Gymnázium Jura Hronca, bilingválne štúdium - rady, skúsenosti
Pár mesiacov dozadu som tu na koniku polozila otazku, ci je lepsia GJH, Metodova, alebo Grosslingova. Syn si podal prihlasku na vsetky tri s tým, ze sa poteší, ak ho vôbec niekam zoberú. Dnes uz vieme, že ho prijali na aj GJH na bilingválnu sekciu a zaroven ho prijali aj na Metodovu. Prijimacky na Grosslingovu su az teraz v máji. Veľmi sa potešil, lebo to vôbec necakal, ale teraz má dilemu, co si vybrat. Viac sa priklana ku GJH, nakolko francuzstina nie je velmi jeho srdcovka, ale programovo sú obidve školy výborné. Máte prosím niekto skusenosti s GJH, ako to tam funguje, načo sa poprípade máme pripraviť ? Dakujem za každú odpoveď 🙂
@tykat ja som si aj myslela, že ten prvý ročník je taký rozbehový 🙂 Tiež nemajú v triede slabšieho žiaka, čo je super, lebo sa vôbec nemusia zdržiavať a hlavne to svedčí aj o tom, že sa tam naozaj dostanú len šikovné deti bez protekcie 🙂 Aj som sa syna pýtala, či pozná druhákov, a vravel, že vôbec, že len deti z kvinty, lebo s nimi boli na lyžiarskom a tretiakov, lebo tí ich majú na starosti 🙂 Želám dcérke veľa úspechov a nech sa jej naďalej tak darí 🙂
@celasapremenim dnes na prijímačkách? nie sú až v máji? či to na bilingválne sú dnes? ..držím palce...
@celasapremenim ...juuuj tak tuho drzim palce, aj tento rok je taky natresk?
Inak co sa tyka napr. matiky...tato skola mi pride dobra hlavne preto aka je, chcu deti ktore sa chcu ucit a pali im to, paci sa mi pristup ucitelov k ziakom, vyhoda je ze sa tam dostanu naozaj deti studijne typy (aspon si myslim podla prijimaciek), a nezda sa mi ze dcera sa uci napr. nejaku super tazku matiku, skor mi pride, ze sa v tej triede uci lahsie a lahsie sa ucitelovi aj deckam postupuje v ucive kedze vsetci maju o studium zaujem.
@mm2008 ...odpoviem ti z vlastnych skusenosti...dcera tiez v triede nema vyrazne slabsieho ziaka, su bud vynikajuci alebo vyborni, na vysvedceni neviem ci vobec niekto mal trojku ale na druhej strane jednotky sa tam len tak zadarmo nedavaju. Proste mas 30 deti, ktore sa chcu ucit a su priblizne na rovnakej urovni znalosti. Tj. ucitel ide podla planu, nemusi sa napr. v matike zdrziavat s niekym kto nevie pocitat zlomky alebo percenta.
@celasapremenim tak ja som počula , že je jednotka a deti dostávajú ponuky na ďalšie študium cca už od druheho ročníka, je o ne veľký záujem. Ak by som mala vyberať medzi gjh a metodkou beriem gjh
@celasapremenim staršia dcerka je na internate na izbe s dievčatkom z gjh , na gjh je veľmi spokojná, odtiaľ mám info😉 aj o záujme o študentov
prepacte, trochu odbocim - syna som prihlasila na PYP 1. rocnik na kosicku ...neviete nahodou niekto, kedy budu posielat pozvanky na test zrelosti?vdaka
@celasapremenim syna minulý rok zobrali na metodku aj na gjh, dosť som si zisťovala, čo mu vybrať a všetkých 5 ľudí nezávisle od seba (tri veľmi dobré učiteľky naozaj s výborným prehľadom o školách, 2 rodičia, ktorí majú deti aj na gjh aj na metodke aj na gamče) mi odporučili a jednoznačne by uprednostnili gjh. Ale posledné slovo by aj tak malo mať dieťa, lebo ak mu vyberieš ty a jemu (jej) sa tam náhodou nebude páčiť, tak ti to bude vyčítať 🙂
@celasapremenim... tak dcera tam chodi druhy rok a o ziadnom sklamani neviem...myslim ze aj ucitelia k nim pristupuju dobre, dcera si to chvali, isla z osmicky a vobec nelutuje, na zakladke uz bola taka apaticka, vsetko vedela, nudila sa, ucitelia sa natahovali so zlymi ziakmi (pristup k uceniu, spravanie...)...tu taketo problemy nie su, na rodicku ich chvalia ze su velmi sikovni a usilovni, vidno ze sa chcu ucit.
