icon

Dovolili by ste stredoškolákovi prespať u frajerky?

9. nov 2023

Dovolili by ste svojmu 19 r, ktorý este neskončil ss, spať u frajerky?

janka1011
9. nov 2023

@h2 no tak zase porovnávať 19 ročného stredoškoláka a 26 ročného skoro doktora je dosť mimo...
V tejto téme je reč o 19 ročnom decku, ktoré chodí na SŠ.

jana_eyre_2
9. nov 2023

@akvi presne nerozumiem prečo je taký problém dôverovať svojmu dieťaťu.. pokiaľ ide o bezproblémového človeka, tak nevidím problém v tom aby sa mohol rozhodovať podľa vlastného uváženia, aj keď je na strednej a ešte sa nezivi sam..

Nikto ho tu nepozná, nepozná tu nikto ani tu slečnu a už o nich predpokladaju, že sú to rozmaznaní drzi a nezodpovední ľudia..

vevapeto
9. nov 2023

Chudák chlapec nechaj ho žiť a nech mu tatko kupi kondomy.

h2
9. nov 2023

@janka1011 Decku?! Ja som v 18 bývala sama, od 19 s priateľom, ktorý mal tiež 19 a dokonca bol ešte o pár mesiacov mladší odo mňa. Nie tak dávno ľudia v 18 rokoch končili strednú školu a ak nešli na VŠ, tak muži išli pekne krásne na základnú vojenskú službu a mnohé ženy sa v tom veku vydávali a mali deti. Len preto, že teraz je 19 ročný mladý človek ešte na strednej škole, je odrazu decko?

h2
9. nov 2023

Ženy, vážne ste už zabudli, ako vás štvalo, keď ste mali 18-19 a rodičia, či iní dospelí vás mali za blbé decká? Ja mám 48 a nezabudla som. A to je tu väčšina z vás mladšia odo mňa.

akvi
9. nov 2023

@h2 presne. Krátka pamäť. Mňa by zaujímalo, že kedy teda je už "dosť starý", aby mohol robiť svoje rozhodnutia. Potom zrazu téma, že dospelý a nevie sa o seba postarať, no prečo asi, keď mamka rozhodovala ešte aj o tom, že aké trenky má nosiť 19 ročné"decko".

h2
9. nov 2023

@akvi Že "keď bude zarábať". Hlavne, že každý rodič chce, aby jeho dieťa hlavne študovalo.

sissy27
9. nov 2023

@h2 no mna v 19 rodicia za blbe decko nemali, rovnako ani ja nemam svoju dceru za blbe decko. Ale tak ako platia nejake pravidla pre zivitelov rodiny, tak platia aj pre tych, ktori len studuju. U nas nie je “drezura” ale zas nefunguje ani “robim si ako mne vyhovuje a neberiem na nikoho ohlad”. Ak by mala dcera u prdele ci mi nieco vadi, tak potom aj ja budem mat u prdele ci ma zaplatenu skolu, elektricenku, telefon, atd.

akvi
9. nov 2023

@sissy27 tu predsa absolútne nejde o to, že by chalan nebral ohľad, nikomu nerobí naschvál, chce ísť proste k frajerke. Alebo bude lepšie, ak si začne vymýšľať, len aby matka nemala problém? Lebo ku kamošovi by ho asi nemala problém pustiť, že. Tu je to skôr situácia, mne sa to nepáči, tak poslúchni, lebo som povedala. Nemala by aj mama brať ohľad na syna?

h2
9. nov 2023

@sissy27 Ale autorka sa vyslovene pýta, či by sme dovolili. Čiže syn sa jej to opýtal. Nepovedal jej, "mama, idem spať k frajerke a mám u prdele, čo si o tom myslíš, lebo som dospelý a čau!"

