Bojím sa strednej školy
Zle sa ucim :( Rodicia su velmi prisni, obaja vzdelani a uspesni sestra studuje medicinu. Mne to vobec nejde,neviem matamatiku, chemiu, fyziku, na vysvedceni bude aj 3. Ja sa neviem sustredit na ucenie, rozum stale inde. Som cierna ovca rodiny. Tento rok prijmacky na gymnazium, nasi mi idu platit doucovanie. Proste pojdem na gymnazium,lebo je to prestizna skola, chodil tam aj moj otec v tomto meste. Ja sa uz teraz velmi bojim, ked vidim to kvantum uciva stiahne sa mi zaludok. Bojim sa, ze ma nezoberu, to bude potom doma peklo. Nasi, mama, dedko, vsetci sklamani...
@malinkajozka velmi rada kreslim (vyhrava, skolske sutaze) a hram na klaviri. Mamina mi vravela, ze nech sa na to neorientujem, ze co budem robit klaviristku a maliarku? Oni si ma predstavuju ako majitela firmy a zamestnavat ludi.
@anonym_autor tak chod na talentovky, keď si orientovaná umeleckým smerom , prijimacky sú skôr ako na gympel ,a keď ta zoberú potvrdíte prijatie a na gympel uz ani nepôjdeš, povieš ze zostavas na danej umeleckej škole
Vzopri sa im čím skôr inak nikdy nebudeš šťastná....mňa rodičia presne takto nútili a na vysokej som sa takmer hodila pod vlak z toho stresu a úzkosti
@malinkajozka velmi rada kreslim (vyhrava, skolske sutaze) a hram na klaviri. Mamina mi vravela, ze nech sa na to neorientujem, ze co budem robit klaviristku a maliarku? Oni si ma predstavuju ako majitela firmy a zamestnavat ludi.
@anonym_autor ano, su ludia tvorivo/umelecky zamerani a tym casto nejdu technicke/prirodovedne predmety. Na umelecke stredne sa chodi o dost skor na dni otvorenych dveri, vsakovake predpripravy na talentovky (doporucujem chodit tam) a potom na samotne talentovky. Da sa ist aj na 3-4 skoly/mesta na talentovky (minimalne ziskas skusenosti a spatnu vazbu). Len aj tomu sa treba intenzivne venovat. Na mnohe umelecke smery chcu pred talentovkami zaslat tvoje prace. Ked tam niekto predvedie nieco fakt osobite, to si cenia.
Nemas niekoho v rodine, co by ta podporil (zobral ta na tie pripravy, dni otvorenych dveri, talentovky...)?
@anonym_f64b55 ked som priniesla domov vysvedcenie oco robil uplne peklo. Ze este mi zaplati aj hodiny spanielstiny, nech viem co je to vela sa ucit.
@anonym_autor je mi luto, ze sa tvoj otec takto sprava 🌹 on na teba projektuje svoje vlastne zakomplexovanosti. preco by sa clovek mal "vela ucit"????? Ukaz ocovi statistiky, kolko studentov prava sa kazdy rok psychicky zruti zo vsetkeho ucenia a stresu, pozri:
https://irglobal.com/article/mental-health-in-l...
Spanielcinu vyskusaj, je to pekny jazyk a budes rozumiet pesnickam, pokecas so spanielmi v Blave ... ak ti to nepojde, nevadi. Co je oco nejaky drzitel Nobelovej ceny?
Prehana to, lebo ma vlastne komplexy, ze sa asi tiez neucil na jednicky....
Nezabudaj mat sa velmi rada, aj ked rodina sa sprava niekedy ako debili a robia zbytocne stresy!!!🍀🌴
@malinkajozka obávam sa že by sa to nezaobišlo bez facky , tieto typy rodičov tak vedia jednať
Možno ťa adoptovali 😀
@pribinak no toto keby som povedala nasim, ze chcem ist k psychologovi, by mi nedovolili, ze co vymyslam. To uz viem teraz
@anonym_autor bolo by dobre, keby sa ta zastal nejaky dospely, hovoril s nimi za teba. laskava dobra ucitelka, alebo priamo skolska psychologicka. aspon raz, aspon o jednej veci. Ze nech ta nechaju sustredit sa na to, v com mas talent, napr.
