icon

Je naša výchova správna?

heli525
2. sep 2016

Ahojte maminky 😨
mám doma ťažké situacie..dceru /13r./ a syna /15r/ Synator joj ten je zlaticko 😝 ziadna puberta je sama ochota..no horsie to uz z dcerou..asi od 4 rokov nas neposlucha..ze vobec...jest chodi s varechou na stole...do 10r. sme sa chodili strihavat s varechou v ruke...s manzelom jej kazdy den milulinko dohovarame...to dieta tak papuluje od mala...sme uz bezradny jedlo jej chuti tak 2 druhy, po celom dome sa mi valaju jej vlasy po pas,ked poprosime umy riad ignorancia,papulovanie...ako zakazy obcaaaas funguju pocka si kym skonci vtedy mame anjelika doma..taketo stavy funguju uz dlho..starsi brat jej dohovara,my vsetci..viem ze aj puberta prejde ale od 4 rokov?!
lenze tu je problem ona uz tak vystraja ze aj obcas dostane..manzela to ako tiez velmi boli..ale neda sa inak ako dakedy ju stat remenom...ked bola mala zaberalo klacanie v kute ale teraz ak nepritne je to hroza...za psychológom sme boli..nevedel nam pomoct iba byt s nou kamosky no jasne ze sme beriem ju na nakupy ockov milacik ale to na 2 minuty...neviete ako inak moze upratovat,jest,ucit sa ako bez bitky? trapi nas s toho svedomie aj ked vieme ze si zasluzi...

dominini
11. sep 2016

@celasapremenim a vy ste mila pani alebo slecna padnuta na hlavu? Vase vyjadrovanie a spravanie sa ani len nepriblizuje k hraniciam slusneho spravania, neviem ci ste nejaka zakomplexovana pani alebo ste nejaky troll ktory sa sem pride vyzurit a ponadavat inym zenam, ale kym sem nieco prispejete ta sa trosku uvedomte a zacnite sa spravat slusne !

dominini
11. sep 2016

@225lenka25 ani sa nad nou nerozculujte pozrite aky ma nick uz len to svedci o jej logike, a nech sa teda cela premeni ale na slusnu damu uz jej to treba.

celasapremenim
11. sep 2016

nemam rada, ked sa mlatia deti, dieta sa nema ako branit, preto ho mozete bit kolko chcete a este ospravedlnovat chovanie ludi, ktori biju svoje deti remenom a varechou a vobec
je mi jedno, co si o mne myslite

celasapremenim
11. sep 2016

@225lenka25 vy ani nechapete suvislosti a postupnost diskusie, takze to ani nekomentujem to posledne
a posledne slovo v tom prispevku, to bol asi vtip

225lenka25
11. sep 2016

@celasapremenim ja som komentovala niečo úplne iné A neslo mi vôbec o postupnost. ... A je rozdiel bitka A bitka. Za týranie nie je asi nikto. Ja sa nezastavam týrania ale toho keď si dieťa zaslúži! !

celasapremenim
11. sep 2016

co takeho strasneho si ako dieta urobila, ze ta matka za to zbila remenom alebo varechou? co je podla teba k tomuto adekvatne?
@225lenka25

0silvia0
11. sep 2016

@225lenka25 a vlastne kedy si dieťa zaslúži bitku? Keď je drzé a nepočúva? Keď nezje to, čo mama nachystala? Keď si nechce ostrihať vlasy podľa maminych predstáv? Ja osobne si neviem predstaviť remeňovú a varechovú výchovu, buď by mi praskli nervy, neviem si dokonca predstaviť, že zoberiem do rúk remeň a trieskam s ním dieťa po zadku alebo po chrbe, alebo neviem kde sa deti akože výchovne trieskajú... môžeš pokojne obhajovať tento štýl výchovy, ja to aj tak nepochopím a nikdy som to nepotrebovala používať a to mám doma pubertiakov, normálne sme si dokázali doteraz veci vykomunikovať, takže doteraz si s remeňmi a varechami nezaslúžili...

