Bojím sa strednej školy
Zle sa ucim :( Rodicia su velmi prisni, obaja vzdelani a uspesni sestra studuje medicinu. Mne to vobec nejde,neviem matamatiku, chemiu, fyziku, na vysvedceni bude aj 3. Ja sa neviem sustredit na ucenie, rozum stale inde. Som cierna ovca rodiny. Tento rok prijmacky na gymnazium, nasi mi idu platit doucovanie. Proste pojdem na gymnazium,lebo je to prestizna skola, chodil tam aj moj otec v tomto meste. Ja sa uz teraz velmi bojim, ked vidim to kvantum uciva stiahne sa mi zaludok. Bojim sa, ze ma nezoberu, to bude potom doma peklo. Nasi, mama, dedko, vsetci sklamani...
@anonym_autor Novidis a pritom s remeslom ktore by si milovala zarobis kolkokrat viac ako doktor....
@anonym_autor Máš to ťažké, ale pokús sa doma nejako rozumne vysvetliť, že takisto, ako nemá zmysel nútiť človeka, čo nevie spievať, aby silou mocou išiel na konzervatórium, ani pre teba nie je gymnázium vôbec vhodné. Povinnú školskú dochádzku môžeš ukončiť hocikde a potom sa už rozhodneš sama.
@anonym_autor ak ta to k niecomu (profesii) este vyrazne netaha, tak gympel je dobra "oddalovacka rozhodnutia", akym smerom ist (co by ta bavilo). Je to vyborna (ano, tazsia) priprava na pripadnu VS, cize zachovavas si aj tuto moznost (nikdy nehovor nikdy 🙃). Dobre doucovanie ti moze vyrazne pomoct. Vsetko sa da zvladnut, ked sa chce. Na druhej strane nejake znamky nie su az take podstatne (o tomto by si mohla skusit vludne pohovorit s rodicmi a ostatnou rodinou). Nema zmysel mat zbytocne extremne poziadavky na znamky na ukor dusevnej rovnovahy (ci nebodaj zdravia). Ty nemas byt prostriedkom ambicii/spolocenskej prestize rodicov. Nicoho sa neboj 🍀, ked nejde o zivot, ide o h....
Ak je niečo co chceš robiť, tak si podaj prihlášku tam.To nie je len "nechcem gympel ", ale treba vedieť aj co chceš študovať/robiť, lebo takto nemáš ani čím argumentovať a rodičov trochu chápem, lebo si vravia "na gympli bude mať 4 roky čas rozhodnúť sa , co chce ďalej robiť a ked ona teraz nevie tak rozhoneme my"
Ak je niečo co chceš robiť, tak si podaj prihlášku tam.To nie je len "nechcem gympel ", ale treba vedieť aj co chceš študovať/robiť, lebo takto nemáš ani čím argumentovať a rodičov trochu chápem, lebo si vravia "na gympli bude mať 4 roky čas rozhodnúť sa , co chce ďalej robiť a ked ona teraz nevie tak rozhoneme my"
@sidicek ved nepise ze nechce ale ze ma strach, ze ju ani nezoberu a ze jej potom doma ublizia.
ak si myslíš, že gymnázium nezvládneš, určite by som nešla na gymnázium...je to vlastne rozširujúce štúdium predmetov, ktoré sa učia na základnej škole, predpríprava na VŠ,....radšej si zvoliť odbornú školu v tom, čo Ťa zaujíma....určite sa nedať zatlačiť na všeobecné gymnázium, ktoré keď doštuduješ a nepôjdeš na VŠ, uplatnenie na trhu práce mizivé.....porozprávať sa s rodičmi
@anonym_f64b55 tak ak tam chce ist ,tak nech sa snaží na doucku co jej rodicia zaplatia .Ja neviem co iné poradiť, ved keď nevie co sama chce tak co caka od druhých.
@sidicek no asi čaka že nebudu zastrasovat a buzerovat a volat ju cierna ovca rodiny, nie? moze skusit ist na rozne skoly, aj viacere gymnáziá. a moze skusit aj nabuduci rok predsa, ak by to teraz nevyšlo. A rodičia nech sa uvedomia, trojkári a ludia bez gymplu sa uplatnia tiež.
