icon

Čo by ste si pomysleli o učiteľke, ktorá sa nechce zúčastniť stužkovej slávnosti svojej vlastnej triedy?

9. okt 2022

Co by ste si pomysleli o ucitelke, ktora sa nechce zucastnit stuzkovej slavnosti svojej vlastnej triedy? Ziadny vsznejsi dovod tam nie je. Iba introvertna povaha.

evkaor
9. okt 2022

Rešpektovala byy som to.

aduskatt
9. okt 2022

nemusia mať vobec super vzťah - z týchto 4 rokov boli dva a pol roka doma na online a keďže na strednej ich neučí triedna viac ako dva predmety, v podstate sa ani moc nepoznajú................ a u nás to dopadlo tak, že stužkovú odmietli v prvom rade študenti.......

vroni
9. okt 2022

Áno, v pomyslela by som si o takej učiteľke, že je krava. Oháňať sa tu tým, že to nie je povinné je práve tak úbohé ako strelene matere, čo vykrikuju ako učiteľkam ich deti niečo platia. Štyri roky viesť triedu, mat nejaký vzťah so svojimi žiakmi a nemoct prekonať svoju "introvertnu povahu" jeden večer je znakom arogancie a ľahostajnosti. Ked sa ako introvert každý september postavím pred x neznámych deti, pred rovnaký počet pre motivovaných rodičov a riešim veci s hufom kolegov, nebude to s mojoubintrovertou povahou také zúfalé, aby som nedala jeden večer za štyri roky. Takže áno, akceptovala by som jej rozhodnutie, čo ine sa aj da urobiť, a pomyslela by som si, že je krava.

bmuller
9. okt 2022

@mandzula No asi nie si introvert 😉 Aj ja sa zamyslam, ako moze clovek s extremnou introverziou robit ucitela.... nie v zlom, tak zo zaujimavosti.... Lebo to je dennodenna interakcia a riesenie problemov s mnozstvom studentov, kolegov, ineho personalu, casto aj s rodicmi, a vyzaduje si to "osobny vklad"... k tomu aj akcie ako vylety, vychovne koncerty, nejake kruzky, ... Aj ten najvacsi introvert sa sice musi v praci stykat s nejakymi ludmi, ale jednoducho mne (ako introvertovi) by sa nechcelo kazdy den "sebaprekonavat", lebo viem, ze by mi to asi sposobovalo diskomfort (ako by extrovertovi liezla na nervy samota v nejakej kniznici), ak existuje praca v mensom kolektive bez tolkeho vystavenia sa cudzim ludom... A ak uz teda ten introvert vie vykonavat pracu ucitela, tak si myslim, ze sa dokaze prekonat aj na tu stuzkovu...
...just wondering...

fem
9. okt 2022

zial je taka doba, nikto sa pre nikoho neobetuje,myslim, ze kazdy clovek ma strach pred prvym vystupeni, pred tancom na verejnosti, pred prvou stuzkou, prvou statnou skuskou, prvou prezentaciou... Ak to clovek prekona, tak ho to posilni, stava sa postupne psychicky dospelym. Dnes je tak doba, neprekonavat sa, nerozvijat nic , len sebecky hladiet na seba, na svoje potreby, uzkosti a individualitu. Tak kazdy clovek v kazdej dobe niecim trpi, dokonca urcite negativne emocie su normalne, ako aj strach, prave neprekonavanim a nechanim riadit zivot, sa stavaju nebezpecnym a mame tu dalsie civilizacne ochorenia.

Da sa prisposobit prist tam na kratsie, vziat si so sebou oporu. Porozpravat sa s niekym, dohodnut sa s detmi, mat podporu v ucitelskom kolektive, kamaratku ucitelku atd.

