Ahojte, mám 16 rokov a som prváčka na gymnáziu. Už 2 roky snívam o tom, že sa stanem doktorkou. Neviem ani prečo ma to láka, možno pomáhať, ľuďom, ten adrenalín... Skrátka začala som nad tým vážne premýšľať už vo 8. ročníku. Samozrejme hneď prišli reakcie ako ,,To je ťažké", ,,Nedostaneš sa tam", ,,Vedela by si sa pozerať na to ako režú človeka?"... Proste otázky, ktoré ma vyhodili z miery a rozhodla som sa, že teda NIE. Ale nevedela som si predstaviť robiť nič iné... čím ďalej tým viac ma to lákalo. Tak som začala na YouTube pozerať operácie, anatómiu tela a zistila som, že ma to neskutočne baví. Viem veľa anatomických výrazov po latinsky, viem z čoho sa skladá ľudské telo, viem toho veľa, ale zistila som, že na matury toto vôbec nepotrebujem... A už ma nudí, učiť sa dejepis, slovinu a predmety, ktoré mi netreba, ani biológia ma nebaví (preberáme ekosystém) a ja sa chcem učiť iné veci. Už chcem byť na vysokej a študovať Medicínu, ale nie ja tu musím tvrdnúť a učiť sa veci, ktoré nepotrebujem... Celkovo uvažujem prečo a chytajú ma z toho depresie, do toho ešte kecy všetkých, že na to nemám... Chcela by som teda vedieť či niekto z vás nevie či by sa niekde v nemocnici nedalo niekde brigádovať, alebo sa aspoň tam dostať... akokoľvek, len sa priblížiť ku tej medicíne, alebo odporučiť mi nejaké knihy, za všetko budem vďačná.... Alebo či to má vôbec význam byť lekárkou, keď ma všetci kritizujú?
Nikto za teba nebude zit tvoj zivot, tak by si bola hlupa, kebyze sa nechas odradit hlupymi recami, najma ak si presvedcena o tom, ze ta to bavi. Ja som sa v tvojom veku nechala odradit - a presne od mediciny - a doteraz ma to trochu mrzi. Ci ti ludia, co ti radia, maju za sebou len plejadu skvelych zivotnych rozhodnuti? Vidis... presne. Tak asi taku vahu maju ich dristy.
este mi neda nezareagovat - nenechaj sa odradit ani tym, ze bu bu bu tazke studium, taaaazka fyzika, chemia a tak - jo, nie je to jednoduche, ale ani jeden, opakujem ANI JEDEN z mojich znamych a ex-spoluziakov, ktori nakoniec na medicinu sli a aj ju uspesne skoncili, neboli ziadni prebornici v tychto predmetoch, neboli zli ziaci, ale ani najlepsi, skor gymnazialny lepsi priemer (t.j. vsetko od 1 po 3). Jeden spoluziak bol dokonca chronicky chemicky/fyzikalny trojkar (raz sa mu usla aj stvorka) a teraz je uspesne tretim rokom doktorom radiologom vo Svedsku. Vsetko sa da naucit, chce to len volu a odhodlanie (a samozrejme, sedenie na zadku nad ucivom!).
A nad tym, ze aka budes chudobna... to sa len zasmejem. To ci budes stavat dom a jazdit na BMW zalezi aj od typu praxe a milion dalsich premennych ako u kazdeho. V najhorsom pripade sa ti stane to, ze budes zarabat lepsie ako vacsina ludi, v najlepsom, ze to bude enormne lepsie. Poznam aj takych, aj takych, to opat zalezi od miliona dalsich premennych. Biedu triet ale nebudes, na to zabudni . Zatial mi ziaden vystudovany doktor nepovedal, ze lutuje a to asi o niecom svedci, je to praca, ktora ma naozaj zmysel a VZDY a VSADE ju bude treba, to je obrovska vyhoda.
Je to pekné, že ťa zaujíma medicína. No nepredbiehaj čas. Si na gymnáziu, potrebuješ sa učiť všetky predmety. Možno ťa mnohé momentálne nezaujímajú, ale v živote potrebuješ mať trochu väčší rozhľad, ako iba svoj odbor. Je smutný pohľad na človeka, ktorý je namakaný v jednej oblasti, ale nič iné ho nezaujíma.
Zatiaľ sa popri štúdiu kľudne zaujímaj aj o medicínu, nikomu nemusíš o tom zatiaľ hovoriť, aby ťa nemrzel výsmech okolia. Nechápem, prečo by ťa mali odhovárať, medicína je VŠ ako všetky ostatné, je náročná, ale dá sa vyštudovať.
