icon

Dcérka má dyslexiu

4. sep 2025

Dcéra ôsmačka má dislexiu. Má možnosť nechodiť na druhý jazyk(NJ). Bojím sa, že ak to nebude klasifikované, do budúcna jej to môže poškodiť. Pri výbere školy alebo tak... Minulý rok mala na vysvedčení trojku, čo si myslím, že nie je tak hrozné. Celkovo sa učí na trojky. Na druhej strane by mala viac síl na učenie ostatných predmetov. Jej špeciálna pedagogička je na PN a nemôžem sa s ňou poradiť.
Vedel by mi niekto poradiť, či by pri prijímačkach by to vedelo zvážiť?
Alebo, či ju necháť nech sa "potrápi" a nech bojuje?

pribinak
4. sep 2025

Ehm, dyslexia

Je to úplne v pohode, že nebude mat klasifikovany druhy cudzí jazyk.

labocca
4. sep 2025

@anonym_autor dcerka je integrovana? odkedy ma diagnostikvanu dyslexiu? Zalezi aj od konkretnej skoly. Ak ma IVVP mali by to akceptovat. A nemcina je dost narocny jazyk na ucenie.... hoci dyslektik by mal byt skusany najma ustnou formou,nemal by byt hodnoteny jeho pisomny prejav z cudzieho jazyka. Ak nebude predmet klasifikovany nemalo by jej to robit problemy pri prijimackach na dalsiu skolu.

januska12323
4. sep 2025

Je rozdiel neklasifikovaný predmet a keď ho ani nebude navštevovať. Závisí od strednej školy ale ani jedno by nemal byť problém.

sisska96
4. sep 2025

Aj ty máš "dislexiu"? Píše sa dyslexia. Inak ak má trojky prečo neovládat aj ten druhý jazyk aspoň na 3?

autor
4. sep 2025
@sisska96

Aj ty máš "dislexiu"? Píše sa dyslexia. Inak ak má trojky prečo neovládat aj ten druhý jazyk aspoň na 3?

@sisska96 asi áno, vedela som, že mi tam niečo nesedí... 🤦 Buďte milosrdní, predsa len je to cudzie slovo 😁

autor
4. sep 2025
@labocca

@anonym_autor dcerka je integrovana? odkedy ma diagnostikvanu dyslexiu? Zalezi aj od konkretnej skoly. Ak ma IVVP mali by to akceptovat. A nemcina je dost narocny jazyk na ucenie.... hoci dyslektik by mal byt skusany najma ustnou formou,nemal by byt hodnoteny jeho pisomny prejav z cudzieho jazyka. Ak nebude predmet klasifikovany nemalo by jej to robit problemy pri prijimackach na dalsiu skolu.

@labocca áno je integrovaná. Zistili sme to len minulý rok.

autumn1
4. sep 2025

Tak ja mám potvrdenú dyslexiu aj ADHD ovládam 4 cudzie jazyky na úrovniach B1-C1. Veľa záleží či ju to bude baviť, ja som sa najviac naučila cez pesničky a filmy, podcasty, seriály nie bifľovaním slovíčok na hodine, treba len k učeniu iný prístup oproti "zdravým" deťom a všetko sa dá zvládnuť.

labocca
4. sep 2025
@anonym_autor

@labocca áno je integrovaná. Zistili sme to len minulý rok.

@anonym_autor uf….
Tak potom je sikovna azvladala to super,kedze jej bola dyslexia dg. len minuly rok….vlastne v 7.rocniku.

terina25
4. sep 2025

@anonym_autor syn nemal klasifikovany druhy jazyk a nelutujem. O jeden problem menej

kacena4
4. sep 2025

ahojko som specialny pedagog, ma sa to tak, ze zalezi od toho na aku skolu pojde ale na 99% druhy cudzi jazyk nic neovplyvni ohladom prijimaciek si studia na strednej skole. bezne oslobodzujeme deti od 2 cudzieho jazyka, alebo od klasifikovania. za mna ak ho uz mala minuly rok, ak sa uci na 3ky, ak ma len dyslexiu nie je dovod na nehodnotenie druheho cudzieho jazyka

anonym_c11644
4. sep 2025

@anonym_autor ja mám dyslexiu a angličtina bola pre mňa vždy ťažšia ako nemčina.

hrabovo
4. sep 2025

Aj syn má dyslexiu, je osmak a o tejto možnosti som vôbec Nevedela. Ma nárok, byt neklasifikovany z NJ? Vôbec mu to nejde, trapime sa s tym, AJ mu ide oveľa lepšie.

autor
4. sep 2025
@kacena4

ahojko som specialny pedagog, ma sa to tak, ze zalezi od toho na aku skolu pojde ale na 99% druhy cudzi jazyk nic neovplyvni ohladom prijimaciek si studia na strednej skole. bezne oslobodzujeme deti od 2 cudzieho jazyka, alebo od klasifikovania. za mna ak ho uz mala minuly rok, ak sa uci na 3ky, ak ma len dyslexiu nie je dovod na nehodnotenie druheho cudzieho jazyka

@kacena4 ja by bola najradšej, aby jej ostal. No ona sa na mňa pozerá štýlom,že jej neprajem trocha vydýchnuť. Trocha ste ma upokojili. Snáď sa jej to nevypomstí.

autor
4. sep 2025
@hrabovo

Aj syn má dyslexiu, je osmak a o tejto možnosti som vôbec Nevedela. Ma nárok, byt neklasifikovany z NJ? Vôbec mu to nejde, trapime sa s tym, AJ mu ide oveľa lepšie.

@hrabovo vraj to usúdili zo správy z CPP od špeciálneho pedagóga. Ja som si tam niečo také nevšimla. No skúste ísť tiež za špec.pedagógom, či by mal aj Váš syn nárok.

simoli
5. sep 2025

Ahoj. Nič jej to nepoškodí. Môj nemal hodnotený na ZŠ a nemá ani teraz na gymn. Vôbec to nemalo žiaden vplyv na prijímačkách, nič mu to neznemožnilo ani nepoškodilo. Teraz ma španielčinu, riadne sa učí, píše písomky, dostáva známky ale na vysvedčení má absolvoval. Je to fajn, lebo niečo sa predsa len naučí - ale ako píšeš, keď nestíha s učením, nie je to tlak...ja môžem doporučiť nech nemá hodnotené...

autor
6. sep 2025
@simoli

Ahoj. Nič jej to nepoškodí. Môj nemal hodnotený na ZŠ a nemá ani teraz na gymn. Vôbec to nemalo žiaden vplyv na prijímačkách, nič mu to neznemožnilo ani nepoškodilo. Teraz ma španielčinu, riadne sa učí, píše písomky, dostáva známky ale na vysvedčení má absolvoval. Je to fajn, lebo niečo sa predsa len naučí - ale ako píšeš, keď nestíha s učením, nie je to tlak...ja môžem doporučiť nech nemá hodnotené...

@simoli ďakujem za odpoveď. Potešili ste ma❤️

vlucifuk
6. sep 2025

@anonym_autor Mám známych a ich deti nemajú dyslexiu a nemajú druhý jazyk. Namiesto toho majú konverzácie v angličtine. Takže to, že nebude mať druhý jazyk, podľa mňa nebude mať vplyv pri prijímaní na SŠ.