Hejného metóda: Príprava piatakov na prijímačky
Organizácia, ktorá zastrešuje vyučovanie tzv. Hejného metódou robila webináre na tému "Ako na prijímačky Hejného metódou? (8-ročné gymnáziá)". Snažil som sa im k tomu položiť otázku, ale na FB môj príspevok bez odpovede skryli. Píšem preto sem, zároveň ako tému na debatku.
Ako pripravujete vašich piatakov s Hejného metódou na 8-ročné gymnázium a ako to celé vidíte?
Môj príspevok:
Dobrý deň. Na váš seminár som sa nestihol prihlásiť. rád by so sa opýtal, ako ste sa na ňom vysporiadali s faktom, že na prijímacích testoch z matematiky pre 8-ročné gymnáziá nie sú žiadne príklady z aktuálne preberaného učiva v piatom ročníku, ako napríklad: Mince, Egyptské delenie chlebov, Drievka, Šíokové grafy, Súčtové trojuhilníky, Krokovanie, Parkety, Susedia, Indické násobenie, Pavučiny, Autobus, Origami, atď. Existuje nejaká dotácia pre rodičov žiakov s vyučovaním Hejného metódou, aby sa pripravili na test cca taký ako ich reálne čaká?
@stormie Tento príspevok v debate môže byť hodnotený ako potenciálne problémový z hľadiska konštruktívneho dialógu. Tu sú niektoré body, ktoré by mohli byť zvážené:
Osobné útoky: Príspevok obsahuje osobné útoky namierené proti jednému z účastníkov ("negativne premotivovaneho rodica"), čo by mohlo eskalovať konflikt namiesto vyriešenia diskutovanej témy.
Ignorovanie názorov: Výzva k ignorovaniu inej osoby ("najlepsie bude pana ignorovat") môže podkopať účel diskusie, ktorým je výmena názorov a hľadanie spoločného riešenia alebo porozumenia.
Nedostatok empatie: Výraz "lutujem dieta" môže znieť patronizujúco a môže byť vnímaný ako emocionálny manipulačný nástroj na diskreditáciu názoru druhého rodiča.
Nedostatok argumentácie: Príspevok sa nezaoberá konkrétnymi argumentmi alebo dôvodmi, prečo by mal byť názor druhej osoby ignorovaný, čo znižuje jeho hodnotu v racionalnej debate.
V kontexte konštruktívnej diskusie je dôležité sa snažiť o rešpektovanie názorov druhých, vyhýbať sa osobným útokom a snažiť sa rozvíjať argumentáciu založenú na faktoch a logike. Tento príspevok by mohol byť vnímaný ako kontraproduktívny v snahe o dosiahnutie vzájomného porozumenia alebo riešenia.
@btsan Stále sa na vec pozeráte krátkozrako a obmedzene. Toto isté už večnosť riešia múdrejší a sú už podstatne ďalej v úvahách. Na všetky vaše posledné komentáre odporučím vypočuť si napr. jednu z najčerstvejších debát, ktorá vnikla v rámci série Rozhovory Choices (Z. Kubáčka spovedá I. Ježík). https://rozhovorychoices.sk/na-co-je-nam-matema... Keď budete v stave debatovať na takejto úrovni, ozvite sa. Dovtedy pekné dni prajem.
@hanika7 U Z. Kubáčka som aj spravil nejakú tú skúšku, alebo minimálne zápočet z matematickej analýzy. Dávno som s tým prostredím nie v styku, ale ďakujem, že ste mi ho pripomenuli, pripomenulo mi to aj jeho osobne aj tie nádherné časy, keď v oblasti matematiky bolo bezpečne a až tak nehrozili nekoncepčné zásahy a s experimentovaním na časti populácie detí. Akurát nerozumiem, čo má tento jeho rozhovor dokázať vo vzťahu k HM. Či zas ukážka real HM - oháňame sa veľkým menom, aby sme boli za pekných a dôležitých? Pozerám si jeho učebnicu matematiky pre 3. ročník gymnázií, t.j. pre 17-18 ročných, a je omnoho farebnejšia a pútavejšia ako piatacka HM pre 10-11 ročné deti. A pravdaže, obsahuje matematiku. "myš" tam nájdete jedine v slove "myšlienka". V HM som na celom prvom stupni hľadal myšlienku a boli tam len myšky.