Nie je zalezitost ani introverta ani extroverta. Zbytocne sa tymto smerom bavit.

bmuller
9. okt 2022

@sella38 ale ved sa to presne tak da aj povedat... "prepacte, z vaznych dovodov, o ktorych nechcem rozpravat, sa nemozem na vasej stuzkovej zucastnit. mrzi ma to, ale prosim, respektujte to". lepsie, ako vyhovorka s intorvertnostou (ak vychadzame z toho, ze by to nemal byt pravy dovod)

mandzula
9. okt 2022

@bmuller mozno sa naozaj musi prekonavat, no napriek tomu svoju pracu miluje a naplna ju. No ta stuzkova je nieco, co povinne nie je a jej ochota a schopnost prekonavat sa je limitovana.

sonia_wiener
9. okt 2022

Ani nam náš učiteľ nešiel , nikto neriešil

fem
9. okt 2022

@bmuller ak je nietko viacmenej introvertny, tak dokaze mat dobre vztahy napriec triedou, a menej sa bavi s ludmi ako s masou, introvercia nemusi byt vobec zla, pretoze v kolektive su ludia aj taki, nie kazdy zdviha ruky pokyn a bavi sa, teraz podme vsetci.

Je jedno ,ci je clovek introvert alebo extrover ,ale urcite socialne a spolocenske situacie, musi zvladat. Ak ich nezvlada, tak je to vaznejsie.

Ale vykaslat sa na deti, ktore vychovavam , vzdelavam a mam byt oporou, prikladom, vstupu do spolocnosti, dospeleho psychickeho a socialneho zivota.
Nie je zalezitost introvercie a extrovercie, ale moralnych hodnot,zodpovednosti, moralnych kvalit osobnosti.

evica17
9. okt 2022

Nech si každý robí či chce, ja som na svojej stuzkovej anii nebola ako študent,nechcelo sa mi a nemám rada takéto akcie,nebavilo ma dohadovať sa so spolužiakmi čo tam bude ,nebude a čo sú vyhodené peniaze. Boli sme za chudobných,čo nejdú lebo na to nemajú, ale.nebola to pravda. Takisto ako keď som sa odmietla skladať na darček triednemu učiteľovi 15 eur na dovolenku, (bolo nás 35 v triede) , lebo mi to.prislo zbytočne a aj tak on to odmietol a prepadlo to. Tiez som sa odmietla skladať na darčeky na narodeniny/meniny učiteľkám,čo chceli moji spolužiaci.
Čiže aj ona m právo domietnut,možno si vie svoj čas v piatok večer predstaviť inak a fakt tam nechce ísť. Je jasné že ju budú niektorí castovat pojmom krava, iní by ju zas takým častovali keby šla ,že sa tam ide iba zadarmo najesť. Ľuďom nevyhovies a tak nech sa snaží každý vyhovieť tomu najdôležitejšiemu cloveku-sebe.

bmuller
9. okt 2022

@fem Ved to je prave ten moj point - ak dokazem napriek introvertnosti robit ucitela, tak na tom povolani asi nieco vidim a tych svojich ziakov mam rada... Cize raz za 4 roky na jeden vecer sa dokazem prekonat, aby sme mali na co vsetci spominat... (pri introvertnosti neexistuje limit - 20 ludi este ano, 100 uz nie... ved ucitel aj tak uci viac nez 20 ludi, ma hodiny v roznych triedach)
Este rozmyslam, ci autorka nenazvala tu vlastnost zle. Mohlo by ist o socialnu fobiu, ked ma dany clovek vystupovat pred "publikom"... Lebo zas naozaj sa nemusi citit dobre, ked na nu hladia pri tanci cudzi ludia, musi sa cely cas usmievat a "small talkovat" s niekym, koho nepozna, a pod. Odhodlany introvert by to zvladol, socialny fobik ma z toho paniku.

evica17
9. okt 2022

A aj tak na stužkovej sa zabávajú študenti, a je im asi jedno kto tam je, určite im v prúde zábavy nebude chýbať jedna konkrétne osoba

ropucha6
9. okt 2022

@evica17 celkom sa mylis, ja si aj po 20 rokoch pamatam, ze tam bol nas triedny a aj dost inych oblubenych ucitelov, po polnoci dokonca viaceri z nich navrhli tykanie, bolo to velmi mile. A to som tiez zvazovala, ci ist, lebo oficiality nemam rada, nakoniec to bol pekny zazitok.

mirdita
9. okt 2022

No je vyhorená. Ak som triedny 4 roky je to ukončenie jednej etapy študentov, ktorých som viedol dôležitý kus života. No asi ako triedna nič moc.

jaskolka
9. okt 2022

Prekvapilo by ma to, lebo úprimne si neviem predstaviť učiteľa, ktorý je taky silný. introvert
Veď denne stojí pred množstvom ľudí (študentov) hovoru s nimi, prednáša im, skúša ich... Tak ako je možné že tam to zvláda a stužkovú už nie?