celasapremenim
11. sep 2016

@0silvia0 presne
jedine si viem predstavit, ze sa mi po styroch upozorneniach vrha pod auto, ako tu niekto uz spomenul, ze sa mu stalo, to je reflexna vec, ze mu capnes po zadku, ze neposluchol.....neexistuje nic, za co by som ja moje deti schmatla a zbila ich remenom, a tiez mam doma 2 pubertakov a este k tomu dvojrocneho chlapceka a nam sa tento pristup osvedcil, vsetko je vecou dohovoru a motivacie

225lenka25
11. sep 2016

@0silvia0 samozrejme zase treba uvazit rozumne za čo si už zaslúži. ... Každý má na to svoj názor... ja nevravím že byť dieťa hlava nehlava tak to tak neberte ja len reagujem na to ako sa niektoré zhrozite nad tým keď dieťa dostane samozrejme nie prehnane ale s rozumom A nie do krvi ako tu už jedna napísala. Je nas viac si myslím ktoré od rodičov dostali A stalo sa nám niečo ? Samozrejme že sa Nebavíme o týraní aby to tu zase niekto neprekrutil.

0silvia0
11. sep 2016

@celasapremenim ano, capnutie po zadku, alebo raz za život vyletená facka od nervov, to všetko sa dá pochopiť, aj rodič je len človek, ale remeňová a varechová výchova to už je niečo iné, to už je štýl výchovy. Mňa dosť udivuje, koľko žien si takúto výchovu dokonca pochvaľuje a ďakuje svojim rodičom za takúto výchovu, ja toto považujem skôr za nezvládnutú výchovu, rodičia s deťmi komunikovali asi nevhodným spôsobom, alebo začali neskoro, alebo ja neviem...

0silvia0
11. sep 2016

@225lenka25 jednoducho ja som nedostala a nepotrebovala som žiadne remene a varechy, takže to neviem posúdiť. Ak by som dostávala remeňom a varechou, ja fakt neviem, ako by som to brala, bola by som ako psík poslúchajúci na slovo? Nedovolila by som si vyjadriť svoj názor? Čo by mi to dalo? Rešpekt voči rodičovi? Ale ten som mala aj bez bitky, takže fakt neviem...

celasapremenim
11. sep 2016

@0silvia0 som si myslela, ze ma prestanu prekvapovat nazory ludi, mozno keby clovek vliezol hlbsie do psychologie, ono je to podvedome programovanie cloveka, ze ak je fyzicky trest normany, potom to aplikuje asi aj na svoje deti, musi mat nadpriemerne iq, aby si uvedomil, ze to normalne nie je a snazit sa to programovanie podprahove zo seba vycistit pri vychove tych vlastnych
namiesto toho, aby si uvedomili, ake je to ponizujuce a ze to nic neprinesie, tak biju aj svoje deti
ale co sa divit v state, kde na zbrojny pas staci cloveku iq 80, cize ked nekraka, moze mat zbran

225lenka25
11. sep 2016

@celasapremenim nikde som nenapísala že to budem aplikovať na svojich deťoch tak láskavo nekonšpirujte tu svoje teórie!

celasapremenim
11. sep 2016

@225lenka25 v prispevku ste sa asi vzhliadli, ale ja som to myslela vo vseobecnosti, je mi luto, ze vas bili ako dieta a teraz vam pride v poriadku telesny trest pre dieta

225lenka25
11. sep 2016

@celasapremenim nemusí mňa netýrali ! 😉

0silvia0
11. sep 2016

@225lenka25 no ale keď tvoje dieťa bude robiť to, čo si robila ty, keď si dostávala bitku a budeš to vedieť vyriešiť aj bez bitky (komunikáciou a inými výchovnými postupmi), vlastne dokážeš, že telesné tresty sú úplne zbytočné...

