Čo vymyslieť, aby si 13-ročné dieťa začalo upratovať izbu?
Pomôžte mi čo vymyslieť aby moje dieťa začalo upratovať svoju izbu?Odmalička bola k tomu vedená,vždy poslúchala.No odkedy je v puberte je ako vymenený človek.Ma 13r a vo svojej izbe uplný neporiadok.Kazdy deň jej hovorím že spinave prádlo nech hodí do práčky,obaly vreckovky a pod do koša,zošity a knihy do skrinky.No nič, všetko má porozhadzane po izbe.Neda sa tam ani kde si sadnúť všade niečo má.Hovori že aj kamarátky to majú takúto izbu,proste ich nebaví upratovanie.Mna zas nebaví už upratovať po nej.Ked neupracem tak celý týždeň má bordel a potom hovorí že si nemá čo obliecť a nič si nevie nájsť.
Mne sa páči ako sa každá puberta vyhovára, že ostatné deti v jej veku nič nemusia doma robiť. A každá matka puberty tu píše, že jej deti musia robiť. :D
Tak kde sú tie puberty, čo nič nemusia? :D
@elviku11 toto neviem lebo 15 ročná spolužiačka mojej dcéry,okrem krúžkov a chodenia von ,každý deň, každý druhý musí navariť, a o robeni poriadku ani nehovorím..A vravím dcére? Ze vidíš a ty si musíš akurát odložiť veci do skrine 🙂 A občas postrazit 4 mesačného brata ,keď nechce spat a ja varim 🙂))
Keď ma špinavé handry na zemi tak ich tam bude mať špinavé ono jej raz čisté dôjdu a zistí že si nemá čo obliecť raz to do tej práčky zanesie .
no sama vidis.. hovori, ze si nema co obliect, nevie co najst.. mozno ju nechaj tak, ze vidis, mas si upratat. A nech si uprace... co nie je v pradle neperies, co nie je odlozene na mieste nehladas (mne takto tiez robila dcera, a stale nahanacky, lebo nieco jej niekde zapadlo, stratila... nehladam uz, nenosim, neriesim - nech si najde). Same sa ti toto riesenie nuka :D Robila som poriadok dlho, aj teraz musim povedat, ze ak necakane periem, pridem do izby a vezmem z kosa na pradlo (a okolo neho) veci a dam to prat a okno otvorim rano. Ale uz ziadne zbieranie veci, triedenie ukladanie. Pridem v sobotu, prach na skriniach, poslem ju po handru a vedro. Potom si musi povysavat. Detto sa naucila aj periny prezliekat (a to ma perinu tu dvojpostelovu). Cez tyzden jej tam niekedy dam robota, ak ma na podlahe poriadok, ak su tam veci tak nie.
@btus Ku nám keď má dôjsť návšteva tak všetko nahadze na jeden kopec a zakryje to s dekou aby nebolo vidieť.
@martul Poviem jej ostanem s ňou v izbe naoko začne upratovať.Ja odídem robiť insie príklad variť alebo učiť sa s menšou.Ona po chvíli zahlási že má hotové aj keď nemá nič hotové.No nemôžem ju kontrolovať často som není doma,robím na smeny.
@liljana Spravila som to teraz nahadzala všetko do vreca a uvidím jej reakciu keď dôjde zo školy.
@elizabet173 Zakážem jej mobil a ísť von,len ona koľkokrát aj tak ide von keď nie som doma.Alebo má krúžok ide tam poviem jej nech je doma hneď po skončení a dôjde domov o dve hodiny neskôr že sa zakecala s kamarátkami.
@nevenka To tiež čo nezje na desiatu v škole alebo ovocie nechá x dní v taške a potom to začína zhnit a pachne jej celá izba.Taniere špinavé nedojedeny obed všetko na stole necháva.Aj to ju musím napomínať aby po sebe dala tanier špinavý do drezu.
Nemala by od stola odist, kym si po sebe neodlozi taniere. Toto si zial zanedbala. Zacni to vyzadovat. Inak ziadne jedlo nedostane. Uvidis, koho to vydrzi dlhsie bavit. Pripadne jej jej spinavy riad,... nahadz vzdy na postel. Snad jej dopne, ze odlozit ich po sebe hned zo stola bude lahsie, ako si ich pred spanim upratovat z postele.
Autorka tiež si myslím,že tvoj problém je v tomto prípade všeobecne vo výchove.. 13 ročná ta až takto nerešpektuje??? Moja dcéra bude mať 16 ale toto by si nedovolila .