@btsan vyjadrujem obdiv nad množstvom času, ktorý si metóde venoval. Neviem posúdiť, čo z toho sú fakty a čo osobné postoje, no je zjavné, že si štúdiu venoval mnoho času a energie, tvoja motivácia je naozaj veľká 👍 Dúfam, že výsledky z prijímačiek dopadli podľa vašich predstáv a hlavne, aby dieťa bolo spokojné.
Ja už nemám čím viac prispieť do diskusie, mne ako rodičovi stačili fakty, ktoré som už napísala + dôvera v učiteľov.
Ak môžem ešte jednu otázku mimo pôvodnej témy - prečo práve kôň ? Na takéto, z môjho pohľadu už odborné otázky. Čo myslíš, aká je pravdepodobnosť, že sem chodia ľudia, ktorí tejto metóde (a všeobecne učeniu matiky) do hĺbky rozumejú ?
Aké odpovede si očakával od mamičiek ?
Ak by mňa zožierali otázky či taká, či onaká metóda, oslovila by som skôr odborníkov, než rodičov na koňovi. Neskúšal si osloviť priamo autorov / vydavateľa učebníc ?
@hanika7 zaujímavý rozhovor, vďaka 🙂 Zaujímalo by ma, aký má postoj k Hejného metóde tento chlapík. Nestretla si sa s tým náhodou ?
@behulka Myslím, že dosť jednoznačne uvádzam, čo považujem za fakt (dokonca ich citujem a dokonca sú to často podklady od - nazvime to, protistrany) a čo za osobný postoj. Ak Vám to niekde chýba, poďme to hneď napraviť. Ale nerád by som tu celé to množstvo príspevkov jeden za druhým sám rozoberal a dopisoval tam nejaké vysvetlivky.
Z intenzity diskusie a predkladaných informácií vyplýva, že je presne 100% pravdepodobnosť, že sem chodia aspoň 2 ľudia, ktorí vystupujú z pozície, že menovanému do hĺbky rozumejú. Mamičky sa môžu spoľahnúť, že okamžite ako sa spýtajú na tému HM, okamžite tu majú uspokojivú odpoveď na svoje neisté otázky. Preto som si dovolil aj ja sa popýtať.
Dovolil by som si Vás poučiť aj v takej drobnosti, ako premenúvanie vecí. Nie je dobré nazývať túto stránku "koňom". Má oficiálny názov a v tomto tvare to len vyvoláva nedorozumenie (pár sekúnd som musel dekódovať aký kôň), neznie to ani slušne, korektne, skôr tak nejak zas odsudzujúco, dehonestujúco. Čo ja o tom viem, tak užívateľky, užívatelia to tu volajú celým názvom "modrý koník", prípadne "koník", tá Vaša skratka vyznieva, ako keby ste pomenúvavali niečo, čo Vás otravuje, niečo ako nepríjemná, nechcená práca, povinnosť a podobne. Inak povedané, v menách, ktoré takto nadeľujete, skôr odzrkadľujete svoj svet, svoje východiská, ako vec samú.
Nechcem Vám skaziť pointu s hanikou7, ale ak nevyhnutne nepotrebujete čakať odpoveď priamo od nej, aký postoj má pán docent, prejdite si google, a zadajte napr.: hejného metoda zbyněk kubáček
https://www.google.sk/search?q=hejného+metoda+z...
