icon

Komplexy z nízkej postavy u tínedžerky

3. aug 2025

Ahojte,

Chcem sa poradiť, možno ma niekto podobnú skúsenosť. Dcéra má 12 rokov a 2 mesiace, výška 148 cm, váha 32 kg. V triede je najnižšia. Menštruáciu ešte nemá. Je možné, že narastie ešte aspoň 10 CM? V tabuľkách som pozerala, že 12 ročná má mať výšku cez 150 CM. Ma niekto skúsenosť. Ja mám 165 CM, muž 176cm. Ďakujem

mmoonna
3. aug 2025

@anonym_autor moja má 11rokov, 140 cm a 31 kg. MUDr. to neriešila,že je na spodnej hranici. Boli sme aj ba endokrinologii a všetko o k. Tam hej povedala,že menzes dostane tak v 13

biba_18
3. aug 2025

ja som bola najnižšia v triede ešte na gympli, vyzerala som aj 5 rokov mladšie ako moje spolužiačky. na jednu zo stužkovej sa dokonca pýtali či je to moja mama. teraz už najnižšia nie som 🤷‍♀️ ale či tvoja vyrastie? no, to nevieme žiadna…
menśtruáciu som dostala 15+

dory11
3. aug 2025

@anonym_autor kľud aj keby ma ms neznamená že prestane rast ja som ms dostala prvú ms asi 14/15 a ešte som postarala cca 8 centimetrov od vtedy ako som ju dostala .a výška nemá nič menštruácia úplne je okej aj keď ju dostane v 14/15 rokoch

anonym_7c7c7e
3. aug 2025

Naša dcéra ma 14,5 roka, menštruáciu ma od 11 roku a momentálne ma 154,5 cm. Dr. vypocitala, ze bude mat max. 158 cm (tak ako ja 🙂). Podla mňa vyrastie mozno ešte centimeter-dva, viac nie. Noha jej už nerastie cez 2 roky, ma 35-ku ako ja.

januska12323
3. aug 2025

Pokiaľ máš aj iné staršie merania vieš si pozrieť ako rástla doteraz, samotná výška ti nič nepovie.

anavixy
3. aug 2025

Tak narast narastie urcite (aj keby hned dostala menzes), ale ani vy nie ste nejaki vysoki - ani muz, takze podla mna nemozete cakat neviem ake cisla, ale stale moze mat normalnu zensku vysku, ved ma len 12.

jazula
3. aug 2025

Ak máš pochybnosti, či je ok, rieš to s lekárom…kamoška bola s obidvoma deťmi na vyšetrení rastového hormónu (v mladšom veku ako je tvoja dcérka), lebo boli drobnejší. Oni sú obaja s mužom nižší.

majamat
3. aug 2025

rast treba hodnotit komplexne, 12r nema mat 150cm.
mam mat tolko,a ko jej je geneticky dane. kldune diet amoze byt aj na spodnej hranici v grafe, pokial ma taku genetiku. graf je vytvoreny na pzdravych detoich, cize to co sa povazuje za normu, cize hranica medzi 25-75%, to nie je norma, to je stredna a primerna vyska. to zamena, ez najviac deti sa nachadza v tomto pasme. to co je pdo, co nad, tam sa tiez anchadzaju zdrave deti, len ich je menej.

co sa tyka pozicie v grafe, pouzivam graf RustCZ a teda tam sa nachadza na 14%, co je len malinko pod primerom.
ak by rastla primerne a skonci na tejto pozicii aj v dospelosti, tak bude jej konecna vyska okolo 160cm. ak ma le rastove oneskorenie,t ak narastie viac a dosiahne na vyske viac.
pises, ze nema ms. pravidlo, je, ez predtym, nez dievca dostane ms prebeiha pubertalne urychlenie rastu. neviem ci uz ste taketo urychlenie mali. dieta pred pubertou moze spomalit,a le vseobecne rastie okolo 5-6cm. v puberte rastie aspon o 1cm viac ako predtym, minimalne 1r takto viac narastie ( samozrejme je to roznorode, ale nepredpokladam, ze niszie dieta by rastlo nejak extremne, tak som napisala skor take minimum, co sa vyskytuje ). ked dievca dostane ms, v tom obodbie ( nie presne v den ms, moze tam byt posun ) sa uzavru rastove strbiny a nasledne rastu este dlhe kosti.
vdaka tomu posunu niektore dievcata narastu este pomerne dost, no to neznamena, ez sa tam spomalenie nevyskytuje. to ze vynimky tolko narastu netreba brat polsne u vsetkych.
no kazdopadne, este urcite narastie nieco.

ked vezmem geneticky dane pasmo, kede by sa amal nachadzat, tak by mala mat konecnu vysku medzi 158-170cm.

majamat
3. aug 2025

a ozaj, je na 14% v grafe, ktory pouzivam. dolezite j ale teda kolko rocne narastie.

u nas je genetika velmi podobna, ja 164cm a mm 177cm. a dcera mala v rovnakom veku 139cm. ma potvrdenu poruchu rastu a od 12,5r je na liece ratovym hormonom.
ako vidis, dievca s poruchou rastu ma vysku o 9cm menej, ako tvoja dcera. a to moja este nie je az taky extrem, su aj nizsie deti s poruchou rastu. keby sme brali do uvahy najnizsiu poziciu, co mala, tka by jej vychadzala konecna vyska 152cm, co je uplne mimo nasich vysok. cize u nas to bolo oevidentne, aj ked liecbu sme dostali az po skoro 10r chodenia na endokrino.

majamat
3. aug 2025
@jazula

Ak máš pochybnosti, či je ok, rieš to s lekárom…kamoška bola s obidvoma deťmi na vyšetrení rastového hormónu (v mladšom veku ako je tvoja dcérka), lebo boli drobnejší. Oni sú obaja s mužom nižší.