@celasapremenim ked isla dcera tiez bolo 400 prihlasenych, a dcera tiez isla len vyskusat :D lebo ved z osmicky sme tomu nedavali velku sancu...a trebars ked bola na prijimackach ona tak bola matika fakt tazka, vravela ze urobila tak 2/3...ale stacilo to, bola v prvej 15tke. Slovencinu aj test predpokladov urobila velmi dobre, plne body mala za vysvedcenie a este nejake ziskala za okresne olympiady kde bola do 3tieho miesta.
@celasapremenim určite si už nepamätám bodový rozsah, ale syn stratil 1,5 bodu za vysvedčenie, tak to musel dobiehať 🙂 Bodový rozsah ti aj tak nepomôže, lebo každý rok je určite iný, ale jedno viem iste, minulý rok sa poradie potom ešte posúvalo o 5 miest, lebo tých päť detí bolo buď prijatých aj na iné školy a hlavne niektoré deti chceli ísť síce na GJH ale na klasické štvorročné a nie na biling.. A keďže klasické prijímačky sú neskôr, tak išli skúsiť aj biling. keby ich náhodou nezobrali na štvorročné. Aby som to zhrnula, 5 detí sa rozhodlo ísť inam a prijali ďalších päť detí z poradia, ktoré podali odvolanie )
Na metodovu sa minulý rok posúvalo poradie o 30 miest !!! Dcéra mojej kamarádky bola až 90 a vôbec ani len nedúfala, že by ju ešte vzali, ale som jej hovorila nech podá odvolanie (nie každý to spraví), človek nikdy nevie a za mesiac jej volali, že keď majú ešte záujem, tak jej ju prijmú 🙂 Takže netreba zúfať, ak sa vaše deti nedostanú, vždy je ešte šanca 🙂 Teraz po výsledkoch zo všetkých škôl nastane trošku taký "matrix" a deti sa budú rozhodovať, kalkulovať a chvílku potrvá, kým sa to všetko utrasie 🙂
@celasapremenim tak aj moja sa pripravovala, vybavila si doučko zo SJ v škole, a chodila do takej agentúry kde ich pripravovali na matiku. Ale teda išla s tým ze to je jej sen a o rok aby vedela co ju čaká. No a prijali ju, popravde aj sme boli prekvapení a riešili sme ci pôjde lebo sme cezpolni a dochadza. Ale co ak by ju o rok nezobrali? Ale teraz je sranda lebo ma 15 a dospelých spolužiakov 😀 donedávna este všade musela byt triedna ako dozor lebo nemala OP (a este zopár deti).
@celasapremenim @tykat - ako dlho sa pripravovali - koľko mesiacov? koľkokrát do týždňa? Moja dcérka by chcela skúsiť budúci rok, ale neviem ako intenzívne mám nastaviť tú prípravu, nechcem ju nejako veľmi preťažiť.

@tykat ááá áno, synovi sa veľmi páči a je spokojný. Zatiaľ v pohode stíha a to sa ani moc neučí 🙂 Stíha popri škole aj veľa športu, v čo sme ani nedúfali. Majú úplne super triednu učiteľku a celkovo si rýchlo zvykol. Má dcérka pocit, že druhý ročník je ťažší ?