00momo
9. okt 2022

My sme ako trieda mali ten istý problem. Kupili sa jej drahé hodinky ako darček a ona ich odmietla. Tak sa hodinky naspäť vratili do hodinarstva peniaze sa vratili. Stuskova sa nekonala bola len vecera bez triedej prisla len zástupkyňa a riaitel. Este aj na tablo sa neodfotila.

nelusiatko
9. okt 2022

Rešpektovala by som. Sama som introvert a ako učiteľka a triedna som sa tiež desila dňa, keď budú mať moji prváci sš stužkovú. Už len pri pomyslení na to som sa rozklepala, ako budem čítať pred všetkými prejav, budem v centre pozornosti... našťastie k tomu nedošlo a medzitým som zmenila zamestnanie. Zrejme by som sa nakoniec prekonala a nejako by som to dala, ale úplne ju chápem. Tiež nemusím spoločenské akcie ani svadby.

miskakyska
9. okt 2022

Viete čo?
Ani sa jej nečudujem.
Ak mala dočinenie s takými "slušnymi" rodičmi ,ako tu poniektoré komentujúce...

liloastitch
9. okt 2022

@mirdita a možno je nič moc trieda. Aj to sa môže stať, že je to banda naozaj nepríjemných deciek čo si celé 4 roky z učiteľky robili max. žarty. U nás na škole takto maturitu odmietol zástupca riaditeľa,bol triedny chalanom a povedal, že sa môže z vysoka vytoto stužkovať túto skupinu. A nikto okrem rodičov sa nečudoval. Pre tých bol tiež za debila.

ropucha6
9. okt 2022

@00momo aj ste sa dozvedeli spatne nejaky dovod?

mandzula
9. okt 2022

@fem pises, ze dnes je taka doba, ze len sebecky hladiet na seba, na svoje potreby, uzkosti a individualitu... Aby sme teda boli spravodlivi, nehladme na svoje potreby, na to, ze si automaticky myslime, ze ucitelka by tam mala ist, prihliadnime na to, ze ucitelka ma svoje potreby, individualitu a mozno aj tie uzkosti. Nie je prave to ukazkou toho, ze nie sme zahladeni len do seba?

bmuller
9. okt 2022

@liloastitch no my nevieme, ci autorka je studentka alebo mama... ale mne z jej uvodneho prispevku pocitovo vyplyva, ze by asi chceli, aby sa triedna stuzkovej zucastnila.

evica17
9. okt 2022

@ropucha6 no tak každý m iný názor. Možno už bola na stužkovej nejakej a už nechce ísť viac, proste fakt je to piatok večer, v noci a potom ak tak treba dospat v sobotu ráno a doobeda, necíti sa na to. Ja som nešla kamarátke na svadbu , lebo deti, stráženie by aj bolo ale bola by som rozbitá z toho ešte pár dní. Neľutujem a je mi jedno kto si čo myslí.

terezka1947
9. okt 2022

Čo by som si pomyslela.....
No,že na úvodnú časť prísť mohla,byť s triedou.
Zase byť učiteľom a prichádzať dennodenne s množstvom ľudí do kontaktu....ozaj je pre silné introvert je povahy?nevuem...nie je tam niečo iné,nejaká psychická záležitosť?Keby sa ospravenila,že nemôže-nechce ostať,rešpektovala by som to.
A to som tiež introvert,no sú isté udalosti,kde sa je potrebné trošku prekonať.

jana_eyre_2
9. okt 2022

@bmuller ale veď autorka nikde nepíše ako to presne povedala.. možno použila presne tie isté slová čo píšeš..

