icon

Ktoré štúdium vybrať: gymnázium alebo obchodná akadémia?

15. máj 2024

Ahojte, dcéra je deviatacka. Prijali ju na všetky školy, kde si podala prihlášku. A to bilingválne gymnázium, klasické gymnázium, bilingválne obchodná akadémia. Ona je taký univerzálny typ. Tak sme mysleli, že gymnázium bude najlepšie ale učitelia aj kamaráti jej radia vybrať si obchodnú akadémiu lebo gymnázium bez vysokej je nič. Ktorá škola je podľa vás lepšia a prečo? Uprednostnili by ste bilingválne ci skôr klasické vyucovanie? Výhody, nevýhody. Viem, že výber je na nas, respektívena dcére. Len si radi vypočujeme iné názory.

Strana
z2
autor
15. máj 2024

@simoli bilingválne OA v Trenčíne

kofa77
15. máj 2024

gymnazium bez vysokej nie je nic. gymnazista si spravi kurzy, su bud preplacane UP alebo rozne online, na vlastne naklady a zamestna sa tak, ako kazdy, kto sa zamestnant chce. navyse ma vyhodu , ako to napisat- proste su vycepovani a pali im to aj v humanitnych, aj matematike, aj prirodnych vedach, maju zaklad, o jazyku ani nehovorim.

zaklad dnes je znalost jazykov, orientacia v PC take tie soft skills. a toto gymnazium da.
samozrejme nebavime sa o detoch, ktore su od mladosti uzko specializovane, napr. umelecky nadane, hudobne, a pod. tie si idu inou cestou.

simoli
15. máj 2024

Ako som písala vyššie, premiantka = gymnazium, šup s ňou na bilingv, aj ja mam jedného na bilingv, tiež premiant na ZŠ a nikdy by nemenil. No vlastne ide od septembra na IB diploma ale to je na tej istej škole.

mici111
15. máj 2024

@simoli na akú školu chodí syn/dcéra, keď ide od septembra na IB? ☺️ Moja chodí tiež na IB v Bratislave na Pankúchovej..momentálne je v MYP2 (ôsmacka), prijatá do MYP3 (na našej škole už akože gymnázium) a tým pádom pokračuje aj na diploma programme..

simoli
15. máj 2024

@mici111 GJH 😊 teraz končí tretiu

mici111
15. máj 2024

@simoli paráda, tretiu myslíš MYP3? Je to náročné? Lebo nás všetci strašia, aj všade čítam, že je to veľmi náročné..teda hlavne posledné dva roky... zatiaľ to dáva úplne v pohode..ale viem, že čím vyšší ročník, tak väčšia výzva.. viem, že GJH to má tak, že už keď ste už na IB na ich škole, tak u vás nerobia decká medzi MYP2 a MYP3 prijímačky..naši musia ausia nimi aj úspešne prejsť, inak nemôžu pokračovať 🤔

simoli
15. máj 2024

@mici111 nie MYP, on je už na gymn. Chodí na bilingv a teraz nastúpi na posledne dva roky a bude zmaturovať. Ale áno, pokiaľ viem (nie na 100%) už sa žiadne medziročné prijímačky nerobia, a MYPaci idú priamo do IB diploma. NeMypaci tvoria kategóriu kde sa robia prijimacky.

lujza123
16. máj 2024

Všetky skoly sú v Tn?

OA v Trenčíne je veľmi dobrá skola, aj ta bilingvalna sekcia. Tak isto aj gymnázium L.Š
Každopádne ak je dcéra študijný typ asi by bolo pre ňu lepšie gymnázium.

S tým ze gymnázium je nic a z ostatnych škôl mas aspoň niečo nesúhlasím. Dnes aj z OA treba ist na VS alebo aspoň študovať ďalej - rôzne kurzy ak chceš solídnu pracu. Taká ta klasická administratíva je slabo platená a dokázala som sa to naučiť aj ja so svojou umeleckou SŠ.
Strojopis, práca s PC, základy účtovníctva sa človek naučí aj ako samouk, pripadne kurzami, toto nema prečo nezvládnut gymnazista.

Jazyk je podľa mňa obrovské plus v živote, normálne tým deckám závidím možnosti bilingválneho štúdia, ked som ja sla na strednú nic také tu nebolo

autor
16. máj 2024

@lujza123 gymnázium je v Dubnici

mima22
18. máj 2024

Ako keby som čítala o mojej dcére tu prijali tiež na bilingválnu OA v TN a na gymnázium bilingválne anglicke Bánovce. A medzi týmito dvoma sa stále rozhoduje. Vaša dcéra čo nakoniec vybrala.?

autor
18. máj 2024

@mima22 moja dcéra si vybrala bilingválne gymnázium v Dubnici nad Váhom

andreatom11
18. máj 2024

@mima22 aj moju dcéru prijali na bilingválnu OA v TN. Ona tam chce ísť, len tá vzdialenosť a cestovanie každý týždeň bude náročné. Ešte je v hre aj klasické gymnázium v mieste bydliska, ale viac ju láka OA v TN. Vaša dcéra sa tiež ešte rozhoduje?

mima22
18. máj 2024

@andreatom11 ano moja dcéra sa rozhoduje ešte. S kadial ste? Bola by na internáte?

mima22
19. máj 2024

@andreatom11 moju prijali ešte aj u nas na bilingválny gympel. Taha ju to aj tam aj tam to je to. Uz nemá moc času na rozmyslenie.

andreatom11
19. máj 2024

@mima22 áno, bola by na internáte, v pondelok ho chceme ísť pozrieť, sme z TO. Veľmi ju to tam láka, ale ja nie som si istá výberom.......ide do neznáma, škoda že neprijali jej spolužiačku.

mima22
19. máj 2024

@andreatom11 aj moja by tam išla sama. To by jej ani tak nevadilo. Ale rozhodla sa pre gymnázium bilingválne anglicke v našom meste
Vaša dcéra jw už rozhodnuta tam ísť?

andreatom11
19. máj 2024

@mima22 ešte rozmýšľa, odkiaľ ste? Dcéra si písala s jedným dievčaťom z Dubnice😉

mima22
19. máj 2024

@andreatom11 my sme z banoviec. Dnes sme potvrdili bilingválne gymnázium.

dajda_01
19. máj 2024

Ja mam obyčajný gympel. Teraz ľutujem ze som nešla na ten dvojjazycny aj...ale zas ja som vždy vedela ze pôjdem na VŠ po maturite

mima22
19. máj 2024

Čo bude za 5 rokov uvidí sama

hnilk0vamaminka
20. máj 2024

100% bilingválne gymnázium. Urobila som veľkú chybu, že som si nevybrala bilingválne gymnázium namiesto normálneho. Otvorí jej to bránu do sveta🙂. Bude mať kvalitné vzdelanie a bude si ho môcť uplatniť doma aj v zahraničí. Ale musí ju baviť sa učiť.

Strana
z2