icon

Je normálne, že tínedžer prestane komunikovať?

27. feb 2024

Syn má 15 rokov. Prestal s nami úplne komunikovať. Odpovede sú: áno, nie, ďakujem, prosím, čo máme jesť? Nič.nebolo v škole, vonku som s nikým nebol...je toto správanie normalne? Soboty mame väčšinou pracovné. A dnes mi vraví, že nebude doma. Normálne som mu povedala, ze až po práci a ze keď si na sobotu plánuje program, ma sa opýtať. Opýtala som sa, že čo.mal v plane. Odpoveď: nič. A zavrel sa v izbe. Tak neviem, zdá sa mi, že sa až moc uzatvára

mikadooo
28. feb 2024

Vieš kedy sa so mnou moja 12 ročná dcéra rozpráva? Keď s ňou idem tam, kam chce ona a keď tam s ňou idem sama, bez ostatných súrodencov. Aktuálne je to u nás psí útulok. A tvoj syn kam rád chodieva? Alebo kam by rád šiel? Tak ser na pracovnú sobotu a vezmi ho tam. A opýtaj sa ho ako sa má a či je šťastný, ako v tej reklame, nie na to, čo bolo v škole, lebo to je taaaaaaak zábavná téma pre decká, že sú celé happy, že si môžu pripomenúť ako bolo na matike alebo angline...🤭. Asi tak, ako ty rada rozprávaš o tom, ako bolo na porade so šéfom.

autor
28. feb 2024

@nelca84 ved ale ja som písala, že.to.nie je predsa každá sobota. Prečo by nemohla.byt pohoda pri práci? My teda mame.
@galinotchka trávime aj čas inak.

Tuná, bola pointa a je, niekde úplne inde.
@otazka1 ma dostatok času. Pisala som, ze dohoda je mozna vzdy. Kedze vie, ze v sobotu si nema doobeda nic planovat. Je skôr introvert. Je ešte na zs, kolektív nemajú bohviečo. On je skôr z "tych" správnych chlapcov. Je jednotkar. V kolektíve v škole je taky neutrál, nemá s nikým dajak problém. Už som to riešila.aj s triednou. Nevyclenuju ho z kolektívu. Ma asi 3 kamarátov, s ktorými sa stretáva.

januska12323
28. feb 2024

Aby bol s otcom musí niečo robiť? Nemôžu ísť na výlet, motokáry, športovať? Možno aj to mu vadí, musí robiť aby si vôbec zaslúžil jeho pozornosť. Koľko času mu venuje cez týždeň len tak?

autor
28. feb 2024

@januska12323 bože. Absolútne to nemá nič spoločné so.zasluzenim si otcovej spoločnosti.

Už sa radšej k pracovnej sobote vyjadrovať nebudem.

nelca84
28. feb 2024

Kto je "my"? Deti si urcite predstavuju sobotu inak a radsej by podnikli nejaky vylet alebo inu zaujimavu cinnost. Zase je to o tom, ze vy velite a nazor deti vas nezaujima podla toho co citam. Velmi smutne. Ze vas pocity a potreby deti nezaujimaju, lebo vy ste rodicia, vy rozhodujete a vy mate pohodu pri praci... Potom sa necuduj, ze sa odcudzite.

subartic
28. feb 2024

Kľudne sa vyjadruj k pracovným sobotám , ja ti plne rozumiem .

subartic
28. feb 2024

@nelca84 neodcudzia sa . Deti sa pri rodičoch kopec vecí naučia . My sa bežne popri robote bavíme medzi sebou a preberáme veci aj zo školy, aj chlapcov aj kamarátky . Cez týžden je to neviem , nepamätám si .

nelca84
28. feb 2024

@subartic ty to nechces pochopit, vsak? Ano, treba aj pomahat, ale chalan ma 15, mal by mat program aj s rovesnikmi, nielen byt prikvaceny pri rodicoch. Mozno naozaj trpi tym, ze je mimo kolektiv, mozno je preto sikanovany... ktovie co sa odohrava v jeho hlave. Potom decka skacu zo striech...

