icon

Je sexuálna výchova voliteľná na stredných školách?

29. dec 2024

Dobry den, je tento predmet sexualna vychova iba na strednych skolach a da sa vybrat ci tam dieta chce rodic dat?
Alebo ako to je?
Je to volitelny predmet?

viestta
29. dec 2024

Autorka, ako citam tvoje dalsie komentare, tak sa pytam ci by si povazovala za pripustne ak by biologiu rozmnozovania a vychovu k partnerstvu a rodicovstvu vyucoval interny zamestnanec skoly? Alebo ktora externa institucia by bola pre teba prijatelna? Institucia, ktora zastava rovnake moralne hodnoty ako ty a otec tvojich deti.

janai1
29. dec 2024

Joj, ja si doteraz pamätám ako nás farár na náboženstve "učil" že ak žena masturbuje alebo má styk bez vyvrcholenia naplno tak dostane rakovinu 🤣

petulda333
29. dec 2024

@belllinka v zivote som ziadnu antikoncepciu nemala a mam len 2 planovane deti

janai1
29. dec 2024

@petulda333 nesleduješ si ani plodné dni? Nepoužívate kondóm, prerušovaný styk?

petulda333
29. dec 2024

@janai1 vie kedy ho dat von 😁. Plodne dni vobec,ja som dlho mala menstruaciu mozno 3-4x do roka

janai1
29. dec 2024

@petulda333 gratulujem a teraz si vygoogli co je to antikoncepcia 🙂 pretože ju používate

mondolina
29. dec 2024

@petulda333
prerušovaný styk je tiež forma ochrany....buuuum.

kataina
29. dec 2024

@viestta aj ten externista je vzdelany, pripraveny učiť. Ved napr na SŠ nie je biologia všade, tak by sa musel v tom obore vzdelať nejaky matikar, angličtinar aby mohol učiť sexualnu vychovu. Externista môže byť lekar, psycholog, pracovnik červeneho križa.... a každy v tom obore vzdelany. tak nechapem autorku, že externista nie je pre nu vhodny. Škola si vybera, dokonca si zisti referencie, Každa škola ma aj svojho psychologa, alebo vychovneho poradcu, takže celkom "hocikoho" učiť nepustia

autor
29. dec 2024

@lonely66
Ty si asi este ten predmet etika ked si bola na skole nemala,
lebo neviem co eticke je ak niekoho osocujes ze je hlupy, ked sa len pyta na predmety ktore su teraz v skolach a zaujima sa o to,
ale tie reci o moralke pobavili
A povinne volitelny predmet je to preto, lebo este k 2022 sa ku krestanstvu hlasi takmer 70% obyvatelstva na Slovensku.
Take casy v tejto krajine uz boli, preto to oslovenie sudruzka.

petulda333
29. dec 2024

@janai1
@mondolina jemine,ja viem,ze to je forma ochrany 🙆🙆 ja som koment pochopila ako,ze nikdy nebrala tabletkovu formu ci teliesko. Teraz som kukla znova koment a citam,ze je tam slovo nepouzila a nie nebrala 😁

tetapetra
29. dec 2024

Ty o čom furt melieš? Tá nádcha ti fakt trieska na hlavu. Kde som písala o tom,že si ich volila? Už to nevieš tak robíš chrumkavú? Tvoje názory alebo skôr drísty sú presne také ako majú oni.

viestta
29. dec 2024

Autorka, v mnohych krajinach nie je nabozenska nauka sucastou statnych osnov. Dokonca aj v krajinach, ktore nikdy neboli "komunisticke" a rozne nabpzenstva tam maju siroke zastupenie. Nabozenstvo sa vyucuje mimo statny system vzdelavania, zabezpecuju si ho rodicia a cirkvi po svojej linii a vsetko je v najlepsom poriadku. Pretoze nabozenstvo do skol nepatri, ani u nas. Lebo uz v Ustave sa pise "Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo."

autor
29. dec 2024

@misana84 z ktoreho roku je ta ucebnica, to su teraz nove?

@andreafa mas pekne meno

@letfenixa je az usmevne ako sa da v jednej vete sam sebe odporovat "Bohuzial, nabozenstvo je povinne" 🙂

viestta
29. dec 2024

@kataina ja to chapem aj viem kto moze "detom vykladat o sexe" na skolach. Ja sa pytam autorky aku ma ona predstavu o tych, ktori budu dastatocne erudovani aby jej detom vykladali o sexualite a rozmnozovani ludi.

kataina
29. dec 2024

@viestta
🙂 ano, to malo byť autorke

viestta
29. dec 2024

Tych 70% si odkial vycucala?
Počet obyvateľov Slovenska hlásiacich sa k cirkvi alebo náboženskej spoločnosti
Podľa výsledkov sčítania ľudu (Sčítanie obyvateľov, domov a bytov Slovenskej republiky k 1. januáru 2021) žije na Slovensku:

3 038 511 členov Rímskokatolíckej cirkvi (55,76 % obyvateľstva)
286 907 Evanjelikov augsburského vyznania (5,27 % obyvateľstva)
218 235 Gréckokatolíkov (4 %)
85 271 členov Reformovanej kresťanskej cirkvi (1,56 %)
50 677 Pravoslávnych kresťanov (0,93 %)
18 553 členov Kresťanských zborov na Slovensku (0,34 %)
16 416 členov "Náboženskej spoločnosti Jehovovi svedkovia" (0,3 %)
9 044 členov Apoštolskej cirkvi na Slovensku (0,17 %)
3 883 Baptistov (0,07 %)
3 440 členov Cirkvi bratskej (0,06 %)
3 018 členov Evanjelickej cirkvi metodistickej (0,06 %)
3 001 Adventistov siedmeho dňa (0,06 %)
2 007 Židov (0,04 %)
1 778 členov Starokatolíckej cirkvi na Slovensku
581 členov Cirkvi československej husitskej
377 členov Cirkvi Ježiša Krista Svätých neskorších dní
311 členov Bahájskeho spoločenstva
6 722 budhistov (0,12 %)
3 862 moslimov (0,07 %)
975 hinduistov (0,02 %)

zuzanita1609
29. dec 2024

A ďalšia varianta antikoncepcie je análny sex🤣🤭 ... buum 👊

kataina
29. dec 2024

autorka: ani naboženstvo neučí hocikto, ani matiku, ani angličtinu,.... Niekedy mam pocit že aj rodičov by bolo treba vzdelavať

tehulka2011
29. dec 2024

@viestta "K jednej z kresťanských cirkví sa hlási 3 733 783 obyvateľov Slovenska. Predstavuje to 68,5 percenta z celkového počtu obyvateľov. Vyplýva to z minuloročného Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB). Informovala o tom hovorkyňa SODB 2021 Jasmína Stauder."

Bohuzial, ma pravdu.

misana84
29. dec 2024

Autorka… nie to nie sú nové… možno aj vy ste sa z nich učili 😀Resp. mali ste sa

baumka
29. dec 2024

Autorka, táto výchova nie je len o sexe, je aj o vzťahoch- ako ich nachádzať,budovať si ich, aby si partneri rozumeli. Dnes sa niekedy mladí nevedia ani vykoktať, ako by mal fungovať zdravý vzťah medzi nimi, nevedia bez mobilu osloviť dievča/chlapca, lebo sú celé dni na Tiktoku a podobných oblbovacích sieťach.
To už začína byť masová záležitosť, ako sa každý bojí, že niekto prerobí jeho dieťa. Tabaková je v tomto expertka,asi sa bojí, že niekto jej prerobí syna. Ľutujem jeho budúce učiteľky.

Tu je rozhovor so sexuologičkou, píše tam aj, ako a čo by sa malo učiť na školách.

https://tvnoviny.sk/domace/clanok/143841-sexuol...

autor
29. dec 2024

@sara07 ano to plati ak je to aktivita po skole?
Nemoze sa stat ze tam pridu akize tieto externe firmy, prednasky robit v priebehu (na zaciatku) vyucovacej hodiny,
Pocas vyucovania a bude to akoze spadat do osnov?

janai1
29. dec 2024

@tehulka2011 skús si ten článok aj dočítať do konca.
Neviem o tom, že by sa na školách vyučovalo iné ako rímskokatolícké náboženstvo a tých je 55,76%

tehulka2011
29. dec 2024

@janai1 jasne ze sa vyucuje aj greko nabozenstvo, aspon za mojich casov to tak bolo

viestta
29. dec 2024

@tehulka2011 3 038 511 členov Rímskokatolíckej cirkvi (55,76 % obyvateľstva)
https://www.scitanie.sk/obyvatelia/zakladne-vys...

autor
29. dec 2024

@ninanikalova to su ake moderne temy?

misana84
29. dec 2024

Tieto prednášky sú v rámci vyučovania a áno sú aj v súlade so štátnym vzdelávacím programom, dievčatá aj vložky dostanú a všetko je ok

viestta
29. dec 2024

@janai1 ak je cela dedina luteranska alebo greko-katolicka, tak sa na miestnej skole vyucuje toto nabozenstvo. Ale ak je v tej dedine vacsina katolikov, tak luterani maju smolu, ich nabozenstvo sa na skole neuci, len rimokatolicke

zuzanita1609
29. dec 2024

Aj evanjelické sa učilo,(ročník 85),ale akonáhle si mohli žiaci vybrať,chodila som na etiku. Síce tetky začali rodičom dohovarať,že prečo som prestala chodiť,otec to všetko "uzemnil",vetou. "Ako sa rozhodla,tak bude,nik ju do kostola bičom hnať nebude" 😁.

autor
29. dec 2024

@tehulka2011
@baumka tak je to sexuologicka, je to jej nazor
nezaujima ze co by sa podla nej malo ucit, to neznamena ze teraz pojde skolstvo podla nej