icon

Je kúpa laserovej gravírky pre tínedžera dobrá voľba?

marianice
9. mar 2025

Ahojte, rozmýšľam nad tým, či by malo zmysel kúpiť synovi (14 rokov) laser/laserovú gravírku v hodnote okolo 3 000 €. Už teraz ho veľmi baví technika – doma aj v škole na krúžku pracuje s 3D tlačiarňami, učí sa modelovanie a celkovo ho zaujímajú technické veci. Toto by ho mohlo posunúť ďalej – mohol by sa naučiť nové zručnosti a možno aj skúsiť niečo malé podnikať.

Teraz sa začal zaujímať aj o laserové gravírovanie, a preto premýšľam nad kúpou laserovej gravírky za približne 3 000 €. Viem, že je to veľká suma, ale zároveň si myslím, že by mu to mohlo pomôcť ďalej sa rozvíjať či už na strednej a vysokej škole a možno by sa tým v budúcnosti aj živil.

Pre mňa nemá význam, aby hral futbal alebo podobné "blbosti". Ak bude hrať futbal, nikdy z neho nič dobré nebude, a určite nechcem vychovať arogantného násilníka len preto, že mu umožním hrať futbal.

Nie som z tých rodičov, ktorí si myslia, že šport z neho spraví lepšieho človeka. Práve naopak vidím, ako sa z mnohých chalanov v jeho veku, ktorí hrajú futbal, stávajú arogantní, agresívni a násilnícki ľudia, a to rozhodne nechcem. Radšej ho podporím v niečom, čo mu dá reálne zručnosti, ktoré môže využiť v praxi.

Moja otázka je – myslíte si, že je to dobrá investícia? Máte skúsenosť s tým, že by tínedžer dostal takýto drahý stroj a naozaj ho naplno využil? Nie je to príliš veľa peňazí na jeho vek? Bojím sa, aby ho to po čase neprestalo baviť, ale zatiaľ všetko, čo začal, ho drží dlhodobo.

Budem rada za vaše názory, skúsenosti a prípadné rady! 😊

Je kúpa laserovej gravírky pre tínedžera dobrá voľba?
jesenzima
9. mar 2025

@marianice investícia to môže byť dobrá. Tá vsuvka ohľadom športu je zbytočná, trápna a provokatívna ... Dúfam, že tento názor synovi nevstepujes ...

koniarova
9. mar 2025

Ak by som tých 3000 mala, bez problémov by som kúpila. A ten futbal si si mohla odpustiť.

lindous
9. mar 2025

@jesenzima podľa tej vsuvky by som povedala, že tu ide čisto o vyvolanie vášní...

jurly
9. mar 2025

@marianice ano, ale nech si prispeje.

klip0
9. mar 2025

Kúpila by som nejaké z tých za 200€ a ak by ho to bavilo dlho, potom toto.
Za 3000€ by som nekúpila, len preto že si o tom rád číta alebo pozerá videá. Ale to je moja finančná situácia, vy natom môžte byť úplne inak a môže to byť pre vás mala suma.
A súhlasím že to s tým futbalom bolo úplne mimo

marianice
autor
Autor odpoveď zmazal
marianice
autor
9. mar 2025

@lindous o to nejde mne nevadí ked sa pubertáci venujú športom sama som kedysi športovola. Ale vidím ako sa jeho špolužiaci futbalisti správajú. Čo ich potom na tých treningoch a zápasoch učia?

lindous
9. mar 2025

@marianice to je pri otázke, na ktorú sa pýtaš úplne nepodstatné 🙂 aby som teda aj odpovedala, na začiatok, skúšanie a ako hobby, sa dá určite kúpiť lacnejšia alterantíva

hipuska
9. mar 2025

A to bol nápad tvoj alebo jeho? Moj 14 ročný už presne vie či by to chcel alebo nie. A kupovať, lebo ty si myslíš...

marianice
autor
9. mar 2025

@hipuska Bol to synov nápad, že by sa chcel niečo nové naučit posunúť sa dalej

mariynka
9. mar 2025

Ja som za sport u pubertiaka. Inak to bude domased technikozavislak🤦‍♀️

sulejmanka
9. mar 2025

Túto časť si trochu prehnala, či?
“určite nechcem vychovať arogantného násilníka len preto, že mu umožním hrať futbal”
Môj syn hra futbal a nie je arogantný a ani násilník.
Za to ty pôsobis arogantne aj bez toho futbalu.
Keď tvoj syn bude mať príklad teba, môžeš mu kúpiť aj rit naopak a bude z neho arogantný človek.

