icon

Gymnázium, stredná škola, učňovka

moni73
11. okt 2022

Podla coho ste pre dieta vyberali? Je tu milion prispevkov v zmysle "remeslo ma zlate dno", ale realne a snad ani virtualne nepoznam nikoho, kto zvolil pre dieta remeslo. Milion prispevkov ako vs vzdelani robia v lidli za pokladnou, hold, ked ma pomaly 90 % (asi prehanam) vysokoskolske vzdelanie, je jasne, ze tam niekto skonci... A stale vyberaju "vsetci" gympel a dalej vs. Preco ste sa tak rozhodli?

Strana
z2
misik14
12. okt 2022

Ja mám gympel, čo rodičom zazlievam, lebo teda v rukách nič nemám, na papieri nič neviem,iba mám vedomosti a tie v praktickom živote, keď sa človek chce zamestnať moc nepomôžu. Skôr si nájde robotu obchodná akadémia alebo soš.
ALE dorábam si VŠ odborný smer a bez vedomostí z gymnázia by som to nezvladala asi. Spolužiačka z obchodnej o väčšine tých vecí počula naposledy na zakladnej jednu vetu a spolužiaci zo sošky síce v odborných predmetoch sú doma, ale napr. o integráloch v živote nepočuli.

nika1971
12. okt 2022

@moni73 Strednu skolu som synovi vyberala pred 4 rokmi...teraz je uz tretiak na SPŠ elektrotechnickej...v podstate si ju vybral sam...inklinoval k matike a technickym predmetom, na gympel ist nechcel, chcel sa ucit cisto technicke veci a venovat sa programovaniu...a hlavne ak nebude chciet ist na vysku, bude moct hned pracovat

dorothee
12. okt 2022

Ked som si na ZS vyberala kam ist,rodicia to nechali plne na mne..Vtedy som bola z toho na nervy,ze take dolezite rozhodnutie mam urobit sama..Mala som prihlasku na obchodnu akademiu a druhu som si dala na strednu skolu drevarsku,chodil tam moj bratranec a velmi sa mu tam pacilo..Isla som nakoniec teda tam..Milovala som tu skolu,neskutocne ma to bavilo,mala som odbor s pomerne sirokym zaberom,takze nieco z drevariny,ekonomia,uctovnictvo i pocitace…Sice som v odbore nikdy nepracovala,ale strednu som si uzila 🙂 Vlastne vseobecne poznam velmi malo ludi,ktori pracuju v odbore ktory vystudovali,ci uz na strednej alebo vysokej..Takze za mna,nech si skolu vyberie dieta,podla svojich zaujmov..Nech je radsej stastny traktorista ako nestastny pravnik,ci spokojna kadernicka ako ufrflana doktorka 🙂

dskjhfdlkdjhl
12. okt 2022

@dorothee Toto ma vzdy zaujme, ked niekto napise, ze takmer nepozna ludi, ktori robia to, co vystudovali. Je predsa tolko profesii, ktore nemozes vykonavat bez toho, aby si to mala vystudovane-Ty sama spominas lekarov, pravnikov, v podstate este stale aj ucitelia do tejto kategorie patria a keby som mala cas, tak tu zaplnim este dost riadkov vypisanim dalsich. Ano, su prac. miesta, kde beru aj bez adekvatneho vzdelania, ale neviem odhadnut, ci ich je az tolko, aby ich bola vacsina😉

mamula20
Odpoveď bola odstránená
stvura
Odpoveď bola odstránená
stvura
Odpoveď bola odstránená
missviolet
12. okt 2022

ak nie je studijny tym, na bilingvalnom bude mat velky, velky problem. idu jej jazyky - super, nabifli sa 500 slov za den aj s prekladom? potom fajn. lenze moja trieda sme vsetci po skole niekolko hodin - 4 - 6, ano, extrem, za este ucili.... biologiu v španielčine atd, vela uloh, seminariek, velke naroky

dskjhfdlkdjhl
12. okt 2022

@moni73 Vies, Ty pises, ze je vela vysokoskolakov, tak preto niekto z nich skonci za pokladnou v Lidli. To je pravda. Ale tiez je pravda, ze ak clovek vystuduje nieco, co ho naozaj bavi (nie pre titul, alebo preto, ze ho tam vzali a skola je lahka), tak potom tak asi neskonci. Ak ale dieta ide na strednu skolu, ktoru mu vybral rodic, potom mu zase rodic nejaku VS vyberie, alebo je vlastne "nutene" ist na VS, ktora ho az tak nebavi, ale na lepsiu by sa nedostalo, pripadne nejde na VS a potom si dorobi nejake nadstavby/kurzy, tak potom sa pytam, naco je to vsetko, ci by nebolo lepsie hned spolocne vybrat nieco, co by lepsie zodpovedalo schopnostiam dietata a aj by ho to bavilo.