@jazula na vysetrenie rastoveho hormonu ( RH ) ju ani neposlu, lebo je v grafe vysoko. nie je az tak vlemi nizka.

sisska96
3. aug 2025

Ja som dostala MS ako 10 ročná, a vyrastala som na 170 cm do 14 rokov. Potom ma predbiehali ostatné baby. Na a čo sa stane keď dospelosti bude mať 150-155? Však kopec žien sú nízke

majamat
3. aug 2025

@anonym_autor kedy si ty dostala 1x ms?
dcera to moze zdedit po tebe, ale aj "po otcovi". samozrejme po nom nie vy.sovene ms, ale rastpvu krivku, cize moze po nom zdedit, akym sposobom bude rast, kedy bude puberta s tym, ze vdaka inemu pohlaviu bude skor oproti otcovi asi o take 2r. no u zien je to jednoduchsie odlisit, lebo vacsina si pamata, ked dostali ms.. u chlapcov je to ine. oni nevedia, kedy nastal ten zvlart a dokoncila sa vacsina vyvoja.

nevenka
3. aug 2025
@sisska96

Ja som dostala MS ako 10 ročná, a vyrastala som na 170 cm do 14 rokov. Potom ma predbiehali ostatné baby. Na a čo sa stane keď dospelosti bude mať 150-155? Však kopec žien sú nízke

@majamat normalne sa bojim o jedneho syna, hoci nas vyradila z endokrino, ale nebrala mu krv na rastovy hormon, iba stitnu vysetrila, brala som pocas dojcenia Thyrozol. Ale ja mam 152 cm a moj muz ma 185 cm, maly bol na 10% tusim. Je mensi ako jeho surodenci v tom istom veku. Ale kludne moze byt po mne, to nevieme 🤔.

@sisska96 vies co, ak sa tomu da dopomoct a geneticky moze byt vyssia a ma poruchu rastu, tak neviem, spravila by som vsetko, aby som jej pomohla. Mat 152 cm nie je velmi vyhra. Sesterka ma 162 a to uz inak na zene vyzera, aj s oblecenim uz ma menej problemov. To nie je len dlzka nohavic.

majamat
3. aug 2025
@nevenka

@majamat normalne sa bojim o jedneho syna, hoci nas vyradila z endokrino, ale nebrala mu krv na rastovy hormon, iba stitnu vysetrila, brala som pocas dojcenia Thyrozol. Ale ja mam 152 cm a moj muz ma 185 cm, maly bol na 10% tusim. Je mensi ako jeho surodenci v tom istom veku. Ale kludne moze byt po mne, to nevieme 🤔.

@sisska96 vies co, ak sa tomu da dopomoct a geneticky moze byt vyssia a ma poruchu rastu, tak neviem, spravila by som vsetko, aby som jej pomohla. Mat 152 cm nie je velmi vyhra. Sesterka ma 162 a to uz inak na zene vyzera, aj s oblecenim uz ma menej problemov. To nie je len dlzka nohavic.

@nevenka 10% nie je az tak malo, aj ked tazko povedat, ako to dopadne.
ako pises, je kludne mozne, ze je vyskovo an teba, ale teda ked tvoju vysku preenime na opacne pohlavie,t ak to vychadza 165cm, no samozrejme moze narast aj viac. ostatni su zrejme po otcovi.
10% je vyska, ktoru este netreba riesit, iba v pripade, ez dieta bolo vyssie a klesa. riesia sa az deti okolo 3%. teda plus minus.
aku ma teraz vyskua vek?

zenazaba
3. aug 2025

Od tohoto su prevencie u lekara. Ten predsa hodnoti, ci je alebo nie je vyvoj dietata ok. Treba urcit prediktivnu vysku dietata na zaklade vysky rodicov a nakreslit graf, ci dieta rastie vo svojom rastovom kanali. A ci sa u dietata objavuju prve znamky puberty. U dievcata je prvym znakom rast prsnikov. Tiez sa berie vpotaz, ci ma dieta nejake chronicke ochorenia. Az na zaklade tychto kriterii sa da odpovedat, ci este narastie alebo nie, pripadne ci su nutne nejake odborne vysetrenia.

avanka
3. aug 2025

@anonym_autor náš starší syn bol od malinká úplne na spodnej hranici. Doktorka ho nikdy neriešila, bol zdravý. Ja mám 176 cm,manžel 186. Teraz má 17 rokov a 179,5 cm,je drobnejsi. Naopak mladší syn má 14,5 roka a 181 cm.
Verím tomu, že nárastu aspoň na 185..ak nie, nič sa nedeje, nič im nechýba.
Dcérka určite ešte potiahne, má len 12
Ťažko sa to berie v globále,ja mám rodičov malých, 168 a 175 cm a brat má 197,druhý 180 a ja 176 cm. Najstarší brat, čo má 197 cm, má manželku 153 cm a deti majú drobné, synovec má 180 cm v 24 rokoch a neter v 21 rokoch 155 cm.

viera012345
27. sep 2025

@anonym_autor Jedna moja známa, ktorá bola aj v dospelosti drobnej postavy, keď mal niekto narážky na to, že je nízka, vravela,ze dobrého veľa nebýva.