Ja som lekárka mám odrobené cca 3 roky v detskej nemocnici, teraz som už dlhší čas na materskej. Pre mňa osobne sú ťažké služby, byť v práci 24 hodín non- stop na mňa bolo dosť. Plus víkendy a sviatky v práci. Chirurgické odbory sú aj fyzicky náročné, hlavne pre ženy. Ja mám nízky tlak a niektoré operácie som ledva ustála (ako medička som asistovala pri niekoľkých operáciách).
Pozri si stranky univerzit, lekarske fakulty, prijimacie konanie. Tam mas info ake musis mat znamky na vysvedceni, priemer... o prijimackach, o predmetoch, ktore potrebujes. Obycajne biologia, chemia, fyzika, anglictina. Popr.aj celkove info o fakulte. Studenti, ktorych ja poznam a ktori sa pripravovali na medicinu, mali v tychto predmetoch ovela viac uciva v specialnych seminaroch, ako ostatni studenti, plus chodili na pripravne kurzy na prijimacky na medicinu, mnohi chodili navyse na vyuku z chemie a fyziky.
K tomu, ze ta nebavia mnohe predmety na gympli. Skus sa k tomu postavit tak, ze ich jednoducho potrebujes absolvovat s co najlepsimi znamkami kvoli priemeru a jednak si s nimi vybudujes siroky rozhlad. Aj ked sa ti to teraz nezda, vsetky tie informacie prispievaju k budovaniu tvojho charakteru, poznatky z jedneho predmetu ti budu davat, hoci len podvedome, suvislosti s informaciami z dalsich predmetov, budu podporovat tvoju logiku... Napr.konkretne z dejepisu mozeme nabrat vela informacii porovnatelnych s dnesnym svetom a poucit sa z nich. Slovensky jazyk pomaha rozsirovat slovnu zasobu, cibrime si vyjadrovanie, literatura pomaha pochopit, ako ludia zili a aki sme my. A vetne rozbory, slovne druhy... - tie treba prekusnut, patria k tomu. Vzdelanie nas kultivuje. A tiež je pravda, ze to, co v zivote nieco stoji, nedostaneme lahko a ani zadarmo. Je to pre teba vyzva bojovat za to, co chces dosiahnut a zaroven aj dobra skusenost. Na vysokej skole a aj na strednej - na akejkolvek- sa vyskytnu aj predmety, ktore ta nebudu bavit. To je uplne normalne, sme ludia, nie stroje. Je len na tebe, ako sa k nim postavis. Ak si sikovna studentka a nerobia ti problem, skus si ich oblubit, najst si v nich nieco, co ta zaujme. A okrem toho, uz v tretom a stvrtom rocniku by ste mali mat volitelne specialne seminare a vo stvrtom dokonca by ste mali mat uz len nejake tri predmety povinne ( slovensky jazyk, cudzi jazyk a plus este jeden), aspon tak to je na mnohych gymnaziach. Nie je to sice medicina, ale gymnaziom musis prejst, ak chces ist dalej. Nema zmysel riesit, preco je to tak, nezmenis to.
Co sa tyka tej brigady v nemocnici, cez rok je to strata casu, o to menej casu by si mala na studium. Okrem toho, nemas ani maturitu, nanajvys by si mohla robit upratovacku. A to z tej pozicie sa nenaucis o medicine nic, popr.by si mohla nadobudnut skresleny pohlad. Radsej popri studiu si daj nejaky pravidelny sport alebo tanecnu, nech vyvazis to sedenie nad knihami, mat zdravy zivotny styl.
Ohladom tej kritiky, nenechaj sa odradit, neskor by si to lutovala. Studuj, najprv si pln skolske povinnost a domace, potom sa venuj svojim zalubam a samovzdelavaniu, sportuj. Chod si za svojim, nemusis im o tom rozpravat. Potom budes mat vysledky, budes spokojna sama so sebou a okolie si ta nedovoli kritizovat, bude ta brat vazne.
@sylvana222
Zabudka som ta upozornit na prispevok, tak to robim teraz.
No ako ta nemoze bavit biologia, ked prijimacky budes mat nielen z anatomie ale aj z bunky cast z raslin a sa mi zda ze aj z ekosystemu
Ako si na tom teraz?
@sylvana222 Toto sú presne moje slová...som v ôsmej triede a už 3 roky si veľmi prajem ísť na zdravotnú školu. Neviem si predstaviť ist niekam inam...Síce v mojom prípade po základnej škole hneď na strednú zdravotnú, nie na gymnázium. Počúvam či už negatívne alebo pozitívne názory ľudí okolo mňa,že nemám ísť, je to ťažké atď.. Ale ja si idem za svojím a myslím, že čím ďalej som presvedčená, že to aj dokážem.
ak to myslis s medicinou vazne, mozes sa zacat ucit na prijimacky. neviem, kam chces ist, vsade su ine prijimacky. v BA cca 3000 otazok z chemie a biologie. aspon vyuzijes cas.