Je to puberta?
Syn ma 11 rokov , absolútne neposlúcha presadzujete si svoje, nadáva nám rodičom , je tvrdohlavý ako palica , napr . vonku je už zima on ide v mikine , vôbec nechce nosiť zimné oblečenie,nerešpektuje nás . Pri prvom synovi som pubertu nezažila , toto je brutál 😤 Prejde to vôbec ? Už máme nervy na krajíčku , nepomáha krik ani po zadku , ani kľudné dohováranie , všetko má na háku dokonca aj školu tento polrok
Čo by ste doporučili ?
Mňa prekvapuje veta:nechce žiaden darček( to po ničom netúži?????v 11r.?,to je veľmi divné) a vreckové nežiada(nemal doteraz nijaké) to je ešte divnejsie. Lebo finančná gramotnosť by sa už mala nejako začať v rodine učiť.
Nemá každý na super vreckové a chápem,že v 11r možno ani niektoré deti fakt vreckové nevyužijú,ok,dôvodov nedať by mohlo byť veľa. Ale veď nemusíme začať s veľkými peniazmi. Stačí 2e napr.
Nebude to niečím iným,@autorka?
Musíš napísať viac info aj o fungovaní rodiny,čo sa deje v rodine,či sa u neho niečo nestalo....
Puberta je puberta,ale aby mi 11r dieťa nadávalo,tak to je nonsens. A druhá vec,11r dieťa biť je už zbytočne. Tu nejde o to,že niekedy pri nejakom prusere by ruka nevyletela,ale .....
@terezka1947 momentálne má obdobie kde naozaj nič nechce , doteraz teda do tych 10 rokov áno mával vreckové aj darčeky , teraz proste nechce netúži po ničom , aj keď sme sa bavili čo by chcel na Vianoce tak odpoveď bola že on nevie , že asi nič . Do školy zakázali nosiť peniaze , takže fakt nechce ani to vreckové momentálne . V rodine sa nič závažné neudialo , skôr v škole mával problémy so spolužiakmi , teraz je to lepšie.
@terezka1947 momentálne má obdobie kde naozaj nič nechce , doteraz teda do tych 10 rokov áno mával vreckové aj darčeky , teraz proste nechce netúži po ničom , aj keď sme sa bavili čo by chcel na Vianoce tak odpoveď bola že on nevie , že asi nič . Do školy zakázali nosiť peniaze , takže fakt nechce ani to vreckové momentálne . V rodine sa nič závažné neudialo , skôr v škole mával problémy so spolužiakmi , teraz je to lepšie.
@anonym_autor tak skúste napr.chlapske akcie. Trebárs s otcom výlet,kino...niečo spoločné opraviť. Ono veľa veci sa dá zistiť nenápadne. Druhá vec, musíte mať hranice,cez kt.vlak nepôjde. Deti skúšajú,my sme na to,aby sme vydržali. A otcovia majú v istý moment veľmi silné slovo u chlapcov.
Ja by som mu dala! Taký režim ešte nevidel. Neposlúchaš? Nebudeš žrať. Kým ťa ja živím, budeš kmitať tak, ako ti ja kážem, alebo zdochneš hladom. Neprídeš domov načas? Vymknem ťa a budeš spať na schodoch. Nebudeš sa učiť? Odovzdaj mobil, žiadne vreckové, na darčeky k narodeninám, meninám, Vianociam zabudni. A opovážil by sa mi odpyskovať. Takú by zlízol po papuli, že by mu stena dala druhú. Nerozumiem, ako je možné, že si rodičia nevedia dať rady s 11-ročným sopliakom.
@marci9 ty buď ani nie si rodič, alebo nemáš dobrý vzťah s vlastným dieťaťom, boji sa ťa a nie, že respektuje .. neverím, že pri takomto prístupe existuje iná možnosť.
@anonym_autor tiež si myslím, že to môže byť nedostatkom hraníc, prip.ich prilis direktívneho presadzovania (v takom prípade môžu niektoré deti až neprimerane búrlivo odporovať)
V prvom rade prestať kričať a bit - najmä to!! Nechápem, že sú stále ludia, čo veria, že násilie vychováva..
So synom sa porozprávať, dohodnúť hranice a dôsledok ich porušenia.
