí nevedeli, že na ne nebudú mať čas? Vedeli.

V 16 strážiť súrodencov každý deň?Nepochopím takých ľudí ktorí si porobia deti a z najstarších urobia opatrovateľku.Tie mladšie budú tiež v 16 opatrovať jej deti? Snáď áno :D.

Otázky čo bude robiť celý deň s kamoškami. 😂
Určite sa budú rozprávať o bábikách a autíčkach pre 7 ročné deti.
Každý v puberte túži ťahať von súrodencov a byť za nich zodpovedný.

Postrážiť, pomôct to áno, ale odpiecť celé leto s deťmi ktoré vlastne ani nie sú jej.Kedy si ma užiť mladosť ak nie teraz a bezdetná?

littlebubble
26. jún 2021

@fidka79 Keď si rodičia narobia decká tak sú povinní sa o ne starať oni!!!! Starší súrodenec ktorý nie je plnoletý nie je povinný sa postarať o deti.Ak by sa niečo stalo tak potom čo?

Milujem rodičov ktorí majú názor ako ty.Narobiť si deti a nevedieť sa o ne postarať ako matka a otec bez tretej osoby.Už chápem prečo niektoré ženy majú averziu k deťom až tak silnú, že ich priam nenávidia.Asi im tiež zničili rodičia celú mladosť ich deťmi a ich povinnosťami ktoré preniesli na najstaršie.

Vlastné mať nemôžu lebo sú to vraj ešte deti, ale starať sa o súrodencov v plnom rozsahu tak na to sú už dospelé.Zaujímavé.

littlebubble
26. jún 2021

@fidka79 Napíšem to tak zrozumiteľne.
Dcéra im v posteli sviecu nedržala takže povinná je maximálne tak pomôcť v domácnosti.To je všetko.

Mňa nebavilo starať sa o deti ani v 16 a ani teraz.Raz za čas sa to dá zvládnuť, ale 2 mesiace by som okolo detí ktoré nie sú moje nelietala.
16 ročné decká majú riešiť úplne iné veci než tie rodičovské.Na to majú ešte čas a užijú si to pri svojich deťoch.

Nemusí byť hrdinka.Ak by jej toto rodičia nezabezpečili tak by mali problém so sociálkou 🤷 a evidetne dnes by mali problém aj tí tvoji.

Dieťa stráži dieťa a chodí na čierno do roboty.Super detstvo.

oblecenie99
26. jún 2021

@fidka79 Ja som z autorkiných príspevkov mala pocit, že sa pýta slušne, nezdá sa mi, že by bola rozmaznaná. Decká boli celý rok zatvorené, odstrihnutí od kamošov a kamošiek, a pravdepodobne ich to čaká od cca októbra opäť, ktovie dokedy. Navyše je prirodzené v tomto veku chcieť byť s rovesníkmi a užiť si leto. Autorka nemá problém s výpomocou, problém je, že tu ide o každý deň a o celé leto.

Moji rodičia sú tak podobného kalibru asi ako ty, len ja som musela vypomáhať s ich záhradou a vinicou a spol., mladších súrodencov sme nemali. Všetky domáce práce (okrem varenia) sme robili so sestrou iba my dve, bralo sa to ako automatika. Keď prišli z práce, prvá otázka bola: čo ste dnes robili? Rozumej, akú prácu. Len tak, oddychovať, čítať si pozerať telku, neexistovalo, vždy sa dačo nájde, oni ani teraz nevedia len obsedieť a v kuse vypiť kávu.. Chcete ísť na jazero sa okúpať? Dobre, najprv okopete vinicu.. čo tam potom, že kým my sme pelašili so sestrou na bicykli za ostatnými, oni sa už vracali domov.. proste smola. Celé leto. Pochádzam z malej dediny, ale nemám k nej žiadny vzťah, lebo v nej prakticky nikoho poriadne nepoznám s rovesníkov, s nikým sme nemali čas sa kamarátiť či stráviť spolu normálny čas. Naši tiež makali, ale to isté sa vyžadovalo od nás. Iní zarábali na brigádach, našou brigádou bola záhrada a spol. - predstavte si záhradu so skleníkmi a pod., a pozemky so zemiakmi donekonečna.., žiadne hobby mini niečo. Neznášala som to, nemala som k tomu vzťah, ale musela som, lebo kým môj chlieb ješ, všakáno.. Zobralo mi to kus detstva a prakticky celú pubertu.

alazala
27. jún 2021

Mám medzi deťmi rozdiel 11 rokov, ale neočakávam - až na drobnosti typu "zohrej mu to je jedlo" alebo občas po strážiť jeden večer - nič viac. Skús sa kľudne porozprávať s rodičmi o tom, že by si chcela mať vlastný program

maggie1978
27. jún 2021

Tiež mám deti vo veku 21,10, 3.....ale najstaršia maximálne postráži keď malý poobede spí a ja zabehnem na rýchly nákup, alebo mladšia sa s ním zahrá v bazéne,či vonku na dvore. Ale nejaké dlhodobé opatrovanie určite nie. Viem,že keď nastúpim po RD do práce tiež budem musieť časom riešiť prázdniny a tak. Ale išli sme do 3.dietata s tým, že budeme si musieť pomôcť sami, keďže ani rodičia nám nevedia pomôcť. A staršie deti si to predsa nevybrali, je to naša starosť. Pomôcť to áno, ale nie na úkor ich času, ktorý chcú mať pre svoje záujmy. Autorka sa zdá ako múdre dievča, netvrdí ,že nechce vôbec pomôcť, ale chce si ísť aj trošku zarobiť na brigáde a zabaviť sa s kamošmi. To je úplne normálne. Skús sa porozprávať s rodičmi. Držím palce.