Je mi to tak ľúto, že musíš týmto prechádzať 🙁
Je prirodzené, že nevieš ten vzorec, či matematiku, a že dostaneš trojku z chémie či z matiky vôbec nie je koniec sveta. Ja som mala tiež dosť veľký problém, najmä s fyzikou (ale matika tiež nič moc) nepomohlo ani to, že nás učili tak, akoby sme boli všetci úplne super a na písomky dávali otázky z olympiády. Viem presne, aké to je, keď sa učíš celý víkend, si z toho v strese a presne vieš, že to má taký efekt, akoby si sa na to rovno vybodla. Doteraz mi je zle, ak si spomeniem na tie pocity, že si sadneme do tej lavice, rozdajú úlohy, ja ich prechádzam a jednotku neviem, dvojku neviem, trojku asi hej, vrátim sa k nej... A chcelo sa mi z toho zúfalstva plakať, keďže to bolo mega nespravodlivé, že som sa pripravovala a nevyzeralo to tak .. úprimne, plno takých pisomiek som proste prepísala od spolužiačky, čo sa len dalo. Dokonca ti aj napíšem, že mám 35, ale ak mám v práci deadline, konci mi lehota a viem, že to treba ustrážiť a zabrať, proste stresujúcejsie tempo, v noci sa mi doteraz niekedy sníva, že som opäť na gymnáziu, opäť mám písať písomku z matematiky a ja viem, že to nebudem vedieť.
Na druhej strane som vynikala v dejinách, mala som brutálny prehľad, dátumy som videla (a doteraz vidím) pred sebou ako na časovej osi, vedela som to pospájať s udalosťami, literatúrou, bola som uz vtedy veľmi dobrá v náuke o spoločnosti, tieto veci som chápala, videla spojitosti, nemusela som sa to bifliť... Chodila som na gymnázium a podľa toho sa mi podarilo vybrať odbor na výške, ktorý mi sadol a ktorý má doteraz živý.
Máš nejaké obľúbené predmety? V čom si dobrá, či ťa baví? Píšeš klavír a maľovanie, aj to je fajn. Moja sesternica vyštudovala umeleckú školu a zarába ako svadobný fotograf veľmi dobre. To len ako priklad. Nemá zmysel nútiť tabdo gymnázia, ktoré by si dávala s odretými ušami a potom čo s tým? Veď mať remeslo v ruke je vždy super - ak ťa to baví, ak to robíš dobre a kvalitne, tak z toho vyzijes krásne.
@oblecenie99 dakujem ti ❤ pisomky a rozdavanie papierov je pre mna vzdy jeden velky stres, ja ked sa ucim ako velmi sa da, vzdy su tam uplne cudne otazky, ani si nic nepamatam co som sa ucila mam okno. Ako to robia ti ostatni ziaci co sa dobre ucia?
@anonym_autor ano, su ludia tvorivo/umelecky zamerani a tym casto nejdu technicke/prirodovedne predmety. Na umelecke stredne sa chodi o dost skor na dni otvorenych dveri, vsakovake predpripravy na talentovky (doporucujem chodit tam) a potom na samotne talentovky. Da sa ist aj na 3-4 skoly/mesta na talentovky (minimalne ziskas skusenosti a spatnu vazbu). Len aj tomu sa treba intenzivne venovat. Na mnohe umelecke smery chcu pred talentovkami zaslat tvoje prace. Ked tam niekto predvedie nieco fakt osobite, to si cenia.