Byť dôsledným. Konzistentnym. Nenechať sa vytočiť. Lebo toto bude syn skúšať do nemoty, vytočiť vás, skúsiť, či to myslíte vážne.
Nastaviť nulovu toleranciu nadávok.
Ale musíte aj vy rešpektovať syna, jeho pocity a hlavne s ním nekomunikovat len formou príkazov a zákazov, to je cesta do pekla.
Ideálne sa poradiť aj s psychológom, ako postupovať, alebo si aspoň načítať knihy o respektujucej výchove a nastavovaní hraníc.
A nečakať zázraky cez noc, toto bude trvať.
Lenže začať musíte hneď.
@anonym_autor tak teraz si skôr myslím, že tvoj syn je nešťastný a volá o pomoc. O pozornosť.
A vy mu dávate nálepku "problémový" a idete na to úplne zle..
Rozprávate sa o tom, čo ho trápi? Ako sa ním komunikujete? Môže vyjadriť svoj názor? Cíti vaše bezpodmienečne prijatie?
Prečo mal problémy so spolužiakmi?
Má kamarátov?
Fakt to ries, kým nebude neskoro.
Porad sa, ale nie tu na fóre, kde dostaneš aj šialené rady, ako máš z neho vytĺcť tu neposlušnosť.
Bitka ešte nikdy nič nevyriešila a ak aj navonok áno, tak to bolo len potlačenie príznakov, nie odstránenie problému.
Už sa opakujem, ale hľadala by som "respektujuceho" psychológa a čo najskôr sa poradila s ním.
@anonym_autor Ahoj autorka, chcem sa opytat, do tych 10 rokov, kym nemal toto obdobie sa ako syn prejavoval? Aky rezim ste mali vy s muzom voci nemu? Pomahal doma s niecim? Rychlo ste prepacili nejake preslapy bez toho aby sa ospravedlnil alebo spravil nejaku napravu? Tí spoluziaci co mu robili zle-aj ked pises,ze teraz je to lepsie- riesili ste to v skole s ucitelkou/s rodicmi ziakov co mu robili zle? Napisala si velmi malinko informacii na poradenie ti...treba vediet aj to, aky bol dovtedy a aky rezim ste mali vy ako rodicia voci nemu, ci ste boli na neho moc mäkky, co vsetko ste mu dopriavali, ci si to vazil plus otazky vyssie...Z toho mala tazko nieco vydedukovat. Avsak jedno je iste-to ze vam nadava je neakceptovatelne! Nadaval vam aj predtym, aj ked pomenej povedzme? Odpis uprimne a bez prikrasleni.
@anonym_autor tak teraz si skôr myslím, že tvoj syn je nešťastný a volá o pomoc. O pozornosť.
A vy mu dávate nálepku "problémový" a idete na to úplne zle..
Rozprávate sa o tom, čo ho trápi? Ako sa ním komunikujete? Môže vyjadriť svoj názor? Cíti vaše bezpodmienečne prijatie?
Prečo mal problémy so spolužiakmi?
Má kamarátov?
Fakt to ries, kým nebude neskoro.
Porad sa, ale nie tu na fóre, kde dostaneš aj šialené rady, ako máš z neho vytĺcť tu neposlušnosť.
Bitka ešte nikdy nič nevyriešila a ak aj navonok áno, tak to bolo len potlačenie príznakov, nie odstránenie problému.
Už sa opakujem, ale hľadala by som "respektujuceho" psychológa a čo najskôr sa poradila s ním.
