icon

Je 14-ročná dcéra pripravená na Štefánsku zábavu?

15. dec 2024

Ahojte, prosím najmä mamy dievčat o odpovede. Mám dcéru, má 14 a pol, a chce ísť na Štefansku zábavu so spolužiakmi do vedľajšej obce, ostať tak do jednej ráno. Ja som z mesta, nasťahovali sme sa do obce, odkiaľ je manžel. Do mesta by som ju nepustila, tie obecné zábavy mi prídu také možno aj bezpečnejšie, aj keď to nie je správne slovo, ale nenapadlo mi vhodnejšie. Ale že aj mladšie deti tam možno chodievajú? Neviem... Prosím, poraďte tie z Vás, ktoré majú skúsenosti. Ja by som ju aj pustila, manžel zatiaľ nie, ale to si vieme vyriešiť, vždy sa dohodneme. Len či podľa Vás je to ok, takáto zábava v obci? Bude to v obecnej sale v kultúrnom dome.

helenbozka
16. dec 2024

A ten prípad spred 3 rokov z Miloslavova Ti nič nehovorí? Ako sa 4 chalani vystriedali na maloletej? Divím sa, že vôbec nad niečím takým, ako je POVOLENIE tam ísť, uvažuješ... 🤦🏼‍♀️🤬

eternity24
16. dec 2024

Na zábavy v obci som chodila až keď som skončila Zakladku. Resp u nás to bola taká tradícia, že po rozlúčkovom večierku sa slo vždy na disko a akokeby odvtedy sme chodievali ….

ahhola
16. dec 2024

@nevenka no my sme chodili naspat tlupa do 10 jedincov, takze diviaci sa bali nas🐗a to bola niekedy vacsia zabava, ako ta, z ktorej sme isli. Raz sme zobrali do pesobusu taku malu krpanu,ktorej zdrhli kamosky..... ta sa vzdy vyhebedila na podium a tancovala pred Zenitom, ti jej to trpeli, ale druhe skupiny ju odtial zhadzovali. Raz dopalila aj Zenitakov a jeden zavolal z budky VB. Ti dosli a oni, ze...
-sefe, hento male, krpate sem dojde, sadne to hocikomu na kolena, vysosa, co zbada, zobere cigarety, ide s chlapciskami von a len zacneme hrat, uz trsa pred nami a slape nam po kabloch... Zoberte ju niekam, vsak nas zavru za mravne ohrozovanie mladeze, ma to vobec obciansky??? 🤣
-chlapci, neblaznite, to je nevlastna dcera, co s nou mame robit, obehne kazdy den celu stanicu a kde zbada plagat, ze hrate, tam ide aj stopom, potom mi nadavaju rodicia tych dvoch, co im oblbne hlavy... no a teda cez 2 dediny vyspevovala aaaasopisolaky,laky, laky, laky... 🗽
Jednou na😅... sme sli domov nad ranom z okresneho mesta a 5korunaky nam stacili do polky cesty, ale viezli sme sa dalej, akoby sa nechumelilo s pracantami, co sli do roboty a sofer nas v pustine vyhodil, neplatite-neveziete sa a chalami mu nadavali... Ty zas nedavas listky a nechavas si prachy ty curak, ty uj stary... To nas ale nemohlo rozhodit, sa spievalo, veselilo a niektori rodicia mu potom vynadali, ci sa pubertiaci vyhadzuju k polnej ceste, ci nema srdce, ked uz rozum nema, ci by si vzal na svedomie, keby nas nieco zrazilo, ci na tych par korun skape ten jeho socializmus, ci by mu ich nedoplatili, ci ich nepozna.... To by boli reely😅keby boli mobily...