sissy27
9. nov 2023

@akvi ak s tym mama nesuhlasi, tak by mala vysvetlit preco.
@h2 ano, syn sa spytal… len tu kopa benevolentnych, ze co sa ma co 19r vobec dovolovat, je dospely, staci oznamit a co sa ona ako matka vobec stara 🤷‍♀️ len potom, ked tu bude o polroka dalsia tema o tom, ako 19r student zamiesal potomka a teraz ona ako nastavajuca babka ma starosti navyse, tak budu tie iste mudrovat o tom, ako ho nemala pustit 😂

medda_beda
9. nov 2023

@sissy27 No lebo keď ku nej nepôjde tak sex budú mať po svadbe.Zamiesi hocikde keď bude hlúpy.
Ale je pekné, že sa mami opýtal a ide tu skôr o niečo iné ako o sex ten určite majú.

jessx
10. nov 2023

@sissy27 všetci tu zúčastnení poznáte aj prípad kedy bolo zásluhou rodiča že niekto neotehotnel?😂 pochybujem 😅 to že niekoho dieťa otehotnie pokial býva u rodičov môže byt taká pravdepodobnosť ako že trebárs dcéra odíde z domu, nájde si partnera s ktorým otehotnie a zostane sama a ešte ju rodičia opäť prichýlia.. a takých je veru viac ako mladých pod 18 ktorí majú dieťa
Takze niekde chyba asi bude a nie v tom že mladi nemôžu ísť prespať k priateľovi/ priateľke. Asi skôr v tom že kým si u nás rob toto a toto a keď odídeš rob si čo chceš a presne vtedy sa tieto veci udejú 😁 doma ohľadom sexu a pod všetko tabu a hnusne zakazane a potom si výlet z hniezda keď budeš zarábať a už si naber skúsenosti sám a rob kľudne chybu za chybou, hlavne že kým si býval s nami si nemohol prespať u priateľky lebo by božia ruka na vás hneď uvalila potomstvo

jana_eyre_2
10. nov 2023

@jessx presne, namiesto moralistickych pravidiel by sme sa mali skôr snažiť učiť deti vychovávať od malička tak, aby boli natoľko dostatočne zodpovedne a kriticky mysliace, že si budú uvedomovať rizika a následky a nie im striktne zakazovať prespavacky len z toho titulu že žijú ešte s rodičmi a nemajú maturitu..

maciatkolulu
10. nov 2023

@h2 fakt porovnovas 19.rocneho stredoskolaka,bez maturity,bez skončenej strednej školy a 26rocneho skoro doktorka? Tomu asi ani sama neveríš,však🙃? Myslím,že debata je o dvoch deckach na strednej, tipujem tretí a štvrtý ročník a nie o skoro 30tnikovi pred stanicami ťažkej školy,ten už ako taký rozum tipujem má🤣.

banderaska29
10. nov 2023

to že žije pod tvojou strechou nie je dôvod na to, aby si im bránila v tom, aby spolu spávali, mali sex. to že žije stále pod tvojou strechou je aj tvoja volba, to že ma priatelku je prirodzené.

vieš, napríklad moj 11 ročný syn už vie, čo je kondom a na čo slúži. tak asi by bolo načase aby si to vysvetlila aj ty svojmu synovi 🙂 a taktiež ho poučit o tom, že ak s a"šmykne", skončí mama hotel.

maciatkolulu
10. nov 2023

@jana_eyre_2 kľudne aj 15.rocni nech idú na prespavacky,nech vyskúšajú všetko čo sa dá a pekne v kľude a pohodli domova,snáď majú právo na voľný sex,raz u Maroša,nepáčilo sa,neva,potom u Erika,prípadne aj s dvomi, mama zatiaľ uvarí,raz jedna,raz druhá,operie periny,umyje kúpeľňu,tatko ich vezme na nákup,nech si deti vyberu,načo majú chut,dospelým aj nejaké to vinecko,nooo,nebudeme sa trocharit a nebudeme moralisti🙃😉,do restiky pozveme deti, krásne,naozaj. Ono hranica dospelosti s týmto naozaj veľa nemá. A decko môže byť poučenie jedna radosť. Stačí kľudne malo a je pruser a dosť veľký. O chorobách nepíšem ani. Ale kľudne ,som zvedavá,či budete také gerojky,keď k tomu príde. U nás to išlo aj bez toho,ani by nenapadlo dievčatá sa niečo také opýtať.