katarinkaulany
16. sep 2016

Ahoj. Neviem či pomôže moja skúsenosť. Mám 3 deti. Každé iné. Kým jedno bolo (určitý čas) ako anjel, druhé bolo ako čert. Tiež niekedy lietali facky, kľačanie... Dlho sme si nevedeli rady. . Ak sme povedali niečo, ono úplne inak, My sme povedali áno - ono nie. My sme povedali nie - ono áno... Začali sme študovať čo s hyperaktívnymi deťmi. Zmenili sme prístup. Úplne jasné pravidlá a veľmi pravidelný režim. Pravidelný spánok (ten je veľmi dôležitý), prestne v stanovený čas. Môžem povedať, že presný režim u "problémových malých" detí veľmi zaberá. Teraz už majú povinnosti, ktoré si musia urobiť. Samozrejmosťou je kontrola!!! Ak neurobí, potom trest - zákaz elektroniky. Samozrejmosťou je u nás (rodičov) čarovné slovíčko prosím. Za vykonané povinnosti poďakovanie za pomoc (aj keď to nie je úplne podľa mojich predstáv). Teraz majú synovia už 8 a 11 rokov. Od začiatku septembra majú veľkú zodpovednosť. Ráno sa sami chystajú do školy a poobede sami prichádzajú domov. Aj tá zodpovednosť a dôvera veľmi pomohla. Keďže zvládnu tak dôležité veci sami, tak môžu s nami ostávať dlhšie hore. Čas trávime spolu (väčšinou v našej spálni), hráme karty, rozprávame sa a plánujeme si voľné dni. Zistili, že za zodpovednosť a dobré správanie bude odmena. Teraz už aj niečo drahšie, ale samozrejme za dlhšie obdobie počúvania. Aj teraz niekedy padne facka (taká-nijaká), ale tak max 1-2 razy za rok. Dá sa to zmeniť, ale chce to veľa síl, veľa trpezlivosti. Aby som nezabudla, treba prestať hulákať po deťoch. Čím viac kričí rodič, tým viac kričí dieťa.

myrkamirka
17. sep 2016

@maminuska zly vztah lebo je veganka? Preco?

celasapremenim
17. sep 2016

@katarinkaulany presne
Super sa to číta.

maminuska
19. sep 2016

@myrkamirka pretože ako vegánka má tendenciu otráviť všetko naokolo svojim neustálym poučovaním o cukre , mäse, bielej muke, masle , vajíčkach , vykorisťovaní zvierať ..obzvlášť kráv , včiel , sliepok .. po 5 minutach máš chuť zutekať , Pretože sa nezúčastňuje žiadnych rodinných posedení s manželom ani s dcérkou a už ani ni eje pozývaná , strava pre nich sa nedá z našej strany zostaviť.-

ramone_666
30. nov 2016

Tu je vidieť, že niektoré ženy by si nemali ani hovoriť "matka", už z prvej vety som vyčítala rozdielny vzťah k tým deťom. Sym je zlatíčko najúžasnejšie a dcéra chúďa, vyslovene odpor k nej je cítiť zo strany prispievateľky :( chúďa dievča, ja sa jej ani nečudujem, ak sa chová nejak nevhodne. Veď keď ju takíto "rodičia" vychovávajú bitkou a ľahostajnosťou (alebo ako to nazvať), ja by som asi utiekla z domu. Veď preboha, sa uvedom ty trubka (ospravedlňujem sa, ale to sa proste nedá toto), aby ti to raz dcéra v dospelosti nevrátila všetko toto aj s úrokami. Ani by som sa jej nedivila!

Akože biť ju len preto, že nechce jesť? Môj brat odjakživa je najviac tak 3 jedlá a čo ako? Mali ho naši za to mlátiť alebo čo? Mama si pofrfle, ale aj takmu vždy urobí jedlo, ktoré má rád,
Alebo že po celom doma sú jej vlasy? Kurník, to ako čo je? Aj u nás po dome sú moje vlasy a čo ma mala mama zabiť? Povysávam, pozametám a žijem si spokojne ďalej.