Nemas niekoho v rodine, co by ta podporil (zobral ta na tie pripravy, dni otvorenych dveri, talentovky...)?
@madeincssr nemam :( Praveze vsetko u nas v rodine, mudri ludia, lekari, chemici, pravnici...Neviem po kom som taka blba, citim sa velmi zle. Moja babicka krasne kreslila po nej mam vraj talent, ale uz tu nie je :( Neviem si ani predstavit ist na talentovky teraz to by nasi nerozchodili, keby som nesla na gymnazium.
@malinkajozka Mna na strednu s ubytovanim? To nikdy nedovolia. Maju vysnivanu tu strednu skolu kam chodil moj tatino. Vraj prestizne gymnazium. S mojimi rodicmi velmi tazko, neviete si predstavit...
@anonym_autor bolo by dobre, keby sa ta zastal nejaky dospely, hovoril s nimi za teba. laskava dobra ucitelka, alebo priamo skolska psychologicka. aspon raz, aspon o jednej veci. Ze nech ta nechaju sustredit sa na to, v com mas talent, napr.
@anonym_f64b55 Raz sme robili take psychotesty na skole a potom si nas volali po jednom do kabinetu, jedna pani sa s nami rozpravala aku skolu by nam odporucila na zaklade vysledkov tych testov. Mne vysli presne tieto umelecke (nieco v BA, presny nazov si uz nepamatam). Viem ze mamina vtedy hovorila ze v ziadnom pripade. Ze pojdem na VS a ze najlepsia priprava je gymnazium. Oni mi ale nechcu zle, je to pre moje dobro.
@malinkajozka obávam sa že by sa to nezaobišlo bez facky , tieto typy rodičov tak vedia jednať
@anonym_d82d6c skor mi zoberu kabel od rooteru, uz to tak raz spravili.
@malinkajozka A kde najdem takeho psychologa? U nas na skoíle o nicom neviem. Uciteliek sa nemozem pytat, to sa strasne hambim ani neviem ako by som sa to opytala. Mame hnusne ucitelky. Dejepisarka je dobra velmi ju mam rada, ale neviem ci mozem ist za nou.
@oblecenie99 dakujem ti ❤ pisomky a rozdavanie papierov je pre mna vzdy jeden velky stres, ja ked sa ucim ako velmi sa da, vzdy su tam uplne cudne otazky, ani si nic nepamatam co som sa ucila mam okno. Ako to robia ti ostatni ziaci co sa dobre ucia?
@anonym_autor Autorka, zo mňa je právnicka napriek tomu, že mi tá matika často nešla (naozaj to záviselo od konkrétnej látky, ktorú sme preberali)Áno, stalo sa, že som z nej mala aj trojku. Necepuj sa. Je naozaj málo ľudí, ktorí skutočne vynikajú vo všetkom.
Píšeš, že by si išla za dejepisarkou - ak je milá, doverujes jej, tak choď, neboj sa. Mňa tiež nasmerovala prave dejepisarka, lebo ma mala rada a videla, že v dejepise vynikam. Možno tá tvoja by sa mohla porozprávať s tvojimi rodičmi.
Ja ako rodič chápem, že je náročné pripustiť si, že moje dieťa nepôjde smerom podľa mojich predstáv, ale vždy sa snažím a budem sa snažiť akceptovať jednak ich túžby, ale aj limity. Ja pre môjho syna vyberám momentálne školu - základnú a vyzerá to tak, že nie že pôjdem proti 90 percentu rodiny (lebo áno, rodina, rodičia budú mať na teba a tvoj život a rozhodnutia názor aj v dospelosti, a už je to na tebe, ako sa k tomu postaviš a obrnis), ale aj proti vlastnému! presvedčeniu a princípom. Ale vidím na ňom, čo by bolo pre neho to najlepšie, aký je, a viem, že musím pre jeho dobro tentoraz ísť aj proti sebe. Nie je to ľahké, to ti píšem z pohľadu rodiča. Verím tomu, že aj tvoji dokážu zmeniť svoj názor.. veľmi by pomohlo, keby si mala niekoho dospelého, či už z rodiny, alebo priamo zo školy, ktorý by ti vedel pomôcť s argumentmi.