maciatkolulu
10. nov 2023

@banderaska29 a keď skončí mama hotel,potom čo? Tehotná tretiačka so stvrtakom.... nepomôže,hej. No a to,že tvoj jedenásťročný vie,na čo slúži kondóm,ešte nič neznamená. Ver mi. Počkaj,keď bude "dospelý" takéto reči,že moje decko hento a tamto a nikdy,sú úplne smiešne.

eruvanda
10. nov 2023

Ja, keď som bola v puberte bolo normálne, že, keď bol vzťah vážnejší tak sa prespávalo. Z 20 spolužiačok 2 otehotneli do konca štúdia, čo podľa názoru niekoľkých z vás by sme tam mali byt tehotné minimálne 15.
A áno aj moja sesternica otehotnela v 17 zo svojim prvým chlapcom, ale sú spolu doteraz, a to dieťa má 15r. Nie je to konec sveta a stať sa to môže aj keď sa chránia.
Prvého vážnejšieho frajera som predstavila rodičom, keď som mala 17 a sme spolu doteraz. Prvé dieťa v 24 plánované. Tak isto môj brat mal len dve frajerky žiadne striedanie každú chvíľu, ako tu niektoré píšu.
Nevravím, že niektorý nestriedali, ale skôr tie a tí, čo to robili všade a s každým.
Autorka tvoj syn ty dôveruje a je úprimný, keď ide za tebou a opýta sa či ho pustíš prespať mohol ty to zatajiť a povedať, že sa niekde u kamoša zaspal alebo ide za kamarátom, prespať na chatu, lebo to sa môže stať, že zrazu začne klamať a vypne si telefón, aby si sa mu nemohla dovolať. Prestane sa ty zdôverovať, lebo mama by mi to nedovolila tak to spravím poza jej chrbát. On je teraz čerstvo zaľúbený chcú byt spolu mať čas len pre seba.
Odpovedz si: Vie byt zodpovedný? Vie niesť dôsledky za svoje činy? Rodičia dievčatá so spaním súhlasia? Už vás predstavil s frajerkou? Chodia spolu už aspoň niekoľko mesiacov?
Samozrejme treba prebrať aj sex určite by som chcela vedieť či sa chránia. Tiež by som zdorazlila, že tam bude na návšteve takže pekne po sebe upratať riadny umyť atď.
Minimálne je fajn urobiť kompromis: Áno môžeš zo soboty na nedeli prespať, ale v nedeli do 10 nech si doma porobíš si svoje povinnosť a budeš sa učiť do školy.
Uč ho zodpovednosti a dovoľ mu robiť aj vlastné chyby, lebo z tých sa človek najviac naučí o živote.
A moja skúsenosť s rodičom, ktorý nedovolil ani prespať mimo domu. Išli sme stanovať s partiou bola tam jedna baba nepoznala som ju len z videnia. O 5 ráno zrazu krik nechápali sme, čo sa deje. Prišiel jej otec, ktorý ju hľadal hadam vo všetkých stanoch naokolo a keď ju našiel chytil za vlasy a vytiahol von. Kričal tam na ňu, že, čo si o sebe myslí že domov neprišla tá tam plakala. Nám sa ospravedlnil, ale tej baby mi bolo fakt ľúto a pochybujem, že má s otcom úprimný vzťah.

jana_eyre_2
10. nov 2023

@maciatkolulu ešte raz - máš dojem že mladí dokazu sexovať len cez noc? Nie poviem ti novinku, keď chcú nájdu si príležitosť kedykoľvek a vôbec k tomu nepotrebujú žiadne prespavacky..

A áno, myslím si že človek čo má informácie o dôsledkoch a je odmalička vedený k tomu čo sa môže stať a ako to môže dopadnúť sa bude snažiť existovať zodpovednejšie aj pri tom dennom sexe na ktorý jeho rodič jednoducho dosah nemá..

