icon

Individuálny študijný plán - dôvody na zamietnutie

mamka34
11. nov 2014

Dobrý deň,
v súvislosti s mojim synom musím povedať, že to bolo nesmierne šikovné dieťa, so zrýchleným psychomotorickým vývojom. Ale už keď bol bábätko, prejavoval sa zvláštne, doslova striedal dni, kedy bol úplne spavý a zas úplne uplakaný. Vravievala som manželovi, že raz je ako medík a raz je ako chreník. Potom prišlo obdobie, keď nespal, bol v spánkovom laboratóriu v Martine, kde mu diagnostikovali ADHD a výrazne narušenú architektúru spánku. Stále chorý - infekty HDC, opakovane, hospitalizácie kvôli veľmi vysokým teplotám, pri ktorých sa vyskytli zrakové halucinácie. Videla som, že syn má depresie, tak som ho vzala k detskej psychiatričke a tá mu nasadila antidepresíva. Na strednej škole - na technickom lýceu - sa skamarátil s chlapcom, ktorý mu poradil vysadiť lieky a skúsiť marihuanu. Jeho experimenty sa zavŕšili synovým závažným pokusom o samovraždu. Vzhľadom k svojim schopnostiam sa pokúsil pripojiť k elektrickému obvodu. Manžel ho našiel, keď dopísal pre nás svoj odkaz na notebook a navlhčoval si ruky pod kovovými svorkami, ktoré si upevnil na zápästie a členky. V nemocnici syna vyšetrili a poslali nás domov o 11:30 v noci. Na ospravedlnenie lekárky musím povedať, že syn pôsobí veľmi inteligentným dojmom a myslím, že ju zmiatol. Následne sme vyhľadali detskú psychiatričku a tá ho poslala rovno sanitkou. V Martine, kde ho previezli, mu diagnostikovali bipolárnu afektívnu poruchu, fázu ťažkej depresie. Zdržal sa v nemocnici mesiac, ako vysoko rizikový pacient, ani po prepustení nebol v dobrom stave. Po telefonickej konzultácii som s ním prišla na Kramáre, kde je špecializované pracovisko detskej psychiatrie, pri pohľade na neho lekárka doporučila okamžite ho hospitalizovať, spomalene hovoril, chodil. Zdržal sa tam zasa skoro mesiac, samozrejme nedokončil ročník. Preložila som ho na školu, ktorá je bližšie, prestúpil do trojročného odboru, aby ho škola zbytočne nezaťažovala. No zasa nástup do školy - stres, zasa hospitalizácia. Jeho ošetrujúci lekár vravel, že ho máme priviesť aj o polnoci. Skvelý prístup, skvelý lekár, stabilizácia zdravotného stavu. Medzitým sme požiadali o IŠP, schálil to detský psychiater, obvodná lekárka okamžite podpísala a dnes mi prišlo oznámenie zo školy, že žiadosť zamietajú. Mne osobne povedal riaditeľ, že sme si mali hľadať inú školu. Syn je kvôli užívaniu liekov dosť utlmený, stalo sa, že nevládal ráno vstať do školy a tak som napísala ospravedlnenku. Jeho učiteľ na to reagoval poznámkou, či bol ožratý. Na rodičovskom ma urazil pred všetkými rodičmi, je to telocvikár, jeho prístup je veľmi nepedagogický. Z celej tej situácie sme poriadne vyčerpaní, dnes som prišla ja z nemocnice a v schránke toto, že zamietnutie IŠP. Mám sa odvolať voči rozhodnutiu, alebo to riešiť cez VÚC, odbor školstva? Pred týždňom sme sa dozvedeli, že jeho kamarát z nemocnice ukončil svoj život. Mal 14 rokov.

hradnapani
11. nov 2014

@mamka34 ja by som hladala inu skolu. Hlavne preto, ze tu ho nechcu. Mozno by ste na odvolanie aj nieco vybavili, ale zrejme by mu ten pobyt v skole velmi zneprijemnovali, co by mohlo aj velmi zle skoncit pre neho.

maznacik007
11. nov 2014

@mamka34 nie kazde ucilistie je vhodne na individualne studium ... ja by som nasla inu skolu s takym zameranim ze ju bude mozne studovat aj individualne ...

somjankad
11. nov 2014

nam bol individualny stud.program zamietnuty- po odvolani- po dohode a uprave navrhu nam ho schvalili- ale co tu citam-vam skola ustretova nie je.... skusila by som zajst na inu skolu, kde bude pristup skola rodic a hned na zaciatku povoleny individualny stud.plan

mamka34
autor
11. nov 2014

Jo, ja som samozrejme rozmýšlala zobrať ho preč, lenže to znamená nová škola a zasa adaptácia. Potom ma štve aj to, že taký prístup, snáď je načase, aby sa aj školy trocha reformovali nie? Syn nerobí nič zlé, nie je drzý, momentálne jediný problém je to, že niekedy nevládze vstať a prísť načas do školy.

lucindao
12. nov 2014

V prvom rade by som sa stazovala u riaditela za nepedagogicke chovanie ucitela.alebo rovno by som isla sa stazovat na skolstvo.tvojho syna nema nikto pravo urazat.a zmenila bx som skolu.lahsie je znovu sa adaptovat ako znasat v skole neake ponizovanie.to je neskutocne ze niektory ludia su taky sprosty

samanta82
12. nov 2014

to je sila čo sa na Slovensku robí,beztak má rodina problémi s chlapcom a namiesto pomoci im hádžu polená pod nohy.Nemám slov... 😠

mamka34
autor
12. nov 2014

Naštudovala som si "dohovor o právach osôb so zdravotným postihnutím" a idem písať odvolanie. Ak by neskôr so synom zle zaobchádzali, budem žalovať školu za diskrimináciu. Zistila som, že pri žalobe za diskrimináciu platí tzv. obrátené dôkazné bremeno, takže škola bude musieť dokazovať, že sa diskriminácie nedopustila. Nech teda dokazuje a my ju opustíme. Ale aj kvôli iným deťom, ktoré sú vystavené zlému zaobchádzaniu zo strany vedenia školy to nenechám tak.

mamka34
autor
2. dec 2014

Odvolanie uspelo 😉