Prepáč, skus začať a bez vyjednávania.. jest iba za stolom,neodišla od stola kým si po sebe neupravené preboha to automaticky robí a ovláda môj osemročný..A toto raz by sa 2 hodiny zakecala ,to by bolo naposledy..co budeš robiť keď bude mať 15 až 17 ? V dobrom spis si pravidlá na papier a tie jednoducho sa budú dodržiavať, ak nie..nech sa páči zaracha do odvolania bez wifi bez všetkého..,nech sa učí alebo číta knihy..uvidíš ako začne posluchat🙂
Ako píše
@elizabet173 nemáš u nej autoritu. To je problém. Už pocítila niekedy dôsledky svojho konania/nekonania? Ako reaguješ keď príde neskoro a odbije tá takouto výhovorkou? Moja 6 ročná vie, že čo neuprace akonáhle chytím ja, letí bez milosti do kosa. Nežiadam od nej dokonalosť, ale normálne fungovanie.
Prepáč, mňa zaujalo, že po nej pratáš. Keby som ja vedela, že po pár dňoch niekto príde a popratá mi môj bordel, tiež by som nepratala. Ja mám dve deti do 10 rokov, ale od úúúplného detstva si upratajú sami, prípadne majú bordel. Jedna je poriadkumilovná, tú druhú treba stále upozorňovať. Určite veľa robí povaha a pubertálne obdobie, no ja osobne zásadne nepratám za deťmi. A že si nemá čo obliecť? Jej problém, nech si to dáva do špinavého prádla. A ešte by som ju zaúkolovala. U nás behajú s vysávačom viac deti ako ja. Zo začiatku frflali, ale zvykli si. Myslím, že v domácnosti je práce viac než dosť a matka v nej nehrá rolu ani otroka, ani sluhu, ani osobnej asistentky.
Kým neupraces, nepôjdeš von, nepôjdeš na Pc, nedostanes dovtedy telefón nedostaneš vreckové... Proste niečo za niečo keď to nejde na pekne slovo. Ale keď slečna vie, že príde mama čo mi to uprace a ja nedostanem za to žiadny trest keď to nespravím tak naco by som to robila. Skáče ti po hlave, mala by si prehodnotiť či je štýl tvojej výchovy vhodný ale asi nie. Tu máš výsledok...
@liljana Ona často jedáva obed vo svojej izbe,keď je len sama doma a necháva tanier u seba v izbe na stole.
@elizabet173 Nie nepísala.Ano odíde von napriek zákazu a ako ju mám kontrolovať či je doma keď ja som príklad v robote?Alebo poviem jej že po škole po krúžku hneď doma,ja dôjdem domov o 17tej a ona nikde.
@bejbypd Nerešpektuje lebo nemám nad ňou dozor.Chodim do práce.Ked som bola s menšou doma na RD staršia dcéra bola pod dozorom keďže som bola doma a poslúchala.To len teraz posledný rok začala u nej takáto zmena.
U nás pomohlo co nebolo upratané už nenasla, a to mala 9 vtedy teraz ma 10 , možno skúšala ci upracem ja 🤣 upratovala som štýlom do koša niečo som odložila keď som vedela ze treba,, veci som jej neprala ja jej to zbierať nebudem ako vo filmoch, 2 týždňoch sa zbadala že nemá čo obliecť alebo jej niečo chýba do školy ani som jej to nedala nech len chyba ma mat upratané na svojom mieste veci🤷♀️ kruté ale zabralo už mám dlho pokoj, uvidime co v tomto veku ma s nou čaká
Skúsim ti to napísať nejak tak,že je mi veľmi ľúto a chápem, že pracuješ na zmeny takže nemôžeš logicky mat na všetko dosah ..
Tvoja dcéra musí pocitit, že si jej mama a ma si vážiť aj to ako veľa pracuješ aj ako veľa robíš pre nich ..
Tým pádom by si mala byť vedomá aj toho ,že tak trošku máš navrch nad ňou..to znamená, ôk ak ti nemozem veriť, kým ma nepresvedčis, verit ti nebudem.takze dat jej najavo ze jej vieš dat do mobilu GPS aby si vedela ze nie je doma,že vieš jej dat do mobilu rodičovský zámok a vidieť koľko je na wifi a co tam robí aj na diaľku jej to vypnúť..
Jednoducho trosku ju donútiť sa zamyslieť, že dôveru si treba zaslúžiť.. naozaj 13 rokov je malo ,aby s tebou zametala.. A to v dobrom ,neznamená ze to máš hneď spraviť.. ale povedať, máš poslednú šancu inak akcia ,reakcia..uvidíš bude dobre a zvládnete to
Nechápem tejto filozofii že pubertiaci nemajú na starosti nič iné len svoju izbičku ktorá vyzerá ako chlievik a matka behá ako fretka. Veď chodíš do práce, tak ju zaukoluj 2x týždene vysávat, robiť riady, vynášať smeti. Nespravíš nechce sa ti? Ok mne sa nechce zaplatiť internet a tvoj paušál na mobil. Uvidíš aj izbu bude mať upratanu.