Ja sexuálne žijem od 16tich rokov, v 19tke som prvý krát u priateľa prespala.. to sú tri roky rozdiel.. za ten čas som ani raz neotrhotnela a ani raz som nechytila chorobu.. ani raz som nemala nezodpovedného a zleho priateľa, vždy to boli slušní a inteligentni chlapci či muži, ktorí by sa vedeli zachovať dobre aj keby sa niečo udialo.. za to nemôže nič iné len to že som si bola vedomá dôsledkov a s priateľom sme boli vždy zodpovedni.. nebolo u nás doma tabu nič z týchto tem.. môžeš sa tváriť ako geroj lebo máš dve dospelé deti, ale zato že neotehotneli skôr ako sa od teba odstahovali a boli samostatne žijúce predsa nemôže to že si im nedovolila prespať u frajera pred maturitou, ale to, že boli zodpovedne zmýšľajúce.. alebo mali jednoducho len šťastie a nesexovali lebo to od teba nemali dovolené?

h2
10. nov 2023

@maciatkolulu Neporovnávam, veď práve naopak. Bola to reakcia na "pokiaľ sa sám neživí a nebýva sám". Čiže som tým poukázala na to, že tieto podmienky spĺňa aj človek, o ktorom sa nedá rozhodne povedať, že by nebol dospelý a zodpovedný.
Dvaja ľudia, ktorí majú 18 a 19 rokov, dospelí sú. A fakt, že sú na strednej škole, na tom nič nemení. Môžu ísť voliť, môžu šoférovať, môžu piť alkohol, majú plnú trestnoprávnu zodpovednosť. A keď sa tak rozhodnú, môžu bez súhlasu rodičov z tej strednej školy odísť, ísť na opačný koniec sveta nikto im na to nemôže povedať ani mäkké f.

akvi
10. nov 2023

@jana_eyre_2 zbytočne vysvetľovať. Tu vidno, ako kto dôveruje, aké kto má strachy. Všetky mamy sa bojíme istým spôsobom o svoje deti, ale niekto s tým strachom dokáže pracovať, niekto nie. A vôbec to ale nie je o decku, ale práve o tom rodičovi a to je niekedy ťažké si pripustiť.

akvi
10. nov 2023

@maciatkolulu splietas jedno cez druhé. Nie, 15 ročný nie je schopný prevziať plnú zodpovednosť za svoje činy. 18 ročný má už na to všetky fyzické a psychické predpoklady. Tak, ako nenechám doma samé 5 ročne dieťa, ale 10 ročne nechám, tak tak isto nepustim 15 ročné na prespavacku k frajerke, ale 18 ročne áno.

jana_eyre_2
10. nov 2023

@akvi áno presne.. všetky mamy sa boja a to je normálne.. kazdu napadne čo všetko sa môže stať - od priskoreho tehotenstva po únos či zrazenie auta keď ide ráno do skoly..

lenže treba deťom dôverovať, ak vidno že sa im dôverovať dá.. jasne že to je ťažké a nevravím že má nenapadne nic negatívne, keď raz moje deti budú odomna žiadať tiež prespanie u partnera avšak som realista.. žiaden zakaz v takom veku nic nezaručuje.. môžme len dúfat že deti sme viedli dostatočne k tomu aby si uvedomilo svoje konanie skôr ako urobí zásadnú chybu ktorá by zásadne zmenilo životy..

autor
10. nov 2023

ako pozerám na tie profily, väčšina z vas, čo mi dohovárajú, že ho mám nechať, má deti v nízkom veku. Ono sa dobre radí, ak nie ste v rovnakej situácii. Je pekné, že žijete v tom, ako svojmu synovi dcére dôverujete lebo už teraz je mudra (pozriem profil a dieťa ma 11 r)....
áno je dospelý ale je stále študent a som zo zákona povinná ho živiť pokiaľ nedoštuduje. Preto mi na tom štúdiu tak záleží a nerada by som, aby nedajbože neskončil školu alebo nešiel študovať ďalej. Nemá manuálne nadanie na prácu niekde na stavbe. Chcem aby ďalej študoval, neflákal školu a "nezničil" si život pre frajerku. Keď sa ho spýtam čo chce v živote robiť, povie že nevie, že by chcel sedieť doma a podobne...to nie je dobra perspektíva a popravde, neviem odkial to má, kedže ja v práci makám celý život. ani raz som nebola nezamestnaná. Lenže on zije štylom "Svet gombicka", "nejak bude" a podobne. takze ano nemyslím si, že je v tomto veku zodpovedný a preto sa bojím

jana_eyre_2
10. nov 2023

Tak ak si rozhodnutá o svojej pravde, tak prečo sa vôbec pýtaš na sociálnej sieti?

