icon

Chcem sa dostať na gymnázium

nothing1770
19. máj 2025

Chcem sa dostať na gymnázium, mám 14 rokov a som v ôsmej triede. Moje známky sú jednotky ale mám problém so slovenčinou z ktorej síce mám jednotky ale to len vďaka ťahákom a prehnane naivnou až hlúpou učiteľkou pri ktorej by mi prešlo takmer všetko. Kvôli tomuto mi len napísanie tohto príspevku bez gramatických chýb zabralo o dosť dlhšie a o dosť viac vyhľadávania na googli než by malo. Skúšala som si vyplniť monitor ale ja neviem ani vybrané slová :| Mám logické premýšľanie ale to mi v našom nelogickom jazyku nepomáha. Matematika mi problémy nerobí lebo vzorce a slovné úlohy si vždy dokážem vyvodiť. Chcem nastúpiť na gymnázium v skalici a potom pokračovať pravdepodobne z patológiou alebo iným medicínskym odborom len nie v odbore kde budem musieť pracovať z ľuďmi. Takže neviem či mám snahu o gymnázium vzdať a ísť skôr na umeleckú alebo si mám zohnať doučovanie, alebo skúsiť bilingválne gymnázium? Lebo anglicky rozumiem takmer všetkému ale zase mám problém z výslovnosťou. :|(o písanie čiarok sa ani nesnažím)

lilianka28
19. máj 2025

@nothing1770 Len tak na okraj, ani google ti tento príspevok nepomohol napísať bez chýb.
Určite jedine doučovanie. Nič iné ti nepomôže.
A ešte jedna vec: po gymnáziu sa najskôr študuje 6 rokov všeobecné lekárstvo a až potom sa robí atestácia S patológie, čo trvá ďalších 5 rokov.

stellariaaquatica
19. máj 2025

@nothing1770 to je trochu veľký rozdiel umelecká a medicína nie?...mimochodom medicína alebo celkovo patológia je už odbor na VŠ a nie stredná škola ..hah tak najprv si rozmysli čo chces...
A to že máš jednotky neznamená že vieš slovenčinu, tahak ťa nedostane cez prijímačky čiže jedine si nájdi doučovanie, v akejkoľvek práci budeš potrebovať ovládať spisovnú slovenčinu. To nieje "nelogicky" jazyk, to treba proste ovládať. Nikde nenájdeš knizku kde budeš mať vysvetlené prečo sa píše byť s Y....

januska12323
19. máj 2025

@nothing1770 určite potrebuješ doučovanie, ako chceš napísať monitor? A nezhadzuj to na učiteľku, sama si píšeš ťaháky namiesto učenia.

aalt
19. máj 2025
@januska12323

@nothing1770 určite potrebuješ doučovanie, ako chceš napísať monitor? A nezhadzuj to na učiteľku, sama si píšeš ťaháky namiesto učenia.

@januska12323 ja som si tiez rad pisal tahaky, akurat som ich nevedel pouzit. Ale aspon som si to takto zopakoval. A kamosi si ich potom pochvalovali.
@nothing1770 Na slovensky jazyk doucovanie, vybrane slova zopakovat (a predlozky so siedmym padom 😉 ) Stiahnut z internetu stare monitory a poctivo ich vypracovat a potom skontrolovat vysledky a naucit sa co a preco bolo zle. Super je, ze vies co chces. Hlavu "mas", tak smelo do toho.
A gramatickych chyb si najdem stale kopec aj ja, mozno su aj v tomto prispevku, ak si ho po odoslani poriadne neprecitam.

koniarova
19. máj 2025

Navštív špeciálneho pedagóga. Pravdepodobne máš nejaký problém..Daj sa diagnostikovať. Podľa mňa máš poruchu učenia.

metoyou4
19. máj 2025

Určite to nevzdávaj,možno na gymnáziu budeš mať učiteľa,s ktorým si porozumieš a aj keď budeš mať trošku horšiu známku,veď nevadi.Potom budeš ľutovať,že si aspon nevyskúšala.Mala som podobné so synom a už končí výšku.Držím palce🙂

ivka225
19. máj 2025

Čítaj knihy, gramatiku tak zvládneš ani nebudeš vedieť ako.

aalt
19. máj 2025
@ivka225

Čítaj knihy, gramatiku tak zvládneš ani nebudeš vedieť ako.