Ty nie si slabá, alebo zlá... Si len dobrá a lepšia v niečom inom, v čom nie sú dobrí iní.
@malinkajozka A kde najdem takeho psychologa? U nas na skoíle o nicom neviem. Uciteliek sa nemozem pytat, to sa strasne hambim ani neviem ako by som sa to opytala. Mame hnusne ucitelky. Dejepisarka je dobra velmi ju mam rada, ale neviem ci mozem ist za nou.
@anonym_autor och dievča, ľúto mi ťa je :( nieže by boli radi, že máš na niečo talent, ale plnia si cez teba svoje sny 😵💫
Určite môžeš ísť za dejepisárkou.
Alebo pozri na webe svojej školy, či máte školského psychológa, pripadne “študijného poradcu” a za ním. On by potom mohol rodičom dohovoriť.
Chcú ti dať prihlášku aj na bilingválny = talentový gumpel? Ak nie, prehovor ich aj na nejakú talentovú školu ktorá by sa ti páčila a zdôvodni, že je to “poistka”, ak ťa na gympel nevezmú.
Ďalšia možnosť - napíš im list.
Ďalšia možnosť - daj im prečítať túto diskusiu
@anonym_f64b55 Raz sme robili take psychotesty na skole a potom si nas volali po jednom do kabinetu, jedna pani sa s nami rozpravala aku skolu by nam odporucila na zaklade vysledkov tych testov. Mne vysli presne tieto umelecke (nieco v BA, presny nazov si uz nepamatam). Viem ze mamina vtedy hovorila ze v ziadnom pripade. Ze pojdem na VS a ze najlepsia priprava je gymnazium. Oni mi ale nechcu zle, je to pre moje dobro.
@anonym_autor to je super, a gymnazium nezabrani ist na umeleckú vysokú, to je ok. Okrem toho, dá sa všeličo s umením robiť, byť aj animátorka v hoteli, robiť grafičku, byť učitelka hudby, robiť s nejakou kapelou koncerty , pracovať v opere...
..Rodičia vacsinou "nechcu zle" ale niektorí nútia decko do niečoho, co je dobre pre nich, a nie je to dobre pre dieťa...Mne rodičia "chceli dobre" a nutili ma isť na školu, ktoru som ani nedokončila, tak ma to nebavilo a bol to velky stres. Potom som si našla kurzy jazykov a stáž v hoteli na rok v zahraniči a to bolo super. Vtedy ma mama začala podporovat, lebo videla, že som tak oveľa šťastnejšia.
ešte teraz im nemusiš rovno hovoriť, že čo bude po maturite a čo bude po vysokej, alebo či vôbec pôjdeš na vysoku. len sa pomaličky uč opatrne krok za krokom popri gymnaziu hladat to, čo ťa najviac láka. v poslednom ročníku si zvoliš maturitu z dejín umenia a basta fidli ...
@anonym_autor Autorka, zo mňa je právnicka napriek tomu, že mi tá matika často nešla (naozaj to záviselo od konkrétnej látky, ktorú sme preberali)Áno, stalo sa, že som z nej mala aj trojku. Necepuj sa. Je naozaj málo ľudí, ktorí skutočne vynikajú vo všetkom.
Píšeš, že by si išla za dejepisarkou - ak je milá, doverujes jej, tak choď, neboj sa. Mňa tiež nasmerovala prave dejepisarka, lebo ma mala rada a videla, že v dejepise vynikam. Možno tá tvoja by sa mohla porozprávať s tvojimi rodičmi.