autor
16. dec 2024

Normálne ľutujem, že som sem písala...
@helenbozka bože môj! To hneď, hneď musíte vyťahovať to najhoršie, čo sa kedy udialo??? Ja sa nepytam na nazor, či ju tam mám pustiť!
Vy tu takmer všetky píšete, akoby ste sa osobne stretli s tými najhoršími prípadmi a násilnosťami na svete. Ja som tiež chodila von, aj keď som mala 15, a to som z mesta. Nepila som, cigarety som skúsila v 19, vydala som sa z lásky, nie preto, že som musela. Píšem o partií deviatakov, ktori sa dohodli ísť von, nie o nejakej zberbe pijanov. Len som chcela vedieť,aké máte teraz v tejto dobe skúsenosti s obecnou zábavou. Správy pozerám aj ja, viem, čo sa deje vo svete aj u nás. Len som myslela, že možno sa tu nájde rodič, ktorý na takéto zábavy chodí.

riyadh
16. dec 2024

Syna som. 1x pustila, rozlucka 9rocnik, 15r k Nam v dedine na kopec na luke opekacka, potom este raz v lete so spoluziakmi, ziadne mesto ziadne zabavy, a teraz je 1vak na strednej a zatial ma tolko zaujmov a skolu, ze nepotrebuje trajdat po zabava h, s chalanmi sa stretnu mesto napr na kolu hambac, ale nema potrebu chodit po zabavach, Lebo vacsinou v triede sme rodicia, ktore maju podobny nazor. Ale zas chapem autorku, ak ma overene, ze viaceri rodicia deti pistaju, potom sa moze jej dcerka citit nepochopen a cely svet proti nej...

majasimon
16. dec 2024

Neurážaj sa, že sa tu v diskusii vytiahli aj extrémne prípady. Stať sa môže kedykoľvek čokoľvek aj v dedine. 14. Ročné sú ešte deti, normálne večierka a nie v noci na zábave. Nedajbože sa niečo stane, rieši vás sociálka. Budete ti príjemné keď do 18. Roku slečny budete pod dohľadom úradov?

mircalla
16. dec 2024

Nie a tieto dedinske sedlacke zabavy boli vzdy bohapusta ozieracka Nie som z dediny, ale rodicia si na dedine kupili dom a do rana nam opilci vzdy vyspevovali pod oknami, ked som tam ostala na vikend a bola zabava....

ahhola
16. dec 2024

@mircalla isteze, sedeliacke, sedliaci co veky zivili mestanov su proste fuj. Nie je nad to, ked ta na Obchodnej s velkomestskym sarmom skopne Hossu k zemi a posedi si zavratne 4 roky za zabitie. 👹

mircalla
17. dec 2024

@ahhola Uplne mimo temy ako vzdy. ide snad na Obchodnu? Tam by som je nepustila tiez

ina2405
17. dec 2024

Ešte stále si nepochopila, že to nie je len o partii deviatakov, ale desiatkach iných ľudí na tej zábave, s ktorými sa tam stretnú. Ani o tom, že ty si fajčila až v 19 tich. Ja som fajčila v 15tich a tieto zábavy bol otras, nechodili sme tam s partiou, stačilo raz. Zbytočne sa urážaš, ale rob ako ty uznáš za vhodné. Dcéra je slušná, čo by sa jej mohlo stať🥴

mircalla
17. dec 2024

@ina2405 Jediny dovod tejto "zabavy" pre 99% ucastnikov je ozrat sa. Naozaj sa zbytocne urazas....Tiez to byvalo v obecnej sale v kulturaku

mircalla
17. dec 2024

Inak mna toto nebavilo nikdy, ale sestra mladsia chodila, ked sme boli na vikendoch na dome a mam to z prvej ruky, ako to tam vyzeralo. Lezalo to tam na stoloch. Ale mala aspon 17 ked zacala. Musim povedat, ze nikdy nedosla opita, ale neviem aka je pridana hodnota ist na zabavu plnu zufalcov

ahhola
17. dec 2024

5.09...
14.rocni dnes maju teda zvlastne tuzby.... ozrat sa. Co tak si zasulozit, to nechcu?

