Aký trest dať synovi za vysoký účet?
Dobrý deň, zaujíma ma Váš názor. Predchvíľou sme doma mali hádku. Stalo sa, že prišla manželovi faktúra od T-comu 400+€. Rozklikol si podrobnosti v apke a vysvitlo, že okolo 200e urobil syn(12r). Boli tam samé google play veci, Roblox a iné blbosti. Zostala som zaskočená hádali sme sa za to, ako to vyriešime. Aký trest by ste dali synovi? Zatiaľ je syn v škole, takže keď príde rozhovor ho neminie, kde bude musieť veci objasniť. Syn má paušál a pravdepodobne je to cez neho. Osobne si myslím, že on ani nevedel, že to príde ako faktúra, že to budeme musieť zaplatiť🙏
aky otec taky syn..muz objasnil kam dal tych 200 eur? volal aspon tebe?
Pises ze mobil ste mu dali len nedavno tak mozno prave preto nevie ako tieto veci funguju. Ono vzdy to ma dve strany, ked sa snazite dieta prilis chranit/vychovavat tak to moze mat aj opacny efekt.
Inak ak ide na služobku mimo EÚ.
Tak si vopred kúpi eSIM kartu danej krajiny/lokality na dáta
https://www.airalo.com/cs/
https://esimradar.com/
a potom si voláte cez mobilné aplikácie "zadarmo".
Alebo si kúpi miestnu SIM kartu na dáta a tiež si voláte "zadarmo" cez aplikácie.
Je hlúposť mimo EÚ si volať cez roaming za drahé poplatky. Ak nutne potrebuje slovenské číslo na bezplatný príjem hovorov v zahraničí využívam zadarmo https://play.google.com/store/apps/details?id=s... a volania na iné mobily má za 0.11€/min kdekoľvek na svete.
Chyba je v rodičoch, nie v chlapcovi. 12 ročný nemá čo mať paušál, ale kredit a takéto veci by sa nestali. Také decko si nevie uvedomiť, do akej výšky môže vyletieť suma za jeho hranie. Proste sa len hrá, lebo rodičia mu dali voľnú ruku 🤷♀️
@vroni aj keď je prepojená karta s google účtom dá sa tam nastaviť, že každý nákup treba potvrdiť heslom/odtlačkom, ale možno syn vie aj heslá do účtov
Proste preventívne opatrenia sa dajú urobiť, len treba rozmýšľať.
Rovnako preventívne si nastaviť na karte nízke limity na internetové a MOTO platby, ak by človek naletel na podvod nech nevybielia celý účet.
@janettdamian dobre ste to vyriešili ale my odmietame dať čo i len korunu do takých blbostí ako je Roblox, a iné blbé hry.
Tak ja neviem... Asi to je v prvom rade vaša chyba, že ste ho riadne nepoucili. A ze ste mu platené veci nezablokovalu. Vedel vôbec, že klika na platené veci? Aby si bol vedomy , koľko minul (aj ked je to skor vasa chyba) najbližšie týždne neísť na pizzu, neísť do kina, ty nechod ku kadernikovy, resp odloz o nejaly cas, muz nech nejde na pivo... a pomaly znacit vsetko, až cena veci, ktorých sa musíte rodina vedome vzdať (lebo vsetci mate na tom vinu) nedosiahne 200 eur. Samozrejme zrušiť paušál.
@janettdamian * Našiel údaje od karty a kúpil si veci do Robloxu *
Ja na prevenciu tohto pri každej novej karte zoškrabem CVC kód a uložím si ho inde.
Takže aj keď niekto nájde kartu nenakúpi ňou na nete. (v špecifickom prípade sa dá platiť aj bez CVC ale to umožňuje len málo stránok)
@espeo Suhlasim, az na to zrusenie pausalu..Nerozumiem tomu..ved to uz je dnes pre deti standard, ze maju pausal..urcite by som isla formou znasania nasledkov (financnych), ale tresty nemaju ziadny ucinok, len zhorsuju vztahy..ja mam uz vacsie deti a da sa vychovavat aj bez trestov.
To, ze odmietate co i len korunu na Roblox a pod. je sice ok, ale ako ste to zabezpecili?
Nijako.
A este idete decko za to trestat.
Rozpravali sa o tom vobec so synom?
A vidiet 12r dieta ako zakerne, kvoli tomuto, co sa stalo..
.. no neviem, asi by si mala v prvom rade muza riesit, evidentne to on ma nejake pomylene, nie to dieta..
@maranco ďakujem za tip, skúsim ho posunúť mužovi. On na tej služobke musel riešiť prácu, kde mu stále volajú ľudia. Teraz nedávno sme to pozerali necelých 100e to spravilo. Chce si to dať preplatiť....už to tak mal preplatené
@maranco nie nenašiel údaje od karty to ste si domysleli. Rozprávala som sa viac o tom s mužom a má to tak nastavené, že by to musel potvrdiť cez mobil
@vroni asi netreba odfotiť faktúru z t-comu.....je tam pekne riadok za riadkom všetko čo si nakúpil a na konci zoznamu je jeho telefónne číslo. Prišlo to ako cakom pak faktúra kde je internet, paušály, mágio
Náš syn má ten roblox asi 3 roky. Doteraz nebol problém. To že nemá sťahovať platené veci vedel. Už prišiel so školy a rozprávali sme sa o tom. A k slovu trest ja za tým vidím aj to, že nepôjde von, alebo že si to musí odčiniť. Trest nevnímam ako damoklov meč.
* On na tej služobke musel riešiť prácu, kde mu stále volajú ľudia. *
V tom prípade presmeruje všetky hovory zo svojho mobilného čísla na VoIP číslo pevnej linky Viptelu, ktoré bude používať v zahraničí.
Volajúci volá na jeho mobil platí hovor na Slovensko
Z jeho mobilného čísla sa presmerovaním volá na pevnú linku Viptel na slovenské číslo, to má väčšinou vo voľných minútach.
VoIP číslo pevnej linky Viptelu dvíha cez aplikáciu na lokálnych dátach/WiFi v zahraničí bez ďalšieho poplatku.
Len presmerovanie musí nastaviť všetkých hovorov, najlepšie ešte na slovensku a nie podmienené (pri nedostupnosti, nedvihnutí...).
Podmienené presmerovanie by platil 2× zahraničný hovor
@maranco uff ok....pozerala som to na ich stránke
A načo ma paušál? A prístup k plateným hrám? Snáď si nemyslite ze 12 ročný este nevie co robí? 🤦♀️
A aký trest? Okamžite by mal kredit a dlh by splacal pomahanim v domácnosti. Aby si mladý panko uvedomil hodnotu peňazí.
@lienka.7 manžel bol optimista
@dadis paušál je štandard pre deti? Ja ako 40r nemám paušál, lebo to považujem za zbytočnosť, keď si už v dnešnej dobe vieme volať cez internet a WiFi pripojenie je už skoro všade. 12r nepotrebuje byť nonstop na mobile, v škole s mobilom nemá čo robiť, doma ma zadarmo. 4e bohato stačí na par sms a volanie rodičom.
@lienka.7 za pomáha ie v domácnosti by mal teda zaplatené áno? Moje deti majú povinnosti bez výplaty. 😁

Urcite s nim nebojujte, spravil chybu, nech to chlapsky odcini, ale pausal a mobil mu neberte.