@ivka225 to neplati pre vsetkych. Mam kamosa, cely zivot cital a aj stale cita knihy a i/y pise nahodne. Ak mal z diktatu 4-ku, tak slovencinarka oslavovala, inac mal kludne aj viac ako 2x tolko chyb ako bol na nu limit. Ale "povinne citanie" precital vsetko,plus svoje co ho bavilo. Proste na gramatiku niekto "nema hlavu". Zmaturoval, ma VS technickeho smeru.

yoginka231
19. máj 2025

Učit sa to 🙂 Nejaké doučovanie, otvorit si tie knihy vo volnom čase. Zvladneš to neboj.

zuzuxx
20. máj 2025

vyskusaj bilingualne, na niektorych prijimacky zo sjl nebyvaju

lele64
21. máj 2025

vyhľadaj si doucma.sk tuším, tam máš veľa ľudí na výber aj v okolí

zuzana76
21. máj 2025
@lilianka28

@nothing1770 Len tak na okraj, ani google ti tento príspevok nepomohol napísať bez chýb.
Určite jedine doučovanie. Nič iné ti nepomôže.
A ešte jedna vec: po gymnáziu sa najskôr študuje 6 rokov všeobecné lekárstvo a až potom sa robí atestácia S patológie, čo trvá ďalších 5 rokov.

@lilianka28 atestacia Z patologie, ale ano, autorka to ma zle - instrumental je S patologiou

zuzana76
21. máj 2025

autorka na bilingval nepotrebujes len rozumiet, na bilingvalne gymnazia sa nedostanu ani tí, co sa umiestnili v sutaziach. Vidim to skor na tu umelecku.

lauricka
21. máj 2025

@nothing1770 prestať filozofovať a začať makať na slovenčine. Dnes nie je problém, že sa niet z čoho učiť, dnes je problém si vybrať. Kúp si zbierku testov zo slovenčiny, najlepšie aj učiteľskú priručku, kde máš aj odpovede. Zhrnuté učivo ZŠ máš potom napr. v Bystríkovej pomôcke (kniha). Na nete nájdeš tiež určite kopu videolekcií a testov, prípadne začni chodiť na doučovanie. Nie, že mám zlý učiteľku, tak nič neviem, hotovo. Rob niečo ty, kašli na učiteľku. Máš ešte čas to všetko dobehnúť. Tvoja veľká výhoda je tá matika. Chceš ísť na gymo? Tak choď. A teraz sa sústreď na prípravu, nie fňukanie.

lilianka28
21. máj 2025
@zuzana76

@lilianka28 atestacia Z patologie, ale ano, autorka to ma zle - instrumental je S patologiou

@zuzana76 Áno, jasne že to je tak správne ako píšeš. Asi si to nepochopila ako som to “S” myslela😉.

bananamilk
21. máj 2025

@nothing1770 nesnaz sa dostat niekam, kde sa budes len zbytocne trapit. najdi si skolu na ktorej budes mat sancu na dobre znamky, lepsie mat jednotky na odbornej skole ako stvorky na gympli. slovencina je na gymnaziu naozaj dolezita. myslim, ze s doucovanim by si to mala zvladnut, len mysli na to, ze pravdepodobne s doucovanim budes musiet pokracovat aj pocas strednej, aby ti znamky nespadli.

ninan2
26. máj 2025

V BA sa na väčšine biligválnych škôl nerobia prijímačky z matiky ani SJ, iba testy všeobecných jazykových predpokladov a študijných predpokladov. Dcérka sa tento rok dostala z 8mičky na biligválnu OA. Takže to by som určite na tvojom mieste vyskúšala, z 9ky sa môžeš hlásiť až na 4 školy, takže šancí máš dosť. Ale na zvyšných dvoch budú prijímačky aj zo SJ a M.

anya23
5. jún 2025
@lele64

vyhľadaj si doucma.sk tuším, tam máš veľa ľudí na výber aj v okolí

@lele64 ahoj mas skusenosti s doucma? aktualne riesim doucko pre synatora a vcelku sa mi ta platforma paci az na to priradenie bankovych udajov to ma dost desi :(

ivka225
5. jún 2025
@anya23

@lele64 ahoj mas skusenosti s doucma? aktualne riesim doucko pre synatora a vcelku sa mi ta platforma paci az na to priradenie bankovych udajov to ma dost desi :(

@anya23 akých bankových údajov?

anya23
6. jún 2025
@ivka225

@anya23 akých bankových údajov?