Dúfam, že to neni naozaj takýto prípad, že to si tu niekto len z dlhej chvíle robil srandičky.....

ramone_666
30. nov 2016

@sissy27 neprekvapuje ma to, že nereaguje milá pani autorka príspevku. Myslím, že sú 2 možnosti:
1. autorke príspevku je to jedno, len chcela svoju dcéru ponížiť ešte viac
2. niekto sa asi nudil, tak napísal takýto príspevok

simib
4. apr 2017

Ahojte. Tiež sa chcem podeliť o problém: Dcéra má 14rokov. Podľa mňa absolutne bez života.Nemá žiadne koníčky,nič ju nebaví,na ničom jej nezáleží,ja hovorím,že ani nežije.V škole je to tak striedavo oblačno,niekedy sa naučí,inokedy na to úplne kašle.Najviac ma mrzí,že ignoruje nás ako rodičov a nemá žiadnu úctu voči nám,ani voči všetkému okolo nej.Máme ešte 5ročného syna a k nemu má taký vzťah,že dobre si tu a čo už...Zaviedli sme pravidlá,ktoré ale porušovala a tresty za to moc nemali byť aké,kedže jej nič nevadí.(zobratie tel.,zaracha,nič...)Potom sme sa otočili a boli na ňu dobrý,rozprávali sa,chodili spolu ako rodina,trávali čas spolu,ale tiež sa to otočilo proti nám.Už aj vo veciach sa nám pohrabala,aj nejaké peniaze vzala a odvtedy byt zamykáme(už 2roky)a nič.nič ju nemrzí,nepovie prepáč,na všetko len odpovie neviem.Stále rozmýšľam,kde sme mohli urobiť chybu,lebo ako dieťa bolo skvelé,usmiate,proste žila. Ja chápem,že je v puberte, ale naozaj len chcem,aby si nás vážila,rešpektovala nás aspoň na nejakej úrovni a neklamala stále dokola a opakovala rovnaké chyby.

dorottka
4. apr 2017

@dominini ju biju remenom - 15rocne dievca? Neviem ako pre teba, ale pre mna bola aj facka nenormalne ponizujuca, najma v tom veku. Inak vobec by som sa necudovala, keby len teraz zacala robit problemy, 15 rokov je nizky vek este a oni to nevedeli riesit ani, ked mala 4 roky? Vazne si myslis, ze chyba je len v decku? Zjavne maju oni problemy s nervami, nezvladali nikdy vychovu v klude, plus tento prispevok priam srsi 'laskou' k tej dcere, jedno pekne slovo na nu nenajde. Myslis, ze ona to neciti? Vsetkym tym za roky v nej len vybudovala odpor a este viac pokaslala vztahy, ktor aktualne ani nie su - kto ich mal budovat, hadam nie decko? Jasne, ze ma u prdele posluchat, ked je matka uz proste nastavena, ze je nepodarene decko a robi len problemy... Ja nie som ani nahodou zastanca vychovy, kde sa ani tapnut po zadku nemoze - ale toto mi pride moc a verim, ze dievca sa nevie dockat, az z domu vypadne a uplne ju chapem.

celasapremenim
4. apr 2017

@simib taketo zmena nie je ani v puberte iba tak, urcite je niekde ten spustac a nemyslim si, ze vam je neznamy
ked je to takto, bolo by dobre zajst s dcerkou k odbornikovi a so sebou tiez, zistit, ako spravne komunikovat a vazit si jeden druheho

simib
4. apr 2017

@celasapremenim my sme chodili aj psychologom a jediné čo povedali,,že máte to s nou ťažké, je to ťažký introvert"My komunikujeme a každý deň jej dávame na javo,že ju ľúbime stále,ale mrzí nás,že sa takto správa,tak neviem...Ona len mykne plecom,poprípade povie ok a viac sa nebaví.Dali sme jej možnosť vytvoriť pravidlá,ktoré budú podla nej fungovať a nevyužila to.Ani to,že ako si predstavuje celý týždeň,nejakú predstavu,nič.Stále si myslíte že zle komunikujeme?A áno,je nám ten dôvod neznámy,inak by sme asi neboli bezradný.Nedávam vinu len dcére,snažím sa hľadať aj u nás samozrejme,ale zatiaľ sme na nič neprišli.