subartic
28. feb 2024

@nelca84 a čo akože nemám pochopiť? Že sa po ňom vyžadujú povinnosti ? Veď to je normálne a žiadúce . Potom nám tu vyrastájú totálne neschopní mladí muži . Keby si čítala , on nie je len prikvačený pri rodičoch , riadne to zveličuješ. Že odpovedá jednoslovne , no tak ako asi 90 % puberťákov , nie je mimo kolektívu kamarátov má . Nežeňme to do šikany a takýchto vecí ako skákanie zo strechy. Žiadny 15 ročný chlapec nie je nadšený z toho aby chodil po výletoch s rodičmi , tieto deti už nechcú s rodičmi chodiť ani na dovolenky . Puberta nemá čo rúcať rodinné zvyklosti a ak sa v sobotu pracuje doma , no tak sa pracuje .

autor
28. feb 2024

@nelca84 cituj, kde som napísala, že ma nezaujíma názor deti. To je teda svet, aby nám velili deti. My to mame myslím vyvážené. Aj výlet aj práca.

nelca84
28. feb 2024

@subartic ok, nechces to pochopit
@autorka len mi je toho chlapca luto, ked si spomeniem ake som mala ja pekne detsvo v tomto smere. Ak si myslis, ze je to i vas ok, tak ta asi nic nepresvedci.

subartic
28. feb 2024

autorka , ja zajtra idem s dcérou do kina na Matka na úteku , minulú nedeľu som bola s ňou v DM a nakúpili sme nejaké šminky a voňavku . Tebe ako mame by som poradila aby si bola naďalej mamou ale ako viem z vlasnej skúsenosti viac ho bude ťahať k mužovi čo je normálne a aj dobré . U nás v rodine máme dámske jazdy a pánske jazdy. Moji synovia chodia s mužom , dedkami a bratrancoami na chatu tak na 3-4 dni asi tak dvakrát do roka. Ja chodím s dcerami aj mojou mamou ,svokrou , sestrou a jej dcérami tiež niekto mimo. Tento rok ideme v auguste do Tábora v CZ na 5 dní . Ak tvoj manžel je šikovný a pracovitý tak sa ten syn veľa pri ňom naučí a aj to ako má fungovať chlap , vždy lepšie ako sa zbíjať s rovesníkmi a fajčiť a vapovať.

simca06022011
28. feb 2024

Áno Normálne a na sobotu si mu dobre povedala. Aj inokedy, ak niečo plánuje ma sa opytat

mamatroch
28. feb 2024

Hlavne sa snaz, aby vsetka komunikacia z Tvojej strany nebola len o prikazoch a pokynoch. Moje dcery su len na zaciatku puberty sice a ked som tuto radu citala a kriticky pozrela na nasu komunikaciu v poslednej dobe, zistila som s hrozou, ze mam tendenciu sa tym smerom uberat. U nas zabera zatial napr. to, ked spolu nieco robime a poviem im, nech pri tom vyberu hudbu, co budeme pocuvat alebo ked si k nim prisadnem, ked nieco pozeraju v TV. Alebo vcera boli obe doma zo zdravot. dovodov a zobrala som si dovolenku a spravili sme si pekny den, zahrali niekolko hodin Monopoly... Skratka, ked maju pocit, ze nie som policajt, co sa vypytuje, ale niekto, kto sa zaujima o ich svet...

autor
28. feb 2024

@subartic toto mame aj my. Minulý víkend sme boli na chate, spolu 3 rodiny. Teda od stredy, keďže boli prazdniny. Takze, logicky tato sobota je proste pracovna. Napríklad, s mužom kúpili staršiu babetu a spolu ju opravili a vylepšili.

autor
28. feb 2024

@nelca84 a v čom.mas.pekne spomienky na detstvo? Len tak sa pýtam. Co ste robili cez vikendy?

nelca84
28. feb 2024

Tak v tomto veku som hlavne travila vela casu s rovesnikmi. Myslim, ze je to pri 15+ ziaduce a normalne. A to neznamena, ze som doma nepomahala, ani ze sme sem-tam nesli na vikend k starym rodicom alebo mali iny program s rodinou...