No ja by som pozbierala všetky veci zo zeme a dala ich do veľkého vreca a zobrala by som ich von na ulicu. Samozrejme pred ňou. Mne toto mama urobila 2x, potom som už vedela kde mám miesto 🤭🙄
Vysyp jej pri posteľ nemletý mak, zavolaj ju a oklam ju že sú to vajíčka švábov alebo pavúkov
No co, ked si neuprace tak... ze tam nevkrocis do takeho neporiadku.
Zablokovat alebo zobrat mobil kym nebude mat upratane.
neupratovat, nezbierat pradlo, co nebude v kosi nebude oprate, neodnasat taniere, ked budu vsetky v jej izbe tak si nebude mat na co nalozit jedlo. Proste nechat ju v tom humuse zit a nerobit za ni nic.
@lucka_ke nechat dieta zit v jeho bordelicku nie je respektovanie jeho osobnosti, citov a neviem coho. Zivot ma urcite pravidla, ci sa to nasim detickam paci alebo nie, tak zivot je o mantineloch, ktore musime vsetci dodrziavat. Deti aj dospeli.
Otocim to opacne. Nenakrmim deti, lebo sa mi nechce. Vsak co... Je to moja slobodna vola, nakup potravin je pre mna otrava, varenie nie je mojou vasnou a uz vobec nie upratovanie. Takze vsetko nechame bezat, lezat, lebo vsak aby sme so zivota nemali traumu. Budeme respektovat kazdeho spindiru, kazdeho lenivca, nebudeme od nich ziadat noc, pretoze to by mohlo hranicit so sikanou.
Ja som moju informovala,že ak neuprace,tak fotky bordelu zavesím na každý strom od domu až po školu! Ona povedala: to neurobíš! Ja som povedala: vyskúšaj! Nemala odvahu a fotky ešte stále mám v mobile,aj keď je už dávno dospelá.🤣
Tak je zakaz jest vo svojej izbe...u nas sa jedava iba v kuchyni slrbo obyvacke, hord v izbach mozu mat deti max.tak pohar s vodou
@viestta čítala si vôbec môj príspevok??? písala som o násilnom vyhádzaní skrine, vecí zo stola a podobne na kopu a nútenie to upratať, lebo sa stane xy, lebo ťa nepustím z izby a podobne, NIKDY som nepísala, že akceptujem špinavý riad v detskej izbe alebo že si dieťa nemá upratovať, kks ženy však ak reagujete tak si najskôr prečítajte o čo mi ide
Asi sa začnem báť už teraz. Moji majú síce len 5 a 4, ale keď niekedy čítam tieto diskusie, začínam mať obavy 😳
Myslíte si, že je to aj povahou? Napríklad mne vždy mama hovorí, že ja som mala väčší poriadok vo svojej izbe a svojich veciach, ako ona sama 😃 a sestra (18), to je hrôza.
Ja mam 2 synov /24,17/ no izbu im neupratujem od ich 8r. Pohadzane veci po zemi by u nas leteli von oknom to neexistuje. 13r. nielen upratovat svoju izbu by mala no i uvarit jednoduche jedlo, povysavat byt, umyt umyvadla v byte, vyniest smeti, nakupit, postarat sa o spinavy riad. Ja v jej veku som sa cely den postarala o 2r. brata kym mama s babkou robili na zahrade tak asi tak. V tak zapratanej izbe by mala urcite vypnutu wifi a bola by bez mobilu. Ten v pohode zoberiem aj tomu 17r. ked je lenivy
@denisah6 neviem ci povahou, podľa mňa skúšajú. Poriadok je zvyk/rutina... možno som skôr napr ja niečo zanedbala, robila za ňu (nemusíš si uposlat, urobím to, ponáhľame sa atď... kôš na prádlo do izby, keď koze v kľude to hodiť do.spolocneho.. veľa sa dá urobiť inak:D ). Ja som nemala.bordel ani ako tinedzer ani nikdy, rodicia v tom boli prísne vždy a potom mi to ani neprišlo už ako nejaká extra vec..

No ja si to predstaviť neviem ,lebo nejde že sa mi nepozdáva poriadok ale proste tam mali hajzel a ja ako decko tiež.. takže ako dospelej by mi toto muž nespravil ,lebo ma to moja najlepšia mama na svete naučila v detstve až puberte.. A vieš čo je najlepšie? Ze nikdy som sa na ňu za to nehnevala lebo mala pravdu ...nedala mi na výber a tým pádom som sa po sebe naučila upratať hneď a nie nechávať hromadiť bordel ..preto aj ako dospela nemám problém po sebe aj deťoch upratať hneď a mat pokoj a kľud, cas pre ne..A spomínam na tie soboty teraz veľmi rada,nič zranujuce, nič ponižujúce skôr life hack 🙂