@behulka Mne celá komunikácia s @btsan pripadá ako doťahovanie sa o detailoch. Ak sa predsa raz zhodneme, že cieľom vzdelávania nie je naučiť deti odrapkať násobilku alebo memorovať vzorčeky, tak potom by malo byť samozrejmé, že zmena cieľov prináša aj zmenu metód. Ak ostaneme pri stave, kde učiteľ príde, oznámi cieľ hodiny, dá návod, vysvetlí vzorec, deti ho zopakujú, tak ťažko môžeme očakávať, že tieto isté deti prídu do života a budú kreatívne, zodpovedné a samostatné. O tomto istom hovoril v linkovanom rozhovore p. Kubáček. Ak je @btsan zástancom klasiky, učenia sa na testy, na prijímačky, atď, je to jeho vec, jeho deti, jeho výber. Len teda v dnešnom svete sú užitočné iné veci (na ktoré mimochodom reflektuje aj nový ŠVP), pekný prehľad uvádza napr. https://www.forbes.sk/10-zrucnosti-buducnosti-k...
@hanika7 Len toľko, opäť sa s tým odkazom len chválite cudzím perím. Ten článok ani náhodou nie je o Dědovi Lesoňovi & friends.
Citujem z článku: "Keďže sme uprostred štvrtej priemyselnej revolúcie, je najvyšší čas pripraviť sa na budúcnosť. ... Štvrtá priemyselná revolúcia je poháňaná technologickými inováciami ako umelá inteligencia, big data, virtuálna realita, blockchainy a ďalšie. To znamená, že každý bude musieť do určitej miery vedieť pracovať s technológiami. "
Toto skutočne nedosiahnete konceptom starým 80 rokov, učením o tom, ako sa v starovekom Edypte delil chlieb, miešaním myší s mačkami, indickej násobky a iných prehistorických postupov. Podotýkam, že napríklad indické násobenie sa ťahá na HM od 3. do 5. ročníka ZŠ. Je to vec hodná nanajvýš tak 2 hodín na nejakom matematickom krúžku.
Ak chcete big data, poďme dať dohromady dáta z prijímačiek na SŠ a testovania 9 aktuálneho školského roka a kriticky zanalyzujme aj s pomocou umelej inteligencie, ako to vlastne s tou úspešnosťou HM reálne je. Prosím ale, zabudnime na chvíľu na krokovanie, taký krokovací pás, aby sme toto dokázali celé prejsť vašou metódou, určite nemáte.
@hanika7 A ešte dodám. Celý tento článok je aj o globálnych zmenách. ČR a Slovensko nie je pupok sveta a nemôžeme si dovoliť vzdelávať deti úplne inak ako je zaužívané celosvetovo, pretože budú mať sťažené zaradenie do všetkých týchto nových procesov.
Úplná pikoška je, že v súčasnosti sa v indických školách učia žiaci prevažne metódu násobenia "pod seba," podobne ako vo väčšine ostatných krajín. Toto rozhodnutie je založené na štandardizácii matematických osnov a na snahe o medzinárodnú kompatibilitu vo vzdelávaní.
Robte si to ako krúžky, besiedky, ako letné semináre, vystupujte s tým po kulturákoch, ale nekazte časti generácie dnešných detí budúcnosť!
@btsan Vy si neviete spojiť jedno z druhým, stále vyťahujete zvieratká ako nejaký fetiš, cez ktorý sa neviete preniesť. Ak nevidíte súvislosti medzi hodnotami vymenovanými vo Forbes a nastavením konštruktivizmu, zas len môžem zopakovať to isté: niekto na to mentálne má a niekto nemá (resp. má len na pindanie). A to, čo tu splietate o medzinárodnej kompatibilite, to je zas taký úlet, že dovi dopo. Ako som už viackrát napísala, nik vám nebráni vzdelávať svoje deti klasicky, máte tú možnosť, vyrástli na tom celé generácie a vidíme, ako to dopadá zakaždým, keď sú voľby. Asi toľko k poznámke o kazení budúcnosti dnešných detí.
@hanika7 Nemám nič proti konštruktivizmu. Len vystupujem proti fantastom a fanatikom, ktorí si myslia, že všetko pekné, čo nájdu v rôznych článkoch, videách a podobne, sú zároveň aj práve oni.