@beronsche ano rozpravame sa často , aj sa snažím z neho dostať čo ho trápi len to je ako z chlpatej deky ťahať , raz sme u psychologičky boli povedal jej dokopy dve slová a viac už tam nechcel ísť . Ja sa vždy snažím s ním komunikovať keď je kľudný a kedykoľvek môže vyjadriť svoj názor . Kamaratov nemal lebo ho odstrkovali , nechceli ho prijať do kolektívu . Boli tam posmievačky ty si frajer alebo sa mu posmievali že nemá kamarátov a kamarátili sa s ním iba vtedy keď im niečo priniesol napr . Žuvačky v škole sme to samozrejme riešili ale bezvýsledne . Teraz má kamáratov v triede aspoň mi tak tvrdí , že sa to zlepšilo
@beronsche ano rozpravame sa často , aj sa snažím z neho dostať čo ho trápi len to je ako z chlpatej deky ťahať , raz sme u psychologičky boli povedal jej dokopy dve slová a viac už tam nechcel ísť . Ja sa vždy snažím s ním komunikovať keď je kľudný a kedykoľvek môže vyjadriť svoj názor . Kamaratov nemal lebo ho odstrkovali , nechceli ho prijať do kolektívu . Boli tam posmievačky ty si frajer alebo sa mu posmievali že nemá kamarátov a kamarátili sa s ním iba vtedy keď im niečo priniesol napr . Žuvačky v škole sme to samozrejme riešili ale bezvýsledne . Teraz má kamáratov v triede aspoň mi tak tvrdí , že sa to zlepšilo
@anonym_autor hrával sa typické chlapčenské hry? alebo túžil po typicky chlapčenských hračkách? totiž, napadlo mi ešte, či sa akosi "nehľadá". keď píšeš, že ani chalani ho nejak nechceli v kolektíve. či on nejak podvedome nevysiela nejaké signály, že by mohol byť inak orientovaný?
@anonym_autor och, takéto odstrkavacky môžu s psychikou dieťaťa riadne zamávať. Čo hovorí učiteľka? Naozaj kamarátov má? Chodieva k vám niekto? Lebo to môže byť len tvrdenie, aby si mu dala pokoj s tou otázkou..
S psychologičkou sa porad ty, zatiaľ by som ho tam nebrala. A inak je prirodzené, že sa dieťa cudzej osobe neotvorí len tak, hneď..
Vieš, tu fakt ťažko poradiť,keď do toho nik celkom nevidi.. ja sa stále prikláňam najviac k tomu, že nie je šťastný a "kričí" po pozornosti a pomoci...
@anonym_autor hrával sa typické chlapčenské hry? alebo túžil po typicky chlapčenských hračkách? totiž, napadlo mi ešte, či sa akosi "nehľadá". keď píšeš, že ani chalani ho nejak nechceli v kolektíve. či on nejak podvedome nevysiela nejaké signály, že by mohol byť inak orientovaný?
@amdornik toto mi príde ako nezmysel.
Nesledujes príliš gender ideológie?
@anonym_autor Na tieto decká zaberá len zhabanie mobilu. To ho položí do kolien a vy ako rodičia nesmiete ustúpiť, aj keby vystrájal týždne! Táto mládež totiž nevie, čo je život bez mobilu, sú ako nadrogovaní. Takže nepoľaviť a každý deň, po jeho nervovom výstupe len prízvukovať, že buď sa začne správať ako človek, alebo peklo ešte len začne. Neviem si ani len predstaviť, aby mi 11 ročné 💩 nadávalo.
@anonym_autor Na tieto decká zaberá len zhabanie mobilu. To ho položí do kolien a vy ako rodičia nesmiete ustúpiť, aj keby vystrájal týždne! Táto mládež totiž nevie, čo je život bez mobilu, sú ako nadrogovaní. Takže nepoľaviť a každý deň, po jeho nervovom výstupe len prízvukovať, že buď sa začne správať ako človek, alebo peklo ešte len začne. Neviem si ani len predstaviť, aby mi 11 ročné 💩 nadávalo.
@anonym_b688f7 autorka pise, ze chlapec mobil nepouziva
@marci9 preboha 😨 no milujúca matka, ak teda nejaké deti máš, čo dúfam, že nemáš.
Autorka, v prvom rade ho nebi! to je asi taký základ. To, že nechce zimné oblečko, tak nechce. Neviem prečo je taký trend, že mne je zima tak musí byť aj tebe. Áno, je tvrdohlavý a v puberte. Má na to vek. Prispôsob sa ... má na háku? maj aj ty, neučí sa? nevadí, jeho známky, prepadne? jeho hanba. Neuprace alebo čokoľvek čo budeš chcieť? neurob potom ty čo bude chcieť on.
@reanda
@kikush182329
@sashabb
No neviem, náš minulý týždeň nechcel pančuchy a dnes má horúčku. 😠A ja budem zas riešiť problémy v práci🙏
@amdornik toto mi príde ako nezmysel.
Nesledujes príliš gender ideológie?