Ja keď som si istá svojimi výchovnými postupmi tak sa nepotrebujem uistovat o tom či konám správne ale robím to podľa môjho najlepšieho presvedčenia.. ale teda nehnevaj sa, netuším kto ti tu písal že v 11r že mu plne dôverujeme aby mohlo robiť takéto rozhodnutia.. všetky dookola píšeme že sú diametrálne rozdiely vo veku a z toho plynúcich rozhodnuti..

zaujímavé ako si zo všetkého napísaného vypichla len to ako nie je ešte zodpovedny, ale to či sexuje keď jeho frajerka nemá doma rodičov cez deň to si opomenula.. tiež sa možno ulial zo školy a zatiaľ o tom ani nevieš..

A akvi napríklad už dospelé dieťa má a nepise len teoreticky..

jana_eyre_2
10. nov 2023

A teda v neposlednom rade - každý si svoje dieťa snáď pozná natoľko aby vedel či si tu dôveru zaslúži, to som už niekoľko krát napisala.. ak ty vieš že nezasluzi, tak nerozumiem prečo sa chces nechať ovplyvňovať názormi žien ktoré majú iné deti ktoré inak pristupujú k životu..

stanislavicenka
10. nov 2023

@autorka ja ta plne chapem. Mam dceru, este malu, ale nesuhlasila by som, aby u nas spal jej priatel ani ako 18 rocnej. A uz vobec nie, keby nie sme doma. Idu sa brat? Zivia sa sami? Ak nie, tak nie. Sloboda nie je zadarmo. Okrem prav, mas aj povinnosti, a je jedno ci sa bavime o slobode spolocenskej, alebo o slobode 18rocneho spat u priatelky. Hranicu dospelosti uz prekrocili, to este nezarucuje, ze su aj zodpovedni

fineta
10. nov 2023

@autorka Väčšinou tu vidia len spoločný sex. Ale nejde len oň. Jasné, že keď ho chcú mať, tak si priestor nájdu. Je to ok, nech sú vynaliezaví a s fantáziou. 😁😁 To im neuškodí.😁 Môj syn napríklad vie, že prespávať v dome u frajerky je neslušné a nebudú si robiť z ich domova hotel. To isté platí opačne. Sú v tomto uvedomelí. Aj keď, v ojedinelých prípadoch u nás prespala (nočný príchod z letiska, rodinná oslava...), no pravidlo sa z toho nestalo a ani nestane. Vždy sa opýtali, či to nebude vadiť, a áno, aj keď sú papierovo dospelí. 😊 Ďalšia vec je tá, že synovia vedia, že sú u nás vítané len frajerky, s ktorými to myslia vážne. Nemáme totiž z domu holubník. Takže prvé dievča bolo u nás po pár týždňovej známosti na návšteve, veľmi bol do nej zaľúbený... A druhé dievča, naše milované, chodieva ku nám skoro dva roky. Vždy sa na ňu tešíme. Ale postieľať jej nebudeme. Na všetko je v živote čas, nie je sa kam ponáhľať, tam nech si výlety, športovanie vymýšľajú a neváľajú sa spolu po nociach. Nech sa na seba tešia, vážia si potom to svoje a ich spoločné atď. 😊

janka1011
10. nov 2023

@h2 áno, decko. Stojím si za tým. V tomto veku sú to proste len dospelé deti a chlapci duplom. Stačí sa mi poobzerať okolo seba. Tie časy, keď po škole chodili na vojnu a tam sa z nich stali muži su dávno preč, to si treba uvedomiť. Dnes sú deti vyspelé telesne, ale nie mentálne.
A keď sa tak rada vraciaš do minulosti, vtedy tiež nebolo len tak bežné, že dievčatá skoláčky si vodili na noc frajerov - školákov. Tie zo slušnejších rodín isto nie. Proste všetko má svoje hranice, aj keď majú 18.