Čiže HM nie je projekt súvisiaci s vyučovaním matematiky, ale nejaká politická prípravka? Máme tomu takto rozumieť?
@btsan prešla som si ešte raz tvoje odpovede a čomu nerozumiem, prečo ste čakali doteraz, ak vám táto metóda nevyhovuje. Čo na vaše pripomienky, otázky, podnety hovorila triedna učiteľka ? Predpokladám, že ste sa od prvého ročníka ozvali aspoň na jednom rodičku.
Z tvojich príspevkov mám pocit, že píšeme o rôznych učebniciach.
Zaujímalo by ma aj o akej organizácií píšeš, na túto otázku si mi neodpovedal.
Môj dôvod pre venovaniu sa tejto metóde bol čisto sebecký - vlastné deti. Fakt som sa v nej rýpala veľa, ako matka na rodičovskej s voľným časom. HM vnímam v prvom rade ako konštruktivizmus. Bonus je možnosť využitia učebníc. Aj keď pri domácom vzdelávaní a malom počte detí vidím jej obmedzenia a nedostatky. Rozmýšľala som jeden čas aj o vedení skupiny domškolákov, no po skúsenosti s vlastnými deťmi som od toho upustila. Z môjho pohľadu je pre malý počet detí vhodná len prvé roky. Ale je to len môj názor.
@behulka Vôbec sme nečakali do dnes, prvý drobný incident vlani som vyriešil dohovorom, tam bol skôr opačný problém, že sa preberali rôzne veci popredu a tie čo sa majú, sa nepreberali poriadne. To som ale netušil, že kvôli obchodnému modelu HM sa veľká časť tohoto gulášu preberá nanovo v 5. triede, a že napr. návrat ku krokovaniu môže mať až taký zničujúci chaotizujúci dopad na dieťa. Nehovoriac o tom, že v 5. ročníku, kedy sa podávajú prihlášky na 8r. gymn. by človek čakal, že vyučovanie sa dostane do zhody z ŠVP, ako to je falošne sľubované.
Čo sa týka organizácie, spýtajte sa haniky7, ona sa v tom orientujú lepšie, pozná mená, odkazy na rozhovory, vie po česky, toto nie je moja parketa. Niektorá diskutujúca ma tu presvedčila, že žiadna organizácia neexistuje, že to je hnutie ako sa hovorí, zdola 🙂 Učitelia si sami doma po večeroch prekladajú a kopírujú učebné materiály a vyrezávajú z lipového dreva pomôcky ;) S mojou mentálnou úrovňou a kognitívnymi schopnosťami je úplne nemožné odhaliť a zmapovať toto podpolie.
Neviem, či máte na mysli "len prvé roky" na domáce vzdelávanie alebo celkovo, Ja si myslím, že aj celkovo len ten 1. stupeň, tam sa nenarobí toľko škody. Piata trieda "normálneho" vyučovania by tie rozdiely a medzery úplne zľahka vyrovnala. Tuná žiaľ, ako som uviedol, piata trieda slúži na to, aby s HM mohli začať aj tí, čo ju nikdy nemali, a tí čo ju mali teda v podstate prepadajú z matematiky späť do 1. - 4. ročníka.
@btsan tri roky ste s vyučovaním boli spokojní, potom zrazu zmena ? Nejak mi to nesedí - dovtedy boli krokovanie, zvieratká pre vás prijateľné ? Veľkým problémom školstva je podľa mňa nedostatok komunikácie, nevypovedané veci, z čoho vznikajú nedorozumenia, hromadia sa negatívne emócie.
Druhej odpovedi vôbec nerozumiem. Tak existuje, či neexistuje ? Ide o učiteľov, vydavateľstvo alebo o koho ?