V škole nemáte psychologickú? Aby si je povedala ako to vidia rodičia a ako to vidíš Ty? Že gympel bude absolútne trápenie?
Mihla by sa ona porozoravat s rodičmi. Ty by si mala záujem o akú školu?
@pribinak no toto keby som povedala nasim, ze chcem ist k psychologovi, by mi nedovolili, ze co vymyslam. To uz viem teraz
@anonym_autor Máš to ťažké, ale pokús sa doma nejako rozumne vysvetliť, že takisto, ako nemá zmysel nútiť človeka, čo nevie spievať, aby silou mocou išiel na konzervatórium, ani pre teba nie je gymnázium vôbec vhodné. Povinnú školskú dochádzku môžeš ukončiť hocikde a potom sa už rozhodneš sama.
@ivka225 takato diskusia u nas nikdy nebola, ja sa takto neviem rozpravat s rodicmi. U nas doma sa nehovori o nicom inom len o skole. Kazdy hned ako sa ucis, ukaz vysvedcenie, chod si opakovat,ulohy mas napisane a tak.
ak si myslíš, že gymnázium nezvládneš, určite by som nešla na gymnázium...je to vlastne rozširujúce štúdium predmetov, ktoré sa učia na základnej škole, predpríprava na VŠ,....radšej si zvoliť odbornú školu v tom, čo Ťa zaujíma....určite sa nedať zatlačiť na všeobecné gymnázium, ktoré keď doštuduješ a nepôjdeš na VŠ, uplatnenie na trhu práce mizivé.....porozprávať sa s rodičmi
@anonym_95bc54 ja sa neviem takto s nimi rozpravat.
@malinkajozka velmi rada kreslim (vyhrava, skolske sutaze) a hram na klaviri. Mamina mi vravela, ze nech sa na to neorientujem, ze co budem robit klaviristku a maliarku? Oni si ma predstavuju ako majitela firmy a zamestnavat ludi.
@anonym_95bc54 ja viem, spoluziacky idu na dopravnu, na strojarsku, za kadernicku...tam beru aj bez prijmaciek. Ti co idu na gympel sa dobre ucia, nie ako ja... U nas ked som taketo nieco povedala bolo peklo, nech o inej skole ako o gymnazium neuvazujem.
@sidicek ved nepise ze nechce ale ze ma strach, ze ju ani nezoberu a ze jej potom doma ublizia.
@anonym_f64b55 ked som priniesla domov vysvedcenie oco robil uplne peklo. Ze este mi zaplati aj hodiny spanielstiny, nech viem co je to vela sa ucit.
@anonym_95bc54 Akože predpríprava na VŠ a keď si už na VŠ zistíš že gymnázium bolo úplne zbytočné 😂
@anonym_95bc54 Akože predpríprava na VŠ a keď si už na VŠ zistíš že gymnázium bolo úplne zbytočné 😂
@sisska96 nooo, podla toho na akej VS. Tie s najlepsim uplatnenim (technicke) su bez gympla zaberak. V prvych styroch semestroch sa to riadne prefiltruje.
radšej teraz povedať, že gymnázium nezvládnem, ako potom lamentovať nad známkami a vysvedčením.....neviem, či si to rodičia neuvedomujú, rodič by mal vedieť, čo dieťa zvládne a čo nie, aké má záľuby, nadanie....je to chyba rodičov, tlačia ťa do niečoho, čo nechceš a možno sa budeš kvôli tomu v živote trápiť, skús sa s nimi porozprávať, je to tvoja škola a tvoja budúcnosť
@anonym_95bc54 ja viem, spoluziacky idu na dopravnu, na strojarsku, za kadernicku...tam beru aj bez prijmaciek. Ti co idu na gympel sa dobre ucia, nie ako ja... U nas ked som taketo nieco povedala bolo peklo, nech o inej skole ako o gymnazium neuvazujem.
@anonym_autor a ty by si rada na aku strednu? Prihlasok sa dava viac nie? Keby si si dala aj na svoju vytuzenu a keby ta nevzali na gympel, mozes ist tam a mozno rodicia casom vychladnu zo svojich nadbytocnych ambicii?