Ja ako rodič chápem, že je náročné pripustiť si, že moje dieťa nepôjde smerom podľa mojich predstáv, ale vždy sa snažím a budem sa snažiť akceptovať jednak ich túžby, ale aj limity. Ja pre môjho syna vyberám momentálne školu - základnú a vyzerá to tak, že nie že pôjdem proti 90 percentu rodiny (lebo áno, rodina, rodičia budú mať na teba a tvoj život a rozhodnutia názor aj v dospelosti, a už je to na tebe, ako sa k tomu postaviš a obrnis), ale aj proti vlastnému! presvedčeniu a princípom. Ale vidím na ňom, čo by bolo pre neho to najlepšie, aký je, a viem, že musím pre jeho dobro tentoraz ísť aj proti sebe. Nie je to ľahké, to ti píšem z pohľadu rodiča. Verím tomu, že aj tvoji dokážu zmeniť svoj názor.. veľmi by pomohlo, keby si mala niekoho dospelého, či už z rodiny, alebo priamo zo školy, ktorý by ti vedel pomôcť s argumentmi.
Ty nie si slabá, alebo zlá... Si len dobrá a lepšia v niečom inom, v čom nie sú dobrí iní.
@oblecenie99 ❤️❤️❤️❤️
@anonym_autor och dievča, ľúto mi ťa je :( nieže by boli radi, že máš na niečo talent, ale plnia si cez teba svoje sny 😵💫
Určite môžeš ísť za dejepisárkou.
Alebo pozri na webe svojej školy, či máte školského psychológa, pripadne “študijného poradcu” a za ním. On by potom mohol rodičom dohovoriť.
Chcú ti dať prihlášku aj na bilingválny = talentový gumpel? Ak nie, prehovor ich aj na nejakú talentovú školu ktorá by sa ti páčila a zdôvodni, že je to “poistka”, ak ťa na gympel nevezmú.
Ďalšia možnosť - napíš im list.
Ďalšia možnosť - daj im prečítať túto diskusiu
@baboobchod dakujem za podporu urcite ich neprehovorim 😔 skusim sa so sestrou poradit
@anonym_autor to je super, a gymnazium nezabrani ist na umeleckú vysokú, to je ok. Okrem toho, dá sa všeličo s umením robiť, byť aj animátorka v hoteli, robiť grafičku, byť učitelka hudby, robiť s nejakou kapelou koncerty , pracovať v opere...
..Rodičia vacsinou "nechcu zle" ale niektorí nútia decko do niečoho, co je dobre pre nich, a nie je to dobre pre dieťa...Mne rodičia "chceli dobre" a nutili ma isť na školu, ktoru som ani nedokončila, tak ma to nebavilo a bol to velky stres. Potom som si našla kurzy jazykov a stáž v hoteli na rok v zahraniči a to bolo super. Vtedy ma mama začala podporovat, lebo videla, že som tak oveľa šťastnejšia.
ešte teraz im nemusiš rovno hovoriť, že čo bude po maturite a čo bude po vysokej, alebo či vôbec pôjdeš na vysoku. len sa pomaličky uč opatrne krok za krokom popri gymnaziu hladat to, čo ťa najviac láka. v poslednom ročníku si zvoliš maturitu z dejín umenia a basta fidli ...
@anonym_f64b55 dakujem, velmi mi pomaha citat tuto diskusiu...❤️
Ahoj, držím ti palce, skus sa s rodičmi porozprávať alebo to skus cez sestru. Nech im ona otvori oči.
Tiež mam deviatacku. Je celkom sikovna, tiež krásne kresli, umelecky nadaná, manuálne zručna. Vždy chcela ist na umeleckú a teraz uz jednoducho nechce. Gymnázium, OA odmieta. Ona vôbec nevie akým smerom ísť a to co poviem ja odmieta. Naposledy sa vyjadrila, ze by skúsila stavebnu školu. Ja som to normálne 2 týždne spracovavala. Manžel ju hned podporil. Stojíme pri nej. Ja jej hovorím, nech ide kam ona chce, nie potom v 16,17 necha skoku, lebo sme jej my vybrali. Ja jej hovorím, ze môže ist aj na ucnovku a potom 2 roky si dorobiť maturitu, len nech je ona šťastná. Uvidíme, kam sa nakoniec rozhodne a ci ju zoberú.