Moja zvedavosť dala za úlohu spočítať môjmu piatakovi prijímačky z Metodky, z minulého roka, iné som narýchlo nenašla. Či teda bude úplne mimo alebo bude úlohám rozumieť. Z 21 úloh mal 19 správne a jednu na polovicu správne. Jednu zle. Časovo sa zmestil bez kalkulačky s prehľadom do hodiny. Neviem ale posúdiť aká je úroveň tohto gymnázia ani koľko času na to deti mali + samozrejme stres, ktorý doma nie je a tiež hrá dôležitú rolu.
@behulka To je super, že to vyriešil a úprimne mu k tomu gratulujem. Mimochodom, možno ste tu postrehli debatu s o rôznych verziách HM, bez učebníc, s učebnicami. Existujú verzie HM, že trošku, viac a úplne, hodinu z piatich, v družine, krúžok, na doma a podobne. Dokonca ktokoľvek môže bez akéhokoľvek podkladu o sebe vyhlásiť, že učí HM. Ktorým podsystémom sa vzdeláva/l Váš piatak?
@behulka a máte na mysli test číslo 6 z tejto stránky?
https://gmet.edupage.org/a/vzorove-ulohy-z-prij...
@btsan tak asi sa odpovede nedočkám, čo ma vedie k pokušeniu myslieť si, že by to mohli byť aj nepravdivé ohováračky.
Netuším aká verzia, neštudovala som učiteľstvo, matiku sme brali a berieme ako súčasť života. Uvidíme budúci rok, keď začne chodiť už normálne do školy, či ho náš školský systém "zomelie".
@btsan Nie som si istá, koho nazývate fantastom a fanatikom. Odkazy, ktorá som pridávala ja, mali za cieľ rozšíriť vaše veľmi úzke chápanie matematiky a spôsobov jej vyučovania. Schválne som pridávala odkazy na osoby/zdroje renomované, aby ste nemohli kričať, že je to nejaký pofidérny zdroj. Nikde som netvrdila, že hovoria explicitne o HM, ale o tom, že tiež riešia obdobné situácie a problematiky. Aby ste rozumeli kontextom, v rámci ktorých sú princípy HM definované.
Otázke ohľadom politickej prípravky naozaj nerozumiem. Čo tým chcete povedať?
@btsan Neviem, aké "podpolie" chcete mapovať, či akú organizáciu hľadáte. HM vznikla najmä prácou M. Hejného, keď podrobne rozpracoval didaktické úvahy svojho otca, V. Hejného. Aktuálne rozvoj metód zastrešuje v ČR H-mat a v SR je ich partnerom Indícia, obe organizácie sú neziskovky. Ak za tým čakáte "veľké peniaze" alebo nejaké postranné toky, budete sklamaný. Výročné správy a účtovné závierky sú verejne dostupné, pokojne si ich preštudujte.
Útočíte tu na kvalifikáciu vyučovania HM učiteľov, úplne bez podloženia. Títo učitelia majú takú istú kvalifikáciu ako všetci ostatní, plus nad rámec toho si svoje vzdelanie rozšírili o ďalšie didaktické zručnosti. Niekto samoštúdiom, niekto absolvovaním kurzov, niekto v rámci VŠ výučby, niekoho učil priamo prof. Hejný, apod. Čo vám na tomto tak prekáža? Že na sebe pracujú, že chcú deti učiť lepšie, že chcú po odbornej stránke rásť?
@btsan Poznámky o tom, čo sa má učiť v ktorom ročníku, dávate ako obhajobu zbytočne. Nehovoriac o tom, že vaším vyjadrením o pointe 5. ročníka v HM vyslovene zavádzate, vaše tvrdenie nie je pravdivé. Ale teda všeobecne, zmyslom vyučovania nie je to, aby sa toto odučilo v 2. ročníku a hento zas v 3. ročníku. To nie je podstatné. Dôležité sú ciele vyučovania, obsahové štandardy, a hlavne výkonové štandardy. Tie už od septembra budú na stovkách škôl pilotované po cykloch, t.j. zaradenie učiva do 1. alebo 3. ročníka, bude na zodpovednosti učiteľov a školy. Viac o nastavení systému vzdelávania si môžete načítať tu: https://vzdelavanie21.sk/
(vopred vás varujem, aby vás to neprekvapilo, že aj toto bude v súlade s princípmi HM)
@hanika7 "Sada učebníc A - F je určená pre žiakov 2. stupňa ZŠ alebo pre 8-ročné gymnáziá. Nenadväzuje priamo na učebnice pre 1.-5. ročník, preto je možné s týmito učebnicami začať aj v triedach, ktoré sa na 1. stupni ZŠ neučili Hejného metódou a nepoužívali učebnice Hejného matematiky."
