icon

Kedy je vhodný vek na stanovačku?

anka225
17. júl 2018

Ahoj chcem sa opýtať kedy je vhodné pustiť svoje dieťa prvý krát na stanovačku.

Strana
z2
titla
18. júl 2018

Moja sesternica tak držala dcéru veľmi na krátko. Do 18 ju nechcela nikde pustiť, ale fakt nikde. Ani po škole nesmela ísť s kamarátkami do obchodného centra na mliečny kokteil... Oni bývajú v dedine 30 km od BA, takže sesternica každý deň vozila autom deti zo školy a do školy a dcére ani na strednej nechcela dovoliť, aby si zašla po škole s kamarátkami do kina a prišla domov neskôr autobusom. A potom boli s mužom veľmi prekvapení, keď sa rozhodla ísť na VŠ do zahraničia a tešila sa na internát...

hettinka
18. júl 2018

@titla toto je zasa opačný extrém, ktorý popisuješ. Všetko dovoliť a slepo dôverovať sa môže rovnako vypomstiť, ako držať dieťa úplne v izolácii a nepustiť nikam ani na krok ... ale dá sa nájsť aj zlatá stredná cesta. Pustiť dieťa treba, občas aj posedieť s kamoškami, do kina, alebo od istého veku aj na koncert, alebo diskotéku. Ale nie zasa tak, že na všetko by som reagovala jasné, choď, uži si.

Ja dieťaťu verím, ale preverujem. Samozrejme, nie vždy, ale občas jej poviem, ukáž fotky z výletu, alebo sa spýtam, či sa jej páčil film... Ona mi na jednej strane povie, aj čo by nemusela, a pritom má určite aj malé tajnosti.
A von môže ísť, ked sú známky v škole v poriadku a doma tiež niečo pomohla. Taktiež jej výletom zatiaľ nepodriaďujem rodinný program. Prispôsobiť si program musí ona, nie my.

sorciera24
18. júl 2018

ja som prvykrat stanovala s kamsokou na ich zahrade v 15tich, potom ma obcas pustili v 16tich na chatu an silvestra a v 17tich sme sli prave s tou 1 kamoskou stanovat na tyzden do Sturova (200km) od nas...bolo to 15 rokov dozadu......som rada, ze mi nasi verili a veru mohli......absolutne som nesla za sexom, ci ozerparty..... a co niekoho bavi an stanovacke?....je to ine, od detstva sme s rodicmi chodili stanovat, ej to azzitok, aj rpe mojich malych synov....spat v stane...uz len ta atmoska.....
a neviem, ako ostatne, tiez pracujem v skosltve, a v nasej komunite je velmi vela ludi este stale takych, co idu kvoli azzitku, prirode....(mozno p. ucitelky, pozante program Dofe a ich expedicie....)....tam o nejakom pijanstve nie je ani rec......ano, je vela takych, co sa idu ozrat,a le popravde, an to nepotrebuju ani stanovacku, su v meste po lavickach.....ak som si vedoma sojej vychovy, tak treba trosku aj verit..........prilisne zakazy tiez mozu ybt na skodu....

bodka70
10. aug 2018

myslím, že sa veľmi nedá porovnávať správanie puberťákov na nejakom viacdňovom výlete a stanovačka dcéry s ňou vybratými kamarátkami poprípade kamarátmi. Na výlete si spoločnost nevyberieš, ide celá trieda a samozrejme sa nájdu a dosť veľa tých, čo si pod zábavou predstavujú len ožieranie a sex. Ja som dcéru pustila stanovať ako 16 ročnú s jej 15 ročnou kamarátkou. Boli na 2 noci. A nebála som sa vôbec toho, že čo na tej stanovačke budú robiť ale skôr toho, že idú samé 2 dievčatá a žeby im mohol niekto cudzí ublížiť. Ale išli na overené miesto, zvládli to v pohode a mali ako "ochrancu" aj kámošky veľkého psa 🙂. Toho roku išla dcéra 17 ročná úplne sama nočným vlakom s prestupmi do Nemecka do dobrovoľníckeho tábora na 2 týždne. Úplne v pohode, dcéra je rozumná, samostatná a vie si poradiť - asi aj kvôli tomu, že jej dôverujem a nechávam jej primeranú voľnosť. Hneď po Nemecku skočili len tak samé 2 kámošky do Budapešti, pozrieť si mesto. Proste nechávam jej slobodu a zatiaľ moju dôveru nikdy nesklamala. Ako 14 ročná letela sama do Londýna (čakala ju tam sesternica), od 13 rokov cestuje sama vlakom po Slovensku.

angel2017
6. aug 2024

@lindusss2016 presne !!mala som to podobne ja som síce po stanovackach nechodila ale tiež sa mi nedalo veriť...pri troche šťastia príde aj možno tehotná 😁😆

Strana
z2