0silvia0
4. apr 2017

@simib a ty si introvert či extrovert? Lebo extrovert nikdy nepochopí introverta a naopak. Niektoré deti sa zvyknú v puberte odstrihnúť od rodičov, vadí im na rodičoch všetko: spôsob komunikácie, raz sú moc vlezlí raz sú moc prísni atď. Majú pocit, že čokoľvek povedia, aj tak ich rodičia nepochopia a nemajú potrebu rozprávať len aby rozprávali aby mali rodičia pocit, že je všetko ok. Ak nemajú čo povedať, radšej sú ticho... Proste sa hľadajú a nemajú potrebu to hľadanie zdieľať s rodičmi. Neviem aká si ty bola v puberte, ale treba sa skúsiť vžiť do pocitov pubertiaka, lebo ty si už pubertiačka bola, ty to môžeš dokázať, ale ona matkou ešte nebola, ťažko sa ona vžije do tvojich pocitov...
Ja som sa tiež od matky v puberte odstrihla, vadil mi jej manipulatívny spôsob komunikácie, ešte ani ústa neotvorila a už som vedela, čo tým chce povedať, naznačiť, hoci jej ústa hovorili niečo iné. Mala som ju prečítanú, hoci ona sa snažila vyjadrovať niečo iné... jednoducho niektoré povahy si nesadnú a nesadnú. A vieš čo je paradox? Môj syn má povahu mojej mamy, takže životné lekcie pokračujú a pokračujú :D

simib
4. apr 2017

@0silvia0 to veru neviem,či som bud jedno alebo druhé,skôr taký stred. Ano snažím sa zakaždým vžiť do jej tela a presne ako píšeš,že jej akoby vadilo všetko...To viem že také prejde,ale predsa len aj ja som v tej puberte občas potrebovala mamu,alebo ocina.Ona akoby nás vôbec nepotrebovala. Mne ani nevadí až tak, že sa so mnou nevykecáva ako kamoška každý deň a nechodíme spolu nakupovať a podobne, ale aby nás neklamala každým slovom a aby aspoň občas povedala dobrú noc, alebo ahojte, alebo ako ste sa mali? Alebo ak ju to nezaujíma, tak keď sa my opýtame, všetko oki, nepotrebuješ niečo, ako v škole...tak nech odpovie aj inak ako len áále ok, alebo neodpovie vôbec :( Má aj dobré dni a vtedy je to super a vidím, že aj jej sa to páči, ale to je naozaj naozaj veľmi málo dní :(

simib
4. apr 2017

A najviac ma mrzí, že si vôbec neužíva život. V jej veku by mala mať kopec zážitkov, kamošky, smiešne prúsery, proste žiť. Ona sa nesmeje, nemá kamošky, nechodí takmer nikam, nemá žiadne koníčky, nemá vzťah k veciam, k rodičom, k bračekovi, ku psovi, ktorého chcela. Toto sa mi nezdá normálne. Má málo svetlých dní a ja nechcem raz ľutovať, že som nič neurobila, aby mala pekné detstvo,pubertu a podobne,nechcem len mávnuť rukou, že to je v pohode a prejde to.Každým dňom nás to žere, že čo ešte môžeme urobiť, alebo čo sme vlastne urobili zle? :(

0silvia0
4. apr 2017

@simib to klamanie je už silná káva, to v poriadku už určite nie je... ak to je patologické, tak to už je skôr diagnóza alebo nejaká porucha spolu ešte s tým kradnutím peňazí... nemôže žiarliť na mladšieho súrodenca? Niekedy tie súrodenecké konštelácie sú fakt hrôzostrašné, máte medzi deťmi veľký vekový rozdiel, nemôže sa cítiť nejaká ukrivdená a takto to dáva najavo? Niekedy spúšťač je veľmi ťažko rozoznať...
Skúste zmeniť psychológa, má nejaké kamošky či je úplne odstrihnutá od všetkých?