cacianka
17. dec 2024

@ahhola chcú aj to

ninanikalova
Autor odpoveď zmazal
mircalla
17. dec 2024

@ahhola Ti, co chodia na tieto zabavy, sa tam chodia najma opit. Bez ohladu na vek. Nie vsetky 14-rocne deti sa chcu opijat, to nikto nepovedal ani omylom. Netvar sa viac navrdla ako si.

ahhola
17. dec 2024

@mircalla pteco by som bola natvrdla? Ja viem, ako to chodilo na zabavach v 80.rokoch.kazdy si dal deci-2 vina, pre naladu, neviem, preco by sa mali deti, vnuci tychto ludi ozierat, zvlast, ked nejaka tancovacka sa v dnesnych casoch poriada len omylom. Netvrdim, ze sa niektori jedinci nezotali tvrdym a nedoplazili domov. Lenze, zili sme v klietke, za ostnacmi a vartovani cs Armadou. Ziadne drogy, ziadny fentan.YL.
Ked sa chcu opit, preco maju cakat na zabavu? Vsak sa mozu opit kazdy den. Tvoje presvedcenie nema hlavu ani patu. Hlavne, ze nie si natvrdla. 👽

mircalla
18. dec 2024

@ahhola Ja nepisem o 80-tych rokoch, tak stara ako ty zase nie som. To bol socik a uplne ina doba.

oblecenie99
18. dec 2024

Ako vždy slušne, dobre sa učiace dievča som spoznala na takej dedinskej zábave v 16 ich môjho teraz už muža a teda naši ani teraz, po cca 20 ich rokoch nechcú vedieť, čo všetko som bola schopná a do akej miery im na drzovku zaklamať do očí, len aby som s ním aj neskôr mohla byť a chodiť po vonku poza ich chrbát 🫣😅 keby sa moja dcéra v 14 ich na kocky pokrájala, ani vtedy by nešla na takú zábavu.

oblecenie99
18. dec 2024

Autorka, až teraz som dočítala aj celú diskusiu, aj tvoju poslednú správu. Tak rob, ako chceš, ja by som 14 ročné dievča nepustila bez rodičovského
dozoru v žiadnom prípade na zábavu do susednej dediny a ešte do jednej rána. Neviem, ako si predstavuješ dnešnú dedinskú zábavu, v čom je iná, ako mestská párty, ja som mala 14 síce pred dvadsiatimi rokmi, ale nemyslím si, že sa veľa odvtedy zmenilo. Je to jedno, či je to zábava v meste, či na dedine, ide o zábavu, s čím je spojený aj alkohol.

Neviem, čo také sa dá na klasickej zábave robiť, ak máš 14 rokov, ale tak dovolím si tipnúť, že to isté, či sme robili my, keď sme mali 16, 17. Čiže aj vyskúšať alkohol, aj cigarety, aj bozkavacky s chlapcami a spol. Boli sme také, čo sme to dokázali ukočírovat, ja som nikdy hanbu našim neurobila a vždy som si dávala pozor, aby ani sebe a aby som neľutovala. Ale mala som ináč rozumné slušne kamošky, ktoré sa nechali uniesť. A boli aj také, ktoré odpadli od alkoholu, aj také, ktoré sa vyspali s nejakym chlapcom random, v opitosti, aj také, čo sa bozkávali za noc aj s piatimi chlapcami, lebo nevedeli, čo so sebou a ruka hore. Dnes sú to v podstate normálne, slušné, vysokoškolsky vzdelané ženy, pracujú, mamičky, manželky, niektoré nie. Ale poviem ti, a to môžem aj za seba: asponze vtedy boli mobily s foťákmi len primitívne a nehrozilo hádzanie vselicoho na sociálne siete ako teraz, na Tom sme sa teda zhodli všetci na 15 ročnom stretku z gymka. Lebo niektoré by hanbu zo seba škrabali dlho a dodnes by kľudne nespali... Áno, doniesol sa alkohol, ktorý sa skrýval aj v kríkoch a sme si podávali fľašu, netvarme sa že nie, a to ani nemusela byť zábava, len sme boli pustení "von". Podotýkam, mali sme už viac ako 14. A neboli sme žiadne socky a neslušné dievcata. Ale robilo sa to. Dokonca som si sadla aj do auta, že ma odvezú a nekontroloval som, či šofér pil či nepil. Mala som kamoša, ktorí sa takto rozbili na ceste a je len šťastím, že to prežili.