moni73
autor
12. okt 2022

Keby si dcera chcela vybrat, ma volne ruky. Ale kedze namala ani sajnu (okrem toho, ze nechce chodit do skoly ale ani robit), musela som rozhodnut ja. Kedze sme v ba, mohla vybrat jazyk, okrem anglictiny, ktoru uz c1 ma. Podla mna pekne maluje, ale na supku ist nechcela, lebo "vsetci su urcite lepsi". Podla mna by z nej bola super ucitelka, nechcela... Kedze nemala rada zs, nechcela som v ziadnom pripade klasicky gympel, kde su len tie iste predmety. Je v druhom rocniku, do ucebnic stale nekukla.

moni73
autor
12. okt 2022

@martul obdivujem deti, ktore vedia co chcu. Ja som to zistila cca v 35tke, ale nerobim to, pretoze by ma to neuzivilo.

moni73
autor
12. okt 2022

@heleninamama som pasivny gymnazialny stvorkar. V ziadnom pripade nerobim podradnu pracu, a to dokonca este bez jazykov. Robim pracu, co ma bavi a je zaujimavo financne hodnotena. Z gymnazialneho studia vyuzijem velke h, zato intelekt ide na plne obratky.
Nesuhlasim, ze nie je sutazivost. Pre mna je jej privela. Skor by som sa vratila viac k ludskym a moralnym kvalitam.

0silvia0
12. okt 2022

@moni73 no presne, moje decka mali tie iste pocity zo zš, neznasali ju. Nastastie to u nas zachranili vybrane umelecke skoly na sš a to, ze pocas zs chodili na vytvarnu umelecku skolu. Cize prijimacky urobili lavou zadnou.
Inak dcera teraz maturuje na supke a hovori, ze ona si nikdy extra neverila, ale ze tam je kopa menej vytvarne zdatnych ziakov ako ona. Skoda, ze to tvoja dcera aspon neskusila.

gabika99
15. okt 2022

@0silvia0 ahoj, akú sš študuje dcéra? Moja má len 11 rokov, tiež nie je veľmi študijný typ, zato jazyky a kreslenie jej idú veľmi dobrej + neustále niečo tvorí. Už teraz hovorí, že chce ísť na nejakú umeleckú sš. Len ona zatiaľ nie je veľmi ani počítačový typ, budeme musieť pohľadať odbor, kde sa Pc až tak veľa nevyziva.
Ak smiem vedieť a tvoj syn sa ako uplatnil, čím sa živí?

eeffka
15. okt 2022

@heleninamama preboha 🤣🤣🤣🤣 som si vas predstavila.takym povaham ako ste vy ja hovorim šturvarechy,a ze hlavne je im nezavadzat a oni povybavuju vsetko co sa nam bude hodit.

gabika99
15. okt 2022

@stvura kam chodí na ZŠ? Na Hradnú?

eeffka
15. okt 2022

@moni73 vies co vyuzijes z gymnazia? Kontakty. Kedze my sme sa rozliezli po celych kE a kazdy robi nieco ine a v podstate ma clovek znameho skoto vsade. Zubar, lekar, domov dochodcov, telco operator, zelsznice, banky 3...

0silvia0
15. okt 2022

@gabika99 dcera je na Supke v BA, odbor graficky dizajn. Ale viac by jej sadlo propagacne vytvarnictvo. Tam sa viac kresli.
Syn studoval na sukromnej umeleckej skole v B A fotograficky dizajn. Robi osvetlovaca. Vo volnom case tetuje a robi hudbu. Dcera si teraz robi didzejsky kurz. Cize stale sa motaju okolo umenia.

gabika99
15. okt 2022

@0silvia0 ďakujem za odpoveď. Som toho názoru, nech moja dcéra študuje to, čo ona chce, akoby mala 4 roky niekde trpieť. Zatiaľ len bojujeme na ZŠ, učiť sa jej veľmi nechce, i keď ma 1,2. Chodí na ZUŠ a ešte výtvarný v CVČ, to ju veľmi baví, v podstate všetok voľný čas vypĺňa kreslenie a tvorenim.
Grafický dizajn je skôr cez Pc, tablet. Zvládla to tvoja dcéra? Už pred sš s tým mala nejaké skúsenosti?