Je mi ľúto, ze ta rodicia nechápu a nútia. Hlavne sa s niekym porozprávať, vyššie máš aj linky, zavolať im, podporia ta, poradia. Váž si samu seba, svoj život, všetko sa dá riesit, len nemysli negatívne a nič si neurob.
Ahoj, držím ti palce, skus sa s rodičmi porozprávať alebo to skus cez sestru. Nech im ona otvori oči.
Tiež mam deviatacku. Je celkom sikovna, tiež krásne kresli, umelecky nadaná, manuálne zručna. Vždy chcela ist na umeleckú a teraz uz jednoducho nechce. Gymnázium, OA odmieta. Ona vôbec nevie akým smerom ísť a to co poviem ja odmieta. Naposledy sa vyjadrila, ze by skúsila stavebnu školu. Ja som to normálne 2 týždne spracovavala. Manžel ju hned podporil. Stojíme pri nej. Ja jej hovorím, nech ide kam ona chce, nie potom v 16,17 necha skoku, lebo sme jej my vybrali. Ja jej hovorím, ze môže ist aj na ucnovku a potom 2 roky si dorobiť maturitu, len nech je ona šťastná. Uvidíme, kam sa nakoniec rozhodne a ci ju zoberú.
Je mi ľúto, ze ta rodicia nechápu a nútia. Hlavne sa s niekym porozprávať, vyššie máš aj linky, zavolať im, podporia ta, poradia. Váž si samu seba, svoj život, všetko sa dá riesit, len nemysli negatívne a nič si neurob.
@gabika99 dakujem ❤️
Milá slečna. Chcem sa Ti prihovoriť ako mama syna v podobnom veku. Učí sa dobre,no nejde mu matematika - chodí na doučovanie,mal z nej trojku,na konci školského roka aj kvôli doucku dvojku.a nemá veľmi v láske fyziku a chémiu. Hrá od 4 rokov na violončele, je veľmi tvorivý, hudobne nadaný. Nevie,čo chce robiť v živote, za mňa ideálny adept na gymnázium, snažila som sa mu vysvetliť, že jedna matika nech mu nerobí vrásky, prežijem,ak z nej na gympli bude mať horšie známky, dôležité, aby sa dobre učil ostatné predmety, ktoré ho zaujímajú a ktorým by sa v budúcnosti chcel venovať. Rázne gymnázium odmietol. Umeleckú tiež nechce,lebo vraj hrá pre radosť 🥰. Tiež rozumiem. Tak sme pátrali, čo by možno bolo pre neho fajn a hľadali riešenia, našli školu grafik digitálnych médií a keď si o tom začal čítať, úplne sa preto nadchol a povedal,že so sám seba vie na škole predstaviť. Čo týmto chcem povedať? Skús sa zamyslieť, čo ti najviac bráni ísť na gymnázium? Je to naozaj len tá matika? Na nej nestojí celý vesmír... môžeš byť dokonalá v iných predmetoch ❤️. Si určite rozumné dievča, ver, že rodičia ti nechcú zle,len máte zrejme rozdielne predstavy a očakávania. Skús otvoriť túto tému, slušne im povedať ako sa cítiš, v škole určite máte aj výchovného poradcu, ktorý ťa bude vedieť nasmerovať. Veľmi ti držím palce,aby si našla pokoj a dokázala s rodičmi otvorene komunikovať.

Ja by som takýchto rodičov prefackala aby sa takto dieťa trápilo lebo oni chcú .....skús sa porozprávať so školským psychológom a možno on keby hodí reč s rodičmi