@ivka225 dobré ráno,pridáva sa tam banková karta. neviem či sa dobíja kredit,alebo si sami stahujú po hodine ako napri netflix a podobné portály

ivka225
6. jún 2025

to som nevedela ... ale je to pomerne známy portál, tam podľa mňa nie je dôvod obávať sa

anya23
6. jún 2025
@ivka225

to som nevedela ... ale je to pomerne známy portál, tam podľa mňa nie je dôvod obávať sa

@ivka225 tiez v to dufam

lele64
9. jún 2025
@anya23

@anya23 no jedna z mojich blízkych robí doucovatela a tiež sme museli platiť cca 7€ alebo tak nejak za členstvo, keď sa tam chcela prihlásiť, aby mohla iných doucovat a nic jej z účtu nezmizlo. Je to dosť známa a aj dobrá stránka na doucko.

simca06022011
9. jún 2025
@zuzuxx

vyskusaj bilingualne, na niektorych prijimacky zo sjl nebyvaju

@zuzuxx na ktorych nebyvaju? su tam riadne prijimacky sj/mat a predpokladovy "test"

simca06022011
9. jún 2025
@anya23

doucovanie. Zase nie som ista ci na tych testoch zase tolko riesia gramatiku ako taku... takze urcite "doucit" sa to da.. otazne je ak si vsetko logicky vyvodzujes, ci si dokazes logicky vyvodit aj vsetko ostatne ucivlo na gymploch
@anya23 cez doucma som mala lektorku ale platila som jej normalne mimo ten portal.. nasla som ju mimo :DD podla vsetkeho normalne stahuju po oducenej hodine.

anya23
9. jún 2025
@simca06022011

doucovanie. Zase nie som ista ci na tych testoch zase tolko riesia gramatiku ako taku... takze urcite "doucit" sa to da.. otazne je ak si vsetko logicky vyvodzujes, ci si dokazes logicky vyvodit aj vsetko ostatne ucivlo na gymploch
@anya23 cez doucma som mala lektorku ale platila som jej normalne mimo ten portal.. nasla som ju mimo :DD podla vsetkeho normalne stahuju po oducenej hodine.

@simca06022011 mali sme hodinu zdarma a potom som rezervovala jednu hodinu a platilo sa to klasika kartou a schvalovala som v banke,nasledne to musel lektor potvrdit takze v pohode.

zuzuxx
9. jún 2025

@simca06022011 na vazke aj gjh v BA slovencina nebola

smejko
9. jún 2025
@lauricka

@nothing1770 prestať filozofovať a začať makať na slovenčine. Dnes nie je problém, že sa niet z čoho učiť, dnes je problém si vybrať. Kúp si zbierku testov zo slovenčiny, najlepšie aj učiteľskú priručku, kde máš aj odpovede. Zhrnuté učivo ZŠ máš potom napr. v Bystríkovej pomôcke (kniha). Na nete nájdeš tiež určite kopu videolekcií a testov, prípadne začni chodiť na doučovanie. Nie, že mám zlý učiteľku, tak nič neviem, hotovo. Rob niečo ty, kašli na učiteľku. Máš ešte čas to všetko dobehnúť. Tvoja veľká výhoda je tá matika. Chceš ísť na gymo? Tak choď. A teraz sa sústreď na prípravu, nie fňukanie.

@lauricka prosím vás, viete mi dať presný názov publikácie o ktorej píšete - zhrnuté učivo zo zš ? zháňam literatúru pre deti (budúci rok ich čakajú príjímačky). Ďakujem za ochotu.

smejko
10. jún 2025
@ninan2

V BA sa na väčšine biligválnych škôl nerobia prijímačky z matiky ani SJ, iba testy všeobecných jazykových predpokladov a študijných predpokladov. Dcérka sa tento rok dostala z 8mičky na biligválnu OA. Takže to by som určite na tvojom mieste vyskúšala, z 9ky sa môžeš hlásiť až na 4 školy, takže šancí máš dosť. Ale na zvyšných dvoch budú prijímačky aj zo SJ a M.

@ninan2 Moji synovia boli na 2 prijímačkách v Ba na bilingválne školy. Jedno gymnázium a jedna technika. Na oboch bola mat+slovenčina, na gympli ďalej angličtina a na technike logické úlohy.

karla21
20. jún 2025

Ahoj. Syn má za sebou cely rok priprav . Mal síce jednotky zo slj . No monitor a prijmacky boli pre neho ťažké , musel makať. Od septembra s doucovatelkou , zväčša 1 - 2 krat tyzdenne . Učil sa čítať s porozumením, všetko opakovali, vysvetľovala mu. Matiku mal tiež raz do týždňa , ale tam si bol sebaistý . Myslím , že dobre spravil , gymnázium má ťažké testy zo slj , predpokladám , že slabší žiak aj neprejde . Pozri si examino - tam sú prijmacky zo slj , matematiky . Examino robí testy na gymnázia . Zakúp si aplikáciu na mesiac , budeš vedieť dosť rýchlo na com si , čo ta čaká. Syn je so sebou spokojný , perfektne pripravený na ďalšie štúdium . Sám si povedal , že to zato stalo. Bol to rok ťažký , no ma vysnívanú školu a už odpočíva . Treba nabrať veľa energie a začať od septembra . Držím palce 🥰