@beronsche nie. len osobne poznám takého chlapca. vykľul sa časom z neho homosexuál. čo je zlé na mojej otázke? prečo ten útok? preto, lebo sú medzi nami aj "iní" a môžu sa v detstve prejavovať napríklad aj takto, ako uvádza autorka?
@beronsche nie. len osobne poznám takého chlapca. vykľul sa časom z neho homosexuál. čo je zlé na mojej otázke? prečo ten útok? preto, lebo sú medzi nami aj "iní" a môžu sa v detstve prejavovať napríklad aj takto, ako uvádza autorka?
@amdornik útok? Čo je presne útok? Že mne sa to zdá nezmysel? Či otázka, či nie si prislis ovplyvnená gender ideológiou? Nezdá sa to ti vztahovacne, považovať to za utok?
Nemyslím si, že bežneé 10-11r takto reagujú na nejaké, ako píšeš "podvedome" signály.
@amdornik útok? Čo je presne útok? Že mne sa to zdá nezmysel? Či otázka, či nie si prislis ovplyvnená gender ideológiou? Nezdá sa to ti vztahovacne, považovať to za utok?
Nemyslím si, že bežneé 10-11r takto reagujú na nejaké, ako píšeš "podvedome" signály.
@beronsche no mne sa to bežné dosť zdá... vlastná skúsenosť, rovnako skúsenosť u známych... náhoda?
Puberta v 11 u chalana asi nie. Mam 15 rocneho syna, je velmi vyspely, fyzicky aj mentalne, ale v 11 bol este decko. Puberta dorazila tak v 13. Ale nikdy som so synom zasadne problemy nemala. Nechces skocit za ucitelkou?
@reanda
@kikush182329
@sashabb
No neviem, náš minulý týždeň nechcel pančuchy a dnes má horúčku. 😠A ja budem zas riešiť problémy v práci🙏
@sagitta33 vies, kolko ludi, co malo pancuchy, ma tiez horucku? 🙄
@sagitta33 nastuduj si nieco o otuzovani a potom skus tvrdit nieco 'urcite' .. presne s takymito presvedceniami rodicov, co su uplne mimo, musia decka bojovat, ked nechcu pokracovat v ich, s prepacenim, blbosti
@sagitta33 nastuduj si nieco o otuzovani a potom skus tvrdit nieco 'urcite' .. presne s takymito presvedceniami rodicov, co su uplne mimo, musia decka bojovat, ked nechcu pokracovat v ich, s prepacenim, blbosti
@reanda Možno nič neviem o otužovaní, ale viem že keď deti otužilé nie sú, tak je blbosť aby v -10 chodili do školy bez bundy a bez čiapky. Neviem prečo by mali chlapci bojovať, sú dosť rozumní, aby vedeli, že im bude zima, keď sa neoblečú.
@reanda Možno nič neviem o otužovaní, ale viem že keď deti otužilé nie sú, tak je blbosť aby v -10 chodili do školy bez bundy a bez čiapky. Neviem prečo by mali chlapci bojovať, sú dosť rozumní, aby vedeli, že im bude zima, keď sa neoblečú.
@sagitta33 ja si myslím, že človek môže byť otuzily ako chce, aj na byť von 2 hodiny oblečený naľahko, pričom von je 0 alebo pod 0, áno, je vysoko pravdepodobné, že ochorie. Pokiaľ napríklad pravidelne nebeží (bežec bez prestávok alebo s minimálnymi prestávkami)

Mňa prekvapuje veta:nechce žiaden darček( to po ničom netúži?????v 11r.?,to je veľmi divné) a vreckové nežiada(nemal doteraz nijaké) to je ešte divnejsie. Lebo finančná gramotnosť by sa už mala nejako začať v rodine učiť.
Nemá každý na super vreckové a chápem,že v 11r možno ani niektoré deti fakt vreckové nevyužijú,ok,dôvodov nedať by mohlo byť veľa. Ale veď nemusíme začať s veľkými peniazmi. Stačí 2e napr.
Nebude to niečím iným,@autorka?
Musíš napísať viac info aj o fungovaní rodiny,čo sa deje v rodine,či sa u neho niečo nestalo....
Puberta je puberta,ale aby mi 11r dieťa nadávalo,tak to je nonsens. A druhá vec,11r dieťa biť je už zbytočne. Tu nejde o to,že niekedy pri nejakom prusere by ruka nevyletela,ale .....