Bola si tiež mladá, mala si násť, ty vieš, aká si bola, keď ste boli "vonku",aké boli tvoje kamošky no a už je na tebe, ako dôveruješ dcére. A keďže je ešte mladučká, a nebude to tam len partia deviatakov, lebo nebude, tak to už je na vašej zodpovednosti, či jej a každému opitému chlapovi, ktorý tam potenciálne bude, dôverujete natoľko, že budete v pohode s tým, že 14 ročná je bez rodičovského dozoru v inej obci celú noc vonku, na zábave.

ahhola
18. dec 2024

@mircalla
A v tejto dobe caka mladez na zabavu, aby sa mohla ozrat v 99%,ako pises o 5.09."
Nuz, ale... nic. Radsej🤪

mircalla
18. dec 2024

@ahhola Nebudem 14. krat opakovat to iste, uz som sa vyjadrila vyssie, chapavy pochopi, ty nie. Zbohom

ahhola
18. dec 2024

@mircalla ale ja to beriem. Prestrelila si, tak budes slabomyselne trvat na svojom vyroku , ze 99% 14rocnych sa ide na zabavu ozrat, tak ked ich je 300 na zabave, co preboha robia ti traja, co sa neozeru... ty si sa zhovadila s tymto nazorom. 🤪

mircalla
Autor odpoveď zmazal
mircalla
18. dec 2024

@ahhola A este raz teda: ja verim tomu, ze 99% 14 rocnych na take zabavy nechodi. Chodi sa tam ozrat 99% ucastnikov tej zabavy, nik nepovedal, ze su to 14-rocni.

simca06022011
18. dec 2024

Autorka tu vobec njede o tu partiu deviatakov, ale o to, ze to je dedinska zabava, kde zvysok, veru nebudu deti... tancujuce, triezve :D

ahhola
18. dec 2024

@mircalla a dookola... Ale... Ja uz som asi videla osadku 99% ozralych, teraz po hlbokom zamysleni. Bolo to na Makarskej, 2002🗽 lod plna nemcov sa vracala z vyletu z Bracu a kapetan Luka urobil efektnu otocku pred molom, kde padali flase, fotaky, batohy a vratili sa na sire more, lebo taku rozjasenu pijacku partiu uz nestretne🤣... Tam ich mohlo 100 a teda kapitan dufam bol triezvy, to by pasovalo na 99 % ozralov. No vidis, ty hysterka, nakoniec si mala kusok pravdy.

ghoul_
19. dec 2024

Práveže v obci sú tieto zábavy horšie ako v meste - ožratí sa tam bijú , napádajú , obťažujú ženy atď. V meste na námestí máš niekoľko mestských policajtov ktorý dávajú celé dni počas roka pozor - nie len keď sa ľudia ožierajú. A nie, nepustila by som ju by som ju na dedinu - ak chce do toho mesta ale na dedinu nikdy.

ghoul_
19. dec 2024

@ghoul_ Skôr ju dakto zdroguje a ublíži jej na dedine. V meste sú tí policajti - tak je tam dohľad na všetko ( hlavne aby predajcovia v stánku nenaliali pod 18 ). Lebo na dedine nalejú pod 18 ako nič každému kvôli peniazom.

ahhola
19. dec 2024

@ghoul_ no iste...
Jozo Raz povazoval za najvacsi uspech, ze uchranil synov od drog, asi byvali na dedinne🤣