@sisska96 nooo, podla toho na akej VS. Tie s najlepsim uplatnenim (technicke) su bez gympla zaberak. V prvych styroch semestroch sa to riadne prefiltruje.
Ja by som už na gymnazium nešla. Nedá ti odbor, a keď náhodou nevyjde VŠ tak si v prdeli lebo nemáš žiadny odbor, proste máš kvantum zbytočných vedomosti, čo nepotrebuješ do života. Za mňa odborná škola s maturitou a potom ideš na VŠ alebo nejdeš
@madeincssr ja mám Ing. v odbore architektúry a nič mi nepomohlo gymnázium, tí ktorí prišli z odbornej školy mali lahšie a mali už základné veci. My sme išli z nuly. A u nás boli zo všelijakých škôl
@anonym_autor mne je normálne zle, keď to tu čítam. Musí Ti to spôsobovať veľkú úzkosť. Už to môže spôsobovať, že sa nesústredíš atď. Pritom veľmi pekne aj rozumne sa vyjadruješ a uvedomuješ si, že gymnázium nie je dobrá voľba. tá školská psychologička-je to školská psychologička pre žiakov aj rodičov, tak by to nemuseli brať tak zle, alebo na niektorých školách karierny poradca, alebo triedna učiteľka, ak máš k nej dôveru, alebo niekomu z nich, tak nie je zlý nápad. Keby si sa niekomu z nich zdôverila, mohli by tlmočiť svoje odporúčanie a usmernenie k výberu školy. So sestrou máš aký vzťah? Nepomohla by Ti s rozhovorom s rodičmi, ona vidí tvoju situáciu reálne? Obdivujem práve umelecky nadaných ľudí, vyslovujem ti veľkú podprou do budúcna ❤
@anonym_autor mne je normálne zle, keď to tu čítam. Musí Ti to spôsobovať veľkú úzkosť. Už to môže spôsobovať, že sa nesústredíš atď. Pritom veľmi pekne aj rozumne sa vyjadruješ a uvedomuješ si, že gymnázium nie je dobrá voľba. tá školská psychologička-je to školská psychologička pre žiakov aj rodičov, tak by to nemuseli brať tak zle, alebo na niektorých školách karierny poradca, alebo triedna učiteľka, ak máš k nej dôveru, alebo niekomu z nich, tak nie je zlý nápad. Keby si sa niekomu z nich zdôverila, mohli by tlmočiť svoje odporúčanie a usmernenie k výberu školy. So sestrou máš aký vzťah? Nepomohla by Ti s rozhovorom s rodičmi, ona vidí tvoju situáciu reálne? Obdivujem práve umelecky nadaných ľudí, vyslovujem ti veľkú podprou do budúcna ❤
@belbel dakujem ❤ Ja ale nechcem sklamat rodicov. Preco sa iny ucia dobre a ja zle? Mam vytvorene vsetky podmienky, aby som sa ucila dobre. Preco moja sestra je tak dobra v chemii a ja neviem ani vzorec spravne napisat, raz mi to vysvetlovala a ja nic som nevedela, ja som sa to musela naucit naspamat. Sme sa smialy, ze som si ratala teraz ciarka hore, potom dve ciarky dole (uhlohydraty) a pritom ona to vedela uplne z hlavy, ze sako to mas lahke taka reakcia, takato reakcia, a z toho ti vznika kyslik atd. Potom ma vyvyolala na druhy den a ja som dostala 3. Velmi by som sa chcela dobre ucit, aby som vsetky ukazala (aj babke, dedkovy, tete, ujovi vsetko mudri ludia same 1 v skole) ze nie som blba.