Prosím vysvetliť, čo sa vlastne naučili deti na 1. stupni, ak môžu hravo naskočiť na vlak v 5. dokonca v 6. ročníku. Tá sofistikovaná náväznosť prostredí a tém pre tento prípad neplatí? Alebo je to predsa len dôkaz, že sa v 5. ročníku niečo preberá rovnaké ako na prvom stupni?
@btsan Tu ste dali do priameho súvisu výučbu matematiky a politiku: "Ako som už viackrát napísala, nik vám nebráni vzdelávať svoje deti klasicky, máte tú možnosť, vyrástli na tom celé generácie a vidíme, ako to dopadá zakaždým, keď sú voľby." To uvádzam k téme politickej prípravky, a že mojej poznámke nerozumiete. Popravde, ja som tomu nerozumel ako prvý a spýtal som sa Vás, ako tomu mám rozumieť.
@hanika7 za toho fantastu sa ospravedlňujem, presnejší výraz, a možno tam už by ste niekoho aj našli, je: Optimistický idealista. Optimistický idealista je osoba, ktorá neochvejne verí vo svoje ideály a má tendenciu vidieť svet cez pozitívne okuliare. Takýto človek verí, že všetko, čo sa deje, môže byť interpretované ako krok k realizácii jeho pozitívnych predstáv a vízií, a to aj vtedy, keď sa stretne s opačnými názormi alebo realitou.
@hanika7 Čo sa týka nového systému vzdelávania, to v princípe nie je moja starosť. Ak tu niečo riešim, tak je to aktuálny stav. Pri téme nového systému vzdelávania Je podstatný rozdiel v tom, že aj keď ide o niečo pilotné, je to "z moci" štátu a "súladnosť princípov", či prípadné neduhy na jednu alebo druhú stranu si bude naprávať a bude za ne zodpovedný štát. To sa týka napríklad aj šancí žiakov na prijímačkách a podobne, tém, o ktorých tu celý čas točím.
@btsan K učebniciam, ako som už x-krát písala, sú pomôckou, nič viac, nič menej. Neslúžia na to, aby sa nutne prebrala každá úloha na každej strane. Preto je v pohode možné voľne nadviazať medzi sériou 1-4, 1-5 a A-F, samozrejme, podľa schopností žiakov. V každej triede môže byť ideálny postup iný, záleží na množstve faktorov. Učiteľ môže pokojne používať napr. učebnicu pre 5ročník súbežne s učebnicou A apod. Učiteľ vníma svojich žiakov, ich úroveň porozumenia, podľa toho im vyberá ďalšie úlohy a výzvy. Môžu niečo preskočiť, alebo si doplniť úplne z iných zdrojov. Ja rozumiem, že sa vám to ťažko chápe, lebo školské učenie vnímate ako prebratie príkladov v učebniciach a zreprodukovanie týchto postupov na prijímačkových testoch. Lenže o toto vo vzdelávaní nejde, resp. nemá ísť. A myslite si o tom pokojne, čo chcete. Pokiaľ chcete pochopiť HM, nadväznosť učebníc, prácu s nimi, atď, prihláste sa na vzdelávanie k tomu. Pokiaľ to pochopiť nechcete, dajte radšej pokoj oblasti, ktorej nerozumiete. Akurát sa strápňujete.

@hanika7 myslim ze najlepsie bude pana ignorovat kedze evidentne ani nechce chapat a ide ai svoje, ja len lutujem dieta ktore ma HM a takehoto negativne premotivovaneho rodica