icon

Častá zmena študijného odboru

10. sep 2022

Mala som také obdobie kedy som nevedela čo vlastne chcem a 4 roky na strednej mi bolo veľa ..(mám na to dôvody)..som prváčka na strednej ..mala som mať 4 ročný odbor v ktorom by boli dve rôzne povolania ..ten odbor som zrušila a dala som si len jeden 3rocny..a teraz len tak premýšľam či som sa nerozhodla zle ..ale už mi to je blbé znova meniť a aj tak to asi nepôjde .. zároveň budem úprimná neprežívam tieto roky veľmi dobre a aj to je dôvod prečo som chcela čo najskôr ukončiť štúdium aby som mohla ísť čím skôr do práce a zabezpečiť si vlastné bývanie ...vlastne ani neviem čo chcem týmto ..chodím na strednú školu gastronómie

cocolino234
10. sep 2022

@autorka Takže ty nechceš maturitu lebo 4 roky je ti dlho? 😆 áno, to je zlé rozhodnutie. Dnes dostaneš v škole maturitu skoro zadarmo. Tebe sa nechcelo študovať 4 roky a ak si budeš chcieť urobiť maturitu na tomto 3 ročnom odbore, tak by si musela robiť nadstavbu a to je dokopy 5 rokov štúdia a to mi ver, že ako dospeješ, tak ti svitne, že tú maturitu chceš, možno aj na vysokú sa rozhodneš. Ja som tiež zažívala najhoršie roky môjho života práve počas sš a vieš aký som mala mindset ja? chcem vyštudovať čo najlepšie a nie najrýchlejšie, vyštudujem rýchlo ale budem trieť hubu o biedu s výučným listom? či ty si myslíš, že ťa rovno zamestnajú aj niekde inde ako vo fabrike za minimálku? a predavačku dnes môžeš robiť aj bez strednej školy.

Podľa mňa si ešte dieťa a nevieš čo pre teba bude najlepšie, aj keď už by si mohla mať lepší prehľad. Ak by si na to mala iné dôvody ako to, že chceš vyštudovať rýchlejšie (napr., že by si sa chcela v tom odbore naozaj zdokonaliť a venovať sa mu), tak by sa to dalo, to by si si dorobila maturitu. Ale dnes vyštudovať bez maturity? za 5 rokov bude ešte potrebnejšia ako dnes. Takže sa veľmi rýchlo rozhodni či je pre teba dôležistejšie zmiznúť z prostredia, kde sa necítiš najlepšie alebo poriadne ukončiť školu aj s maturitou. Ak máš v živote problémy, tak už dvojnásobne by si sa k nim mala stavať dospelejšie. A tým, že si riadne nedokončíš štúdium oberáš iba seba, inak to môže byť každému totáne jedno.

lucik194
10. sep 2022

s tymto pristupom ocakavaj ze za 3 roky vypadnes zo skoly, bez maturity a tak maximalne s minimalnou mzdou, vies kolko to je? tak si to vygugli, odrataj z toho dane, zaplat si ubytko, stravu a zistis ze si v minuse..... takze zabudni nato ze si zabezpecis vlastne byvanie.....

takze sup sup, zmen skolu a este tento tyzden zacni studovat 4 rocny odbor s maturitou..... bez maturity zabudni na slusnu pracu v SKK,

hiro
10. sep 2022

"4 roky na strednej mi bolo veľa" 🙂
No, ked to ratam ze ja som studoval 18 rokov tak tie 4 na strednej je fakt len maly zlomok studia...

xena0
10. sep 2022

No nečakaj že budeš kto vie aký príjem mať po 3 ročnom štúdiu.. vlastne bývanie no neviem, pozri si ceny čo koľko stojí a platy🙂 dnes to není ľahké ani vyštudovaní nemajú zaplatené ako by si zaslúžili a nie to ľudia bez vzdelania

veronika3110
10. sep 2022

Ty máš riadne ružové okuliare.. a to akože čo by si chcela robiť keď chceš mat vlastne bývanie?? Snívaj ďalej.. my s manželom máme príjem cca 2000€ a keď zaplatíme hypotéku, energie a poistenia, tak nám veru neostane… neviem ako si to ty predstavuješ, ale veď skús a hneď uvidis aká je realita..
ak by si chcela zase zmeniť odbor, asi by si musela robiť nejake skúšky, čo je najmenej.. je však aj možné, že tie skúšky sa nebudú dať urobiť a ty budeš musieť začať odznovu a budeš zase prvácka, takze si to štúdium ešte predĺžis..
a o pár rokov ti ešte bude luto, že si neštudovala, resp. koľkí z nás by sa najradšej stali opäť študentmi… to bol bezstarostný život.. tak si ho užívaj, študuj, nájdi si napr. brigádu a niečo si našetrí a bude sa ti žiť ľahšie..

gabika99
10. sep 2022

Ja nechápem "4 roky mi je veľa". Kde sa ponáhľas? Užívaj si tieto roky. Pracovať budes celý život, minimálne 45 rokov. Vieš ako tí potom bude dlho?

drimonna
Autor odpoveď zmazal
drimonna
Autor odpoveď zmazal
drimonna
Autor odpoveď zmazal