Je mi to tak ľúto, že musíš týmto prechádzať 🙁
Je prirodzené, že nevieš ten vzorec, či matematiku, a že dostaneš trojku z chémie či z matiky vôbec nie je koniec sveta. Ja som mala tiež dosť veľký problém, najmä s fyzikou (ale matika tiež nič moc) nepomohlo ani to, že nás učili tak, akoby sme boli všetci úplne super a na písomky dávali otázky z olympiády. Viem presne, aké to je, keď sa učíš celý víkend, si z toho v strese a presne vieš, že to má taký efekt, akoby si sa na to rovno vybodla. Doteraz mi je zle, ak si spomeniem na tie pocity, že si sadneme do tej lavice, rozdajú úlohy, ja ich prechádzam a jednotku neviem, dvojku neviem, trojku asi hej, vrátim sa k nej... A chcelo sa mi z toho zúfalstva plakať, keďže to bolo mega nespravodlivé, že som sa pripravovala a nevyzeralo to tak .. úprimne, plno takých pisomiek som proste prepísala od spolužiačky, čo sa len dalo. Dokonca ti aj napíšem, že mám 35, ale ak mám v práci deadline, konci mi lehota a viem, že to treba ustrážiť a zabrať, proste stresujúcejsie tempo, v noci sa mi doteraz niekedy sníva, že som opäť na gymnáziu, opäť mám písať písomku z matematiky a ja viem, že to nebudem vedieť.
Na druhej strane som vynikala v dejinách, mala som brutálny prehľad, dátumy som videla (a doteraz vidím) pred sebou ako na časovej osi, vedela som to pospájať s udalosťami, literatúrou, bola som uz vtedy veľmi dobrá v náuke o spoločnosti, tieto veci som chápala, videla spojitosti, nemusela som sa to bifliť... Chodila som na gymnázium a podľa toho sa mi podarilo vybrať odbor na výške, ktorý mi sadol a ktorý má doteraz živý.
Máš nejaké obľúbené predmety? V čom si dobrá, či ťa baví? Píšeš klavír a maľovanie, aj to je fajn. Moja sesternica vyštudovala umeleckú školu a zarába ako svadobný fotograf veľmi dobre. To len ako priklad. Nemá zmysel nútiť tabdo gymnázia, ktoré by si dávala s odretými ušami a potom čo s tým? Veď mať remeslo v ruke je vždy super - ak ťa to baví, ak to robíš dobre a kvalitne, tak z toho vyzijes krásne.
@belbel dakujem ❤ Ja ale nechcem sklamat rodicov. Preco sa iny ucia dobre a ja zle? Mam vytvorene vsetky podmienky, aby som sa ucila dobre. Preco moja sestra je tak dobra v chemii a ja neviem ani vzorec spravne napisat, raz mi to vysvetlovala a ja nic som nevedela, ja som sa to musela naucit naspamat. Sme sa smialy, ze som si ratala teraz ciarka hore, potom dve ciarky dole (uhlohydraty) a pritom ona to vedela uplne z hlavy, ze sako to mas lahke taka reakcia, takato reakcia, a z toho ti vznika kyslik atd. Potom ma vyvyolala na druhy den a ja som dostala 3. Velmi by som sa chcela dobre ucit, aby som vsetky ukazala (aj babke, dedkovy, tete, ujovi vsetko mudri ludia same 1 v skole) ze nie som blba.
@anonym_autor Je mi ľúto, že ťa rodičia nepodporia. U nás mladší syn sa ani neučí, matematika a logické myslenie má. A starší syn, ten nemá logické myslenie. Tiež je učenie preňho trápenie. Ale snažíme sa podporovať v tom čo vie. Na strednú školu šiel na 3 ročnú, teraz si robí nadstavbu. Aj keď nemá jednotky, ale snaží sa. Aj on sa pýtal , prečo niekto sa nemusí učiť a on ma problém si zapamätať učivo.
Keby si rodičom napísala list, keď ťa nechcú počúvať. Držím palce , aby ťa rodičia pochopili.
@anonym_autor nie si blbá!! Každý človek je jedinečný, sestra určite nevie tak pekne maľovať ako ty. Mrzí ma, že doma nemáš podporu.
Gymnázium nie je vhodná škola pre teba, aj keby si sa tam dostala budeš sa trápiť. Na škole máte poradcu pre výber školy, psychológa alebo niekoho podobného, nevieš sa s nimi skontaktovať? Nepotrebuješ na to povolenie rodičov. Oni by potom mali vysvetliť rodičom aká škola je pre teba vhodná.

V škole nemáte psychologickú? Aby si je povedala ako to vidia rodičia a ako to vidíš Ty? Že gympel bude absolútne trápenie?
Mihla by sa ona porozoravat s rodičmi. Ty by si mala záujem o akú školu?