0silvia0
15. okt 2022

@gabika99 ano graficky dizajn je 3 a 4 rocnik hlavne o grafickych pc programoch. Ale 1 a 2 rocnik museli zvladnut vsetky vytvarne techniky. Ano, zvladla, ale tvorba roznych lôg ju moc nebavi. Pred sš s tym nemala ziadne skusenosti. Ale obaja so synom chodili na sukromny vytvarny odbor ked chodili na zš. Ak by sa teraz mala rozhodnut,isla by na propagacne vytvarnictvo.

stvura
Odpoveď bola odstránená
kofa77
24. okt 2022

u nas syn predstavu nema, skusi teraz biling. gymn., z osmicky. manualne zrucny nie je, umelecke sklony tiez nema, ide mu vsetko, hlava dobra, pre nho je gympel ako stvoreny. do buducna chce ist studovat von, uz aj SS asi, u nho niet o com. davat ho niekde na odbornu skolu - zakapal by tam, jeho bavi vela veci, aj ekonomia ,a aj pravo, aj biologia cloveka, aj historia, chemia, cudzie jazyky mu idu same. ja mam skusenost s odbornymi SS cez znamych a uroven je vacsinou biedna prebiedna.
a absolventi hoci aj gymnzaia sa v evidencii uchadzacov o zamestsanie ohreju najmenej, najviav nezamestnanych bolo vzdy z radov odbornych ucilist.
ale rodicia velmi gymnzaia neoblubuju, co sledujem v pslednom case. dobre pre nas 😝

vulka
24. okt 2022

@moni73 A to u vás nieje žiadna učňovka? To si z akého kraja🙂 A myslíš si, že taký pilčík sa svoje remeslo naučí na vysokej škole? Alebo taký dobre platený elektrikár bude niečo montovať v rámci svojho vzdelávania na VŚ? To iste nie. Tie učňovky tu sú a aj svojich žiakov majú.

moni73
autor
24. okt 2022

@eeffka som sa nad tym zamyslela.... Zatial som ziadny kontakt nevyuzila, ale tak: ucitelka, naj podnikatel slovenska, iteckari, patolog, akupunkturista, opatrovatelstvo, uctovnictvo, baristka, eu parlament,... Som si to ani neuvedomila, ale mas pravdu. Kontakty ti gympel da

moni73
autor
24. okt 2022

@vulka nerozumiem, co mi tym chces povedat. Pisem o tom, ze nepoznam v +/- mojom veku ziadneho rodica, co dal dieta na ucnovku.

vulka
24. okt 2022

@moni73 No pýtaš sa, či poznáme niekoho, kto dal dieťa na učňovku. A ja som Ti napísala v podstate, že áno. U nás normálne chodí niekoľko 100 detí na učňovky.

avanka
19. feb 2023

@moni73 máme 2 chlapcov , deviataka a šiestaka. Starší od malička inklinuje k technike, montuje, rozoberá, pajkuje. Manžel pracuje ako strojár, tak aj u neho bola strojarina jasná voľba. Dal si 2 odbory, stredoškolský inžinier v digitálnej výrobe, dual, čo je vlastne príprava na VŠ strojársku, ak pokračovať nebude chcieť, zamestnajú ho v strojárskej firme. Berú 8 žiakov. druha voľba bol mechanik mechatronik .
Druhý syn je nevyhraneny, vie len, že by chcel byť policajt, tam je podmienka akákoľvek maturita. Takže sme v štádiu rozhodovania.
Obaja sú jednotkari, takže učňovská u nás nie. Gymnázium rovnako nie, lebo sme chceli, aby mali niečo v rukách a ak by syn chcel pokračovať na VŠ strojárskej,bude mať výborný základ, kvôli odborným predmetom.
Ja mám zdravotnú školu,ešte ako všeobecná sestra, čo bol môj sen. Po skončení som si podala prihlášku na VŠ pedagogickú, odbor pedagogika voľného času. Po ukončení Mgr štúdia som nastúpila ako vychovávateľka v domove sociálnych služieb pre deti a dospelých, dorobila si 2 ročne štúdium špeciálnej pedagogiky a už pracujem v DSS 20 rokov.

Strana
z2