danielahamar
9. mar 2025

Ja nie, teda za tú cenu nie. Či chces z neho vychovať človeka, čo nebude poznať hodnotu peňazí a dostane vždy všetko len tak? Takých to, tu už bolo🥴

januska12323
9. mar 2025

Nie 3000 by som neinvestovala do ničoho čo možno o pár mesiacov zapadne prachom. Na prvé skúšanie sa dá kúpiť aj lacnejšie. Vsuvka o futbale je úplne trápna.

denkabemommy
9. mar 2025

Ja by som to kúpila, za predpokladu, že mi tie peniaze sedia na účte a dieťa to baví.

K tvojej extra vsuvke:
Poznám mnoho športovcov, nik z nich nie je arogantný, za to toľké zatrpknuté arogatné matky, čo sedia doma a nehýbu sa. Nie je to športom, ale tým, koho majú doma za vzor. Takže aj ty si daj pozor, aby si nevychovala dieťa na svoj arogantný obraz 🙂.

doriiis
9. mar 2025

Len aby nemal primitívne názory,ako jeho maminka

titla
9. mar 2025

Nekupila by som laser-gravirku za 3000 eur na zaciatok. Zacala by som s lacnejsou alternativou a AK ho to bude bavit, bude mat na to cas a vysledky, mozeme sa casom porozpravat znova o kvalitnejsej verzii. (Ani sebe som nekupila najvalitnejsi sijaci stroj, ked som sa rozhodla, ze sa chcem naucit sit. Kupila som si solidnu zakladnu variantu, s tym, ze realita ukaze ci potrebujem vykonnejsi stroj a viacerymi funkciami).
Co sa tyka sportu, tvrdit, ze vsetci futbalisti su arogantni nasilnici je arogantne a lzive (a to nemam rada futbal). Nie su a okrem toho existuje xy inych sportov. A myslim, ze sa absolutne nemusime bavit o benefitoch sportu u akejkolvek vekovej kategorie, preco je potrebny. To, ze sa nahodou v jednom klube stretne partia hrubianov neznamena, ze taka situacia je celoplosne v celom sporte. Aj z PC kruzku sprtov sa moze stat skupinka kriminalnych heckerov. Namiesto 3000 eurovej gravirky by som kupila radsej synovi este bicykel/lyze/korcule a nech rozvija nie len zaluby a talent ale aj zdravie a kondicku.

zitaje
9. mar 2025

Odporúčam krúžok / tábor vo FabLab-e. Tam začínala moja dcéra s 3D tlačou, posunulo ju to veľmi intenzívne, len potom išla iným smerom. Robia tam s takýmito všelijakými technológiami, kukni na ich webe.
A k otázke, nie, nekúpila by som vec za 3000 eur, keď ani neviem, či ho to bude dlhšie baviť, či využije.

carter30
Odpoveď bola odstránená
marianice
autor
9. mar 2025

@titla „Súhlasím s vami ohľadom futbalu, ja osobne nemám futbal rada. Presne to isté sa stalo aj mne a môjmu synovi natrafil na partiu chuligánov v okolí, a preto máme k futbalu odpor. 100 ľudí, 100 chutí – snažím sa ho viesť k alternatívnym športom, ako je cyklistika, plávanie či korčule, aby mal pohyb, ale v prostredí, ktoré mu viac vyhovuje.“

viestta
9. mar 2025

@marianice vsak syn nemusi hrat futbal, ale nejaka fyzicka ativita mu v jeho veku len prospeje. Mnoho technicky zdatnych dospelych hlada relax v sporte a fyzickej aktivite. Ale to, ze ci sa stane z cloveka nasilnik, nedajboze kriminalnik, to naozaj nezavisi len od toho aky ma konicek. Technika nie je zarukou nicoho, tak isto ani sport. Ci v negativnom alebo pozitivnom zmysle

terezkaarthuramax
9. mar 2025

Nehádž vsetkych do jedneho vreca. Spravanie ovplyvnije vychova a vzory ake dieta ma nie to ake si vyberie hobby
Ten stroj je drahy dost.. ale ak na to mas s dyna to bavi neváhala by som...ved sa to pripadne da neskôr aj predat kebyze ho to bavit prestane.

estellas
Autor odpoveď zmazal