jana_eyre_2
9. okt 2022

Typický modrý koník, nahodená jedna otázka bez nejakých rozsiahlejsich konkrétnych faktov a učiteľka je hneď krava.. táto spoločnosť ide už dopr.ele, lebo ľudia riešia hneď všetko urazkami, ešte aj situácie do ktorých vôbec nevidia a nie sú zainteresovaní.. žasnem, ostatné ako skoro vždy keď čítam modrého kona..

loliki
9. okt 2022

Asi na to má dôvod. Mne neprišiel na svadbu bratranec. No a čo? Najedol sa doma. Bude vám tam chýbať tá triedna? Snáď nerobíte stužkovú kvôli nej. A pre potešenie niektorých, nemusíte sa zbierať na jej pohostenie. A možno treba troška sebareflexie, asi tie vzťahy neboli také, že by sa akurát s touto triedou chcela zabávať. Ktovie čo všetko spolu zažili za 4 roky?

bmuller
9. okt 2022

@jana_eyre_2 preto hovorim, mame tu jednu chabu interpretaciu bez blizsich detailov, na zaklade coho sa neda vyhodnotit, ci sa veci naozaj maju tak, ako je otazka polozena. a navyse - je fuk, co si pomyslime my, ked v tej situacii nie sme 😀

fem
9. okt 2022

@mandzula ucitel je profesia, profesional, ktory ma svoje poslanie, dopravadzat deti a mladych ludi, vzdelavat a vychovavat v smere zdraveho socialneho a psychickeho vyvoja, prave ucit ich dospelosti psychikej a socialne, uvadzanie do spolocnosti ako takej.

To je akoby lekar neliecil.

Ma moznosti od podpory pomoci profesionalnej a ludskej , len ju vyuzit, trosku prekonat svoj svet a stat sa psychicky zrelou osobnostou ucitelom, so svojim poslanim.

Vsetci sa nou stavame.

Ja beriem ohlad prave aj na jej individualne problemy, problemy treba prekonavat a ucit tych ostatnych.

Prave naopak takymto konanim si moze v buducnosti len skomplikovat svoj dusevny stav.

Neide len o dobro skoly, vyvoja deti, podpory spolocenskeho ich vyvoja a dozrievania, ale urobila by to aj pre samu seba a svoju osobnost.
Prave takto zacinaju rozne problemy.

sardinka32
9. okt 2022

Takže takto...dôvod ze je introvertná, vobec nemusí znamenať, že nezvláda uciť. Je rozdiel učit v triede a ísť na akciu, kde je 100vka ľudí. A mozno ma uplne iný dovod a nechce ho rozoberať so žiakmi a rodičmi. Treba si objasniť jednu vec, nie kazdý učiteľ, ako si niektorí rodičia myslia, sa trasie ísť sa nažrať zadarmo (nie moje slová) za peniaze rodičov. Takisto nie každý učiteľ túži byť triednym učiteľom, ale holt musí, lebo mu triedu pridelí riaditeľ. Stužky im môže pripnúť aj riaditeľ, prípadne zástupca...predpokladám, že jedného z nich pozývali. Ak si učiteľka, byť Tebou, príhovor vypustím, nech má riaditeľ a žiaci a Ty im pripni iba stužky.

mandzula
9. okt 2022

@fem s tym, aku ulohu ma mat ucitel, s tebou suhlasim, pozrime sa vsak na neho ako na cloveka, ako individualitu, ktora moze mat teoreticky prave teraz nejake svoje problemy, ktore mozno aj riesi, no stale nie je v stadiu, aby danu situaciu zvladla. Mozno prave teraz robi pre seba to, ze tam nepojde a bude sa tym pred niecim chranit. Nevieme... Mali by sme vsak vediet, ze nemozno cloveka sudit, nieto este nazvat kravou, lebo nezapada do nasich predstav o fungovani sveta. Mozno bola vo vsetkom ostatnom presne takym pedagogom, akym ma pedagog byt, mozno to bola furia, ktora detom zneprijemnovala studium, je tam x faktorov.