autor
28. feb 2024

@nelca84 ale.ja som nidke nenapísala,. ze on s rovesníkmi čas netravi. Co znamená veľa.casu? Konkretizuj. V sobotu si vstala a išla celý deň za kamarátm.? V nedeľu to.iste? Ved on ma voľného času koľko chce. Jediný čas, ktorý má obmedzený je v sobotu od 8-14. Ak teda, nie je v plane nejaký výlet. Ohľadom, voľna v tomto čase, musí jednoducho komunikovať.

andymi
28. feb 2024

@meginka36 tak to vyzerá, že my budeme posledná generácia, ktorá mala nejaké pracovné návyky.

nelca84
28. feb 2024

Zaujimave, uz zrazu ma volna kolko chce. Ved ako myslis. Drzim palce.

autor
28. feb 2024

@nelca84 ako zrazu? Ved som stále písala o jednom dni v kuchyni.a o sobote od 8-14. Nič ine. Ved napíš, ako vyzerali tvoje.soboty v detstve

autor
28. feb 2024

Ja som si to.inak, tak normálne, živo predstavila. Zavolá babka vnukovi, či by jej nešiel v sobotu porylovat záhradu. A on je povie: Babka nie, som vyťažený z týždňa, v sobotu potrebujem relaxovať.

andymi
28. feb 2024

@januska12323 podľa tvojich odpovedí súdim, že tvoje dieťa/deti ešte pubertou neprechádzali. Teóriu, všetci ovládame, prax je už o inom. 15 ročných chlapec je už dostatočne veľký na povinnosti, veď život nie je iba o zábave. A kde inde sa to má naučiť ak nie doma od rodičov? A myslím, že touto otázkou "Aby bol s otcom musí niečo robiť?" riadne zveličuješ ...v niektorých rodinách sa robota sama neurobí (z komentárov to vyzerá, že v niektorých áno), ak sa deti (hlavne také veľké) podieľajú na fungovaní domácnosti a domácich prácach, tak zostáva viac času aj pre rodičov na spoločné aktivity.

januska12323
28. feb 2024

@andymi no lebo tak mi to pripadalo, autorka nepísala nič o trávení času cez týždeň s rodinou iba akú majú pohodu v pracovnú sobotu všetci. Tak som sa opýtala čo okrem roboty spolu robia. Neviem ktorého pubertaka baví pol dňa stráviť prácou s rodinou. Práca a pohoda s rodinou by mali byť v rovnováhe a s takým veľkým dieťaťom sa dá pekne dohodnúť ak chcú obe strany.

galinotchka
28. feb 2024

Toto je debata bez konca. Každý to má jednoducho tak, ako si to urobí. Ja si neviem predstaviť babku, ktorá zavolá vnukovi, aby jej šiel rýľovať záhradu. Veď to nie je dospelý chlap. Stále je dieťa. To akože deti v domácnosti sú bezplatná pracovná sila?

klip0
28. feb 2024

Podľa mňa pomôže ak nám tu konkretizujes čo je to pracovná sobota. Čo konkrétne robíte.
Lebo niektoré veci samozrejme že má spraviť aj dieťa v tomto veku

galinotchka
28. feb 2024

@klip0 Tak vyššie je príklad s babkou, ktorá potrebuje porýľovať... 🙄

klip0
28. feb 2024

@galinotchka hej preto sa pýtam. Lebo že pomôže povysávať, alebo umyť zrkadlá, utrieť prach a takéto bežné veci v domácnosti sú podľa mňa nutné aby robili aj deti. Ale teda nie všetky práce sú také

nelca84
28. feb 2024

A co? Zmeni to nejako tvoj postoj? Ked napisem, ze moja mama chapala, ze mam aj svoj program, ze uz nie som male dieta aby som mala od nej vsetko nalinajkovane? Ze sme vzdy nasli riesenie, kompromis? Stracam tu cas. Rob ako myslis.

autor
28. feb 2024

@nelca84 nie, možno sa naučím niečo nové. Neviem, prečo sa urážas. Zaujíma ma, načo máš krásne.spomienky a teda, konkrétne soboty, keďže sa to tu točí všetko okolo nich